• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Finanšu un kapitāla tirgus komisija
Finanšu un kapitāla tirgus komisija publicē normatīvos noteikumus, ieteikumus un lēmumus, kā arī informāciju par kredītiestādes noguldītājiem garantētās atlīdzības izmaksas veidu un kārtību, laiku un vietu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu un kapitāla tirgus komisijas 2012. gada 25. oktobra noteikumi Nr. 224 "Normatīvie noteikumi par kārtību, kādā jāziņo par finanšu instrumentu īsajām vai nesegtajām pozīcijām". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 31.10.2012., Nr. 172 https://www.vestnesis.lv/op/2012/172.10

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ventspils pilsētas domes lēmums Nr.145

Saistošie noteikumi Nr.21 "Par grozījumiem Ventspils pilsētas domes saistošajos noteikumos Nr.1 "Par maznodrošinātas ģimenes (personas) statusa noteikšanu un pašvaldības sociālo pabalstu saņemšanas kārtību Ventspils pilsētā""

Vēl šajā numurā

31.10.2012., Nr. 172

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Finanšu un kapitāla tirgus komisija

Veids: noteikumi

Numurs: 224

Pieņemts: 25.10.2012.

OP numurs: 2012/172.10

2012/172.10
RĪKI

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas normatīvie noteikumi Nr.224

Rīgā 2012.gada 25.oktobrī

(Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padomes
sēdes protokols Nr.39 2.p.)

Normatīvie noteikumi par kārtību, kādā jāziņo par finanšu instrumentu īsajām vai nesegtajām pozīcijām

Izdoti saskaņā ar
Finanšu un kapitāla tirgus komisijas likuma
7. panta pirmās daļas 1. punktu

I. Vispārīgie jautājumi

1. "Normatīvie noteikumi par kārtību, kādā jāziņo par finanšu instrumentu īsajām vai nesegtajām pozīcijām" (turpmāk tekstā – Noteikumi) nosaka kārtību, kādā ieguldītājs ziņo Finanšu un kapitāla tirgus komisijai informāciju par finanšu instrumentu īsajām vai nesegtajām pozīcijām, kā arī ziņotāju reģistrācijas kārtību.

2. Noteikumi ir saistoši fiziskajām un juridiskajām personām, kurām ir šādas pozīcijas finanšu instrumentos:

2.1. īsās pozīcijas Latvijas Republikas valsts parāda vērtspapīros;

2.2. īsās pozīcijas akcijās, kuras iekļautas tirdzniecībai regulētajā tirgū Latvijas Republikā;

2.3. nesegtās pozīcijas darījumos ar Latvijas valsts kredītriska mijmaiņas līgumiem.

II. Kārtība, kādā jāziņo par finanšu instrumentu īsajām vai nesegtajām pozīcijām

3. Noteikumu 2. punktā minētās juridiskās un fiziskās personas (turpmāk tekstā – ieguldītāji) par īsajām vai nesegtajām pozīcijām ziņo, ievērojot šādu Eiropas Savienības tieši piemērojamo tiesību aktu prasības:

3.1. Eiropas Parlamenta un Padomes 2012. gada 14. marta regulas Nr. 236/2012 par īso pārdošanu un dažiem kredītriska mijmaiņas darījumu aspektiem;

3.2. Komisijas 2012. gada 5. jūlija deleģētās regulas Nr. 918/2012, ar kuru Eiropas Parlamenta un Padomes regulu Nr. 236/2012 par īso pārdošanu un dažiem kredītriska mijmaiņas darījumu aspektiem papildina attiecībā uz definīcijām, neto īso pozīciju aprēķināšanu, segtiem valsts kredītriska mijmaiņas darījumiem, informēšanas sliekšņiem, likviditātes sliekšņiem, ko piemēro ierobežojumu apturēšanai, ievērojamiem finanšu instrumentu vērtības kritumiem un negatīviem notikumiem;

3.3. Komisijas 2012. gada 29. jūnija īstenošanas regulas Nr. 827/2012, ar kuru nosaka īstenošanas tehniskos standartus attiecībā uz akciju neto īsās pozīcijas publiskošanas veidiem, Eiropas Vērtspapīru un tirgu iestādei par neto īsajām pozīcijām sniedzamās informācijas formātu, līgumu, vienošanās un pasākumu veidiem, lai pienācīgi nodrošinātu, ka akcijas vai valsts parāda instrumenti ir pieejami norēķiniem konkrētā dienā, un laikposmu akciju galvenās tirdzniecības vietas noteikšanai atbilstīgi Eiropas Parlamenta un Padomes regulai (ES) Nr. 236/2012 par īso pārdošanu un dažiem kredītriska mijmaiņas darījumu aspektiem;

3.4. Komisijas 2012. gada 29. jūnija deleģētās regulas Nr. 826/2012, kas papildina Eiropas Parlamenta un Padomes regulu Nr. 236/2012 attiecībā uz regulatīvajiem tehniskajiem standartiem informēšanas un informācijas publiskošanas prasībām par neto īsajām pozīcijām, Eiropas Vērtspapīru un tirgu iestādei sniedzamajām ziņām par neto īsajām pozīcijām un apgrozījuma aprēķināšanas metodi nolūkā noteikt atbrīvotās akcijas.

4. Ziņošana par īsajām vai nesegtajām pozīcijām notiek ar Īso pozīciju ziņošanas sistēmas (turpmāk tekstā – IPZS) starpniecību. IPZS ir plašai auditorijai pieejams interneta vortāls, kura adrese ir https://www.investinfo.lv.

5. IPZS izveido un uztur Finanšu un kapitāla tirgus komisija.

6. IPZS ievadāmā informācija tiek iedalīta šādās kategorijās:

6.1. ziņojumi par neto īsajām pozīcijām akcijās;

6.2. ziņojumi par neto īsajām pozīcijām valsts parāda vērtspapīros;

6.3. ziņojumi par nesegtajām pozīcijām darījumos ar valsts kredītriska mijmaiņas līgumiem.

7. Tiesības ziņot par īsajām vai nesegtajām pozīcijām IPZS ir Finanšu un kapitāla tirgus komisijas reģistrētiem lietotājiem (turpmāk tekstā – Reģistrētais lietotājs). Lai ieguldītājs paziņotu par savu īso vai nesegto pozīciju, tam ir jākļūst par IPZS Reģistrēto lietotāju.

8. Reģistrētais lietotājs ir tiesīgs ziņot gan par savām īsajām vai nesegtajām pozīcijām, gan par citu ieguldītāju īsajām vai nesegtajām pozīcijām, ja citi ieguldītāji Reģistrēto lietotāju ir pilnvarojuši to darīt.

9. Reģistrētais lietotājs latviešu vai angļu valodā ziņo par īso vai nesegto pozīciju, aizpildot IPZS atbilstošo interneta vietnes ziņošanas formu:

9.1. paziņojumā par īsajām pozīcijām akcijās Reģistrētais lietotājs norāda Noteikumu 1. pielikumā noteikto informāciju atbilstoši Noteikumu 3.4. punktā minētās regulas 1. pielikuma 1. tabulā noteiktajam;

9.2. paziņojumā par īsajām pozīcijām valsts parāda vērtspapīros Reģistrētais lietotājs norāda Noteikumu 2. pielikumā noteikto informāciju atbilstoši Noteikumu 3.4. punktā minētās regulas 1. pielikuma 1. tabulā noteiktajam;

9.3. paziņojumā par nesegtajām pozīcijām darījumos ar valsts kredītriska mijmaiņas līgumiem Reģistrētais lietotājs norāda Noteikumu 3. pielikumā noteikto informāciju atbilstoši Noteikumu 3.4. punktā minētās regulas 1. pielikuma 1. tabulā noteiktajam.

10. Ja Reģistrētais lietotājs ir sniedzis kļūdainu Noteikumu 9. punktā minēto paziņojumu, tam ir jāatceļ kļūdainais paziņojums, IPZS attiecīgajam paziņojumam nomainot statusu uz "atcelts" un pievienojot komentāru par tā atcelšanas pamatojumu.

11. Detalizēta kārtība, kādā ziņojama un atceļama informācija par īsajām vai nesegtajām pozīcijām, noteikta IPZS lietošanas instrukcijā, kura pieejama IPZS.

III. IPZS Reģistrētie lietotāji

12. Lai ieguldītājs tiktu reģistrēts kā IPZS Reģistrētais lietotājs, tas Finanšu un kapitāla tirgus komisijai iesniedz parakstītu iesniegumu, izmantojot Noteikumu 4. pielikumā noteikto formu.

13. Pēc Noteikumu 12. punktā minētā iesnieguma saņemšanas Finanšu un kapitāla tirgus komisija divu darba dienu laikā reģistrē lietotāju un nosūta iesniedzējam instrukciju par turpmākajām darbībām Reģistrētā lietotāja statusa aktivizēšanai. Detalizēts Reģistrētā lietotāja statusa aktivizēšanai veicamo darbību apraksts sniegts IPZS lietošanas instrukcijā, kas pieejama IPZS.

14. Finanšu un kapitāla tirgus komisija anulē Reģistrētā lietotāja tiesības pēc attiecīga iesnieguma saņemšanas.

15. Ja nepieciešama piekļuves atjaunošana Reģistrētajam lietotājam, kuram piekļuve ir apturēta, Reģistrētais lietotājs iesniedz parakstītu Noteikumu 12. punktā minēto iesniegumu.

16. Finanšu un kapitāla tirgus komisijai ir tiesības bloķēt vai anulēt Reģistrētā lietotāja pieeju IPZS pēc savas iniciatīvas, ja attiecīgais Reģistrētais lietotājs veic darbības, kas traucē IPZS darbībai, par Reģistrētā lietotāja tiesību bloķēšanu vai anulēšanu nekavējoties informējot attiecīgo Reģistrēto lietotāju.

IV. Informācijas atklāšana par īsajām pozīcijām akcijās

17. Informācija par paziņojumiem, kas atbilst Noteikumu 3.1. punktā minētās regulas 6. pantam, tiek nekavējoties publiskota IPZS. Par minētajiem paziņojumiem IPZS tiek atklāta Noteikumu 5. pielikumā noteiktā informācija.

18. Paziņojumi, kas neatbilst Noteikumu 3.1. punktā minētās regulas 6. pantam, netiek publiski atklāti un ir pieejami tikai Finanšu un kapitāla tirgus komisijai.

V. Atbildība par informācijas pareizību

19. Reģistrētais lietotājs ir pilnībā atbildīgs par IPZS ievadītās informācijas pareizību.

VI. Noslēguma jautājums

20. Noteikumi stājas spēkā 2012. gada 1. novembrī.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas
priekšsēdētājs K.Zakulis

 

 

1.pielikums
Finanšu un kapitāla tirgus komisijas 25.10.2012.
normatīvajiem noteikumiem Nr.224

Paziņojumā par īsajām pozīcijām akcijās saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes 2012. gada 14. marta regulas Nr. 236/2012 par īso pārdošanu un dažiem kredītriska mijmaiņas darījumu aspektiem 5. pantu sniedzamā informācija un tās formāts

Neto īsā pozīcija akcijās

1. Ziņošanas datums (gggg-mm-dd)  
2. Emitenta nosaukums:  
2.1. ISIN kods  
2.2. Pilns nosaukums  
3. Pozīcijas izveidošanas datums (gggg-mm-dd)  
4. Neto īsās pozīcijas apjoms pēc ziņošanas sliekšņa pārsniegšanas:  
4.1. Akciju daudzums  
4.2. % no emitēto vērtspapīru apjoma  
5. Iepriekšējā paziņojuma par pozīciju minētajās akcijās datums  
6. Komentāri  

 

 

2.pielikums
Finanšu un kapitāla tirgus komisijas 25.10.2012.
normatīvajiem noteikumiem Nr.224

Paziņojumā par īsajām pozīcijām valsts parāda vērtspapīros saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes 2012. gada 14. marta regulas Nr. 236/2012 par īso pārdošanu un dažiem kredītriska mijmaiņas darījumu aspektiem 7. pantu sniedzamā informācija un tās formāts

Neto īsā pozīcija valsts parāda vērtspapīros

1. Ziņošanas datums (gggg-mm-dd)  
2. Emitenta nosaukums:  
2.1. Valsts kods  
2.2. Pilns nosaukums  
3. Pozīcijas izveidošanas datums (gggg-mm-dd)  
4. Neto īsās pozīcijas apjoms pēc ziņošanas sliekšņa pārsniegšanas
Ekvivalents nominālais apjoms
 
5. Iepriekšējā paziņojuma par pozīciju valsts parāda vērtspapīros datums  
6. Komentāri  

 

 

3.pielikums
Finanšu un kapitāla tirgus komisijas 25.10.2012.
normatīvajiem noteikumiem Nr.224

Paziņojumā par nesegtajām pozīcijām darījumos ar valsts kredītriska mijmaiņas līgumiem saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes 2012. gada 14. marta regulas Nr. 236/2012 par īso pārdošanu un dažiem kredītriska mijmaiņas darījumu aspektiem 8. pantu sniedzamā informācija un tās formāts

Nesegtā pozīcija darījumos ar valsts kredītriska mijmaiņas līgumiem

1. Ziņošanas datums (gggg-mm-dd)  
2. Emitenta nosaukums:  
2.1. Valsts kods  
2.2. Pilns nosaukums  
3. Pozīcijas izveidošanas datums (gggg-mm-dd)  
4. Neto īsās pozīcijas apjoms pēc ziņošanas sliekšņa pārsniegšanas
Ekvivalents nominālais apjoms
 
5. Iepriekšējā paziņojuma par nesegto pozīciju minētajos kredītriska mijmaiņas līgumos datums  
6. Komentāri  

 

 

4.pielikums
Finanšu un kapitāla tirgus komisijas 25.10.2012.
normatīvajiem noteikumiem Nr.224

Iesniegums par IPZS lietotāja reģistrēšanu

1. E-pasts  
2. Mobilā tālruņa numurs  
3. Vārds, uzvārds un personas kods vai uzņēmuma nosaukums un uzņēmuma reģistrācijas numurs, pilna adrese un kontaktpersona (vārds uzvārds, telefona numurs, faksa numurs un e-pasta adrese). BIC kods (ja ir)  
4. Citi ieguldītāji, par kuru īsajām pozīcijām tiks ziņots*  

* Par katru ieguldītāju norāda vārdu, uzvārdu un personas kodu vai uzņēmuma nosaukumu un uzņēmuma reģistrācijas numuru, pilnu adresi un kontaktpersonu (vārds uzvārds, telefona numurs, faksa numurs un e-pasta adrese).

 

 

5.pielikums
Finanšu un kapitāla tirgus komisijas 25.10.2012.
normatīvajiem noteikumiem Nr.224

Publiskojamā informācija par īsajām pozīcijām akcijās saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes 2012. gada 14. marta regulas Nr. 236/2012 par īso pārdošanu un dažiem kredītriska mijmaiņas darījumu aspektiem 6. pantu

Lauka nosaukums

Laukā publiskojamā informācija

Pozīcijas turētājs  
Emitenta nosaukums  
ISIN kods  
Neto īsās pozīcijas apjoms procentos  
Pozīcijas izveidošanas datums (gggg-mm-dd)  
Komentāri  

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!