• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas gatavošanos izstādei "World Expo 2015". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.06.2012., Nr. 98 https://www.vestnesis.lv/ta/id/249503

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

22.06.2012., Nr. 98

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas gatavošanos izstādei "World Expo 2015"

Starptautiskā izstāde "World Expo 2015" notiks 2015.gadā no 1.maija līdz 31.oktobrim Itālijas pilsētā Milānā. Ekonomikas ministrija kopā ar radošo nozaru profesionāļiem rosina par Latvijas ekspozīcijas tēmas moto izvēlēties "Dzīvības drava", ekspozīciju veltot medus un biškopības tēmai.

Šā gada sākumā Ekonomikas ministrija rīkoja radošo nozaru profesionāļu diskusiju, lai apzinātu un izvēlētos piemērotāko tēmu Latvijas ekspozīcijai. Diskusijas laikā režisors Uģis Brikmanis izvirzīja priekšlikumu Latvijas ekspozīciju veltīt medus un biškopības tēmai, vēršot uzmanību mūsdienu mākslīgās ekosistēmas pilnveidošanai. Minētais priekšlikums gan diskusijas gaitā, gan arī konsultācijās ar radošās industrijas ekspertiem un Latvijas Pārtikas nozares padomes pārstāvjiem tika atzīts par veiksmīgu un piemērotu Latvijas tēla popularizēšanai.

Latvijas ekspozīcijas izvēlētās tēmas moto ir "Dzīvības drava" (jeb "Apiary of life"). Kā ekosistēmas paraugs ir izvēlēta bišu drava, jo trīs no tās sastāvdaļām ir būtiskas cilvēces sekmīgai tālākai pastāvēšanai: bites, ūdens un cilvēks.

Pamatojums bišu dravas koncepcijai:

(1) cilvēci var paēdināt tikai pareiza ekosistēma;

(2) bites dravās nozīmē tīru dabisku ūdeni, nepiesārņotu vidi (tostarp bioloģisko lauksaimniecību), tāpat pareiza ekosistēma saistās arī ar alternatīvo energoapgādi, ekotehnoloģijām, ekofarmāciju un kosmētiku, ekotūrismu un ekosistēmisko un komplekso domāšanu, kas ir svarīga arī jauno tehnoloģiju radīšanā un ieviešanā;

(3) drava paredz harmonisku mājas, dabas un cilvēka darbības lauku balansu. Izveidojot dravu, cilvēks saprot ķimikāliju, elektromagnētisko iekārtu lietošanas sekas, neskartās ainavas nozīmi.

Ar minētās tēmas pieteikumu Latvija plāno uzrunāt tādas globālas tēmas kā vides aizsardzība, bioloģiskā daudzveidība, materiālo un nemateriālo procesu vienotība un mijiedarbība, ekosistēmiskā domāšana. Tiek plānots, ka Latvijas paviljons varētu kļūt par ideālu vietu, kurā notiktu semināri un konferences par minētajām tēmām ar dalībniekiem – ekspertiem no visas pasaules.

Vienlaikus izvēlētais moto "Dzīvības drava" ir pietiekami plašs un ietilpīgs. Tas sniedz iespēju prezentēt Latvijas zinātnieku un ražotāju sasniegumus un jaunās tehnoloģijas visas pārtikas nozares plašumā, arī paplašinoties uz pārtikas produktu izmantošanu arī veselības kopšanai un farmācijai, neaprobežojoties tikai ar biškopības produktiem. Tāpat koncepcija sasaucas ar izstādes apakštēmu par "pārtiku labākam dzīvesveidam", kura ļauj Latvijai prezentēties kā tādu produktu izcelsmes valstij, kuri ražoti tīrā un nepiesārņotā vidē, un ekotūrisma galamērķim.

Plānojot Latvijas dalību "World Expo" izstādē Milānā, jāņem vērā fakts, ka 2015.gada pirmajā pusē – no 1.janvāra līdz 30.jūnijam Latvija būs Eiropas Savienības prezidējošā valsts, un šis statuss uzliek mums par pienākumu izstādē piedalīties ar individuālu un labi pamanāmu paviljonu.

Izstādes "World Expo 2015" pamattēma ir "Paēdināt planētu. Enerģija dzīvei". Izstādes rīkotāji aicina fokusēties uz pārtiku un tās nozīmi ilgtspējīgas globālās attīstības nodrošināšanā, ietverot tādas tēmas kā pārtikas tehnoloģijas un kvalitātes kontrole, inovatīvu risinājumu veicināšana pārtikas piegādes ķēdē, veselīgs dzīvesveids un slimību novēršana ar pareizu ēšanu, ekoloģiskā lauksaimniecība u.tml.

Ekonomikas ministrija sagatavojusi priekšlikumu Latvijas valsts dalībai izstādē "World Expo" un iesniegusi to izskatīšanai Ministru kabineta sēdē, aicinot lemt par Latvijas ekspozīcijas koncepciju, tālākajiem uzdevumiem un finansējumu.

Saskaņā ar minētajiem aprēķiniem kopējās provizoriskās projekta izmaksas sastāda 4 023 600 latus, t.sk. 1 928 600 latu investīcijas un 2 095 000 latu ekspluatācijas izmaksas. Plānotais izmaksu sadalījums pa gadiem: 2013.gads – 5% tehniskā projekta izstrādei un saskaņošanai Milānā, marketingam, komunikācijai; 2014.gads – 45% paviljona celtniecībai, marketingam, komunikācijai; 2015.gads – 50% paviljona ekspozīcijas iekārtošanai, ekspluatācijai, nojaukšanai.

Priekšlikumu Latvijas valsts dalībai izstādē "World Expo" izstrādāja ar ekonomikas ministra 2011.gadā izveidota darba grupa, kurā ir pārstāvēta Ekonomikas ministrija, Zemkopības ministrija, Ārlietu ministrija, Kultūras ministrija, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra, VA "Latvijas institūts", Tūrisma attīstības valsts aģentūra, Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācija.

2011.gada 4.janvārī Latvija saņēma Itālijas Republikas premjerministra S.Berluskoni vēstuli Valsts prezidentam ar ielūgumu piedalīties izstādē "Expo Milano 2015". Pērn 5.jūlijā Ministru kabinets pieņēma lēmumu par Latvijas dalību "World Expo 2015".

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!