• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts sekretāru sanāksmē: 2012.gada 7.jūnijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.06.2012., Nr. 91 https://www.vestnesis.lv/ta/id/249018

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tiekoties ar VAS "Latvijas dzelzceļš" vadību

Vēl šajā numurā

12.06.2012., Nr. 91

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts sekretāru sanāksmē: 2012.gada 7.jūnijā

IZM: Par profesionālās izglītības kompetences centra statusa piešķiršanas kritērijiem

Profesionālās izglītības iestādei, kurai piešķirts Profesionālās izglītības kompetences centra statuss, būs jānodrošina arī karjeras izglītības pasākumi un individuālās karjeras konsultācijas, kā arī sadarbībā ar darba devēju organizācijām jānodrošina darba tirgus prasībām atbilstošas audzēkņu prakses vietas – to paredz Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavotais Ministru kabineta (MK) noteikumu projekts “Profesionālās izglītības kompetences centra statusa piešķiršanas un anulēšanas kārtība”.

Jaunajā noteikumu projektā paredzēts, ka profesionālās izglītības iestādei, kurai piešķirts Profesionālās izglītības kompetences centra statuss, sadarbībā ar nozares organizācijām un komersantiem vismaz divās nozarēs, kurās izglītības iestāde īsteno profesionālās vidējās izglītības programmas, būs jāveic reģionālā vai nozares metodiskā centra, pedagogu tālākizglītības centra funkcijas un ārpus formālās izglītības sistēmas apgūtās profesionālās kompetences novērtēšana. Šajās nozarēs profesionālās izglītības iestādei jānodrošina ne mazāk kā 100 audzēkņu izglītības programmās katrā no nozarēm, kurā tā īsteno profesionālās vidējās izglītības programmas.

Noteikumu projekts papildināts ar nosacījumu, ka pēdējo divu mācību gadu laikā vismaz 87% audzēkņu, kuri uzsākuši mācības, iegūst profesionālo kvalifikāciju, tādējādi ierobežojot priekšlaikus mācības pametušo jauniešu skaitu.

Akcentējot profesijas kvalitatīvas apguves nozīmi, noteikumu projektā noteikts, ka profesionālās izglītības iestādē, kura pretendēs uz Profesionālās izglītības kompetences centra statusa piešķiršanu, pēdējo divu mācību gadu laikā ne mazāk kā 60% audzēkņu vērtējums profesionālās kvalifikācijas eksāmenos nedrīkst būt zemāks par septiņām ballēm.

Šobrīd tiesisko regulējumu un kritērijus kompetences centra statusa piešķiršanai nosaka MK 2011.gada 22.februāra noteikumi Nr.148 “Profesionālās izglītības kompetences centra statusa piešķiršanas un anulēšanas kārtība”. Tā kā šie noteikumi nesniedz skaidru priekšstatu par to, kā izglītības iestādēm kvalificēties kompetences centra statusa ieguvei, nodrošinot patiesi kvalitatīvu profesiju apguvi, kā arī noteiktie kritēriji neiekļauj vairākas kompetences centram nepieciešamās papildus veicamās funkcijas (karjeras izglītības nodrošināšana, darba tirgus prasībām atbilstošas audzēkņu prakses vietu nodrošināšana u.c.), IZM izveidoja neformālu darba grupu, kura izstrādāja papildinājumus kompetences centra statusa piešķiršanas kārtībā, paaugstinot tajā arī vairākus kritērijus. Darba grupā strādāja pārstāvji no Latvijas Darba devēju konfederācijas, Profesionālās izglītības biedrības, projekta izstrādē piedalījās arī Valsts izglītības satura centra un Izglītības kvalitātes valsts dienesta speciālisti.

Saskaņā ar šobrīd spēkā esošajiem MK noteikumiem 2011.gadā profesionālās izglītības kompetences centra statuss tika piešķirts sešām izglītības iestādēm. Plānots, ka šis statuss izglītības iestādēm tiks saglabāts līdz 2012.gada 31.decembrim, pēc tam izglītības iestāžu atbilstība kompetences centra statusam tiks izvērtēta saskaņā ar papildinātajiem kritērijiem. Līdz 2012.gada 1.jūnijam IZM saņēmusi vēl 10 profesionālās izglītības iestāžu iesniegtos dokumentus profesionālās izglītības kompetences centra statusa piešķiršanai, kas tiks izvērtēti pēc jauno noteikumu spēkā stāšanās.

Izglītības un zinātnes ministrijas
Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!