• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai veiksmīgi turpinātu ceļu uz mērķi, uz NATO. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.06.2001., Nr. 87 https://www.vestnesis.lv/ta/id/25057

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Republikā jauni Meksikas, Korejas un Horvātijas diplomātiskie pārtāvji

Vēl šajā numurā

06.06.2001., Nr. 87

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai veiksmīgi turpinātu ceļu uz mērķi, uz NATO

Vakar un šodien, 5.un 6.jūnijā, Rīgā tiekas NATO kandidātvalstu bruņoto spēku komandieri

NA13.JPG (33824 BYTES) NA12.JPG (67907 BYTES)
NA01.JPG (34576 BYTES)

Vakar, 5.maijā, Rīgas Latviešu biedrības namā: Latvijas aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovskis

(augšējā attēlā) , Latvijas Nacionālo bruņoto spēku komandieris pulkvedis Raimonds Graube (attēlā pa labi) , Amerikas Savienoto Valstu militārais atašejs pulkvežleitnants Džefrijs M.Sengs un Lielbritānijas militārais atašejs pulkvežleitnants Endrjū Tagijs (apakšējā attēlā)              &n Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Šajā pasākumā piedalas NATO kandidātvalstu — Albānijas, Bulgārijas, Igaunijas, Latvijas, Lietuvas, Slovākijas un Slovēnijas bruņoto spēku komandieri, Rumānijas un Horvātijas bruņoto spēku štābu priekšnieku vietnieki (komandieru vietnieki), NATO valstu — Čehijas, Polijas un Ungārijas bruņoto spēku komandieru vietnieki, Francijas bruņoto spēku komandiera palīgs, Beļģijas bruņoto spēku Operāciju štāba priekšnieka palīgs, Itālijas ģenerālštāba Militārās plānošanas departamenta priekšnieks, ASV, Anglijas, Kanādas, Nīderlandes un Spānijas militārie atašeji.

Tikšanās laikā bruņoto spēku komandieri runās par Baltijas valstu kopīgajiem militārajiem projektiem, drošības aspektiem Viduseiropā un Austrumeiropā, dalību miera uzturēšanas operācijās un operāciju plānošanu, Rīcības plāna dalībai NATO izpildi un Čehijas, Polijas un Ungārijas pieredzi jautājumos, kas saistīti ar NATO.

NBS Preses un informācijas nodaļa

Preses konferencē

Vakar, 5. maijā, Rīgas Latviešu biedrības namā notika NATO kandidātvalstu komandieru preses konference, kuru atklāja Latvijas Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube:

— Es šo tikšanos uzskatu par ļoti veiksmīgu, tika apspriesti daudzi jautājumi, kas minēti arī noslēguma dokumentā. Visi klātesošie ir mani pilnvarojuši nolasīt šo noslēguma dokumentu:

"NATO kandidātvalstu — Albānijas, Bulgārijas, Igaunijas, Latvijas, Lietuvas, Slovākijas — bruņoto spēku komandieri, Slovēnijas un Rumānijas ģenerālštāba priekšnieka vietnieki un Horvātijas pārstāvji piedalījās sanāksmē, kas notika Rīgā no 4. līdz 6. jūnijam. Kā novērotāji sanāksmē piedalījās arī NATO dalībvalstu bruņoto spēku komandieri. Bruņoto spēku komandieri uzsvēra kandidātvalstu praktiskās militārās sagatavotības nozīmīgumu sagatavošanās procesā dalībai NATO. Bruņoto spēku komandieri apmainījās ar pieredzi, sagatavojot savus bruņotos spēkus dalībai NATO. Tika uzklausīta arī Čehijas, Polijas un Ungārijas pieredze, uzņemot šīs valstis NATO sastāvā. Bruņoto spēku komandieri uzsvēra Rīcības plāna dalībai NATO svarīgumu, uzskatot, ka šis dokuments ir svarīgākais sagatavošanās procesā iestājai NATO. Viņi uzsvēra, ka aizsardzības reformai un partnerības mērķiem ir izšķiroša loma veiksmīgai Rīcības plāna prasību ieviešanai. Bruņoto spēku komandieri atzīmēja veiksmīgo Baltijas valstu militāro sadarbību kā efektīvu mehānismu kopējas darbības un savietojamības iespēju nodrošināšanā. Bruņoto spēku komandieri atzina ieguvumus, kas izriet no kandidātvalstu piedalīšanās miera uzturēšanas procesā Bosnijā un Hercegovinā un Kosovā. Tika apspriesta pieredze, kuru valstis guvušas, piedaloties šajos procesos. Bruņoto spēku komandieri vienojās, ka turpmāka pieredzes un informācijas apmaiņa ir lietderīga."

NA02.JPG (30248 BYTES) NA05.JPG (43973 BYTES) NA11.JPG (40405 BYTES)
Vakar, 5.jūnijā, Rīgas Latviešu biedrības namā: Latvijas Nacionālo bruņoto spēku komandieris pulkvedis Raimonds Graube, Latvijas aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovskis, Latvijas Aizsardzības ministrijas NATO integrācijas izpildsekretārs admirālis Gaidis Andrejs Zeibots (attēlā pa kreisi) , Lietuvas Bruņoto spēku komandieris brigādes ģenerālis Jons Kronkaitis, Lietuvas reģionālās gaisa telpas novērošanas priekšnieks pulkvežleitnants Jurijs Parfenčiks, Latvijas Nacionālo bruņoto spēku štāba priekšnieks pulkvedis Kārlis Krēsliņš (augšējā attēlā pa labi) , Francijas Bruņoto spēku komandiera palīgs ģenerālleitnants Žans Pans Rafens, Igaunijas Bruņoto spēku komandieris admirālis Tarmo Koutss (apakšējā attēlā pa labi)

Tad preses konferences dalībnieki atbildēja uz žurnālistu jautājumiem.

— Graubes kungs, ko jaunu jūs uzzinājāt šīs tikšanās laikā?

R. Graube:

— Man gribētos minēt Bulgārijas bruņoto spēku komandiera ziņojumu, kurā viņš informēja par savas valsts bruņoto spēku iesaistīšanu miera uzturēšanas operācijās Kosovā. Bija ļoti interesanti uzzināt, kā Bulgārija gatavojusies šai operācijai, jo tika iesaistītas arī civilās institūcijas. Ļoti interesanti bija arī jauno NATO dalībvalstu komandieru ziņojumi.

— Kādas ir jaunuzņemto dalībvalstu lielākās problēmas?

R. Graube:

— Problēmas nav tikai praktiska rakstura. Bija ļoti interesanti dzirdēt, ka NATO prasa arī cita veida pieeju jautājumu risināšanā. Ir jāmaina domāšana. Jaunās dalībvalstis ilgu laiku bija pakļautas centralizētai sistēmai un pārvaldei, tagad jāpāriet uz individuālās atbildības līmeni.

Lietuvas bruņoto spēku komandieris Jons Kronkaitis teica:

— Man bija ļoti interesanti uzzināt to valstu pieredzi, kam ir pavisam cits skatījums uz militārajiem jautājumiem. Ļoti interesanta bija Francijas kolēģa runa, kurā viņš salīdzināja Eiropas Savienības un NATO nozīmīgumu. Viņš uzsvēra, ka šīs institūcijas nav konkurentes, katrai ir sava loma. Vēl gribētu minēt kādu satraucošu lietu — starptautisko noziedzību. Valstīm ir jāatrod veids, kā ar to cīnīties.

Rūta Kesnere, "LV" informācijas redaktore

NA04.JPG (39359 BYTES) NA03.JPG (38803 BYTES) NA09.JPG (45841 BYTES) NA14.JPG (44576 BYTES)

… Spānijas militārais atašejs pulkvedis Anhels Sančess Ampudja, Slovēnijas Bruņoto spēku ģenerālštāba priekšnieks brigādes ģenerālis Ladislavs Lipičs…

…Slovākijas Bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Milans Cerovskis, Rumānijas ģenerālštāba priekšnieka vietnieks ģenerālis Mirča Muresans…

…Kanādas militārais atašejs pulkvedis Antonijs S. Voičiks, Bulgārijas Bruņoto spēku ģenerālštāba priekšnieks ģenerālis Miho Dimitrovs Mihovs…

…Beļģijas operāciju štāba priekšnieka vietnieks ģenerālmajors Pets Segers, Albānijas armijas ģenerālštāba priekšnieks brigādes ģenerālis Pelumbs Kazimi…

NA10.JPG (41996 BYTES) NA07.JPG (38382 BYTES) NA06.JPG (40691 BYTES) NA08.JPG (35730 BYTES)

…Čehijas armijas ģenerālštāba priekšnieka vietnieks ģenerālleitnants Františeks Padeleks, Horvātijas Bruņoto spēku štāba priekšnieka vietnieks ģenerālleitnants Josips Lucičs; Itālijas Bruņoto spēku ģenerālštāba Militārās plānošanas departamenta priekšnieks pulkvedis Perluidži di Ljegro, Ungārijas modernizācijas vienības G-6 vadītājs pulkvedis Ģēzs Zakariass, Ungārijas Bruņoto spēku komandiera vietnieks ģenerālleitnants Andrāšs Harvils; Polijas Bruņoto spēku ģenerālštāba priekšnieka 1.vietnieks ģenerālmajors Jozefs Fliss, Nīderlandes militārais atašejs pulkvežleitnants Jans de Noijs; Latvijas Nacionālo bruņoto spēku komandieris pulkvedis Raimonds Graube, Latvijas aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovskis    Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!