• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Rīgas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

Rīgas pilsētas izpilddirektors publicē rīkojumus par paaugstinātas ledus bīstamības perioda noteikšanu.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rīgas domes 2012. gada 18. decembra saistošie noteikumi Nr. 197 "Par nekustamā īpašuma nodokli Rīgā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 21.12.2012., Nr. 201 https://www.vestnesis.lv/op/2012/201.40

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursu ziņas

Skatīt visus oficiālos paziņojumus šajā grupā

Vēl šajā numurā

21.12.2012., Nr. 201

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Rīgas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 197

Pieņemts: 18.12.2012.

OP numurs: 2012/201.40

2012/201.40
RĪKI

Rīgas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr.197

Rīgā 2012.gada 18.decembrī (prot. Nr.101, 4.§)

Par nekustamā īpašuma nodokli Rīgā

Izdoti saskaņā ar likuma
"Par nekustamā īpašuma nodokli"
1.panta otrās daļas 9.1punktu,
2.1daļu, 3.panta pirmo daļu,
1.4daļu, 1.5daļu, 9.panta otro daļu,
pārejas noteikumu 47.un 48.punktu

1. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā piemēro nekustamā īpašuma nodokļa likmes, kārtību, kādā ar nekustamā īpašuma nodokli tiek apliktas dzīvojamo māju palīgēkas, kuru platība pārsniedz 25 m2, inženierbūves – laukumi, kas tiek izmantoti kā transportlīdzekļu maksas stāvlaukumi un vidi degradējošas, sagruvušas vai cilvēku drošību apdraudošas būves, kā arī nosaka nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas paziņojumu piespiedu izpildes termiņu.

2. Nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas paziņojumu izdošanu un nekustamā īpašuma nodokļa parādu piedziņu atbilstoši šo saistošo noteikumu nosacījumiem veic Rīgas domes Pašvaldības ieņēmumu pārvalde (turpmāk – Pārvalde).

3. Nekustamā īpašuma nodokļa likme zemei ir:

3.1. 1 % no zemes vienības kadastrālās vērtības šādiem nodokļa maksātājiem:

3.1.1. juridiskām personām;

3.1.2. fiziskām personām, kuru deklarētā dzīvesvieta taksācijas gada 1.janvārī ir Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā;

3.2. 1,5% no zemes vienības kadastrālās vērtības – fiziskām personām, kuru deklarētā dzīvesvieta taksācijas gada 1.janvārī ir ārpus Rīgas pilsētas administratīvās teritorijas.

4. Pārējiem nekustamā īpašuma nodokļa objektiem tiek piemērotas likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli" noteiktās likmes.

5. Dzīvojamo māju palīgēkas (to daļas), kuru platība pārsniedz 25 m2 un kas netiek izmantotas saimnieciskās darbības veikšanai (izņemot garāžas), ar nekustamā īpašuma nodokli neapliek.

6. Inženierbūves – laukumi, kas tiek izmantoti kā transportlīdzekļu maksas stāvlaukumi, ar nekustamā īpašuma nodokli tiek aplikti ar nākamo mēnesi pēc inženierbūves kā transportlīdzekļu maksas stāvlaukuma izmantošanas uzsākšanas, piemērojot nekustamā īpašuma nodokļa likmi 1,5% apmērā:

6.1. no inženierbūves kadastrālās vērtības, ja inženierbūve reģistrēta Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā (turpmāk – Kadastra informācijas sistēma);

6.2. no inženierbūvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības, ja inženierbūve nav reģistrēta Kadastra informācijas sistēmā.

7. Būvi, kas klasificēta kā vidi degradējoša, sagruvusi vai cilvēku drošību apdraudoša, ar nākamo mēnesi pēc būves klasificēšanas attiecīgajā būvju kategorijā apliek ar nekustamā īpašuma nodokļa likmi 3% apmērā no lielākās turpmāk minētās kadastrālās vērtības:

7.1. būvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības;

7.2. būves kadastrālās vērtības.

8. Vidi degradējošu, sagruvušu vai cilvēku drošību apdraudošu būvju klasificēšanu nodrošina un administratīvos aktus par šo būvju klasificēšanu izdod Rīgas domes Īpašuma departaments Rīgas domes noteiktajā kārtībā.

9. Maksāšanas paziņojumu par būvi, kas klasificēta kā vidi degradējoša, sagruvusi vai cilvēku drošību apdraudoša, Pārvalde nosūta nodokļa maksātājam viena mēneša laikā no dienas, kad administratīvais akts par būves klasificēšanu attiecīgajā kategorijā ir kļuvis neapstrīdams vai ir beidzies termiņš augstākas iestādes izdotā administratīvā akta, ar kuru atstāts spēkā sākotnējais lēmums, pārsūdzēšanai un tas nav pārsūdzēts.

10. Nekustamā īpašuma nodokļa pārrēķinu par būvi likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli" noteiktajā kārtībā veic, sākot ar nākamo mēnesi pēc lēmuma par šo noteikumu 7.punktā minētā būves statusa atcelšanu stāšanās spēkā.

11. Maksāšanas paziņojuma piespiedu izpilde tiek veikta septiņu gadu laikā no nodokļa samaksas termiņa iestāšanās brīža.

12. Saistošie noteikumi stājas spēkā 2013.gada 1.janvārī.

Rīgas domes priekšsēdētājs N.Ušakovs

 

 

Paskaidrojuma raksts
Rīgas domes 2012.gada 18.decembra saistošajiem noteikumiem Nr.197
"Par nekustamā īpašuma nodokli Rīgā"

1. Īss saistošo noteikumu satura izklāsts

Likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" (turpmāk – Likums) grozījumi, kas stājās spēkā 2012.gada 1.janvārī, piešķir pašvaldībām tiesības, izdodot attiecīgus saistošos noteikumus, lemt par nekustamā īpašuma nodokļa pieauguma ierobežojuma piemērošanu savā administratīvajā teritorijā, par dzīvojamo ēku palīgēku neaplikšanu ar nekustamā īpašuma nodokli, par inženierbūvju – laukumu, kuri tiek izmantoti kā maksas stāvlaukumi, aplikšanu ar nekustamā īpašuma nodokli, par vidi degradējošu, sagruvušu un cilvēku drošību apdraudošu būvju aplikšanu ar paaugstinātu nodokļa likmi, par termiņu, kādā tiek veikta maksāšanas paziņojumu par nekustamā īpašuma nodokli piespiedu izpilde (maksimālais termiņš – 7 gadi), kā arī piešķir pašvaldībām tiesības no 2013.gada noteikt nodokļa likmes par savā administratīvajā teritorijā esošajiem nekustamajiem īpašumiem likmes koridora ietvaros no 0,2% līdz 3%.

Savukārt Likuma grozījumi, kas Latvijas Republikas Saeimā pieņemti 2012.gada 15.novembrī, nosaka, ka nodokļa likmi, kas pārsniedz 1,5 % no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības, pašvaldība nosaka tikai gadījumos, kad nekustamais īpašums netiek uzturēts atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajai kārtībai, kā arī nosaka, ka, lemjot par nodokļa likmēm, pašvaldības piemēro Likumā noteiktos principus. Minētie grozījumi stāsies spēkā no 2013.gada 1.janvāra.

Patlaban spēkā esošie pašvaldības saistošie noteikumi piemērojami tikai 2012.gadā.

Lai turpmāk īstenotu pašvaldībām piešķirtās tiesības nekustamā īpašuma nodokļa noteikšanā, izstrādāti jauni saistošie noteikumi, kuros noteikts, ka:

1.1. Nekustamā īpašuma nodokļa likme zemei 1% apmērā no zemes vienības kadastrālās vērtības tiek piemērota juridiskām personām un fiziskām personām, kuru deklarētā dzīvesvieta taksācijas gada 1.janvārī ir Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā. Šāda likme tiek noteikta, piemērojot Likumā noteiktos obligātos principus:

a) objektīvā grupējuma principu – nodokļu maksātāji ir sagrupēti atbilstoši objektīviem kritērijiem, nodokļa maksātājs ir fiziska vai juridiska persona, fiziska persona ir deklarēta Rīgā vai ārpus tās, t.i., samazināta likme tiks piemērota, ja fiziskā persona – nekustamā īpašuma nodokļa maksātājs ir Rīgas pilsētas iedzīvotājs;

b) efektivitātes principu – noteiktās likmes piemērošana neprasa papildu administratīvos resursus, programmatūras pielāgošanai nepieciešami nebūtiski papildinājumi;

c) atbildīgas budžeta plānošanas principu – nodokļa likmes par zemi samazinājumu līdz 1% daļēji kompensēs turpmākā atteikšanās no nodokļa pieauguma ierobežojuma piemērošanas, kas izbeigs nevienlīdzīgo attieksmi pret nodokļa maksātājiem, kad daļai nodokļa maksātāju Likums paredzēja nodokļa pieauguma ierobežojumu, bet daļai – nē. Bez tam, ņemot vērā, ka samazinātā likme piemērojama tikai juridiskām personām un fiziskām personām, kuras deklarētas Rīgā, šāds regulējums veicinās fizisko personu deklarēšanos Rīgā, līdz ar to arī iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumu pieaugumu;

d) prognozējamības un stabilitātes principu – noteiktās likmes nav paredzēts mainīt arī nākamajā taksācijas gadā.

Nosakot minētajām nodokļu maksātāju kategorijām pazeminātu nodokļa likmi zemei, tiek piemērots arī sociālās atbildības princips un likumā noteiktais izvēles princips – teritorijas attīstības un sakārtošanas princips (tiek veicināta nekustamā īpašuma nodokļu maksātāju – fizisko personu deklarēšanās Rīgā, t.i., tiks veicināta iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumu palielināšanās Rīgas pilsētas pašvaldības budžetā, kas ļaus ieguldīt papildu līdzekļus pilsētas attīstībā, bez tam arī uzņēmējdarbības veicināšana ir viens no galvenajiem instrumentiem teritorijas attīstības nodrošināšanā).

1.2. Dzīvojamo ēku palīgēkas, kuru platība pārsniedz 25 m2, izņemot garāžas, ar nekustamā īpašuma nodokli netiks apliktas.

1.3. Inženierbūves – laukumi, kas tiek izmantoti kā maksas stāvlaukumi, tiks aplikti ar nekustamā īpašuma nodokli.

1.4. Ar paaugstinātu nodokļa likmi – 3 % apmērā no būvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības – tiks apliktas vidi degradējošas, sagruvušas un cilvēku drošību apdraudošas būves. Noteikts, ka minēto būvju klasificēšanu nodrošina un administratīvos aktus par šo būvju klasificēšanu izdod Rīgas domes Īpašuma departaments.

1.5. Noteikts, ka maksāšanas paziņojumu piespiedu izpilde veicama 7 gadu laikā no nodokļa samaksas termiņa iestāšanās brīža.

2. Saistošo noteikumu nepieciešamības pamatojums

2.1. Lai samazinātu nekustamā īpašuma nodokļa slogu Rīgas pilsētas iedzīvotājiem, sniegtu atbalstu uzņēmējiem, veicinātu Rīgas teritorijas attīstīšanu un sakārtošanu, nepieciešams noteikt samazinātu nekustamā īpašuma nodokļa likmi zemei iepriekšminētajām nodokļu maksātāju kategorijām.

2.2. Ņemot vērā, ka daudzos gadījumos Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā reģistrētie dati par dzīvojamo ēku palīgēkām joprojām neatbilst dabā esošajam stāvoklim, kā arī ņemot vērā šo objektu skaitu (Rīgā konstatētas 11678 palīgēkas, kuru platība ir virs 25 m2) un kadastrālo vērtību, saistošajos noteikumos noteikts, ka dzīvojamo ēku palīgēkas, izņemot garāžas, ar nekustamā īpašuma nodokli netiks apliktas.

2.3. Lai nepieļautu nevienlīdzīgu situāciju attiecībā pret citiem saimnieciskās darbības veicējiem, transportlīdzekļu maksas stāvlaukumi Rīgā arī turpmāk tiks aplikti ar nekustamā īpašuma nodokli.

2.4. Vidi degradējošas, sagruvušas un cilvēku drošību apdraudošas būves arī turpmāk tiks apliktas ar paaugstinātu nekustamā īpašuma nodokli nolūkā veicināt to sakārtošanu vai nojaukšanu, lai novērstu cilvēku drošības apdraudējumu un pilsētas ainavas bojāšanu.

2.5. Sakarā ar lielo nekustamā īpašuma nodokļa parādnieku skaitu un summu, kā arī pašvaldības administratīvo resursu lietderīgas izmantošanas nolūkā saistošajos noteikumos noteikts, ka maksāšanas paziņojumu piespiedu izpilde veicama 7 gadu laikā no maksājuma termiņa iestāšanās brīža.

3. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz pašvaldības budžetu

3.1. Nekustamā īpašuma nodokļa likme zemei 1% apmērā, nepiemērojot nodokļa pieauguma ierobežojumu, samazinās nodokļa ieņēmumus par Ls 2 800 000, salīdzinot ar ieņēmumiem, ja likme zemei ir 1,5 % un tiek piemērots nodokļa pieauguma ierobežojums.

3.2. Dzīvojamo ēku palīgēku neaplikšana ar nekustamā īpašuma nodokli – plānotā ietekme uz budžetu Ls 30 200.

3.3. Apliekot ar nekustamā īpašuma nodokli maksas stāvlaukumus, papildus plānots iekasēt Ls 20 300.

3.4. Vidi degradējošu, sagruvušu un cilvēku drošību apdraudošu būvju aplikšanas ar paaugstinātu nodokli rezultātā papildus plānots iekasēt Ls 35 000.

3.5 Maksāšanas paziņojumu piespiedu izpildes termiņa noteikšana uz pašvaldības budžetu ietekmi neatstāj.

4. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā

Saistošie noteikumi uzņēmējdarbības vidi ietekmē pozitīvi, jo tiek samazināts nodokļa slogs, kā arī tiek novērsta nevienlīdzīgā situācija.

5. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz administratīvajām procedūrām

Rīgas domes saistošo noteikumu "Par nekustamā īpašuma nodokli Rīgā" izpildi nodrošina Rīgas domes Pašvaldības ieņēmumu pārvalde un Rīgas domes Īpašuma departaments.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām

Sarakste ar Mežaparka attīstības biedrību, Vecāķu iedzīvotāju pārstāvjiem (Dz.Pūce, A.Tamma u.c.), Rīgas domes deputātiem V.Gavaru, O.Pulku.

Rīgas domes priekšsēdētājs N.Ušakovs

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!