• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Izstāde "Izvēlies Latvijas preci!" - par konkurētspēju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.06.2001., Nr. 90 https://www.vestnesis.lv/ta/id/25218

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Nacionālās radio un televīzijas padomes locekļa kandidatūru

Vēl šajā numurā

12.06.2001., Nr. 90

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Izstāde “Izvēlies Latvijas preci!” — par konkurētspēju

PRECE1.JPG (67258 BYTES) Izstādes atklāšanā: ekonomikas ministrs Aigars Kalvītis, izstāžu sabiedrības “Prima” izpilddirektors Aivis Krūmiņš, Rīgas domes priekšsēdētāja vietniece Inese Vaidere un Ministru prezidents Andris Bērziņš

Viena no populārākajām izstādēm — “Izvēlies Latvijas preci!” — pagājušās nedēļas nogalē izstāžu centrā “Skonto” pulcēja tūkstošiem apmeklētāju. Tas bija arī viens no 21. starptautisko Hanzas dienu pasākumiem.

Šā gada izstādē piedalās vairāk nekā 120 Latvijas uzņēmumu. Turklāt Ekonomikas ministrija sniegusi atbalstu vidējiem un mazajiem uzņēmumiem, sedzot daļu no dalības maksas.

Atklājot izstādi, aktrise Lelde Vikmane nolasīja Valsts prezidentes Vairas Vīķes–Freibergas apsveikumu izstādes dalībniekiem un viesiem.

Latvijas Ministru prezidents Andris Bērziņš uzrunāja klātesošos:

— Ļoti cienījamais ministra kungs, godājamā Rīgas domes priekšsēdētāja vietniece, godātie klātesošie! Šai izstādei ir ļoti trāpīgs un pareizs nosaukums — “Izvēlies Latvijas preci!”. Pagājušā gadsimta beigās šo nosaukumu izdomāja bijušais Rīgas mērs Andris Teikmanis. Izstāde dzīvo un attīstās. Šodien mēs neviens nerunājam par to, vai Latvijai ir jāiet uz Eiropas Savienību un NATO, tas ir tehniskas dabas jautājums. Cits jautājums — kā mēs tur dzīvosim, vai būsim gatavi tur ieiet. Šī izstāde labāk nekā citi rīkotie pasākumi rāda to, ka mēs esam konkurētspējīgi, bet parāda arī to, kur varbūt mums vēl ir jāpiestrādā.

Gribu izteikt pateicību Ekonomikas ministrijai par atbalstu šādas izstādes rīkošanā. Gribu novēlēt visiem izstādes dalībniekiem, rīkotājiem panākumus un rosināt dibināt biznesa kontaktus.

Izstādes rīkotāju vārdā rīkotājsabiedrība “Prima” pateicās visiem palīgiem — Ekonomikas ministrijai, aģentūrai “Rīga–800”, Hanzas dienu birojam, Latvijas Pārtikas centram, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras birojam “EAN Latvija”, Rūpniecības konfederācijai.

Pateicoties Ekonomikas ministrijas finansiālajam atbalstam, izstādes rīkotāji piedāvāja izdevīgus noteikumus valsts mazajiem un vidējiem uzņēmumiem. Ekonomikas ministrs Aigars Kalvītis, uzrunājot klātesošos, teica:

— Ministru prezidenta kungs, dāmas un kungi, izstādes dalībnieki! Liels prieks jūs šodien sveikt izstādē “Izvēlies Latvijas preci!”. Ekonomikas ministrija tiešām ļoti lielu lomu veltījusi šai izstādei, īpaši atbalstot mazos un vidējos uzņēmumus. Ar mūsu atbalstu šogad deviņi uzņēmumi piedalās izstādē. Acīmredzot viņu iegūtā pieredze šajā gadā mudinās arī turpmākos gados šādās izstādēs piedalīties. Šī izstāde ir katalizators, lai varētu apskatīties gadu no gada to, kā uzņēmumi ir strādājuši, kā uzlabojusies preču kvalitāte, kā palielinājies uzņēmuma preču sortiments, kā palielinājies arī pircēju pieprasījums. Un katram mazam un vidējam uzņēmumam jācenšas tādā izstādē piedalīties, lai reklamētu savu biznesu, savas preces, patiesībā popularizētu Latvijas uzņēmējdarbību. Gribu novēlēt visiem izstādes dalībniekiem labus panākumus, jaunus pircējus, pārdot daudz produkcijas, daudz jaunu klientu. Bet patērētājiem gribētu atgādināt, ka arī patērētājs sniedz ļoti lielu ieguldījumu Latvijas preču popularizēšanā, dodot priekšroku vietējiem produktiem, tādā veidā palielinot pašmāju ražošanas apjomus un popularizējot viņu saražoto. Lai visiem šīs dienas ir panākumiem pilnas!

Izstāde šogad saistās ar galvaspilsētas 800 gadu jubileju. Rīgas domes priekšsēdētaja vietniece Inese Vaidere īpaši uzsvēra, ka Rīga Latvijas ekonomikā veido vismaz pusi no produkcijas apjoma. Tāpēc nav jābrīnās, ka šajā izstādē lielākā daļa uzņēmumu nes Rīgas vārdu.

21. starptautisko Hanzas dienu biroja vadītāja Iveta Grigule, sveicot klātesošos, pastāstīja, ka šajās dienās piedalās 96 pilsētas no 10 Eiropas valstīm. Izstāde “Izvēlies Latvijas preci!” sniedz ieskatu mūsu valsts uzņēmēju darbā.

Šā gada izstādē ir pārstāvēta Latvijas vieglā un pārtikas rūpniecība, lauksaimniecība, amatniecības izstrādājumi u.c. Izstādē piedalās arī Rīgas arodvidusskolas audzēkņi, kas demonstrē pašu veidotos tērpus un piedalās skatēs.

Tūlīt pēc izstādes atklāšanas tika apbalvoti Latvijas Pārtikas centra un izstāžu sabiedrības “Prima” konkursa “Veselīgs produkts” uzvarētāji. Šogad tika vērtēti produkti četrās kategorijās: sulas, nektāri, mājas sieri un medus. Sīvā konkurencē mājas sieru grupā zelta medaļu izcīnīja akciju sabiedrības “Siera nams” Stelpes ražotnes diētiskais mājas siers “Ciba”. Tikai par mata tiesu atpalika un sudraba medaļu ieguva akciju sabiedrības “Vidzemes piens” mājas siers. Jāpiebilst, ka vidzemnieki ļoti rūpīgi strādā, lai iegūtu ISOO 9001 sertifikātu.

Savukārt garšīgākais un ekoloģiski augstvērtīgākais griķu un amoliņa medus tiek iegūts Cēsu rajona zemnieku saimniecībā “Kalna Smīdes”, kur saimnieko bioloģiskās lauksaimniecības piekritēji, bet visgardākās sulas ražotas SIA “Milda KM”.

Īpaši priecīgi par gūto uzvaru ir smiltenieši. Akciju sabiedrības “Smiltenes piens” valdes priekšsēdētāja Gita Muižniece pastāstīja, ka uzņēmums arvien attīstās. Pērn apgrozījums sasniedzis 1,5 miljonus latu un šogad būs ievērojami lielāks. Patlaban tajā apvienojušās arī mazās pienotavas, piemēram, Raunas. Smiltenieši ražo deviņu veidu sierus, 60 procenti no visas produkcijas tiek pārdoti Rīgas veikalos un tirgos. Nākotne ir kooperācijā, nevis pāris lielu piena kombinātu radīšanā, tā uzskata G.Muižniece. Jābūt izvēlei gan zemniekam, kam pārdot pienu, gan arī pircējam, kādu produkciju iegādāties.

Jau trešo gadu izstādes ietvaros notika arī Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras biroja “EAN” rīkotais konkurss “Made in Latvia”, kurā tika vērtēti eksportspējīgākie produkti. Šogad tā ir Alojas ciete, rūpnīcā “Olainfarm” gatavotais remantadīns, akciju sabiedrības “Brīvais vilnis” šprotes un firmas “Tonuss Elast” elastīgā saite. Izstādes apmeklētāji varēja iepazīties ar visiem konkursam piedāvātajiem produktiem. To klāsts tiešām ievērojams.

Bet ir vērtības, kuras joprojām nemainīgas. To var teikt par vienu no pirmajiem izstādes “Izvēlies Latvijas preci!” dalībniekiem — maizes ceptuvi “Lāči”, kur saimnieko Normunds Skauģis ar saviem maizniekmeistariem. Šeit ceptā rudzu maize bez rauga un kviešu miltiem, tāpat arī ar ķirbju, burkānu, iesala, citronu piedevām tiešām ir garda. Augsto kvalitāti apliecina 1998. gadā Grand prix izstādē “Rīga Food ’98". To pašu var teikt par akciju sabiedrību “Vidzemes piens” un Rūjienas pienotavu, kas ražo Latvijā gardāko saldējumu.

Jaunāko dalībnieku pulkā ir SIA “Lazdas mēbeles” no Aizkraukles rajona Stukmaņu muižas. Pagājušajā gadā izveidotā firma sevi piesaka kā teicami amata meistari. Izstādē iekārtotais dārza mēbeļu stūrītis tiešām priecēja. Kā pastāstīja direktore Guntra Ulmane, ideja radusies pavisam nejauši, atrodot vecmāmiņas lazdu krēslu, kas vairāk nekā simt gadu ilgajā mūžā bija tikpat labas kvalitātes. Pagājušā gadsimta trīsdesmitajos gados lazdu liekšana bija īpaši populāra. Patlaban uzņēmumā strādā pieci meistari. Bet, tā kā pieprasījums pēc lazdu krēsliem, galdiem, plauktiem, zedeņu sētām liels, gaidāma izaugsme. Ziemā izremontējuši veco kūti, iekārtojot tajā darbnīcas.

Bagātīgi pārstāvēts Raunas pagasts. SIA “Raunas lauktehnika”, kā katru gadu, piedāvā arvien interesantākus interjera elementus. Tie ir metāla galdi, krēsli, puķu galdi, svečturi utt. Pirms astoņiem gadiem dibinātais SIA “Raunas ceplis” , kurā strādā seši prasmīgi podnieki, gatavo puķu podus, dārza dekorus, kas lieliski papildina metālmākslinieku darbu.

Čaklus un uzņēmīgus cilvēkus var atrast katrā novadā. Izstāde rosina strādāt vēl aktīvāk, lai rastu pircējus un popularizētu Latvijas vārdu.

Ingrīda Rumbēna, “LV” nozares redaktore

PRECE2.JPG (91976 BYTES) PRECE3.JPG (70504 BYTES)
“Lazdas mēbeles” iemēģina Ministru prezidents Andris Bērziņš; izstādes laureāti
(no kreisās) : a/s “Vidzemes piens” priekšsēdētājs Kārlis Šķoba, a/s “Smiltenes piens” valdes priekšsēdētāja Gita Muižniece, a/s “Vidzemes piens” pārstāvis Andris Roga, a/s “Smiltenes piens” ražošanas vadītāja Ilze Bogdanova un a/s “Vidzemes piens” pārstāvis Agnis Šķoba Foto: Andris Kļaviņš — “Latvijas Vēstnesim”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!