• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2001. gada 5. jūnija noteikumi Nr. 222 "Kārtība, kādā izsniedzama algas nodokļa grāmatiņa". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.06.2001., Nr. 89 https://www.vestnesis.lv/ta/id/25140

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.223

Grozījumi Ministru kabineta 1996.gada 9.jūlija noteikumos Nr.253 "Noteikumi par iedzīvotāju ienākuma nodokļa administrēšanas funkcijām"

Vēl šajā numurā

08.06.2001., Nr. 89

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 222

Pieņemts: 05.06.2001.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 222

Rīgā 2001.gada 5.jūnijā (prot. Nr. 26, 2.§)

Kārtība, kādā izsniedzama algas nodokļa grāmatiņa

Izdoti saskaņā ar likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli"
6.pantu un 38.panta otro daļu

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā fiziskajai personai — iekšzemes iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātājam (turpmāk — nodokļa maksātājs) — izsniedzama algas nodokļa grāmatiņa (turpmāk — grāmatiņa), lai nodrošinātu nodokļa maksātāju uzskaiti, iedzīvotāju ienākuma nodokļa (turpmāk — nodoklis) maksāšanas kontroli, pareizu neapliekamā minimuma un nodokļa atvieglojumu piemērošanu, kā arī nosaka grāmatiņas veidlapas paraugu.

2. Nodokļa maksātājam var būt tikai viena grāmatiņa, un tai nav derīguma termiņa ierobežojuma. Ja iepriekš izsniegtā grāmatiņa ir nozaudēta vai sabojāta, nodokļa maksātājam, pamatojoties uz viņa rakstisku paziņojumu iestādei, kas izsniegusi grāmatiņu, izsniedz jaunu grāmatiņu. Uz šīs grāmatiņas vāka un titullapā izdara atzīmi "Dublikāts".

3. Grāmatiņu izsniedz Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālā iestāde pēc nodokļa maksātāja dzīvesvietas vai pilsētas (izņemot republikas pilsētas un rajonu pilsētas) vai pagasta pašvaldības pārvaldes institūcija (turpmāk — grāmatiņas izsniedzēja iestāde).

4. Lai saņemtu grāmatiņu un aktualizētu saskaņā ar šiem noteikumiem grāmatiņā norādāmās ziņas, uz kuru pamata nosaka nodokļa maksātāja tiesības uz likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" 13.pantā paredzētajiem nodokļa atvieglojumiem, nodokļa maksātājs uzrāda pasi vai citu personu apliecinošu dokumentu un šajos noteikumos paredzētos dokumentus, kas apliecina nodokļa maksātāja tiesības uz nodokļa atvieglojumiem, kā arī iesniedz šajos noteikumos noteiktos paziņojumus.

5. Grāmatiņas izsniedzēja iestāde izsniegtās grāmatiņas reģistrē algas nodokļa grāmatiņu reģistrācijas grāmatā (turpmāk — reģistrācijas grāmata) (1.pielikums) un grāmatiņu saņēmēju alfabētiskajā reģistrā.

6. Grāmatiņas ir stingrās uzskaites dokumenti, kurus izgatavo sērijās. Katrā sērijā ir 999999 veidlapas ar sešzīmju numerāciju no Nr.000001 līdz Nr.999999. Grāmatiņas sēriju apzīmē ar trim latviešu alfabēta burtiem (izņemot burtus, kas apzīmē mīkstinātos līdzskaņus un garos patskaņus). Darba devējs nodrošina tam iesniegto grāmatiņu uzskaiti un glabāšanu.

7. Valsts ieņēmumu dienests nodrošina grāmatiņu izgatavošanu un apgādā ar tām Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālās iestādes. Minētās iestādes apgādā ar grāmatiņām pašvaldības, kā arī nodrošina saņemto, pašvaldībām un teritoriālās iestādes amatpersonām izsniegto grāmatiņu, arī sabojāto grāmatiņu, un to atlikumu uzskaiti.

8. Grāmatiņa (2.pielikums) tiek apliecināta ar grāmatiņas izsniedzējas iestādes amatpersonas parakstu un zīmogu. Tajā norāda grāmatiņas izsniegšanas datumu un reģistrācijas numuru, kā arī šādas ziņas par nodokļa maksātāju un grāmatiņas izsniedzēju iestādi:

8.1. vārds, uzvārds un personas kods;

8.2. dzīvesvietas adrese un administratīvās teritorijas kods;

8.3. Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālā iestāde vai pašvaldība, kas izsniegusi grāmatiņu.

9. Nodokļa maksātājs, kuram saskaņā ar likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" 13.pantu piemērojami nodokļa papildu atvieglojumi, grāmatiņas izsniedzējā iestādē iesniedz šādus paziņojumus:

9.1. paziņojumu par apgādībā esošajām personām (3.pielikums);

9.2. paziņojumu par invaliditāti vai politiski represētās personas statusu, vai nacionālās pretošanās kustības dalībnieka statusu (4.pielikums).

10. Ja nodokļa maksātājs ir mainījis dzīvesvietas adresi, viņš grāmatiņas izsniedzējā iestādē pēc savas jaunās dzīvesvietas iesniedz paziņojumu par dzīvesvietas adresi (5.pielikums).

11. Nodokļa maksātājam, kuram atbilstoši likumam "Par valsts pensiju" ir piešķirta pensija, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra grāmatiņā izdara atzīmi par pensijas piešķiršanu, norādot datumu, ar kuru pensija piešķirta. Ja persona ir zaudējusi tiesības uz pensiju, norāda datumu, ar kuru ir zaudētas tiesības uz pensiju. Attiecīgā atzīme grāmatiņā izdarāma 15 dienu laikā pēc Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras filiāles vadītāja rīkojuma izdošanas.

12. Lai apliecinātu tiesības uz nodokļa papildu atvieglojumu par invaliditāti, nodokļa maksātājs grāmatiņas izsniedzējai iestādei uzrāda saskaņā ar likumu "Par invalīdu medicīnisko un sociālo aizsardzību" izsniegto invalīda apliecību.

13. Lai apliecinātu tiesības uz nodokļa papildu atvieglojumu par personai noteikto politiski represētās personas statusu, nodokļa maksātājs grāmatiņas izsniedzējai iestādei uzrāda saskaņā ar likumu "Par politiski represētās personas statusa noteikšanu komunistiskajā un nacistiskajā režīmā cietušajiem" izsniegto politiski represētās personas apliecību, bet, lai apliecinātu tiesības uz nodokļa papildu atvieglojumu par personai noteikto nacionālās pretošanās kustības dalībnieka statusu, — saskaņā ar likumu "Par nacionālās pretošanās kustības dalībnieka statusu" izsniegto nacionālās pretošanās kustības dalībnieka apliecību.

14. Grāmatiņas izsniedzēja iestāde pēc iepazīšanās ar uzrādītajiem dokumentiem un paziņojumos sniegto datu pārbaudes izdara ierakstus grāmatiņā un reģistrācijas grāmatā.

15. Uzsākot darba attiecības, nodokļa maksātājs grāmatiņu iesniedz pamatdarba vietā (uzņēmumā, uzņēmējsabiedrībā, iestādē, organizācijā, ārvalstu uzņēmuma (nerezidenta) pastāvīgajā pārstāvniecībā vai darba devējam — fiziskajai personai) vai vietā, kuru tas uzskata par galveno ienākuma gūšanas vietu, bet kura nav saistīta ar personas saimniecisko darbību, — pirms ienākuma gūšanas. Nodokļa maksātājs, kuram atbilstoši likumam "Par valsts pensijām" pensija piešķirta vai pārrēķināta pēc 1996.gada 1.janvāra un kurš pēc pensijas piešķiršanas turpina strādāt, grāmatiņu pēc savas izvēles iesniedz Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā vai darba devējam. Nodokļa maksātājs, kas veic saimniecisko darbību un nav darba attiecībās ar darba devēju, grāmatiņu iesniedz Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajā iestādē pēc savas dzīvesvietas.

16. Ja nodokļa maksātājs iegūst vai zaudē tiesības uz nodokļa atvieglojumu vai mainījis dzīvesvietas adresi, viņš desmit dienu laikā par to paziņo attiecīgajai grāmatiņas izsniedzējai iestādei. Minētās iestādes amatpersona pēc nodokļa maksātāja iesniegto un uzrādīto dokumentu pārbaudes izdara ierakstu grāmatiņā vai sagatavo un izsniedz nodokļa maksātājam paziņojumu par izmaiņām nodokļa atvieglojumos vai dzīvesvietas adreses maiņu, kā arī izdara ierakstu reģistrācijas grāmatā. Nodokļa maksātājs paziņojumu par izmaiņām nodokļa atvieglojumos vai dzīvesvietas adreses maiņu iesniedz tajā ienākuma gūšanas vietā, kurā viņš ir iesniedzis grāmatiņu un kurā, pamatojoties uz grāmatiņas izsniedzējas iestādes izsniegto paziņojumu, tiek izdarīts attiecīgs ieraksts grāmatiņā.

17. Beidzoties darba attiecībām vai ienākuma gūšanai, uzņēmums, uzņēmējsabiedrība, iestāde, organizācija, ārvalstu uzņēmuma (nerezidenta) pastāvīgā pārstāvniecība vai darba devējs — fiziskā persona — par to izdara ierakstu grāmatiņā un atdod to nodokļa maksātājam. Nodokļa maksātājs grāmatiņu iesniedz jaunajā pamatdarba vietā (ienākuma gūšanas vietā).

18. Beidzoties darba attiecībām sakarā ar darbinieka nāvi, darba devējs (uzņēmums, uzņēmējsabiedrība, iestāde, organizācija, ārvalstu uzņēmuma (nerezidenta) pastāvīgā pārstāvniecība vai darba devējs — fiziskā persona) izdara ierakstu grāmatiņā. Grāmatiņu:

18.1. darba devējs — uzņēmums, uzņēmējsabiedrība, iestāde, organizācija vai ārvalstu uzņēmuma (nerezidenta) pastāvīgā pārstāvniecība — glabā savā arhīvā, ievērojot termiņu, kāds likuma "Par grāmatvedību" 10.pantā noteikts attaisnojuma dokumentu par darbiniekiem aprēķināto mēnešalgu (darba samaksu) glabāšanai;

18.2. darba devējs — fiziskā persona — kopā ar paziņojumu par algas nodokli nosūta Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajai iestādei pēc savas dzīvesvietas.

19. Grāmatiņa, kas iesniegta Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā, pēc pensijas saņēmēja nāves glabājama personas pensijas lietā, ievērojot normatīvajos aktos noteikto pensijas lietu glabāšanas termiņu.

20. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 1993.gada 30.decembra noteikumus Nr.40 "Par kārtību, kādā izsniedzama algas nodokļa grāmatiņa un algas nodokļa gada karte" (Latvijas Vēstnesis, 1994, 2.nr.; 1998, 120./121.nr.).

Ministru prezidents A.BĒRZIŅŠ

Finansu ministrs G.BĒRZIŅŠ

 

Noteikumi stājas spēkā ar 2001.gada 9.jūniju.

1222 COPY.GIF (34248 BYTES)

21222 COPY.GIF (67284 BYTES)

22222 COPY.GIF (45469 BYTES)

31222 COPY.GIF (100224 BYTES)

32222 COPY.GIF (54211 BYTES)

41222 COPY.GIF (76001 BYTES)

5222 COPY.GIF (73833 BYTES)

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!