• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija publicē:
  • lēmumus par tarifu aprēķināšanas metodiku un lēmumus, ar kuriem noteikts tarifs;
  • noteikumus par Regulatoram regulāri iesniedzamās informācijas veidiem, apjomu un iesniegšanas termiņiem;
  • vispārējās atļaujas noteikumus;
  • ziņojumus par izmaksu aprēķināšanas un attiecināšanas metodikas ievērošanu un ziņojumus, kuros informē par universālā pakalpojuma saistību tīrajām izmaksām.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas 2012. gada 8. augusta lēmums Nr. 193 "Par izsoles izsludināšanu radiofrekvenču spektra joslas 2300MHz-2360MHz lietošanas tiesību piešķiršanai". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 10.08.2012., Nr. 126 https://www.vestnesis.lv/op/2012/126.9

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas lēmums Nr.194

Par izsoles komisijas sastāvu radiofrekvenču spektra joslas 2300MHz –2360MHz lietošanas tiesību piešķiršanai izsoles kārtībā

Vēl šajā numurā

10.08.2012., Nr. 126

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija

Veids: lēmums

Numurs: 193

Pieņemts: 08.08.2012.

OP numurs: 2012/126.9

2012/126.9
RĪKI

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas lēmumi: Šajā laidienā 3 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes lēmums Nr.193

Rīgā 2012.gada 8.augustā (prot. Nr.30, 4.p.)

Par izsoles izsludināšanu radiofrekvenču spektra joslas 2300MHz – 2360MHz lietošanas tiesību piešķiršanai

Elektronisko sakaru likuma 47.pants paredz, ka radiofrekvenču spektra izmantošanai komercdarbībai Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (turpmāk – Komisija) piešķir radiofrekvenču spektra lietošanas tiesības, tai skaitā arī uz radiofrekvenču spektra joslām, kuru efektīvas izmantošanas labad ir nepieciešams ierobežot radiofrekvenču spektra lietošanas tiesību piešķiršanu komercdarbībai elektronisko sakaru nozarē.

Izvērtējot pašreizējo situāciju radiofrekvenču spektra izmantošanā,

Komisija konstatē:

1. Elektronisko sakaru likuma 47.panta pirmā daļa paredz, ka radiofrekvenču spektra izmantošanai komercdarbībai Komisija piešķir radiofrekvenču spektra lietošanas tiesības.

2. Elektronisko sakaru likuma 47.panta piektā daļa paredz, ka Ministru kabinets nosaka radiofrekvenču spektra joslas, kuru efektīvas izmantošanas labad ir nepieciešams ierobežot radiofrekvenču spektra lietošanas tiesību piešķiršanu komercdarbībai elektronisko sakaru nozarē. Šajos gadījumos Komisija rīko konkursu vai izsoli saskaņā ar Komisijas apstiprinātu nolikumu un piešķir radiofrekvenču spektra lietošanas tiesības konkursa vai izsoles uzvarētājam. Radiofrekvenču spektra lietošanas tiesību termiņš atbilst attiecīgā pakalpojuma mērķim un paredzamajiem ieguldījumiem. Pieteikumu par radiofrekvenču spektra lietošanas tiesību piešķiršanu iesniedz Komisijai ne agrāk kā divus gadus pirms normatīvajos aktos noteiktā radiofrekvenču spektra joslas atbrīvošanas termiņa. Pieteikumu par radiofrekvenču spektra lietošanas tiesību pagarināšanu iesniedz Komisijai ne agrāk kā divus gadus pirms radiofrekvenču spektra lietošanas tiesību termiņa beigām.

3. Ministru kabineta 2010.gada 16.februāra noteikumi Nr.143 "Noteikumi par radiofrekvenču spektra joslām, kuru efektīvas izmantošanas labad ir nepieciešams ierobežot radiofrekvenču spektra lietošanas tiesību piešķiršanu komercdarbībai elektronisko sakaru nozarē" nosaka radiofrekvenču spektra joslas, kuru efektīvas izmantošanas labad ir nepieciešams ierobežot radiofrekvenču spektra lietošanas tiesību piešķiršanu komercdarbībai elektronisko sakaru nozarē.

4. Radiofrekvenču spektra josla 2300MHz–2370MHz ir iekļauta Ministru kabineta 2010.gada 16.februāra noteikumu  Nr.143 "Noteikumi par radiofrekvenču spektra joslām, kuru efektīvas izmantošanas labad ir nepieciešams ierobežot radiofrekvenču spektra lietošanas tiesību piešķiršanu komercdarbībai elektronisko sakaru nozarē" 2.9.apakšpunktā.

5. Komisijas 2011.gada 16.jūnija lēmuma Nr.1/7 "Noteikumi par radiofrekvenču spektra lietošanas tiesībām" 8.punkts nosaka, ka Komisija konkursa vai izsoles kārtībā iegūtās radiofrekvenču spektra lietošanas tiesības piešķir, pagarina termiņu un anulē saskaņā ar konkursa vai izsoles nolikumu un šiem noteikumiem.

6. Līdz 2012.gada 7.augustam, lai saņemtu radiofrekvenču spektra joslas 2300MHz–2370MHz lietošanas tiesības, interesi ir izrādījis viens elektronisko sakaru komersants, iesniedzot pieprasījumu par radiofrekvenču spektra lietošanas tiesību piešķiršanu.

7. Saskaņā ar Elektronisko sakaru likuma 49.panta otro daļu radiofrekvenču spektra joslas 2300MHz–2370MHz lietošanas tiesības izmantojamas atbilstoši Ministru kabineta 2009.gada 6.oktobra noteikumos Nr.1151 "Noteikumi par radiofrekvenču spektra joslu sadalījumu radiosakaru veidiem un iedalījumu radiosakaru sistēmām, kā arī par radiofrekvenču spektra joslu izmantošanas vispārīgajiem nosacījumiem (Nacionālais radiofrekvenču plāns)"" (turpmāk – Radiofrekvenču plāns) noteiktajam radiofrekvenču spektra joslas sadalījumam radiosakaru veidiem un radiosakaru sistēmām.

8. Saskaņā ar Radiofrekvenču plāna 1.pielikuma 284.punktu radiofrekvenču spektra josla 2300MHz–2370MHz ir izmantojama fiksētajiem un mobilajiem radiosakaru veidiem publiskajos elektronisko sakaru tīklos.

9. Saskaņā ar Radiofrekvenču plāna 2.pielikuma 4.punktu radiofrekvenču spektra joslas 2360–2370MHz izmantošanai ir noteikti specifiski izmantošanas nosacījumi – attiecīgo radiofrekvenču spektra joslu var izmantot publiskā elektronisko sakaru tīkla izveidošanai konkrētās administratīvajās teritorijās un vienam elektronisko sakaru komersantam publiskā elektronisko sakaru tīkla izveidošanai konkrētās administratīvajās teritorijās lielākais pieejamais radiofrekvenču bloka platums ir 10 MHz.

Komisija secina:

1. Komisija, pamatojoties uz Elektronisko sakaru likuma 47.panta piekto daļu un Ministru kabineta 2010.gada 16.februāra noteikumu  Nr.143 "Noteikumi par radiofrekvenču spektra joslām, kuru efektīvas izmantošanas labad ir nepieciešams ierobežot radiofrekvenču spektra lietošanas tiesību piešķiršanu komercdarbībai elektronisko sakaru nozarē" 2.9.apakšpunktu un saskaņā ar Komisijas 2011.gada 16.jūnija lēmuma Nr.1/7 "Noteikumi par radiofrekvenču spektra lietošanas tiesībām" 8.punktu, var rīkot konkursu vai izsoli radiofrekvenču spektra joslas 2300MHz–2370MHz lietošanas tiesību piešķiršanai komercdarbībai.

2. Komisijai jāņem vērā viena elektronisko sakaru komersantu izteiktā interese par radiofrekvenču spektra joslu 2300MHz–2370MHzlietošanas lietošanas tiesību saņemšanu.

3. Radiofrekvenču spektra joslas 2360MHz–2370MHz lietošanas tiesību komercdarbībai piešķiršana Latvijas Republikā šajā izsolē nav lietderīga, jo saskaņā ar Radiofrekvenču plāna 2.pielikuma 4.punktu ir noteikti radiofrekvenču spektra joslas 2360–2370MHz specifiski izmantošanas nosacījumi – attiecīgo radiofrekvenču spektra joslu var izmantot publiskā elektronisko sakaru tīkla izveidošanai konkrētās administratīvajās teritorijās un vienam elektronisko sakaru komersantam publiskā elektronisko sakaru tīkla izveidošanai konkrētās administratīvajās teritorijās lielākais pieejamais radiofrekvenču bloka platums ir 10 MHz. Radiofrekvenču spektra josla 2360MHz–2370MHz var tikt izmantota efektīgāk, ja elektronisko sakaru komersantiem šīs radiofrekvenču spektra joslas lietošanas tiesības tiks piešķirtas atsevišķi katrā Latvijas Republikas administratīvajā teritorijā, kur šīs radiofrekvenču spektra lietošanas tiesības tiks pieprasītas, ja elektronisko sakaru tīkla izveide būs tehniski iespējama saskaņā ar normatīvajiem aktiem.

4. Komisija secina, ka radiofrekvenču spektra joslas 2300MHz–2360MHz lietošanas tiesību piešķiršanai ir rīkojama izsole nevis konkurss šādu apsvērumu dēļ:

4.1. lai īstenotu Elektronisko sakaru likuma mērķi, kas ir noteikts šā likuma 2.panta 5.punktā, nodrošināt radiofrekvenču spektra racionālu un efektīvu izmantošanu elektronisko sakaru nozarē, lietderīgāk ir rīkot izsoli. Rīkojot izsoli, elektronisko sakaru komersants izteiks cenu piedāvājumu, par kādu ir gatavs iegūt radiofrekvenču spektra lietošanas tiesības, lai nodrošinātu elektronisko sakaru pakalpojumus. Līdz ar to izsoles uzvarētājs būs ieinteresēts pēc iespējas racionālāk un efektīvāk izmantot iegūtās radiofrekvenču spektra lietošanas tiesības. Izsoles rezultātā iegūtās radiofrekvenču spektra lietošanas tiesības var tālāknodot. Tas nozīmē, ka izsoles uzvarētājam ir tiesības nodrošināt efektīvu un racionālu radiofrekvenču spektra izmantošanu sadarbībā ar citiem elektronisko sakaru komersantiem;

4.2. lai nodrošinātu Elektronisko sakaru likuma mērķi, kas ir noteikts šā likuma 2.panta 1.punktā, veicināt elektronisko sakaru tīklu nodrošināšanu un elektronisko sakaru pakalpojumu attīstību, un Elektronisko sakaru likuma 2.panta 2.punktā, veicināt konkurences attīstību elektronisko sakaru tīklu nodrošināšanā un elektronisko sakaru pakalpojumu sniegšanā, un Komisijas pienākumu pildīšanu, kas ir paredzēta Elektronisko sakaru likuma 8.panta pirmās daļas 5.punktā, veicināt konkurenci elektronisko sakaru nozarē, lietderīgāk ir rīkot izsoli;

4.3. izsoles rīkošana nodrošina vienlīdzīgu un caurredzamu attieksmi pret visiem elektronisko sakaru komersantiem, kuri vēlēsies saņemt radiofrekvenču spektra lietošanas tiesības.

5. Ņemot vērā Radiofrekvenču plāna 1.pielikuma 284.punktā un 2. pielikuma 4.punktā noteikto – radiofrekvenču spektra josla 2300MHz–2360MHz ir izmantojama platjoslas datu pārraides sistēmām publiskajos elektronisko sakaru tīklos, Komisija paredz, ka izsoles uzvarētājam būs nepieciešams veikt ieguldījumus publiskā elektronisko sakaru tīkla izveidošanā vai arī tā pilnveidošanā, ja izsoles uzvarētājs būs elektronisko sakaru komersants, kurš šobrīd elektronisko sakaru pakalpojumu sniegšanai izmanto tam piešķirtās radiofrekvenču spektra lietošanas tiesības radiofrekvenču spektra joslā 2300MHz–2360MHz. Līdz ar to 15 gadi ir samērīgs radiofrekvenču spektra joslas 2300MHz–2360MHz lietošanas tiesību termiņš, kurš atbilst attiecīgā pakalpojuma mērķim un paredzamajiem ieguldījumiem.

6. Lai nodrošinātu vienlīdzīgu, samērīgu un caurredzamu sākumcenas noteikšanas principu, Komisija, nosakot radiofrekvenču spektra joslas 2300MHz–2360MHz lietošanas tiesību sākumcenu piešķiršanai izsoles kārtībā, ir ņēmusi vērā šādus apsvērumus:

6.1. teorētisko pārklājumu – zona pēc rādiusa ir trīs reizes mazāka salīdzinājumā ar radiofrekvenču spektra joslām 914MHz–915MHz/959MHz–960MHz;

6.2. radiofrekvenču spektra joslas 2300MHz–2360MHz sadalījumu un platumu;

6.3. radiofrekvenču spektra joslas 2300MHz–2360MHz lietošanas tiesību darbības teritoriju un lietošanas tiesību termiņu;

6.4. izsoles sākumcenu noteikt tādu, lai tiktu veicināta radiofrekvenču spektra lietošanas tiesību izmantošana pēc iespējas īsākā laikā;

6.5. tālāknodošanu – lai nodrošinātu efektīvāku radiofrekvenču spektra joslas 2300MHz–2360MHz izmantošanu ir jānosaka, ka radiofrekvenču spektra joslas 2300MHz–2360MHz lietošanas tiesību tālāknodošana ir atļauta, ja to pieļauj normatīvie akti, tomēr, lai novērstu radiofrekvenču uzkrāšanu, ir jānosaka nosacījums, ka radiofrekvenču spektra joslas 2300MHz–2360MHz lietošanas tiesību tālāknodošana ir atļauta tikai tādam elektronisko sakaru komersantam, kuram kā izsoles uzvarētājam nav piešķirtas radiofrekvenču spektra joslas 2300MHz–2360MHz lietošanas tiesības;

6.6. konkurences veicināšanu – lai veicinātu konkurenci radiofrekvenču spektra joslas 2300MHz–2360MHz izmantošanā ir jānosaka, ka saistītus komersantus Koncernu likuma izpratnē nepielaiž izsolē kā atsevišķus izsoles dalībniekus;

6.7. Elektronisko sakaru likuma 2.panta 1., 2. 5. un 6.punktā noteikto mērķu sasniegšanu – veicināt elektronisko sakaru tīklu nodrošināšanu un elektronisko sakaru pakalpojumu attīstību, veicināt konkurences attīstību elektronisko sakaru tīklu nodrošināšanā un elektronisko sakaru pakalpojumu sniegšanā, nodrošināt ierobežoto resursu racionālu un efektīvu izmantošanu elektronisko sakaru nozarē, nodrošināt valsts, lietotāju un elektronisko sakaru komersantu interešu aizsardzību. Lai sasniegtu iepriekš minētos mērķus, izsoles sākumcena ir jānosaka tāda, lai tā nav šķērslis radiofrekvenču spektra lietošanas tiesību iegūšanai un komersantu dalībai izsolē. Tādejādi tiktu veicināta konkurence un elektronisko sakaru tīklu un elektronisko sakaru pakalpojumu attīstība, kā rezultātā tiks nodrošināta radiofrekvenču spektra joslas 2300MHz–2360MHz racionāla un efektīva izmantošana un lietotāju tiesības saņemt elektronisko sakaru pakalpojumus, kā arī elektronisko sakaru komersantu interešu aizsardzība. Izsoles gaitā elektronisko sakaru komersanti, izsakot savus cenu piedāvājumus, noteiks augstāko cenu par radiofrekvenču spektra joslas 2300MHz–2360MHz lietošanas tiesību iegūšanu.

7. Ņemot vērā iepriekš minēto, Komisijai saskaņā ar Elektronisko sakaru likuma 47.panta piekto daļu ir jāizsludina izsole radiofrekvenču spektra joslas 2300MHz–2360MHz lietošanas tiesību piešķiršanai komercdarbībai Latvijas Republikas teritorijā saskaņā ar Komisijas apstiprinātu nolikumu.

8. Ņemot vērā iepriekš minētos secinājumus, Komisija izsoles nolikumā noteiks izsoles priekšmetu, sākumcenu, kārtību, norisi un izsoles principus.

Ņemot vērā Komisijas 2011.gada 16.jūnija lēmuma Nr.1/7 "Noteikumi par radiofrekvenču spektra lietošanas tiesībām" 8.punktu, saskaņā ar Ministru kabineta 2010.gada 16.februāra noteikumu  Nr.143 "Noteikumi par radiofrekvenču spektra joslām, kuru efektīvas izmantošanas labad ir nepieciešams ierobežot radiofrekvenču spektra lietošanas tiesību piešķiršanu komercdarbībai elektronisko sakaru nozarē" 2.9.apakšpunktu un Ministru kabineta 2009.gada 6.oktobra noteikumu Nr.1151 "Noteikumi par radiofrekvenču spektra joslu sadalījumu radiosakaru veidiem un iedalījumu radiosakaru sistēmām, kā arī par radiofrekvenču spektra joslu izmantošanas vispārīgajiem nosacījumiem (Nacionālais radiofrekvenču plāns)"" 1.pielikuma 284. punktu un 2.pielikuma 4.punktu, un pamatojoties uz Elektronisko sakaru likuma 2.panta 1., 2., 5. un 6.punktu, 8.panta pirmās daļas 5.punktu un otro daļu, 47.panta pirmo, piekto daļu un 49.panta otro daļu un likuma "Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem" 5.pantu un 9.panta otro daļu,

padome nolemj:

1. Noteikt, ka radiofrekvenču spektra joslas 2300MHz–2360MHz lietošanas tiesības komercdarbībai Latvijas Republikas teritorijā piešķir izsoles uzvarētājam.

2. Izsludināt izsoli radiofrekvenču spektra joslas 2300MHz–2360MHz lietošanas tiesību piešķiršanai saskaņā ar šīs izsoles nolikumā noteikto izsoles priekšmetu, sākumcenu, kārtību, norisi un izsoles principiem ar šīs izsoles nolikuma spēkā stāšanās brīdi.

Lēmums stājas spēkā ar tā pieņemšanas brīdi.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas
padomes priekšsēdētāja  p.i.
padomes loceklis R.Irklis

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!