• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Saeimas delegācijas vizīti Ķīnā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.06.2001., Nr. 87 https://www.vestnesis.lv/ta/id/25064

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas ģenerālprokurors: - Latvijas Radio vakar, 5. jūnijā

Vēl šajā numurā

06.06.2001., Nr. 87

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Saeimas delegācijas vizīti Ķīnā

No 28.maija līdz 5. jūnijam notika Saeimas delegācijas oficiālā vizīte Ķīnas Tautas Republikā (ĶTR). Delegāciju vadīja Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume, tās sastāvā bija deputāti Vents Balodis, Silvija Dreimane, Aleksandrs Golubovs, Edvīns Inkēns, Viola Lāzo, Vineta Muižniece un Latvijas vēstnieks Ķīnā Einars Semanis. Šī bija atbildes vizīte uz ĶTR Tautas pārstāvju sapulces Pastāvīgās komitejas priekšsēdētāja vizīti Latvijā 2000. gadā.

Šogad tiek atzīmēta desmit gadu jubileja, kopš nodibinātas diplomātiskās attiecības starp Latvijas Republiku un Ķīnas Tautas Republiku. J.Straumes vadītās delegācijas vizīte ir centrālais notikums jubilejas gada politiski diplomātiskajās attiecībās.

Vizītes pirmajās trīs dienās delegācija apmeklēja Šanhaju un Sudžouu. Šanhaja, kurā ir 16,7 miljoni iedzīvotāju, ir ievērojams Āzijas un pasaules ekonomiskais, finansu un transporta centrs. Latvijas delegācija tikās ar Šanhajas pilsētas Tautas kongresa (vietējā parlamenta) Pastāvīgās komitejas priekšsēdētāju Čeņu Tjedi. Tikšanās laikā delegācija tika iepazīstināta ar Šanhajas ekonomisko izaugsmi un nākotnes perspektīvām. J.Straume un Č. Tjedi apsprieda sadarbības iespējas starp Šanhajas un Latvijas ostām, ieskaitot sadraudzības sakaru nodibināšanu. Abas puses atzina, ka Šanhajas un Latvijas ostu sadarbība ir nozīmīgs faktors Āzijas un Eiropas transkontinentālā tilta projektā.

Šanhajā delegācija apmeklēja Pudunas finansu rajonu, kas ir brīvā ekonomiskā zona. Delegācija tikās ar šī rajona vadību un iepazinās ar rajona sasniegumiem un iespējām. Parlamentārieši apmeklēja Ķīnas tradicionālās medicīnas slimnīcu, kuras laikā notika saruna par veselības aizsardzības sistēmu Ķīnā. Par godu Latvijas delegācijai Šanhajas vadība rīkoja oficiālas vakariņas.

30. maijā delegācija ieradās Rīgas sadraudzības pilsētā Sudžouā, kurā dzīvo 5,7 miljoni iedzīvotāju. Te J.Straume tikās ar Sudžouas Tautas kongresa Pastāvīgās komitejas priekšsēdētāju Huanu Dzjundu. Tikšanās laikā abas puses izteica gandarījumu par veiksmīgo sadarbību starp Sudžouu un Rīgu, it sevišķi kultūrā un sportā. J.Straume norādīja uz nepieciešamību intensificēt ekonomiskos kontaktus starp Sudžouu, Rīgu un Latviju kopumā. Abas puses izrādīja interesi izvērst sadarbību mūsdienu tehnoloģiju nozarē, it īpaši datorprogrammu un jauno celtniecības materiālu izstrādē. Sudžouas pilsētas vadības pārstāvji ierosināja izvērtēt iespēju atklāt moderno celtniecības materiālu eksperimentālo ražošanu Sudžouā, izmantojot tehnoloģiskās izstrādnes no Latvijas. Saeimas delegācija apmeklēja šīs pilsētas tehnoloģisko parku, zīda fabriku un iepazinās ar Sudžouas kultūrvēsturiskajām vietām.

Sudžoua ir ievērojams starptautiska tūrisma centrs. Par godu Latvijas delegācijai Sudžouas pilsētas vadība rīkoja oficiālu svinīgo pieņemšanu. 31. maijā J.Straume Sudžouā atklāja fotoizstādi, kas veltīta Rīgas 800 gadu jubilejai.

Pēc Sudžouas apmeklējuma Latvijas delegācija 31. maijā ieradās Čandžouas pilsētā. Šī ir industriāli augsti attīstīta pilsēta Dzjansu provincē ar 2500 gadu vēsturi (iedzīvotāju skaits — 3,4 miljoni). Pilsētas rūpniecības uzņēmumu eksporta apjoms gadā ir 3 miljardi ASV dolāru. Pilsētai ir sava osta Jandzi upes deltā. J. Straume un delegācija tikās ar pilsētas vadību. Abas puses atzina, ka ir jāizvērtē Latvijas un Čandžouas sadarbība ekonomikā un it īpaši transportā un kokražošanā. Latvijas parlamentārieši apmeklēja augsto tehnoloģiju industriālo zonu, autobusu rūpnīcu, modernu izglītības parku un pilsētas vēsturiskās vietas. Par godu Latvijas delegācijai Čandžouas pilsētas vadība rīkoja svinīgo pieņemšanu. 1. jūnijā Latvijas delegācija ieradās Dzjansu provinces galvaspilsētā Nandzjinā. Šajā Ķīnas provincē ir 74 miljoni iedzīvotāju, tās teritorijā — vairāk nekā 100 000 kvadrātkilometru. Provinces gada ienākumi no ārējās tirdzniecības — 45 miljardi ASV dolāru. Nandzjinas pilsētas (5,3 miljoni iedzīvotāju) iekšzemes kopprodukta gada apjoms ir ap 10 miljardiem ASV dolāru. Nandzjinā J. Straume tikās ar provinces vadību. Tikšanās laikā galvenokārt apspriesti Latvijas un Dzjansu provinces ekonomiskās sadarbības jautājumi. 2. un 3. jūnijā Latvijas delegācija apmeklēja Šansi provinces galvaspilsētu Siaņu (6,7 miljoni iedzīvotāju). Apmeklējuma laikā J. Straume tikās ar provinces vadību. Sarunas laikā apspriesti atsevišķi Latvijas un Šansi provinces sadarbības aspekti, notika viedokļu apmaiņa par parlamentāro darbību. Siaņa ir pasaulē slavens kultūras un vēstures centrs.

3. jūnija vakarā delegācija ieradās Pekinā. Tur Latvijas Saeimas priekšsēdētājs tikās arī ar ĶTR ārlietu ministru Tanu Dzjahuaņu. Sarunas gaitā apspriesti svarīgi Latvijas un Ķīnas divpusējo attiecību jautājumi politiskajās un ekonomiskajās attiecībās. Gan Latvijas, gan Ķīnas puse atzina, ka vēl daudz darāms ekonomisko attiecību veicināšanā. Pekinā ĶTR Tautas pārstāvju sapulces Latvijas un ĶTR parlamentāro sakaru grupas vadītājs Ņe Dadzjans par godu Latvijas delegācijai rīkoja svinīgās pusdienas. Tajās piedalījās arī Ķīnas parlamenta deputāte Cjiņa Bailaņa, ievērojama Ķīnas gleznotāja, kurai būs izstāde Rīgā šā gada jūlijā. Latvijas vēstnieks Ķīnā Einars Semanis uzņēma J. Straumes delegāciju Latvijas vēstniecībā Pekinā. J. Straume sniedza interviju Ķīnas nacionālajam radio. Vizītes Pekinas posms tika plaši atspoguļots ĶTR laikrakstos un televīzijā.

4. jūnijā Jānis Straume tikās ar Visķīnas Tautas pārstāvju sapulces Pastāvīgās komitejas priekšsēdētāju Li Penu. Sarunas gaitā abas puses atzina, ka Latvijas un Ķīnas attiecības attīstās sekmīgi, tās ir stabilas un konstruktīvas. It īpaši atzīmēts parlamentāro kontaktu intensīvais raksturs.

Kā norādīja J. Straume, Latvija augstu vērtē Ķīnas principiālo nostāju, ka attiecībām starp lielām un mazām valstīm ir jāveidojas uz līdztiesīguma un savstarpējas cieņas pamatiem. Saeimas priekšsēdētājs izteica pateicību Ķīnas pusei par to, ka ĶTR bija viena no pirmajām valstīm, kas atzina Latvijas neatkarības atjaunošanu, un ka vēsturiskajā skatījumā ĶTR vadība neatzina Latvijas inkorporāciju PSRS. Mūsdienu kontekstā J. Straume atzīmēja, ka Latvija augstu vērtē Ķīnas atbalstošo nostāju sakarā ar Latvijas prioritātēm iestāties Eiropas Savienībā. Latvijas delegācija pasvītroja Latvijas atbalstu Ķīnas iestāšanās procesam Pasaules tirdzniecības organizācijā un augstu novērtēja ekonomisko reformu gaitu Ķīnā. Latvijas puse apstiprināja, ka Latvija savā ārpolitikā konsekventi seko "vienas Ķīnas" principam. Vienlaikus J. Straume izteica gandarījumu par to, ka Latvijai kā nākamajai ES valstij ir sācies dialogs ar Ķīnu cilvēktiesību, kultūrnacionālās un reliģiskās autonomijas jautājumu lokā. J. Straume norādīja, ka uz savstarpējas cieņas pamatiem veidotais dialogs ir svarīga un organiska Latvijas un Ķīnas attiecību sastāvdaļa. Abas puses bija vienisprātis, ka jāintensificē Latvijas un Ķīnas ekonomiskās attiecības, it īpaši Āzijas un Eiropas transkontinentālā transporta koridora projektā. Ķīnas parlamenta priekšsēdētājs izteica pateicību par viesmīlīgo viņa vadītās delegācijas uzņemšanu Latvijā 2000. gadā un apstiprināja Ķīnas principiālo ieinteresētību attīstīt attiecības ar Latviju kā nākamo ES valsti. Li Pens iepazīstināja Latvijas delegāciju ar reformu gaitu Ķīnā. Par godu Latvijas delegācijai tika rīkotas svinīgās vakariņas un koncerts. Vakariņu laikā J. Straume un Li Pens apmainījās ar viedokļiem sakarā ar reģionālās politikas jautājumiem Eiropā un Āzijā. Koncerta laikā tika izpildīti arī ievērojami Latvijas komponistu skaņdarbi.

Latvijas vēstniecība Ķīnas Tautas Republikā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!