• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pieņemtajiem grozījumiem likumā "Par arodbiedrībām". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.06.2012., Nr. 100 https://www.vestnesis.lv/ta/id/249712

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

27.06.2012., Nr. 100

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pieņemtajiem grozījumiem likumā “Par arodbiedrībām”

Rīgā 2012.gada 27.jūnijā

Saeimas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai

Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim

Ļoti cienījamā Āboltiņas kundze!

Augsti godājamais Dombrovska kungs!

Likums “Par arodbiedrībām” nav būtiski grozīts kopš tā pieņemšanas 1991.gadā. Šajā likumā iekļautie formulējumi (piemēram, Augstākā Padome, Ministru Padome, kolhozs, strādnieki, kalpotāji) un regulējums (piemēram, atbrīvošana no darba par kolhozu un kooperatīvu likumdošanas aktu pārkāpšanu vai kriminālatbildība par arodbiedrību tiesību pārkāpšanu) ir acīmredzami novecojuši, neatbilst mūsdienu prasībām un nav juridiski korekti. 2012.gada 14.jūnijā Saeima pieņēma likumu “Grozījumi likumā “Par arodbiedrībām”” (reģ.nr. 197/Lp11). Izskatot likumprojektu otrajā lasījumā, Saeima noraidīja priekšlikumus par attiecīgo likuma normu grozīšanu.

Likums “Grozījumi likumā “Par arodbiedrībām”” paredz papildināt likumu ar pārejas noteikumu, kas paredz, ka līdz 2013.gada 1.martam Ministru kabinetam jāizstrādā un jāiesniedz Saeimai jauns likuma projekts, kas reglamentē arodbiedrību darbību. Tomēr vēlos uzsvērt, ka uzdevums izstrādāt jaunu likumu neatbrīvo Saeimu no pienākuma gādāt par likuma teksta juridisku precizitāti un atbilstību aktuālajai situācijai.

Satversmes 71.pants, kas paredz Valsts prezidentam tiesības prasīt likuma otrreizēju caurlūkošanu, neattiecas tikai uz pieņemtā likuma grozījumu tekstu, jo Saeimas pieņemts likums aptver arī visu likumdošanas procesu kopumā, tai skaitā izskatītos priekšlikumus, kaut arī tie formāli netiek atspoguļoti izsludinātā likuma tekstā [sal.: Satversmes tiesas 1997.gada 7.maija spriedums lietā Nr.04-01(97)].

Neraugoties uz Saeimas pieņemtā likuma trūkumiem un apzinoties Satversmes 71.panta piemērošanas juridiskos un lietderības aspektus un Saeimas kā likumdevēja tiesībpolitiskos ieskatus, uzskatu, ka Saeimas pieņemto likumu ir nepieciešams izsludināt, jo ar to atrisināts regulējuma trūkums par arodbiedrību reģistrāciju. Ņemot vērā, ka biedrošanās brīvība ir viena no cilvēka pamattiesībām, es aicinu Ministru kabinetu nekavēties ar jauna likuma izstrādi un pēc iespējas savlaicīgāk iesniegt to izskatīšanai Saeimai.

Ar cieņu, Valsts prezidents Andris Bērziņš

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!