• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Rīgas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

Rīgas pilsētas izpilddirektors publicē rīkojumus par paaugstinātas ledus bīstamības perioda noteikšanu.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rīgas domes 2012. gada 2. oktobra saistošie noteikumi Nr. 188 "Par līdzfinansējuma samaksas kārtību profesionālās ievirzes izglītības programmu apguvei Rīgas pilsētas pašvaldības izglītības iestādēs". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 25.10.2012., Nr. 169 https://www.vestnesis.lv/op/2012/169.25

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursu ziņas

Skatīt visus oficiālos paziņojumus šajā grupā

Vēl šajā numurā

25.10.2012., Nr. 169

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Rīgas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 188

Pieņemts: 02.10.2012.

OP numurs: 2012/169.25

2012/169.25
RĪKI

Rīgas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr.188

Rīgā 2012.gada 2.oktobrī (prot. Nr.91, 4.§)

Par līdzfinansējuma samaksas kārtību profesionālās ievirzes izglītības programmu apguvei Rīgas pilsētas pašvaldības izglītības iestādēs

Izdoti saskaņā ar Izglītības likuma 12.panta 2.1daļu

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka kārtību, kādā tiek maksāts līdzfinansējums par profesionālās ievirzes izglītības programmu apguvi Rīgas pilsētas pašvaldības izglītības iestādēs (turpmāk – izglītības iestādes).

2. Līdzfinansējuma maksāšanas kārtība attiecas uz izglītības iestāžu audzēkņu (turpmāk – izglītojamais) vecāku vai likumisko pārstāvju (turpmāk – vecāki) maksājumu veikšanu līdzfinansējumam par profesionālās ievirzes izglītības programmu apguvi izglītības iestādēs.

3. Līdzfinansējuma apmēru profesionālās ievirzes izglītības programmai nosaka Rīgas dome ar atsevišķu lēmumu.

4. Citu pašvaldību administratīvajā teritorijā dzīvesvietu deklarējušiem izglītojamajiem, kuri profesionālās ievirzes izglītības programmu apgūst Rīgas pilsētas pašvaldības izglītības iestādēs, līdzfinansējuma apmērs tiek noteikts atbilstoši starp pašvaldībām noslēgtajam līgumam. Līgumu par līdzfinansējumu ar citu pašvaldību slēdz Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments.

Ja līgums ar citu pašvaldību par līdzfinansējumu netiek noslēgts, vecāki vai izglītojamais noteikto līdzfinansējumu sedz pats Rīgas domes lēmumā noteiktajā apmērā.

5. Līdzfinansējums par izglītības ieguvi pašvaldības dibinātajās izglītības iestādēs veido daļu no katras izglītības iestādes finansējuma.

6. Izglītības iestādes no vecāku līdzfinansējuma maksājumiem iegūtos līdzekļus izlieto mācību procesa nodrošināšanai, izglītības iestādes pedagogu un darbinieku atalgojumam, kā arī izglītības iestādes attīstībai un uzturēšanas izdevumu segšanai.

7. Līdzfinansējumu vecāki vai izglītojamais maksā bezskaidras naudas norēķinu veidā, pamatojoties uz izglītības iestādes izdotu grāmatvedības attaisnojuma dokumentu (rēķins, kvīts), vai skaidrā naudā, ja izglītības iestāde pieņem skaidras naudas norēķinus.

Līdzfinansējums tiek ieskaitīts izglītības iestādes pamatbudžeta norēķinu kontā.

8. Līdzfinansējumu vecāki vai izglītojamais maksā par katru mēnesi atkarībā no izglītības programmas ilguma, maksājumus veicot līdz attiecīgā mēneša 25.datumam.

9. Līdzfinansējumu var samaksāt avansā par visu mācību gadu. Ja izglītojamais tiek atskaitīts no izglītības iestādes, avansā samaksātais līdzfinansējums tiek atmaksāts vecākiem.

10. No līdzfinansējuma maksas 100% apmērā attiecīgajā mācību gadā atbrīvo izglītojamos, ja:

10.1. izglītojamais ir no ģimenes, kurai ar attiecīgās pašvaldības institūcijas lēmumu ir piešķirts trūcīgas vai maznodrošinātas ģimenes statuss;

10.2. izglītojamajam noteikta invaliditāte;

10.3. izglītojamais apgūst izglītības programmu sporta izglītības iestāžu mācību treniņu septītā apmācības gada grupā (MT 7);

10.4. izglītojamais ir iekļauts sporta meistarības pilnveidošanas un augstākās sporta meistarības pilnveidošanas mācību grupā;

10.5. izglītojamais ir iekļauts Latvijas sporta veidu federāciju apstiprinātajā izlašu dalībnieku vai kandidātu sarakstā.

11. Ja izglītības iestādē izglītības programmu apgūst divi bērni no vienas ģimenes, tad vecāki maksā 50% no izglītības iestādē noteiktās līdzfinansējuma maksas, bet, ja trīs un vairāk bērnu, tad vecāki no līdzfinansējuma maksas tiek atbrīvoti 100% apmērā.

12. Citos gadījumos par īpašiem sasniegumiem un aktivitāti, pamatojoties uz izglītības iestādes koleģiālās institūcijas (pedagoģiskās padomes u.c.) lēmumu un direktora rīkojumu, izglītojamā vecākus var atbrīvot no līdzfinansējuma maksas 50% vai 100% apmērā.

13. Atbrīvojums no līdzfinansējuma maksas stājas spēkā ar mēnesi, kurā izglītojamā vecāki ir iesnieguši iesniegumu un attiecīgos faktus apliecinošus dokumentus, uz kuru pamata iespējams saņemt atbrīvojumu.

14. Ja izglītojamais attaisnoti (iesniedzot ģimenes ārsta izziņu) nav apmeklējis nodarbības profesionālās ievirzes izglītības programmās un kavējuma periods ir ilgāks par divām kalendārajām nedēļām, par kavēto laika periodu līdzfinansējums nav jāmaksā.

15. Ja vairāk nekā 3 mēnešus nav veikta līdzfinansējuma maksa, izglītojamais tiek atskaitīts no attiecīgās profesionālās ievirzes izglītības programmas.

16. Šo noteikumu ievērošanas un līdzfinansējuma iemaksas izpildes kontroli organizē un nodrošina izglītības iestādes direktors.

17. Saistošie noteikumi publicējami laikrakstā “Latvijas Vēstnesis” un stājas spēkā nākamajā dienā pēc publicēšanas.

Rīgas domes priekšsēdētājs N.Ušakovs

 



Paskaidrojuma raksts
Rīgas domes 2012.gada 2.oktobra saistošajiem noteikumiem Nr.188 “Par līdzfinansējuma samaksas kārtību profesionālās ievirzes izglītības programmu apguvei Rīgas pilsētas pašvaldības izglītības iestādēs”

1. Īss saistošo noteikumu satura izklāsts

Saistošie noteikumi sagatavoti, pamatojoties uz likuma “Par pašvaldībām” 15.panta pirmās daļas 4.punktu un Izglītības likuma 12.panta 2.1daļu.

Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā tiek noteikta līdzfinansējuma daļa profesionālās ievirzes izglītības programmām Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta padotības iestādēs.

2. Saistošo noteikumu nepieciešamības pamatojums

Atbilstoši likuma “Par pašvaldībām” 15.panta pirmās daļas 4.punktam pašvaldības autonomā funkcija ir gādāt par iedzīvotāju izglītību (iedzīvotājiem noteikto tiesību nodrošināšana pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības iegūšanā; pirmsskolas un skolas vecuma bērnu nodrošināšana ar vietām mācību un audzināšanas iestādēs; organizatoriska un finansiāla palīdzība ārpusskolas mācību un audzināšanas iestādēm un izglītības atbalsta iestādēm u.c.).

Saskaņā ar likuma “Par pašvaldībām” 7.panta otro daļu pašvaldības autonomo funkciju izpildi organizē un par to atbild pašvaldības. Šo funkciju izpilde tiek finansēta no attiecīgās pašvaldības budžeta, ja likumā nav noteikts citādi.

Atbilstoši Izglītības likuma 12.panta 2.1daļai pašvaldība saistošajos noteikumos var paredzēt daļēju maksu kā līdzfinansējumu par izglītības ieguvi pašvaldības dibinātajās profesionālās ievirzes izglītības iestādēs.

Ņemot vērā profesionālās ievirzes izglītības programmu pieaugošo pieprasījumu no iedzīvotāju puses un pašvaldības budžeta līdzekļu iespējas, programmu apguvei Rīgas pilsētas pašvaldības izglītības iestādēs ir nepieciešams noteikt līdzfinansējuma daļu, tādējādi piesaistot papildu finansējumu, lai nodrošinātu pēc iespējas plašāku minēto programmu pieejamību.

3. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz pašvaldības budžetu

Līdzfinansējuma apmēru katrai izglītības programmai noteiks Rīgas dome ar atsevišķu lēmumu.

Līdzfinansējumu veidos audzēkņu (izglītojamo) vecāku iemaksas vai citu pašvaldību finansējums atbilstoši starp pašvaldībām noslēgtajam līgumam kā līdzfinansējums par audzēkņa dalību profesionālās ievirzes izglītības programmās. Līdzfinansējums paredzēts pedagogu darba algu un valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu segšanai, kā arī saimniecisko un citu nepieciešamo izdevumu segšanai, ja netiek piešķirta valsts un pašvaldības mērķdotācija visu programmas izdevumu segšanai.

Līdzfinansējuma maksas apmērs un aprēķināšanas kārtība tiks noteikti ar atsevišķu Rīgas domes lēmumu. Līdzfinansējuma daļas lielums profesionālās ievirzes izglītības programmām tiks noteikts atkarībā no tā, vai programmu īstenošanai ir vai nav piešķirtas mērķdotācijas no valsts vai pašvaldības budžeta pedagogu darba algām un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām.

Ieņēmumi no līdzfinansējuma maksājumiem tiek plānoti tādā apmērā, lai segtu ar izglītības programmu nodrošināšanu saistītos izdevumus.

4. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā

Saistošie noteikumi tiešā veidā neietekmē uzņēmējdarbības vidi.

5. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz administratīvajām procedūrām

Saistošie noteikumi attiecas uz izglītības iestāžu audzēkņu (izglītojamo), vecāku vai likumisko pārstāvju maksājumu veikšanas kārtību līdzfinansējuma nodrošināšanai profesionālās ievirzes izglītības programmām.

Privātpersonas jautājumos par saistošo noteikumu piemērošanu var vērsties attiecīgajā Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta padotībā esošajā izglītības iestādē vai departamentā.

Administratīvās procedūras netiek mainītas.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām

Konsultācijas nav notikušas.

Rīgas domes priekšsēdētājs N.Ušakovs

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!