• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Galvaspilsēta, 2001.. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.06.2001., Nr. 88 https://www.vestnesis.lv/ta/id/25107

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par tiem, kas skaitījās "padomju iekārtai sveši elementi"

Vēl šajā numurā

07.06.2001., Nr. 88

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Galvaspilsēta, 2001.

Par grāmatas “Rīga 2001” atvēršanu

Kādā maija ceturtdienas pievakarē, kad pērkona negaiss tikko bija beidzis savu koncertturneju virs Rīgas un atkāpies debess aizkulisēs, Rīgas Festivāla orķestris ar savu sniegumu Melngalvju namā netraucēti varēja atklāt “Aģentūras Rīga 800” pilsētas jubilejai par godu veidotā izdevuma “Rīga 2001” atvēršanas svētkus. Bagātīgi ilustrētā izdevuma satura idejiskā autore un veidotāja ir Rudīte Kalpiņa, mākslinieks — Juris Petraškevičs.

Mākslas un mūzikas vēsturnieki, literatūrzinātnieki un fotomākslinieki piedāvā lasītājam grāmatā izstaigāt trejus tematiskos lokus.

“Rīgas gadsimti” sniedz dziļu ieskatu pilsētas vēsturē, sākot no senlaikiem, kad Rīgas upes krastos uz dzīvi apmetās Daugavas lībieši, un beidzot ar barikāžu dienām, kad tautas vienotība un gribasspēks atguva neatkarību valstij un tās galvaspilsētai. Te varam iepazīt gan Hanzas pilsētu Rīgu, gan koka Rīgu, gan jūgendstila Rīgu, kā arī atskatīties uz 20. gadsimta aizraujošo mākslas skrējienu, jaunus darbības laukus meklējot.

“Jaunā Rīga” piedāvā sarunas ar vienu no īstenajiem Rīgas dzejniekiem — Jāni Rokpelni un vienu no mūsdienu Rīgas talantīgākajiem mūziķiem — Normundu Šnē. Tā ļauj sajust lepnumu par pilsētu, kura muzikālajai pasaulei spējusi iedegt tādas zvaigznes kā Inesi Galanti, Egilu Siliņu, Ingu Pētersonu, Gidonu Krēmeru, Marisu Jansonu un citas, kā arī priecāties par ļaudīm, kurus darbs pirms vairākiem gadiem no Lielbritānijas, Francijas, Vācijas un citām valstīm atvedis uz Rīgu un kuri šo pilsētu iemīlējuši kā savas mājas. Šajā tematiskajā lokā var izpētīt arī daudzveidīgo izklaides iespēju piedāvājumu.

“Rīga 800” ļauj izsekot “Aģentūras Rīga 800” ģenerāldirektores Ingūnas Rībenas atmiņu gaitām un ielūkoties nākotnes vīzijās, par Rīgu domājot.

Tā atklāj nelielu stūrīti pārdomu, kas raisījušās jubilejas zīmes autoram māksliniekam Gunāram Lūsim.

Tieši septiņus gadsimtus vēlāk, nekā dzimusi pilsēta, pasaulē nācis Rīgas dziesminieks Čaks, “tā uz visiem laikiem kļūstot par jubilāru kopā ar pilsētu, kuru bezgalīgi mīlējis un kurai kalpojis savās dzejas rindās”.

Šajā tematiskajā sadaļā ietverta gan visa gada Rīgas astoņsimtgades jubilejas programma, gan svētku kulminācijas — 17. un 18. augusta — norišu plāns. Astoņsimt minūtēs ikviens Rīgas viesis caur dažādu gadsimtu mūziku, dejām, tērpiem, ēdieniem un daudzām citām laikmetu zīmēm varēs izdzīvot pilsētas astoņsimt gadu vēsturi. Bet pēc gadiem, pārlapojot izdevumu “Rīga 2001”, atsaukt atmiņā pārdzīvoto.

Marika Līdaka, “LV” nozares redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!