• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Ministru kabinets
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Ministru kabineta noteikumus, instrukcijas un ieteikumus. Tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas, ja tiesību aktā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Ministru kabineta rīkojumus. Tie stājas spēkā parakstīšanas brīdī;
  • Ministru kabineta sēdes protokollēmumus. Tie stājas spēkā pieņemšanas brīdī;
  • plānošanas dokumentus, kā arī informatīvos ziņojumus par politikas plānošanas dokumentu īstenošanu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2012. gada 9. oktobra noteikumi Nr. 695 "Kārtība, kādā piešķir un finansē asistenta pakalpojumu izglītības iestādē". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 17.10.2012., Nr. 164 https://www.vestnesis.lv/op/2012/164.1

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru prezidenta rīkojums Nr.380

Par atvaļinājuma piešķiršanu O.Augustovskai

Vēl šajā numurā

17.10.2012., Nr. 164

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 695

Pieņemts: 09.10.2012.

OP numurs: 2012/164.1

2012/164.1
RĪKI

Ministru kabineta noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 12 Visi

Ministru kabineta noteikumi Nr.695

Rīgā 2012.gada 9.oktobrī (prot. Nr.56 18.§)

Kārtība, kādā piešķir un finansē asistenta pakalpojumu izglītības iestādē

Izdoti saskaņā ar Invaliditātes likuma 12.panta piekto un septīto daļu

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā izglītojamām personām ar invaliditāti (turpmāk – izglītojamā persona) izglītības iestādē piešķir no valsts budžeta apmaksātu asistenta pakalpojumu pārvietošanās atbalstam un pašaprūpes veikšanai (turpmāk – asistenta pakalpojums), prasības asistentam, kā arī asistenta pakalpojumam nepieciešamā valsts budžeta finansējuma aprēķināšanas un piešķiršanas kārtību.

2. Asistenta pakalpojums ietver atbalstu izglītojamai personai, nodrošinot to darbību izpildi, kuras tā nespēj veikt patstāvīgi, – pārvietoties izglītības iestādē un veikt pašaprūpi.

3. Asistenta pakalpojumu izglītības iestādē ir tiesīga sniegt fiziska persona, kurai ir darba vai personiskā pieredze personu ar invaliditāti aprūpē vai arī atbilstoša izglītība vai darba pieredze pedagoģijas, psiholoģijas, medicīnas, veselības vai sociālā darba jomā.

4. Lai saņemtu asistenta pakalpojumu, izglītojamās personas vecāki (vai persona, kas īsteno aizgādību, vai audžuģimene) (turpmāk – izglītojamā vecāki) vai izglītojamā persona iesniedz izglītības iestādē iesniegumu par asistenta pakalpojuma piešķiršanu, norādot darbības, kuru veikšanai nepieciešams asistenta pakalpojums. Iesniegumā var norādīt asistenta pakalpojuma sniedzēju.

5. Izglītības iestāde izskata iesniegumu, pārbauda sniegtās informācijas patiesumu, ja nepieciešams, pieprasa papildu informāciju no citām institūcijām, tai skaitā no Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas (turpmāk – ārstu komisija), kā arī pieņem lēmumu par asistenta pakalpojuma piešķiršanu un informē par to izglītojamo personu un izglītojamās personas vecākus.

6. Izglītības iestāde noslēdz līgumu ar asistentu par asistenta pakalpojuma sniegšanu izglītojamai personai. Līgumā norāda asistenta pakalpojuma sniegšanas vietu un laiku, atlīdzību par asistenta pakalpojumu un atlīdzības samaksas kārtību. Ar līguma nosacījumiem iepazīstina izglītojamo personu un izglītojamās personas vecākus.

7. Izglītības iestāde informāciju par izglītojamo personu, kurai nepieciešams asistenta pakalpojums izglītības iestādē, ievada Valsts izglītības informācijas sistēmā (turpmāk – informācijas sistēma).

8. Ja ārstu komisijas atzinumā par īpašas kopšanas nepieciešamību izglītojamai personai sakarā ar smagiem funkcionāliem traucējumiem ir veiktas izmaiņas, ārstu komisija pēc saskaņošanas ar izglītojamo personu vai viņas vecākiem par to nekavējoties, bet ne vēlāk kā piecu darbdienu laikā informē izglītības iestādi.

9. No valsts budžeta apmaksātu asistenta pakalpojumu nodrošina līdz 40 stundām nedēļā.

10. Aprēķinot asistenta pakalpojuma nodrošināšanai nepieciešamo finansējumu, Izglītības un zinātnes ministrija (turpmāk – ministrija) ņem vērā:

10.1. izglītojamo personu skaitu izglītības iestādē, kurām piešķirts asistenta pakalpojums;

10.2. valstī noteikto minimālo stundas tarifa likmi normāla darba laika ietvaros;

10.3. darba devēja valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas;

10.4. mācību dienu skaitu attiecīgajā mācību gadā;

10.5. apmaksāto stundu skaitu periodā, par kuru pārskaita finansējumu.

11. Finanšu līdzekļus, kas asistenta pakalpojuma nodrošināšanai paredzēti pašvaldību izglītības iestādēm, ministrija piešķir attiecīgajai novada vai republikas pilsētas pašvaldībai. Finanšu līdzekļus, kas asistenta pakalpojuma nodrošināšanai paredzēti valsts dibinātajām izglītības iestādēm un privātajām izglītības iestādēm, ministrija piešķir attiecīgajai izglītības iestādei.

12. Ministrija finansējumu atbilstoši šo noteikumu 10.punktā minētajam aprēķinam pārskaita:

12.1. līdz attiecīgā gada 30.septembrim – par laikposmu no 1.septembra līdz 31.decembrim, ņemot vērā informācijas sistēmā esošo informāciju par asistenta pakalpojuma nepieciešamību uz 15.septembri;

12.2. līdz attiecīgā gada 30.janvārim – par laikposmu no 1.janvāra līdz 31.martam, ņemot vērā informācijas sistēmā esošo informāciju par asistenta pakalpojuma nepieciešamību uz 1.janvāri;

12.3. līdz attiecīgā gada 30.aprīlim – par laikposmu no 1.aprīļa līdz 30.jūnijam, ņemot vērā informācijas sistēmā esošo informāciju par asistenta pakalpojuma nepieciešamību uz 1.aprīli;

12.4. līdz attiecīgā gada 30.jūlijam – par laikposmu no 1.jūlija līdz 31.augustam, ņemot vērā informācijas sistēmā esošo informāciju par asistenta pakalpojuma nepieciešamību uz 1.jūliju.

13. Novadu un republikas pilsētu pašvaldības un izglītības iestādes pārskatu par piešķirto valsts budžeta līdzekļu izlietojumu asistenta pakalpojuma nodrošināšanai (turpmāk – pārskats) (pielikums) iesniedz šādā kārtībā:

13.1. līdz attiecīgā gada 10.janvārim – par iepriekšējā gada periodu no 1.septembra līdz 31.decembrim;

13.2. līdz attiecīgā gada 10.aprīlim – par kārtējā gada periodu no 1.janvāra līdz 31.martam;

13.3. līdz attiecīgā gada 10.jūlijam – par kārtējā gada periodu no 1.aprīļa līdz 30.jūnijam;

13.4. līdz attiecīgā gada 10.septembrim – par kārtējā gada periodu no 1.jūlija līdz 31.augustam.

14. Novadu un republikas pilsētu pašvaldības un valsts dibinātās izglītības iestādes pārskatu aizpilda Valsts budžeta un pašvaldību budžeta pārskatu informācijas sistēmā. Privātās izglītības iestādes pārskatu ministrijā iesniedz elektroniski vai pa pastu.

15. Ministrija pēc pārskata saņemšanas veic finansējuma pārrēķinu saskaņā ar pārskatā norādīto faktisko finanšu līdzekļu izlietojumu atbilstoši apmaksātajām stundām un valstī noteiktajai minimālajai stundas tarifa likmei normāla darba laika ietvaros. Finanšu līdzekļu atlikumu vai pārtēriņu ņem vērā, veicot nākamā perioda maksājumu saskaņā ar šo noteikumu 12.punktā minētajiem finansējuma pārskaitījuma termiņiem.

16. Finansējumu par laikposmu no 2012.gada 1.septembra līdz 31.decembrim ministrija aprēķina, ja informāciju par izglītojamām personām, kurām nepieciešams asistenta pakalpojums, pašvaldība vai izglītības iestāde ievieto informācijas sistēmā vai iesniedz ministrijā 10 darbdienu laikā pēc šo noteikumu spēkā stāšanās dienas. Finansējumu izmaksā līdz 2012.gada 15.decembrim.

17. Noteikumi stājas spēkā 2012.gada 18.oktobrī.

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Izglītības un zinātnes ministrs R.Ķīlis



 

Pielikums
Ministru kabineta
2012.gada 9.oktobra
noteikumiem Nr.695

Pārskats par valsts budžeta līdzekļu izlietojumu asistenta pakalpojuma nodrošināšanai

KODI

Pašvaldības nosaukums  
Izglītības iestādes nosaukums  
Pārskata gads  
Pārskata periods  

Izglītojamo skaits, kuriem apmaksāts asistenta pakalpojums

Asistentu skaits

Faktiski nostrādāto stundu skaits pārskata periodā

Pārskata periodā saņemtais finansējums, Ls

Pārskata periodā izlietotais finansējums, Ls

Finanšu līdzekļu atlikums (+)/
pārtēriņš (-), Ls
(4. - 7.)

1100 Atalgojums

1210
Darba devēja valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas

Kopā
(5 + 6)

1

2

3

4

5

6

7

8

               

Iestādes vadītājs    
   

(vārds, uzvārds, paraksts)

Izglītības un zinātnes ministrs R.Ķīlis

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!