• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par Eiropas resursefektivitātes platformu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.06.2012., Nr. 99 https://www.vestnesis.lv/ta/id/249624

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Hipotēku bankas komercdaļas pārdošanu

Vēl šajā numurā

26.06.2012., Nr. 99

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija:
Par Eiropas resursefektivitātes platformu

Vides komisārs Janežs Potočniks 5.jūnijā atklāja Eiropas Resursefektivitātes platformu, kuras mērķis ir sniegt augsta līmeņa norādījumus un ieteikumus par politikas pasākumiem, kas paredzēti Eiropas ekonomikas virzīšanai uz ilgtspējīgāku izaugsmi. Resursefektivitāte ir “Eiropas 2020” (stratēģija gudrai, ilgtspējīgai un iekļaujošai izaugsmei) pīlārs, un tāpēc tā ir Eiropas Komisijas galvenā prioritāte. Platformas galvenais uzdevums būs noteikt, kā īstenot mērķus un redzējumu, kas izklāstīti Komisijas “Ceļvedī par resursu efektīvu izmantošanu Eiropā”, tostarp galīgo redzējumu par ekonomiskās izaugsmes nošķiršanu no resursu izmantošanas un tās ietekmi.

J.Potočniks sacīja: “Mums ir vajadzīgi cilvēki ar augstu kvalifikāciju un plašu pieredzi, lai palīdzētu risināt uzdevumu û kā pārveidot mūsu ekonomiku par resursefektīvas izaugsmes paraugu. Mums jākļūst resursefektīvākiem, vai mums tas patīk vai ne, un jo agrāk to darīsim, jo labāk būs Eiropas konkurētspējai un videi. Šodien organizētā platformas pirmā sanāksme vairo manu pārliecību, ka mēs tiksim galā ar šo uzdevumu.”

Platformas priekšsēdētājs ir bijušais Īrijas premjerministrs un ES vēstnieks Amerikas Savienotajās Valstīs Džons Brutons. No 34 platformas locekļiem pieci ir Eiropas komisāri, četri Eiropas Parlamenta locekļi, deviņi dažādu nozaru uzņēmumu vadītāji, četri vides ministri un starptautisko organizāciju un iestāžu, vispārējās sabiedrības un akadēmisko aprindu pārstāvji. Mērķis ir apvienot locekļu pieredzi un prasmi, lai sniegtu vērtīgus norādījumus Eiropas Komisijai, dalībvalstīm un tirgus dalībniekiem.

Dž.Brutons sacīja: “Esmu gandarīts par iespēju strādāt šādā grupā. Esmu pārliecināts, ka varēsim izmantot locekļu pieredzi un zināšanas, lai sniegtu norādījumus uzņēmējiem un politikas veidotājiem par to, kā vislabāk panākt resursefektivitāti.”

Galvenie principi, kuru pamatā ir Eiropas Resursefektivitātes platformas (EREP) darbs, ir problēmu savstarpējās saiknes atspoguļošana, pievienotās vērtības un ietekmes noteikšana un taustāmu rezultātu gūšana, lai tos iekļautu politikas izstrādē.

EREP ir daļa no plašāka Komisijas darba, kura mērķis ir apvienot ieinteresētās personas un veicināt dialogu par problēmām un iespējām resursefektivitātes jomā. Ikviens, kurš vēlas iesaistīties diskusijā, ir aicināts to darīt tiešsaistes platformā, kuras darbība arī tika sākta 5.jūnijā un kurā nākamajos mēnešos tiks rīkotas vairākas viedokļu apmaiņas un apspriedes.

Plānots, ka pirmo darba grupu ieteikumu kopumu sagatavos aptuveni 12 mēnešu laikā, bet otru ieteikumu kopumu û līdz tās pilnvaru beigām 2014.gada vidū.

Pamatinformācija

Stratēģijas “Eiropa 2000” pamatiniciatīvā par resursefektivitāti bija paredzēts sagatavot ceļvedi, lai noteiktu vidēja termiņa un ilgtermiņa mērķus attiecībā uz resursefektivitāti un līdzekļus to sasniegšanai. Iegūtā “Ceļveža par resursu efektīvu izmantošanu Eiropā” mērķis ir līdz 2050.gadam pārveidot Eiropas ekonomiku par ilgtspējīgu, un tajā ir izklāstīts, kā mēs varam panākt resursefektīvu izaugsmi, kas ir svarīga turpmākai labklājībai un attīstībai. Ceļvedī ieteikta integrēta pieeja, kas paredz strukturālas izmaiņas daudzās politikas jomās un nozarēs Eiropas un dalībvalstu līmenī, galveno uzmanību pievēršot visvairāk noslogotajiem resursiem. Ceļvedī ieteikti dažādi instrumenti, tostarp tiesību akti, tirgus instrumenti, finansējuma instrumentu prioritāšu maiņa un ilgtspējīgas ražošanas un patēriņa veicināšana.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!