• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par valsts fondēto pensiju ieviešanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.06.2001., Nr. 92 https://www.vestnesis.lv/ta/id/25313

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr.1

Par SIA "PK Investments" teritorijas izmantošanas projekta apstiprināšanu

Vēl šajā numurā

14.06.2001., Nr. 92

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par valsts fondēto pensiju ieviešanu

Ministru kabinets otrdien, 12.jūnijā, pieņēma četrus noteikumus, kas skar valsts fondēto pensiju sistēmu jeb otro pensiju līmeni — noteikumus par valsts fondēto pensiju shēmas darbību, noteikumus par Valsts kases darbību valsts fondēto pensiju shēmas līdzekļu pārvaldīšanā, noteikumus par valsts fondēto pensiju shēmas darbības pārskatu un mūža pensijas apdrošināšanas tipveida nosacījumus.

Līdz ar šo noteikumu pieņemšanu valdībā ir pilnībā sagatavota normatīvā bāze, lai varētu sākt darboties otrais pensiju līmenis. Turklāt ir pieņemti arī tie noteikumi, kuri attiecas uz privāto uzņēmējdarbības jomu un kuru aktīva pielietošana dzīvē sāksies pēc vairākiem gadiem. Šāda strauja normatīvās bāzes sakārtošana rada skaidrus spēles noteikumus ieinteresētajām privātajām uzņēmējsabiedrībām un ļauj tām jau laikus gatavoties no 2003.gada 1.janvāra piedalīties valsts fondēto pensiju līdzekļu pārvaldīšanā.

Likums par valsts fondētajām pensijām stāsies spēkā 2001.gada 1.jūlijā, līdz ar to Latvijā sāks darboties trīs līmeņu pensiju sistēma. Otrais pensiju līmenis paredz, ka daļa no katras personas sociālajām iemaksām vecuma pensijai ar līdzekļu pārvaldītāju starpniecību tiek ieguldīta finansu un kapitāla tirgū, lai nodrošinātu šī uzkrājuma ieguldījumu peļņu un vērtības pieaugumu. Personām līdz 30 gadiem piedalīšanās otrajā pensiju līmenī būs obligāta, savukārt 31–49 gadus vecie cilvēki var brīvi izvēlēties, vai pievienoties otrajam pensiju līmenim. Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā jau ir sākusies šo brīvprātīgo iesniegumu pieņemšana par pievienošanos otrajam līmenim.

Atšķirībā no pirmā pensiju līmeņa, kas uzkrāj informāciju par katras sociāli apdrošinātās personas sociālās apdrošināšanas iemaksām, otrajā pensiju līmenī tiek uzkrāta reāla nauda, kas turklāt tiek ieguldīta finansu un kapitāla tirgos, lai nestu atdevi.

Trīs līmeņu pensijas sistēma valstī nodrošina sistēmas stabilitāti un drošību, jo tādējādi tiek izlīdzināti riski, kas piemīt katram līmenim.

Līdz 2003.gada 1.janvārim otrā līmeņa līdzekļus pārvaldīs tikai Valsts kase (drīkstēs līdzekļus ieguldīt tikai Latvijas valsts parādzīmēs un Latvijas lielāko un drošāko banku depozītos), savukārt pēc tam pensiju sistēmas otrā līmeņa dalībnieki paši varēs izvēlēties savu līdzekļu pārvaldītāju.

Finansu ministrijas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!