• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par budžeta izpildi maijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.06.2001., Nr. 88 https://www.vestnesis.lv/ta/id/25114

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par FM un LPS sarunām

Vēl šajā numurā

07.06.2001., Nr. 88

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par budžeta izpildi maijā

Šā gada maijā valsts pamatbudžeta un valsts sociālās apdrošināšanas speciālā budžeta ieņēmumi bijuši lielākie viena mēneša ieņēmumi visa pagājušā gada un šā gada laikā, liecina Valsts kases operatīvie dati.

Finansu ministrs Gundars Bērziņš ir gandarīts par veiksmīgajiem maija budžeta rādītājiem:

“Fakts, ka maijā gan pamatbudžeta, gan sociālā budžeta ieņēmumi ir bijuši lielākie viena mēneša budžeta ieņēmumi pēdējā pusotra gada laikā, runā pats par sevi. Esmu apmierināts ar Valsts ieņēmumu dienesta attieksmi pret darbu, spējot uzlabot nodokļu iekasēšanu.

Taču ne tikai nodokļu administrācijas darbs palielina nodokļu ieņēmumus — budžeta izpildes rādītāji vienlaikus iezīmē ekonomikas tendences. Pēdējie dati rāda pērn sāktā ekonomikas pieauguma turpinājumu šogad. Finansu ministrija cer, ka Latvijas ekonomiskā attīstība turpināsies, neraugoties uz stagnatīvajiem Eiropas ekonomiskajiem rādītājiem un prognozēm.

Valsts budžeta fiskālā deficīta kritērijs ir iekļauts Latvijas valdības un Starptautiskā valūtas fonda (SVF) ekonomiskās politikas memorandā. Šā gada pirmajā ceturksnī Latvija ne tikai ievēroja šo kritēriju, bet pat spēja fiskālo deficītu saglabāt divreiz mazākā līmenī par pieļaujamo normu. Budžeta izpildes rādītāji maijā ļauj droši prognozēt, ka pirmā pusgada fiskālā deficīta līmenis arī noteikti iekļausies SVF memorandā minētajā normā.”

Valsts pamatbudžeta ieņēmumi 2001.gada maijā bija 66 miljoni latu, kas ir vairāk nekā jebkurā citā mēnesī šogad un arī pērn.

Salīdzinot ar 2000.gada maiju, šogad maijā ieņēmumi bijuši par 8,4 miljoniem latu lielāki, salīdzinot ar šā gada aprīli — par 3,04 miljoniem latu lielāki.

Valsts pamatbudžeta pirmo piecu mēnešu kopējie ieņēmumi ir 297,3 miljoni latu, kas ir par 8,4 miljoniem latu vairāk nekā 2000.gada piecos mēnešos.

Maijā visu pamatbudžeta nodokļu veidu ieņēmumi ir pārsnieguši 2000.gada maija ieņēmumus.

Kā liecina Valsts kases operatīvie dati, uzņēmumu ienākuma nodoklis maijā iekasēts par 236 tūkstošiem latu vairāk nekā pērn maijā, pievienotās vērtības nodoklis — par 2,8 miljoniem latu vairāk, akcīzes nodoklis — par 93 tūkstošiem latu vairāk, muitas nodoklis — par 76 tūkstošiem latu vairāk. Viena mēneša laikā vien pamatbudžetā minēto nodokļu ieņēmumu pārsniegums pār pērnā gada attiecīgo mēnesi ir 3,24 miljoni latu.

Valsts sociālās apdrošināšanas speciālā budžeta ieņēmumi 2001. gada maijā bija 44,3 miljoni latu, un arī tas ir labākais rādītājs pēdējā pusotra gada laikā.

Maija ieņēmumi par 1,8 miljoniem latu pārsniedza pērnā gada maija ieņēmumu apjomu un par 4,7 miljoniem latu — šā gada aprīļa ieņēmumus.

Kā zināms, no 2001.gada 1.janvāra sociālā nodokļa likme tika samazināta par 1%, tomēr 2001.gadā katru mēnesi sociālā budžeta ieņēmumi ir pārsnieguši 2000.gada attiecīgā mēneša ieņēmumus.

Turklāt maijā sociālajā budžetā veidojies nozīmīgs finansu pārpalikums, tas ir, ieņēmumi ir pārsnieguši izdevumus par 2,9 miljoniem latu. Kopējais finansu deficīts sociālajā budžetā 2001.gadā tādējādi ir samazinājies līdz 9,5 miljoniem latu.

Valsts sociālās apdrošināšanas speciālā budžeta ieņēmumi piecos mēnešos ir 200 miljoni latu, kas ir par 9,3 miljoniem latu vairāk nekā 2000.gada pirmajos piecos mēnešos.

Finansu ministrijas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!