• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uzturoties vizītē Vatikānā un tiekoties ar pāvestu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.06.2012., Nr. 98 https://www.vestnesis.lv/ta/id/249505

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vakar, 2012.gada 21.jūnijā, 11.Saeimas Pavasara sesijas pēdējā sēdē

Vēl šajā numurā

22.06.2012., Nr. 98

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Uzturoties vizītē Vatikānā un tiekoties ar pāvestu

20.jūnijā Ministru prezidents Valdis Dombrovskis uzturējās vizītē Vatikānā. Premjers Romas katoļu baznīcas pāvestam Benediktam XVI pasniedza svētbildi ar Aglonas dievmāti (attēlā) un pieteica Latvijas kandidatūru Pasaules jauniešu dienu pasākuma rīkošanai, kā arī aicināja pāvestu apmeklēt Latviju. Vizītes laikā, tiekoties ar Vatikāna premjerministru kardinālu Tarčisio Bertoni (skat. 36.lpp.), tika pārrunāta abu valstu sadarbība. Ministru prezidents tikās arī ar Itālijas Eiropas lietu ministru Enco Muaveru (skat. 36.lpp.), ar kuru pārsprieda nākamajā nedēļā gaidāmās Eiropadomes sanāksmes darba kārtību, kā arī informēja par Latvijas pozīcijām Eiropas Savienības daudzgadu budžetā 2014.–2020.gadam, tostarp mērķi nodrošināt pietiekamu kohēzijas finansējumu, kas palīdzēs Latvijai straujāk tuvoties attīstītāko ES reģionu līmenim, un panākt taisnīgāku lauksaimniecības tiešmaksājumu sadali Foto: Valsts kanceleja

 

 

Latvijas Ministru prezidents Valdis Dombrovskis vizītes laikā Vatikānā, tiekoties ar Vatikāna premjerministru kardinālu Tarčisio Bertoni (attēlā pa kreisi) un Itālijas Eiropas lietu ministru Enco Muaveru (attēlā pa labi)Foto: Valsts kanceleja

 

20.jūnijā, tiekoties ar Latvijas Ministru prezidentu Valdi Dombrovski, Romas katoļu baznīcas pāvests Benedikts XVI pauda savu gandarījumu, ka Latvija veiksmīgi atveseļojas no krīzes. Savukārt V.Dombrovskis pāvestam nodeva sveicienus no Latvijas tautas, aicināja pāvestu atbalstīt Latvijas kandidatūru Pasaules jauniešu dienu pasākuma rīkošanai 2015.gadā, kā arī apmeklēt Latviju. Vienlaikus ir nepieciešama arī sabiedrības garīga atjaunotne, kur kristīgajām tradīcijām ir nozīmīga loma, veicinot atbildību un ilgtermiņa domāšanu, vienisprātis bija pāvests un premjers.

V.Dombrovskis uzsvēra, ka Pasaules jauniešu dienu organizēšana Latvijā būtu pirmā reize, kad pasākums notiktu bijušajā padomju telpā un ekumenisma tradīcijās bāzētā valstī. Latvija būtu piemērota vieta pasākuma rīkošanai, arī ņemot vērā Aglonas kā kristiešu svētceļojumu galamērķa lielo nozīmi reģionā. Turklāt 2015.gadā apritēs 800 gadi, kopš pāvests Inocents III nosauca Livoniju par Terra Mariana jeb Māras zemi. Tāpat premjers sarunā ar pāvestu norādīja, ka Latvijas valdības veiktās reformas ekonomikas izaugsmes atjaunošanā ir apliecinājums, ka, izlēmīgi īstenojot reformas, ir iespējams atgūt finanšu stabilitāti un atgriezties pie izaugsmes.

Savukārt pāvests Benedikts XVI tikšanas laikā uzsvēra, ka Latvija var kalpot par paraugu Eiropai ekumenisma tradīciju ziņā. Tāpat pāvests un premjers bija vienisprātis par ģimenes vērtību nozīmīgo lomu sabiedrībā un nepieciešamību risināt jautājumus, kas saistīti ar demogrāfiju.

Ministru prezidents tikās arī ar Vatikāna premjerministru kardinālu Tarčisio Bertoni. Tikšanās laikā viņi atzina, ka Latvijas un Vatikāna attiecības ir ļoti labas. Kardināls atzinīgi novērtēja Latvijas iniciatīvu pieteikt savu kandidatūru Pasaules jauniešu dienu rīkošanai 2015.gadā. T.Bertone novērtēja veiksmīgo sadarbību starp Latvijas valsti un baznīcu, sniedzot palīdzību maznodrošināto slāņiem, un ģimenes institūta aizsardzību.

Savukārt Vatikāna ārlietu ministrs Dominiks Mamberti uzsvēra, ka Vatikānam ir svarīgi morālās atjaunotnes jautājumi postpadomju telpā. Premjers un kardināls bija vienisprātis, ka starptautiski Latvija un Svētais Krēsls ir vienoti kopīgā izpratnē par solidaritātes lomu Eiropā un pasaulē. Premjers uzsvēra, ka Latvija ir uzticīga solidaritātes garam Eiropā un pievērš uzmanību ES Austrumu kaimiņiem.

V.Dombrovskis sarunas laikā ar Itālijas Eiropas lietu ministru Enco Muaveru pārrunāja nākamajā nedēļā gaidāmās Eiropadomes sanāksmes saturu un informēja par Latvijas prioritātēm daudzgadu budžeta 2014.–2020.gadam sarunās. Premjers uzsvēra, ka Latvijai ir svarīgi panākt nākamajā daudzgadu plānošanas periodā taisnīgu lauksaimniecības tiešmaksājumu sadali. Tāpat ir būtiski nodrošināt pietiekamu kohēzijas finansējuma pieejamību Latvijai, kas palīdzēs ātrāk sasniegt attīstītāko ES reģionu līmeni.

Valdības vadītājs vizītes ietvaros pasniedza Triju Zvaigžņu ordeni bijušajam Itālijas vēstniekam Latvijā Frančesko Pučio, lai pateiktos par ieguldījumu Latvijas un Itālijas attiecību attīstībā.

Mārtiņš Panke, Ministru prezidenta preses sekretārs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!