• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latviju un ASV 80 gadu apmlitūdā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.06.2001., Nr. 90 https://www.vestnesis.lv/ta/id/25205

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Bet mūsu mērķis ir cilvēks laukos

Vēl šajā numurā

12.06.2001., Nr. 90

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latviju un ASV 80 gadu amplitūdā

“ASV atbalsts ļāva Latvijai attīstīties kā valstij un saglabāt ticību savai neatkarībai,” atzina ārlietu ministrs Indulis Bērziņš, vakar, 11. jūnijā, Ārlietu ministrijas telpās atklājot izstādi “Laiku lokos: Latvijas un ASV starpvalstu attiecības 1922 – 2001”.

Izstādē aplūkojami dažādi fotoattēli un nozīmīgi dokumenti, kas ataino Latvijas un ASV starpvalstu attiecību attīstību no 1922. gada 28. jūlija (kad ASV atzina Latvijas Republiku de iure ) līdz pat 2001. gadam.

Izstādes atklāšana ievada Ārlietu ministrijas darbinieku pirmās sabiedrisko attiecību mācību programmas klātienes nodarbību ciklu. Sabiedrisko attiecību programmā diplomātiem paredzētas lekcijas un nodarbības, kuras vadīs Vidzemes augstskolas pasniedzēji, Latvijas institūta direktors Ojārs Kalniņš, ASV informācijas biroja vadītājs Gregs Elftmans un citi sabiedrisko attiecību speciālisti.

Atklājot izstādi, ārlietu ministrs augstu novērtēja Latvijas un ASV attiecību sekmīgo attīstību un uzsvēra, cik svarīga ir labu partneru izvēle valsts ārpolitikas veidošanā.

G. Bērziņš atzina, ka ir jāatskatās abu valstu kopīgajā pagātnē, tomēr pašlaik Latvijas un ASV attiecībās būtu jāakcentē nākotne. “Šis ir svarīgs laiks, kad mēs varam noslēgt nozīmīgu posmu ne tikai Latvijas un ASV attiecībās, bet arī piedalīties jaunas Eiropas veidošanā,” teica G. Bērziņš un norādīja, ka pašreiz nozīmīgākais jautājums abu valstu attiecībās ir NATO paplašināšanās un gaidāmā Latvijas uzņemšana drošības aliansē.

IZSTADE.JPG (42156 BYTES) IZ4.JPG (126681 BYTES) Vakar, 11.jūnijā, izstādes atklāšanā Ārlietu ministrijas konferenču zālē: Latvijas ārlietu ministrs Indulis Bērziņš un ASV vēstnieks Džeimss Holms Foto: A.F.I.

Viens no izstādē redzamajiem Latvijas un Amerikas Savienoto valstu sadarbības dokumentālajiem pierādījumiem Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Ārlietu ministrs uzsvēra, ka Latvija dara konkrētu darbu un pieliek milzīgas pūles, lai drīzumā iestātos NATO, un norādīja, ka arī pēc iestāšanās šajā organizācijā Latvijai būs ļoti daudz jāpaveic, lai kļūtu par pilntiesīgu dalībvalsti. Ministrs izteica cerību, ka tuvākajā nākotnē šai izstādē varēs pievienot vēl papildu stendus, kuros būs redzama Baltijas valstu uzņemšana NATO.

Atklājot izstādi, ministrs uzsvēra arī sabiedrības informēšanas lielo nozīmi valsts ārpolitikas veidošanā un atzina, ka ceļā uz NATO un ES līdzās dažādu militāro, ekonomisko un politisko kritēriju izpildei ļoti būtiski ir panākt visas sabiedrības izpratni un atbalstu valdības īstenotajai politikai.

Arī ASV vēstnieks Latvijā Džeimss Holmss, atklājot izstādi, galvenokārt akcentēja sabiedrisko attiecību lomu politikas veidošanā.

Vēstnieks atzina, ka pēdējā laikā sabiedrisko attiecību kvalitāte Latvijā ir uzlabojusies, un īpaši uzteica Latvijas tēla veiksmīgo veidošanu ārpasaulē. Tomēr attiecībā uz iekšpolitiskiem jautājumiem valdība un parlaments dažkārt nav spējuši pietiekami sekmīgi paskaidrot sabiedrībai atsevišķu reformu nepieciešamību, tādējādi negūstot izpratni un atbalstu.

Dž. Holmss atzina, ka ikvienai valstij, arī ASV, nākas saskarties ar problēmām sabiedrības informēšanā, tomēr tieši tādēļ ir jādara viss iespējamais, lai palīdzētu sabiedrībai izprast politiķu lēmumus.

Vēstnieks norādīja, ka sabiedrisko attiecību kursa mērķis ir izglītot ierēdņus par komunikācijas lielo nozīmi un nepieciešamību, jo tikai tādējādi iespējams panākt sabiedrības sapratni un atbalstu arī situācijās, kad jāpieņem nepopulāri lēmumi. Izstāde pirmoreiz tika atklāta šā gada 16. janvārī ASV vēstniecības informācijas centrā. Svarīgākie izstādē aplūkojamie fotoattēli un dokumenti apkopoti arī nelielā bukletā ar tādu pašu nosaukumu “Laiku lokos: Latvijas un ASV starpvalstu attiecības 1922 – 2001”.

Artis Nīgals, “LV” nozares redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!