• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par bezpeļņas organizācijas valsts uzņēmuma "Valsts zobārstniecības centrs" 1999.gada pārskatu "Par bezpeļņas organizācijas valsts uzņēmuma "Valsts zobārstniecības centrs" finansiāli saimniecisko darbību 1999.gadā". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.06.2001., Nr. 85 https://www.vestnesis.lv/ta/id/24982

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts kontroles Valsts budžeta revīzijas departamenta ziņojums

Par Helsinku konvencijas ieviešanu

Vēl šajā numurā

01.06.2001., Nr. 85

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts kontrole

Veids: lēmums

Numurs: 5.1-2-213/2000

Pieņemts: 02.04.2001.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts kontrole

Valsts saimnieciskās darbības revīzijas departaments

Kolēģijas lēmums Nr. 5.1–2–213/2000; Rīgā 2001. gada 2. aprīlī

Nr. 5.1–2–3/2001

Par bezpeļņas organizācijas valsts uzņēmuma "Valsts zobārstniecības centrs" 1999.gada pārskatu "Par bezpeļņas organizācijas valsts uzņēmuma "Valsts zobārstniecības centrs" finansiāli saimniecisko darbību 1999.gadā"

Valsts kontroles Valsts saimnieciskās darbības revīzijas departamenta kolēģijas sēdē piedalījās: kolēģijas vadītājs — departamenta direktora p.i. A.Krūmiņš; kolēģijas locekļi: D.Timšāne, L.Ceimere, D.Grīnberga; valsts revidente L.Kleinhofa; uzaicinātie: BO VU "Valsts zobārstniecības centrs" direktors A.Paeglītis; direktora vietnieks M.Dzenītis; galvenā grāmatvede D.Stepiņa; LR Labklājības ministrijas Veselības departamenta direktora vietniece I.Čabe.

Protokolēja valsts revidenta palīdze A.Adamova.

Izskatot pārbaudes materiālus un kolēģijas sēdē uzklausot uzaicināto amatpersonu sniegtos paskaidrojumus, kolēģija

konstatēja:

1. BO VU "Valsts zobārstniecības centrs" (turpmāk tekstā VZC) 1999.gada pārskata un tā finansiāli saimnieciskās darbības pārbaudes veiktas saskaņā ar LR likumiem un normatīvajiem dokumentiem atbilstīgi Starptautisko revīziju standartu pamatprincipiem un procedūrām.

2. VZC ir viens no lielākajiem valsts zobārstniecības centriem Latvijā, kas organizē, koordinē un veic zobārstniecības un mutes, sejas un žokļu slimību ārstēšanu, savlaicīgu diagnosticēšanu; realizē attiecīgas valsts programmas un veselības politiku, analizē saslimstību, nodrošina zobārstu kvalifikāciju un specializāciju; izstrādā atveseļošanas programmas. VZC izveidots 1998.gada 20.maijā uz Labklājības ministrijas pārziņā esošās valsts budžeta iestādes "Valsts zobārstniecības centrs" bāzes. Reorganizācijas gaitā nav veikta pamatlīdzekļu pārvērtēšana.

3. Pārbaudē gūtie pierādījumi ir pietiekami atzinuma sniegšanai par 1999.gada pārskatu. Gada pārskats nesniedz patiesu priekšstatu par uzņēmuma finansiālo un saimniecisko darbību.

3.1. VZC grāmatvedības organizācija un uzskaite neatbilst LR likumu "Par grāmatvedību" un "Par uzņēmumu gada pārskatiem" prasībām. Uzņēmumā nav izstrādāti un apstiprināti LR likumā "Par grāmatvedību" noteiktie grāmatvedības organizāciju reglamentējošie dokumenti. Grāmatvedības uzskaitē netiek iegrāmatoti visi uzņēmuma saimnieciskie darījumi. Debitoru un kreditoru uzskaites principi neatbilst MK noteikumu Nr.339 "Par uzņēmumu grāmatvedības kārtošanu un organizāciju" prasībām.

3.2. Bilancē uzrādītās debitoru summas neatbilst faktiskajam debitoru stāvoklim uzņēmumā. Debitoru parādu summā nav iekļauti slimokašu nesamaksātie rēķini, telpu nomnieku un pacientu parādi. Bilancē par 1999.gadu debitoru sastāvā nav iekļauti Ls 15 534, kas sešas reizes pārsniedz bilancē uzrādīto debitoru parādu summu un ir 2% no bilances vērtības.

3.3. Bilancē uzrādītā kreditoru summa neatbilst faktiskajam kreditoru stāvoklim uzņēmumā. Nav ievērotas LR likuma "Par uzņēmumu gada pārskatiem" 17.panta prasības, kas nosaka, ka ieņēmumi, kas saņemti pirms bilances datuma, bet attiecas uz nākamo saimniecisko gadu vai tālākiem gadiem, jāuzrāda bilancē kā nākamo periodu ieņēmumi un ieņēmumu saturs jāpaskaidro gada pārskata pielikumā. Bilancē uz gada sākumu nav uzrādīti slimokašu avansa maksājumi Ls 15 973 jeb 6% no bilances vērtības, bet uz gada beigām Ls 9446, kas ir 1,2% no bilances vērtības.

3.4. 1997.gadā LR Zemes dienesta Rīgas pilsētas nodaļas Nekustamā īpašuma vērtēšanas birojs sniedzis savu novērtējumu septiņiem LR LM Veselības departamenta zobārstniecības centrs (budžeta iestāde) pamatlīdzekļiem (ēkas). 1998.gadā, mainoties uzņēmuma juridiskajam statusam, iepriekš minētie pamatlīdzekļi VZC bilancē tika iekļauti to sākotnējā uzskaites vērtībā, taču 1999.gadā šo pamatlīdzekļu vērtība tika palielināta par Ls 596 982, ņemot vērā novērtējuma rezultātus.

3.5. Uzņēmuma peļņas vai zaudējumu aprēķins neatbilst LR likuma "Par uzņēmumu gada pārskatiem" prasībām. Peļņas vai zaudējumu aprēķins nesniedz patiesu priekšstatu par uzņēmuma finansiālo un saimniecisko darbību pārskata gadā.

3.6. Uzņēmumā nav izstrādāta iekšējās kontroles sistēma.

4. VZC nav izpildījis LR Labklājības ministrijas 26.06.1998. rīkojuma Nr.152 "Par Valsts zobārstniecības centra reorganizāciju" prasības. Uzņēmuma pamatkapitālā esošais nekustamais īpašums nav nostiprināts zemesgrāmatā uz valsts vārda LR Labklājības ministrijas personā.

5. Nav ievērotas LR likuma "Par Valsts uzņēmumu" 10.panta prasības. Uzņēmums pārbaudes periodā nav veicis pamatlīdzekļu apdrošināšanu.

6. Zobārstniecības centra ieņēmumus veido slimokases maksājumi, Valsts obligātās veselības apdrošināšanas aģentūras (VOVAA) finansējums, maksas medicīnas pakalpojumi, pacientu līdzdalības maksājumi, ieņēmumi no saimnieciskās darbības (pamatlīdzekļu noma). 1999.gadā finansējums no budžeta bija 76% no visiem VZC ieņēmumiem, kur 69% ir slimokašu maksājumi un 7% — VOVAA finansējums.

7. Nav ievērotas LR likuma "Par Valsts uzņēmumu" 12.panta prasības. Kopš VZC dibināšanas brīža līdz 2000.gada beigām valsts budžetā nav ieskaitīti 50% no telpu nomā iegūtiem līdzekļiem par kopējo summu Ls 10 149, t.sk. 1999.gadā šī summa sastāda Ls 5726. Daļa no telpu nomas līgumiem nav reģistrēti LR Labklājības ministrijas Administratīvajā departamentā.

8. VZC kopējie izdevumi 1999.gadā bija Ls 424 621, kas ir par 7% vairāk nekā uzņēmuma kopējie ienākumi. VZC izdevumu lielāko daļu veido darbinieku atalgojums. 1999.gadā vidēji uzņēmumā strādāja 134 darbinieki un to algās un valsts sociālās apdrošināšanas iemaksās izmaksāti Ls 214 335 jeb 52% no kopējiem uzņēmuma izdevumiem.

9. Gandrīz visi individuālie darba līgumi nav pilnīgi noformēti. Darba līgumos nav norādīta atalgojuma summa. Atalgojums tiek aprēķināts atbilstīgi VZC darbinieku atalgošanas nolikuma metodikai, taču nav dokumenta, kas apliecinātu faktu ka: darbinieki ar atalgojuma aprēķināšanas metodiku ir iepazīstināti. Atalgojuma aprēķina metodika ir pārāk sarežģīta un neskaidra.

10. Uzņēmuma saimnieciskai darbībai nepieciešamās preces uzņēmumam piegādā firmas, kuras izvēlētas, pamatojoties uz telefonisku aptauju rezultātiem. Aptauju norise netiek dokumentēta. Kolēģija

nolēma:

1. Sniegt negatīvu atzinumu par BO VU "Valsts zobārstniecības centrs" 1999.gada pārskatu.

2. Apstiprināt ziņojumu BO VU "Valsts zobārstniecības centrs" vadībai.

3. Uzdot BO VU "Valsts zobārstniecības centrs":

3.1. gada pārskatā par 2000.gadu un turpmākajā finansiāli saimnieciskajā darbībā nepieļaut pārbaudē konstatētos pārkāpumus un kļūdas;

3.2. par paveikto ziņot Valsts kontrolei līdz 2001.gada 31.maijam.

4. Uzdot LR Labklājības ministrijai izvērtēt BO VU "Valsts zobārstniecības centrs" darbību, kā arī no telpu nomas iegūto līdzekļu likumīgu un lietderīgu izlietojumu. Par paveikto informēt Valsts kontroli līdz 2001.gada 31.maijam.

5. Kolēģijas lēmumu nosūtīt: BO VU "Valsts zobārstniecības centrs"; LR Labklājības ministrijai.

6. Slēgt revīzijas lietas Nr.5.1–2–213/2000 un Nr.5.1–2–3/2001. Kolēģijas lēmumu saskaņā ar likumu "Par Valsts kontroli" var pārsūdzēt LR Valsts kontroles padomē mēneša laikā no lēmuma paziņošanas dienas, iesniedzot sūdzību Valsts saimnieciskās darbības revīzijas departamentā.

Kolēģijas vadītājs A.Krūmiņš

Kolēģijas locekļi: D.Timšāne,

L.Ceimere, D.Grīnberga

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!