• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tiekoties ar Daugavas Vanagu vadības pārstāvjiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.06.2012., Nr. 97 https://www.vestnesis.lv/ta/id/249450

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

21.06.2012., Nr. 97

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tiekoties ar Daugavas Vanagu vadības pārstāvjiem

20.jūnijā, turpinot Labas gribas manifesta ideju un Latvijas Kara muzejā aizsāktās sarunas ar Otrā pasaules kara veterāniem, kas vērstas uz izlīguma sasniegšanu starp abās frontes pusēs karojušajiem Latvijas valsts piederīgajiem, Valsts prezidents Andris Bērziņš Rīgas pilī tikās ar Daugavas Vanagu organizācijas pārstāvjiem Andreju Mežmali, Ivaru Švānfeldu un Juri Vectirānu.

Daugavas Vanagu pārstāvji pateicās Valsts prezidentam par iniciatīvu aizsākt sarunas ar dažādās pusēs karojušajiem Latvijas kara veterāniem, kā arī pauda viennozīmīgu atbalstu idejai meklēt savstarpēja izlīguma ceļus starp tiem, kas pret savu gribu tika ierauti divu okupācijas lielvaru karaspēkos, bet sirdī vienmēr palika uzticīgi Latvijas valstij un tās neatkarībai. A.Mežmalis īpaši pateicās Valsts prezidentam par nosūtīto apsveikumu Daugavas Vanagu centrālās valdes gadskārtējai sanāksmei, kas notika Vācijā 22.maijā.

"Daugavas Vanagu centrālās valdes ilggadējā darbība latviešu tautas, tās garīgās dzīves, latviskās kopības un valsts labā ir neizmērojami atbildīga un reizē arī ļoti svarīga. Visu savu darbības laiku tā ir palīdzējusi saglabāt dzīvu Latvijas valstiskuma ideju, nododot to no paaudzes paaudzē. Tāpat arī jūsu valdes atbalsts ir neatsverams visiem kara veterāniem, kuri pēc Otrā pasaules kara kļuva par dzīves pabērniem pasaules plašumos. Mana visdziļākā pateicība jums visiem par padarīto," teikts Valsts prezidenta parakstītajā apsveikumā, kas nolasīts sanāksmes dalībniekiem. A.Mežmalis arī informēja A.Bērziņu par gadskārtējā sanāksmē pieņemto rezolūciju, kurā pausts viennozīmīgs atbalsts Otrā pasaules kara latviešu karavīru savstarpējam izlīgumam un Valsts prezidenta uzsāktajām iniciatīvām šajā virzienā. Vienlaikus A.Mežmalis informēja prezidentu par Daugavas Vanagu organizācijas aktivitātēm un mērķiem, uzsverot, ka šī organizācija lielāko daļu sava darba velta kara veterānu sociālajam atbalstam, kā arī ir aktīvi iesaistījusies Latvijas Audžuģimeņu biedrības un bērnu namu atbalstīšanā.

A.Bērziņš īpaši pateicās par Daugavas Vanagu paveikto audžuģimeņu atbalstam, kas Valsts prezidenta skatījumā ir labākā no to bērnu audzināšanas formām, kuri dažādu iemeslu dēļ palikuši bez vecākiem un savas ģimenes atbalsta.

Pārrunājot aktuālākos Latvijas nākotnes attīstības jautājumus, kas izskatīti arī nesenajā Daugavas Vanagu centrālās valdes gadskārtējā sanāksmē, sarunas dalībnieki skāra Latvijas tautas vienošanas ideju, kas balstītos patriotiskajā audzināšanā un piederības nostiprināšanā Latvijas valstij, kopīgas izpratnes veidošanā par Latvijas vēsturi un traģiskajiem notikumiem pirms Otrā pasaules kara un tā laikā. A.Bērziņš par īpaši nozīmīgu nodēvēja vēstures dzīvo liecinieku liecību dokumentēšanu un saglabāšanu. "Nekas tik precīzi neataino vēstures notikumus kā liecības un fakti. Mūsu pienākums ir tos apkopot, jo dzīvo liecinieku paliek arvien mazāk," piebilda A.Bērziņš.

Sarunas puses pieskārās arī šobrīd aktualizētajam jautājumam par kara veterānu statusa piešķiršanu tiem, kas cīnījās par Latvijas brīvību, karojot dažādās armijās. Valsts prezidents uzsvēra, ka par šāda likuma pieņemšanu Saeimā ir jāvienojas vairākumam deputātu, kas nozīmē, ka tam jātiek virzītam un akceptētam vispirms jau Sabiedrības saliedēšanas komisijā. "Jebkādi nesaskaņoti politiski uznācieni var šo ideju tikai iznīcināt, vēl pirms par to sāk diskutēt. Es to neatbalstīšu," viņš uzsvēra. Daugavas Vanagu pārstāvji pilnībā piekrita šādai A.Bērziņa pozīcijai.

Tikšanās laikā tika pārrunāts arī jautājums par dubultpilsonības pieļaujamību ārvalstīs dzīvojošajiem Latvijas pilsoņiem un viņu pēcnācējiem. Uzsverot, ka šis jautājums ir ļoti aktuāls rietumu valstīs dzīvojošo Latvijas pilsoņu bērniem un mazbērniem, Daugavas Vanagu pārstāvji vienlaikus piekrita Valsts prezidenta uzstādījumam, ka šajā jautājumā nedrīkstētu būt dubultstandarti attiecībā pret tiem latviešiem, kas savulaik pret savu gribu nonākuši Krievijā un šobrīd vēlas atgūt Latvijas pilsonību.

A.Mežmalis Daugavas Vanagu vārdā pateicās Valsts prezidentam par viedokli, kas tika pausts latviešu leģionāru sakarā pirms 16.marta, kā arī apsolīja, ka nākamajos gados 8.maijā Daugavas Vanagi noteikti piedalīsies kopīgajā Otrā pasaules kara kritušo piemiņas brīdī Rīgas Brāļu kapos, uz ko jau šogad aicināja Valsts prezidents A.Bērziņš.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!