• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2012. gada 15. maija noteikumi Nr. 341 "Kārtība, kādā nosaka un kompensē ar sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanu saistītos zaudējumus un izdevumus un nosaka sabiedriskā transporta pakalpojuma tarifu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.06.2012., Nr. 90 https://www.vestnesis.lv/ta/id/248874-kartiba-kada-nosaka-un-kompense-ar-sabiedriska-transporta-pakalpojumu-sniegsanu-saistitos-zaudejumus-un-izdevumus-un-nosaka-sab...

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

08.06.2012., Nr. 90

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 341

Pieņemts: 15.05.2012.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.341

Rīgā 2012.gada 15.maijā (prot. Nr.27 20.§)

Kārtība, kādā nosaka un kompensē ar sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanu saistītos zaudējumus un izdevumus un nosaka sabiedriskā transporta pakalpojuma tarifu

Izdoti saskaņā ar Sabiedriskā transporta pakalpojumu likuma
5.panta pirmās daļas 3.punktu, 11.panta pirmo un otro daļu,
12.panta trešo daļu un 16.panta otro daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā:

1.1. Autotransporta direkcija nodrošina sabiedriskajam transportam no valsts budžeta iedalīto finanšu līdzekļu administrēšanu, sadali un piešķiršanu;

1.2. nosaka un aprēķina pārvadātāja zaudējumus, kompensē pārvadātājam ar sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanu saistītos zaudējumus un kontrolē šo līdzekļu izmantošanas tiesiskumu un pareizību;

1.3. pašvaldībām nosaka un aprēķina finansējumu no valsts budžeta pārvadātāja zaudējumu kompensēšanai, piešķir finansējumu no valsts budžeta, lai pašvaldības varētu kompensēt pārvadātājam ar sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanu saistītos zaudējumus, kā arī kontrolē šo līdzekļu izmantošanas tiesiskumu un pareizību;

1.4. nosaka, aprēķina un kompensē pārvadātājam ar valsts noteikto minimālo kvalitātes prasību ieviešanu saistītos izdevumus un piešķir pašvaldībām finansējumu no valsts budžeta, lai tās varētu kompensēt pārvadātājam ar valsts noteikto minimālo kvalitātes prasību ieviešanu saistītos izdevumus, kā arī kontrolē šo līdzekļu izmantošanas tiesiskumu un pareizību;

1.5. nosaka sabiedriskā transporta pakalpojuma tarifu;

1.6. nosaka un kompensē ar sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanu saistīto pārvadātājam kompensējamo zaudējumu apmēru.

2. Pārvadātājam kompensē šādus zaudējumus, kas saistīti ar sabiedriskā transporta pakalpojumu pasūtījuma līguma izpildi:

2.1. zaudējumus, kas radušies, ja ar sabiedriskā transporta pakalpojumu pasūtījuma līguma izpildi saistītās nepieciešamās izmaksas pārsniedz gūtos ieņēmumus;

2.2. zaudējumus, kas radušies, ievērojot pasūtītāja noteiktos tarifus;

2.3. nesaņemtos ieņēmumus par tādu kategoriju pasažieru pārvadāšanu, kurām pasūtītājs noteicis braukšanas maksas atvieglojumus;

2.4. nesaņemtos ieņēmumus par tādu pasažieru pārvadāšanu, kuriem noteikti braukšanas maksas atvieglojumi saskaņā ar normatīvajiem aktiem par pasažieru kategorijām, kuras ir tiesīgas izmantot braukšanas maksas atvieglojumus.

3. Šo noteikumu 2.1.apakšpunktā minētās izmaksas reģionālajos starppilsētu nozīmes un reģionālajos vietējās nozīmes autobusu maršrutos nedrīkst pārsniegt maksimālās kompensējamās izmaksas, kas noteiktas saskaņā ar šo noteikumu 1.pielikumu.

4. Maksimālās kompensējamās izmaksas reģionālajos starppilsētu nozīmes autobusu maršrutos aprēķina Autotransporta direkcija, bet reģionālajos vietējās nozīmes autobusu maršrutos – plānošanas reģions katram pasūtījuma līgumam, veicot gala norēķinu par pārskata (kalendāra) gadu, kā arī reizi ceturksnī, izmantojot iepriekšējā ceturkšņa datus, kurus pārvadātājs iesniedz attiecīgajam pasūtītājam saskaņā ar šo noteikumu 2.pielikumu 30 dienu laikā pēc pārskata perioda beigām, lai koriģētu turpmāko avansā izmaksājamo zaudējumu kompensācijas apmēru.

5. Šo noteikumu 3. un 4.punktā minētā kārtība, kādā aprēķināmas ar sabiedriskā transporta pakalpojumu pasūtījuma līguma izpildi saistītās nepieciešamās kompensējamās izmaksas, netiek piemērota, ja kompensācijas apmēru nosaka saskaņā ar šo noteikumu 60.punktā minēto kārtību.

6. Pārvadātājs ir tiesīgs pieprasīt, lai pasūtītājs kompensē izdevumus, kas pārvadātājam radušies, ieviešot pasūtītāja noteiktās vai normatīvajos aktos par sabiedriskā transporta pakalpojumiem noteiktās minimālās kvalitātes prasības pēc tam, kad ir uzsākta sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšana, ja minēto prasību ieviešana pārsniedz ar iepriekš noteikto kvalitātes prasību nodrošināšanu saistītos izdevumus.

II. Finansēšana

7. No valsts budžetā šim mērķim paredzētajiem līdzekļiem pārvadātājam kompensē:

7.1. šo noteikumu 2.1. un 2.2.apakšpunktā minētos zaudējumus, ja tie saistīti ar pārvadājumiem reģionālo starppilsētu nozīmes maršrutu un reģionālo vietējās nozīmes maršrutu tīklā;

7.2. šo noteikumu 2.1.apakšpunktā minētos zaudējumus, ja tie saistīti ar pārvadājumiem pilsētas nozīmes maršrutu tīklā Sabiedriskā transporta pakalpojumu likuma 7.pantā noteiktajā gadījumā, – radušos zaudējumus par maršruta daļu, kas ir ārpus pilsētas administratīvās teritorijas, ja šī maršruta daļa ir vairāk nekā 30 % no kopējā maršruta garuma;

7.3. šo noteikumu 2.4.apakšpunktā minētos nesaņemtos ieņēmumus par tādu pasažieru pārvadāšanu, kuriem saskaņā ar normatīvajiem aktiem par pasažieru kategorijām, kuras ir tiesīgas izmantot braukšanas maksas atvieglojumus, noteikti braukšanas maksas atvieglojumi pilsētas nozīmes maršrutos, reģionālajos starppilsētu un reģionālajos vietējās nozīmes maršrutos;

7.4. šo noteikumu 6.punktā minētos izdevumus, kas saistīti ar normatīvajos aktos noteikto kvalitātes prasību ieviešanu reģionālo starppilsētu nozīmes maršrutu, reģionālo vietējās nozīmes maršrutu vai pilsētas nozīmes maršrutu pārvadājumos.

8. Šo noteikumu 2.1. un 2.2.apakšpunktā minētos zaudējumus, kas radušies pilsētas nozīmes maršrutu tīklā, finansē no pasūtītāja budžeta.

9. Šo noteikumu 2.3.apakšpunktā minētos nesaņemtos ieņēmumus par to kategoriju pasažieru pārvadāšanu, kam ir tiesības izmantot sabiedrisko transportu ar braukšanas maksas atvieglojumiem, kurus ir noteicis pasūtītājs, iekļauj kopējos zaudējumos un finansē no pasūtītāja budžeta. Minētos zaudējumus uzskaita atsevišķi, un, nosakot kompensācijas apmēru, par tiem pasūtītājs un pārvadātājs norēķinās atsevišķi.

10. Nesaņemtos ieņēmumus, kas saistīti ar Ministru kabineta noteikto kategoriju pasažieru pārvadāšanu, kam ir tiesības izmantot sabiedrisko transportu ar braukšanas maksas atvieglojumiem, iekļauj kopējos zaudējumos, nosakot kopējo zaudējumu apmēru saskaņā ar šo noteikumu 2.1.apakšpunktu. Minētos zaudējumus uzskaita atsevišķi.

11. Šo noteikumu 6.punktā minētos izdevumus, kas saistīti ar pasūtītāja noteikto kvalitātes prasību ieviešanu pēc tam, kad ir uzsākta sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšana, un kas pārsniedz ar iepriekš noteikto kvalitātes prasību nodrošināšanu saistītos izdevumus, finansē no pasūtītāja budžeta.

12. Organizējot eksperimentālos pārvadājumus, pasūtītājs un pārvadātājs slēdz sabiedriskā transporta pakalpojumu organizēšanu reglamentējošos normatīvajos aktos noteikto līgumu par eksperimentālo pārvadājumu veikšanu, vienojoties par finansēšanas kārtību un finansēšanas avotu.

13. Līdzekļi šo noteikumu 7.punktā minēto kompensāciju izmaksai paredzēti Satiksmes ministrijas valsts budžeta programmā "Sabiedriskais transports". Autotransporta direkcija valsts budžeta programmā "Sabiedriskais transports" piešķirtos līdzekļus sadala:

13.1. aprēķinot kompensācijas pārvadātājiem, kas sniedz sabiedriskā transporta pakalpojumus reģionālajos starppilsētu nozīmes maršrutos;

13.2. piešķirot finansējumu republikas pilsētu pašvaldībām un plānošanas reģioniem, lai kompensētu pārvadātājiem radušos zaudējumus pilsētas nozīmes maršrutos un reģionālajos vietējās nozīmes maršrutos.

14. Lai nodrošinātu šo noteikumu 7.punktā minēto kompensāciju aprēķināšanu un izmaksu, republikas pilsētu pašvaldības un plānošanas reģioni katru gadu pēc Autotransporta direkcijas pieprasījuma iesniedz tai šo noteikumu 34.punktā minētos aprēķinus, pārskatus un informāciju:

14.1. plānošanas reģions – par šo noteikumu 7.1. un 7.3.apakšpunktā minēto kompensāciju (zaudējumu) apmēru nākamajā kalendāra gadā reģionālo vietējās nozīmes maršrutu tīklam;

14.2. republikas pilsētas pašvaldība – par šo noteikumu 7.2. un 7.3.apakšpunktā minēto kompensāciju (zaudējumu) apmēru nākamajā kalendāra gadā pilsētas nozīmes maršrutu tīklam.

15. Veicot šo noteikumu 14.punktā minētos aprēķinus, republikas pilsētas pašvaldība un plānošanas reģions ievēro šo noteikumu 8. un 9.punktā minētos nosacījumus.

16. Šo noteikumu 14.punktā minētajiem aprēķiniem republikas pilsētas pašvaldība un plānošanas reģions pievieno piemērojamo kompensāciju izmaksāšanas kārtību.

17. Autotransporta direkcija mēneša laikā pēc šo noteikumu 14., 16. un 34.punktā minēto aprēķinu un informācijas saņemšanas izvērtē tos un iesniedz Satiksmes ministrijā informāciju par nākamajā kalendāra gadā nepieciešamā finansējuma apmēru plānošanas reģioniem, republikas pilsētu pašvaldībām un sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējiem reģionālajā starppilsētu nozīmes maršrutu tīklā.

18. Ja sociālo un ekonomisko izmaiņu dēļ sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanas apjoms pilsētas nozīmes maršrutos un reģionālajos vietējās nozīmes maršrutos jāgroza par vairāk nekā 10 % no kopējā nobraukuma, republikas pilsētas pašvaldība un plānošanas reģions Autotransporta direkcijā iesniedz šo noteikumu 14.punktā minēto aprēķinu un izmaiņu pamatojumu.

19. Autotransporta direkcija izvērtē šo noteikumu 18.punktā minētos republikas pilsētas pašvaldības un plānošanas reģiona iesniegtos dokumentus un saskaņā ar šo noteikumu 1.1.apakšpunktu pārdala no valsts budžeta iedalītos finanšu līdzekļus vai informē Satiksmes ministriju par nepieciešamajiem papildu līdzekļiem.

20. Ja republikas pilsētas pašvaldība un plānošanas reģions pēc kompensāciju izmaksas par pārskata periodu (ceturksni, kalendāra gadu) ir ietaupījis no valsts budžeta piešķirto finansējumu, republikas pilsētas pašvaldība un plānošanas reģions minētos līdzekļus novirza pārvadātājam, lai segtu radušos zaudējumus vai izdevumus par pārskata periodu (ceturksni, kalendāra gadu) vai nākamo pārskata periodu (ceturksni, kalendāra gadu).

21. Ja republikas pilsētas pašvaldība un plānošanas reģions piešķirto valsts budžeta finansējumu neizlieto, pēc zaudējumu kompensācijas izmaksāšanas par pārskata periodu (kalendāra gadu):

21.1. Satiksmes ministrija precizē un samazina nākamajā kalendāra gadā piešķiramo valsts budžeta līdzekļu summu;

21.2. republikas pilsētas pašvaldība un plānošanas reģions atmaksā Satiksmes ministrijai pārmaksātos līdzekļus, ja saskaņā ar sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanu reglamentējošiem normatīvajiem aktiem līdzekļi no valsts budžeta vairs netiek piešķirti. Satiksmes ministrija novirza minētos līdzekļus citai republikas pilsētas pašvaldībai vai plānošanas reģionam.

22. Ja valsts budžeta programmā "Sabiedriskais transports" nepietiek līdzekļu, lai pilnībā kompensētu zaudējumus un izdevumus, par nepieciešamā finansējuma apmēru un finansējuma avotu lemj Ministru kabinets.

III. Zaudējumu un izdevumu noteikšana (aprēķināšana) atsevišķā uzskaitē

23. Ja pārvadātājs ne tikai sniedz pakalpojumus, uz kuriem attiecas sabiedriskā transporta pakalpojumu pasūtījuma līgums, bet veic arī citu saimniecisko darbību, pārvadātājs nodrošina ar sabiedriskā transporta pakalpojumu pasūtījuma līguma izpildi saistītās saimnieciskās darbības atsevišķu uzskaiti. To veic tāpat kā tad, ja sabiedriskā transporta pakalpojumus sniegtu atsevišķs, patstāvīgs komersants.

24. Pārvadātājs atsevišķo uzskaiti veic pa pārvadājumu veidiem (reģionālie starppilsētu nozīmes maršruti, reģionālie vietējās nozīmes maršruti vai pilsētas nozīmes maršruti) un pa maršrutiem attiecīgajā pārvadājumu veidā, autobusiem un trolejbusiem uzskaitot nobraukto kilometru skaitu, sliežu transportam – vagonu vai sastāva nobraukto kilometru skaitu. Ja pārvadātājs ir noslēdzis vairākus sabiedriskā transporta pakalpojumu pasūtījuma līgumus, pārvadātājs veic iepriekš minēto atsevišķo uzskaiti par katru līgumu atsevišķi.

25. Pārvadātājs nodrošina kopējo ieņēmumu un kopējo izmaksu aprēķinu par katru sabiedriskā transporta pakalpojumu pasūtījuma līgumu, pārvadājumu veidu un par katru maršrutu atsevišķi.

26. Pārvadātājs nosaka viena kilometra pašizmaksu:

26.1. pilsētas nozīmes maršrutu tīklā – par maršrutu tīklu kopā;

26.2. reģionālo vietējās nozīmes maršrutu un reģionālo starppilsētu nozīmes maršrutu tīklā, veicot pārvadājumus ar autobusiem, – par pārvadājumu veidu;

26.3. veicot pārvadājumus ar vilcieniem, – par pārvadājumu veidu un par katru maršrutu atsevišķi.

27. Viena kilometra pašizmaksu noteiktā pārvadājumu veidā aprēķina, dalot kopējās izmaksas (latos) ar kopējo nobraukumu (kilometros) attiecīgajā pārvadājumu veidā. Viena kilometra pašizmaksu noteiktā maršrutā aprēķina, dalot uz maršrutu attiecināmās kopējās izmaksas (latos) ar attiecīgajā maršrutā veikto nobraukumu (kilometros).

28. Ja pārskata periodā no pārvadātāja neatkarīgu iemeslu dēļ pārvadātāja kopējās izmaksas ir mainījušās par vairāk nekā 5 % (piemēram, krasas degvielas (elektroenerģijas) cenu izmaiņas, nozīmīgas pasažieru pārvadājumu apjoma izmaiņas), pārvadātājs iesniedz pasūtītājam precizētu viena kilometra pašizmaksas aprēķinu kopā ar attiecīgu pamatojumu.

29. Pēc šo noteikumu 28.punktā minēto aprēķinu izvērtēšanas pasūtītājs var pārskatīt sabiedriskā transporta pakalpojumu pasūtījuma līguma nosacījumus.

30. Pārvadātājs grāmatvedību reglamentējošos normatīvajos aktos noteiktajos grāmatvedības organizācijas dokumentos papildus rakstiski norāda:

30.1. degvielas (energoresursu) patēriņa normas, ko pārvadātājs aprēķina, ievērojot šajos noteikumos noteikto degvielas (energoresursu) patēriņa aprēķina metodiku (3.pielikums);

30.2. riepu norakstīšanas kārtību;

30.3. izmaksu sadales metodiku (procentuālo sadalījumu un izmaksu attiecināšanas veidu), ievērojot šādus nosacījumus:

30.3.1. autobusiem un trolejbusiem tiešās izmaksas noteiktā pārvadājumu veidā attiecina pret nobrauktajiem kilometriem, neietverot tehnisko nobraukumu, sliežu transportam – pret vagonu vai sastāva nobrauktajiem kilometriem noteiktā pārvadājumu veidā;

30.3.2. netiešās izmaksas sadala starp saimnieciskās darbības veidiem (virzieniem), attiecinot pret tajos gūtajiem ieņēmumiem, un netiešo izmaksu daļu, kas noteikta sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanā, attiecina pret nobrauktajiem kilometriem, neietverot tehnisko nobraukumu (sliežu transportam – pret vagonu vai sastāva nobrauktajiem kilometriem), sniedzot sabiedriskā transporta pakalpojumus pilsētas nozīmes, reģionālajos vietējās nozīmes vai reģionālajos starppilsētu nozīmes maršrutos.

31. Nosakot izmaksu apmēru, pārvadātājs pieņem, ka sabiedrisko transportlīdzekļu nolietojumu un vērtību pārskata (kalendāra) gadā noraksta saskaņā ar lineāro metodi, nosakot šādu lietderīgās lietošanas laiku sabiedriskajiem transportlīdzekļiem:

31.1. autotransportam (autobusiem):

31.1.1. M2 kategorijas autobusiem, kuru pilna masa pārsniedz piecas tonnas un kuru vecums no pirmās reģistrācijas dienas ir:

31.1.1.1. līdz diviem gadiem (ieskaitot), – ne mazāk kā pieci gadi;

31.1.1.2. divi gadi un vairāk, – ne mazāk kā trīs gadi;

31.1.2. M3 kategorijas autobusiem, kuru pilna masa pārsniedz piecas tonnas un kuru vecums no pirmās reģistrācijas dienas ir:

31.1.2.1. līdz diviem gadiem (ieskaitot), – ne mazāk kā 10 gadu;

31.1.2.2. no diviem līdz pieciem gadiem, – ne mazāk kā 12 gadu mīnus autobusa vecums;

31.1.2.3. no pieciem līdz astoņiem gadiem (ieskaitot), – ne mazāk kā 13 gadu mīnus autobusa vecums;

31.1.2.4. no astoņiem līdz 12 gadiem (ieskaitot), – ne mazāk kā 14 gadu mīnus autobusa vecums;

31.1.2.5. 12 gadu un vairāk, – ne mazāk kā trīs gadi;

31.2. sliežu transportam (vilcieniem un tramvajiem) – 20 gadu;

31.3. pilsētas elektrotransportam (trolejbusiem) – 12 gadu.

32. Ja īpašu sabiedriskā transportlīdzekļa ekspluatācijas apstākļu dēļ sabiedriskā transportlīdzekļa lietderīgās lietošanas laiks ir mazāks par šo noteikumu 31.punktā minēto lietderīgās lietošanas laiku, pārvadātājs, iepriekš rakstiski saskaņojot ar pasūtītāju, var noteikt citu sabiedriskā transportlīdzekļa lietderīgās lietošanas laiku.

33. Ja pārvadātājs jaunu sabiedrisko transportlīdzekļu iegādei un atjaunošanai izmanto Eiropas Savienības struktūrfondu, valsts vai pašvaldības, starptautisko organizāciju vai citu juridisko vai fizisko personu līdzekļus (finanšu palīdzību), pasūtītājs zaudējumus attiecībā uz amortizācijas atskaitījumiem aprēķina un kompensē tikai par pārvadātāja līdzfinansējuma daļu.

34. Lai noteiktu pārvadātāja prognozēto zaudējumu apmēru un pasūtītājs varētu aprēķināt izmaksājamās kompensācijas apmēru, pārvadātājs iesniedz pasūtītājam:

34.1. izmaksu un tarifu (braukšanas maksas) aprēķinu (4.pielikums);

34.2. pārskatu par sabiedriskā transporta pakalpojumu peļņu vai zaudējumiem (5.pielikums);

34.3. informāciju par pasažieru pārvadāšanu un braukšanas maksas atvieglojumiem (6.pielikums);

34.4. informāciju par zaudējumiem maršrutos, kuriem vairāk nekā 30 % no kopējā maršruta garuma ir ārpus pilsētas administratīvās teritorijas (7.pielikums).

35. Ja nākamajā kalendāra gadā ir plānots izmaksu pieaugums par vairāk nekā 5 %, salīdzinot ar iepriekšējo pārskata periodu, pārvadātājs vienlaikus ar šo noteikumu 34.2.apakšpunktā minēto pārskatu iesniedz pasūtītājam izmaksu pieauguma pamatojumu pa pārskata posteņiem.

36. Šo noteikumu 34.punktā minēto aprēķinu, pārskatu un informāciju pārvadātājs iesniedz šādos gadījumos un termiņos:

36.1. nosakot prognozētos zaudējumus:

36.1.1. par pārskata periodu (kalendāra gadu) – pēc pasūtītāja pieprasījuma;

36.1.2. ja jāprecizē kalendāra gada aprēķini sakarā ar maršrutu tīkla kopējā nobraukuma, tarifa vai pašizmaksas izmaiņām atbilstoši šo noteikumu 28. un 83.punktam, – ne vēlāk kā divus mēnešus pirms attiecīgo izmaiņu ieviešanas;

36.2. aprēķinot faktiskos zaudējumus, šo noteikumu 34.2.apakšpunktā minēto pārskatu un 34.4.apakšpunktā minēto informāciju iesniedz:

36.2.1. par ceturksni – 30 dienu laikā pēc pārskata perioda (ceturkšņa) beigām;

36.2.2. par pārskata (kalendāra) gadu – saskaņā ar Gada pārskatu likumā noteiktajiem gada pārskatu iesniegšanas termiņiem kopā ar detalizētu atšifrējumu pa pārskata posteņiem un saimniecisko darījumu pamatojumu, tai skaitā aprēķinu par izmaksu sadalījumu pa saimnieciskās darbības veidiem (norādot kopējos uzņēmuma ieņēmumus pārējos saimnieciskās darbības veidos, kopējās uzņēmuma izmaksas pa pārskata posteņiem, nobraukumu komercpārvadājumos (ja tādi tiek veikti) un citus kritērijus, ja saskaņā ar uzņēmuma grāmatvedības organizācijas dokumentiem tādi tiek piemēroti izdevumu sadalē);

36.3. aprēķinot faktiskos zaudējumus, šo noteikumu 34.3.apakšpunktā minēto informāciju par mēnesi iesniedz 10 dienu laikā pēc pārskata perioda beigām.

37. Šo noteikumu 34.2.apakšpunktā minēto pārskatu, ja nepieciešams, pasūtītājs pārvadātājam var pieprasīt arī par kalendāra mēnesi, kā arī pieprasīt paskaidrojumus par pārskatā iekļauto izmaksu pamatotību.

38. Lai aprēķinātu izmaksājamās kompensācijas apmēru, republikas pilsētas pašvaldība un plānošanas reģions Autotransporta direkcijā iesniedz:

38.1. šo noteikumu 34.2. un 34.4.apakšpunktā minētos ceturkšņu pārskatus un informāciju – 10 dienu laikā pēc pārskatu saņemšanas, vienlaikus iesniedzot arī informāciju par iepriekšējā ceturksnī katram pārvadātājam izmaksātās zaudējumu kompensācijas apmēru;

38.2. šo noteikumu 34.3.apakšpunktā minēto informāciju par mēnesi – 15 dienu laikā pēc pārskata perioda beigām.

39. Šo noteikumu 34.2.apakšpunktā minēto pārskatu aizpilda atsevišķi:

39.1. pa pārvadājumu veidiem – reģionālie starppilsētu nozīmes maršruti, reģionālie vietējās nozīmes maršruti vai pilsētas nozīmes maršruti;

39.2. par katru līgumu atsevišķi, ja pārvadātājs ir noslēdzis vairākus sabiedriskā transporta pakalpojumu pasūtījuma līgumus;

39.3. par katru transportlīdzekļa veidu (tramvajs, trolejbuss, autobuss) atsevišķi, ja vienā pārvadājumu veidā tiek izmantoti dažādi transportlīdzekļi.

40. Pārskatā norāda maršrutu tīklā kopā gūtos ieņēmumus un izmaksas, kas radušās, sniedzot sabiedriskā transporta pakalpojumus saskaņā ar sabiedriskā transporta pakalpojumu pasūtījuma līgumu (tai skaitā papildu izdevumus, kas radušies, ieviešot pasūtītāja vai normatīvajos aktos noteiktās minimālās kvalitātes prasības sabiedriskā transporta pakalpojumiem), un ir saistītas ar pārējo saimnieciskās darbības ieņēmumu gūšanu.

41. Pārskatā atsevišķā rindā norāda izdevumus par apbraucamā ceļa izmantošanu un pārējos saimnieciskās darbības ieņēmumos norāda no autoceļa remontdarbu pasūtītāja saņemtās kompensācijas par apbraucamā ceļa izmantošanu.

42. Uz tiešajām izmaksām attiecina šo noteikumu 34.2.apakšpunktā minētā pārskata 5., 6., 7. un 8.rindā norādītās izmaksas, savukārt uz netiešajām izmaksām – 9. un 10.rindā norādītās izmaksas.

IV. Zaudējumu kompensēšana

43. Pārvadātājam kompensējamo zaudējumu apmēru pasūtītājs nosaka, pamatojoties uz šo noteikumu 34.2.apakšpunktā minēto pārskatu un 34.3. un 34.4.apakšpunktā minēto informāciju, kā arī ņemot vērā to, vai pasūtītājs ir vai nav noteicis tarifus (braukšanas maksu).

44. Pasūtītājs, pamatojoties uz šo noteikumu 34.2.apakšpunktā minētajā pārskatā norādīto informāciju, faktiskos zaudējumus nosaka, no kopējiem ieņēmumiem, kas gūti, izpildot sabiedriskā transporta pakalpojumu pasūtījuma līgumu, atņemot sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanā radušās pamatotās izmaksas. Šo noteikumu izpratnē par ieņēmumiem uzskatāmi ieņēmumi no pārdotajām biļetēm (tai skaitā abonementa biļetēm, bagāžas biļetēm) un pārējie ieņēmumi, kas gūti, izpildot sabiedriskā transporta pakalpojumu pasūtījuma līgumu.

45. Pārējie ieņēmumi ir ieņēmumi, kas gūti, veicot saimniecisko darbību, un kurus pārvadātājs ir guvis saistībā ar noslēgto sabiedriskā transporta pakalpojumu pasūtījuma līgumu (šādus ieņēmumus pārvadātājs nevarētu gūt, ja ar pārvadātāju nebūtu noslēgts sabiedriskā transporta pakalpojumu pasūtījuma līgums).

46. Izmaksājamo kompensācijas apmēru pasūtītājs nosaka zaudējumu apmēram, kas noteikts saskaņā ar šo noteikumu 44.punktu, pieskaitot šajā punktā minēto peļņas apmēru, ja sabiedriskā transporta pakalpojumu pasūtījuma līgumā nav noteikta cita peļņas noteikšanas kārtība. Peļņas apmēru nosaka, no biļešu (tai skaitā abonementa biļešu un bagāžas biļešu) pārdošanas gūto ieņēmumu summu reizinot ar peļņas procentu, ko aprēķina, summējot 2,5 % un Eiropas starpbanku tirgus likmes EURIBOR pārskata (kalendāra) gada 12 mēnešu vidējo vērtību procentos.

47. Ja šo noteikumu 44.punktā minētie ieņēmumi pārsniedz izmaksas, pārvadātājs atmaksā pasūtītājam peļņas daļu, kas pārsniedz šo noteikumu 46.punktā minēto peļņas apmēru. Pasūtītājs atmaksāto peļņas daļu novirza cita pārvadātāja vai no cita sabiedriskā transporta pakalpojumu pasūtījuma līguma izrietošo zaudējumu kompensēšanai.

V. Papildu izdevumu kompensēšana

48. Izdevumus, kas saistīti ar pasūtītāja noteikto vai normatīvajos aktos noteikto minimālo kvalitātes prasību ieviešanu pēc tam, kad uzsākta sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšana, pārvadātājs iekļauj pašizmaksas aprēķinā un norāda pārskatā (5.pielikums) atbilstoši šo noteikumu 40.punktam.

49. Informāciju par pasūtītāja noteikto vai normatīvajos aktos noteikto minimālo kvalitātes prasību ieviešanu un ar to saistītajām izmaksām pārvadātājs iesniedz pasūtītājam.

VI. Zaudējumu kompensācijas izmaksas kārtība

50. Ja sabiedriskā transporta pakalpojumu pasūtījuma līgumā nav noteikts citādi, zaudējumu kompensāciju izmaksā avansā:

50.1. Satiksmes ministrija:

50.1.1. pārvadātājam un plānošanas reģionam – katru mēnesi līdz desmitajam datumam;

50.1.2. republikas pilsētas pašvaldībai – katru ceturksni līdz ceturkšņa pirmā mēneša desmitajam datumam;

50.2. republikas pilsētas pašvaldība un plānošanas reģions pārvadātājam – katru mēnesi līdz piecpadsmitajam datumam.

51. Pasūtītājs nosaka dotāciju avansa maksājuma aprēķināšanas kārtību.

52. Šo noteikumu 50.punktā minētajā kārtībā avansā izmaksājamās kompensācijas apmēru pasūtītājs aprēķina, noapaļojot līdz veseliem latiem, bet, veicot gala norēķinu saskaņā ar šo noteikumu 65., 66. un 67.punktu, izmaksājamo kompensāciju aprēķina latos ar precizējumu līdz divām zīmēm aiz komata.

53. Ja pārvadātājs sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanā iesaista apakšuzņēmējus, zaudējumu kompensāciju par apakšuzņēmuma līguma izpildi apakšuzņēmējam maksā pasūtītājs šajos noteikumos noteiktajā kārtībā. Apakšuzņēmējs pasūtītājam iesniedz šo noteikumu 34.punktā minētos pārskatus un informāciju.

54. Pēc šo noteikumu 34.2.apakšpunktā minētā pārskata un 34.3. un 34.4.apakšpunktā minētās informācijas saņemšanas pasūtītājs:

54.1. 30 dienu laikā izvērtē zaudējumu apmēru;

54.2. uzdod pārvadātājam precizēt pārskatu vai informāciju, ja pasūtītājs ir konstatējis, ka tajos ir iekļautas izmaksas, kas nav saistītas ar sabiedriskā transporta pakalpojumu pasūtījuma līguma izpildi, kā arī konstatējis citas kļūdas. Precizēto pārskatu un informāciju pasūtītājs izvērtē 10 dienu laikā pēc to saņemšanas.

55. Republikas pilsētas pašvaldība un plānošanas reģions pēc šo noteikumu 36.2.2.apakšpunktā minēto pārskatu saņemšanas izvērtē tos šo noteikumu 54.punktā minētajā kārtībā un kopā ar atšifrējumiem pa pārskatu posteņiem un pārskatu izvērtējumu 10 dienu laikā iesniedz Autotransporta direkcijā.

56. Lai pasūtītājs varētu noteikt zaudējumu kompensācijas apmēru un izvērtēt pārvadātāja aprēķināto zaudējumu pamatotību atbilstoši sabiedriskā transporta pakalpojumu pasūtījuma līgumam un šo noteikumu 34.2.apakšpunktā minētajam pārskatam, kā arī 34.3. un 34.4.apakšpunktā minētajai informācijai, pasūtītājs ņem vērā:

56.1. pārvadātāju grāmatvedības organizācijas dokumentos noteikto, tai skaitā šo noteikumu 30., 31. un 32.punktā minēto informāciju, kontu plānus, to kodu un simbolu lietošanas noteikumus, krājumu vērtēšanas metodes, ilgtermiņa ieguldījumu (pamatlīdzekļu) uzskaites, nolietojuma un vērtības norakstīšanas metodes, sabiedrisko transportlīdzekļu lietderīgās lietošanas laika noteikšanas kārtību;

56.2. pakalpojumu kvalitātes vadības sistēmas aprakstus par procesiem pakalpojumu kvalitātes nodrošināšanai;

56.3. personāla vadības sistēmas aprakstus.

57. Zaudējumu kompensācijas apmēru precizē katru ceturksni saskaņā ar šo noteikumu 44.punktā minēto zaudējumu aprēķināšanas metodi.

58. Pārvadātājam izmaksā kompensāciju, ņemot vērā atbilstoši šo noteikumu 44.punktam aprēķinātos faktiskos zaudējumus, ja pasūtītājs ir noteicis tarifus (braukšanas maksu) un zaudējumu kompensācijas apmērs nesedz faktiskos zaudējumus.

59. Zaudējumu kompensācijas apmērs nedrīkst pārsniegt aprēķināto faktisko zaudējumu apmēru, ja pārvadātājs ir ievērojis pasūtītāja noteiktos tarifus (braukšanas maksu).

60. Kompensācijas apmēru var noteikt arī sabiedriskā transporta pakalpojumu pasūtījuma līgumā kā līgumcenu.

61. Pēc kompensācijas apmēra precizēšanas saskaņā ar šo noteikumu 57., 58. un 60.punktu pārvadātājs un pasūtītājs sastāda salīdzināšanas aktu, un pasūtītājs paredz kompensācijas izmaksas kārtību:

61.1. ja izmaksātā kompensācija ir bijusi mazāka nekā zaudējumi, starpība izmaksājama turpmākajos mēneša maksājumos;

61.2. ja izmaksātā kompensācija pārsniegusi zaudējumus, starpība ieturama turpmākajos mēneša maksājumos.

62. Šo noteikumu 61.1.apakšpunktā minētajā gadījumā viena mēneša maksājums nevar būt lielāks par iepriekšējā ceturkšņa divu mēnešu vidējo maksājuma apmēru.

63. Ievērojot šo noteikumu 54.punktā minētās prasības, precizēto zaudējumu kompensāciju izmaksā:

63.1. Satiksmes ministrija – pārvadātājam, republikas pilsētas pašvaldībai un plānošanas reģionam līdz pārskata periodam (ceturksnim) sekojošā trešā mēneša desmitajam datumam;

63.2. republikas pilsētas pašvaldība un plānošanas reģions – pārvadātājam līdz pārskata periodam (ceturksnim) sekojošā trešā mēneša piecpadsmitajam datumam;

63.3. Satiksmes ministrija, republikas pilsētas pašvaldība un plānošanas reģions – pārvadātājam par pārskata (kalendāra) gadu 30 dienu laikā pēc norēķinu savstarpējās salīdzināšanas.

64. Šo noteikumu 46.punktā minēto peļņu par pārskata (kalendāra) gadu izmaksā 30 dienu laikā pēc šo noteikumu 36.2.2.apakšpunktā minētā pārskata saņemšanas, 54.punktā minēto nosacījumu izpildes un norēķinu savstarpējās salīdzināšanas, veicot gala norēķinu par pārskata (kalendāra) gadu, kā arī sabiedriskā transporta pakalpojumu pasūtījuma līguma darbības termiņa beigās un gadījumā, ja sabiedriskā transporta pakalpojumu pasūtījuma līgums tiek lauzts.

65. Ja pārskata (kalendāra) gada laikā izmaksātās zaudējumu kompensācijas apmērs pārsniedz faktisko aprēķināto kompensācijas apmēru:

65.1. pasūtītājs pārmaksāto kompensācijas daļu ieskaita nākamajā pārskata periodā, ja pārmaksa nepārsniedz 10 % no kopējā pārskata (kalendāra) gada kompensācijas apmēra;

65.2. pasūtītājs piedzen no pārvadātāja pārmaksātos līdzekļus, ja tie pārsniedz 10 % no kopējā pārskata (kalendāra) gada faktiski aprēķinātās kompensācijas apmēra. Atmaksātos līdzekļus pasūtītājs ir tiesīgs novirzīt cita pārvadātāja vai sabiedriskā transporta pakalpojumu pasūtījuma līguma pārskata periodā radušos zaudējumu kompensēšanai.

66. Sabiedriskā transporta pakalpojumu pasūtījuma līguma darbības termiņa beigās un gadījumā, ja tiek lauzts sabiedriskā transporta pakalpojumu pasūtījuma līgums, pasūtītājs un pārvadātājs veic gala norēķinu, sastādot aktu par norēķinu savstarpējo salīdzināšanu.

67. Ja tiek lauzts sabiedriskā transporta pakalpojumu pasūtījuma līgums vai līguma darbības termiņa beigās:

67.1. pārvadātājs atmaksā pasūtītājam pārmaksātos līdzekļus, ja sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanas laikā zaudējumu kompensācijas apmērs pārsniedz faktisko aprēķināto kompensācijas apmēru, un pasūtītājs novirza minētos līdzekļus citu pārvadātāju zaudējumu kompensēšanai;

67.2. pasūtītājs izmaksā zaudējumu kompensāciju, ja sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanas laikā zaudējumu kompensācijas apmērs ir bijis mazāks par faktisko aprēķināto kompensācijas apmēru.

68. Pasūtītājs reizi gadā, bet ne vēlāk kā 10 mēnešus pēc iepriekšējā pārskata perioda beigām publicē informāciju par iepriekšējā pārskata periodā pārvadātājam izmaksātajām zaudējumu kompensācijām, nobraukumu, ieņēmumiem un izmaksām saskaņā ar sabiedriskā transporta pakalpojumu pasūtījuma līgumu. Vienlaikus plānošanas reģioni un republikas pilsētu pašvaldības informē Autotransporta direkciju par iepriekšējos kalendāra gados pārvadātājiem pārskaitītajām valsts budžeta dotācijām.

VII. Uzraudzība un kontrole

69. Kompensācijām paredzēto līdzekļu izmantošanas likumību, lietderību un pareizību atbilstoši kompetencei kontrolē Satiksmes ministrija un pasūtītājs.

70. Lai nodrošinātu šo noteikumu 69.punktā minēto kompensācijas līdzekļu izmantošanas likumību, lietderību un pareizības kontroli, Satiksmes ministrija izveido komisiju.

71. Komisijas lēmumiem ir konsultatīvs raksturs.

72. Komisija izskata un izvērtē Autotransporta direkcijas konstatētos pārkāpumus republikas pilsētu pašvaldību un plānošanas reģionu darbībā, jautājumus, kas saistīti ar pārvadātāju, ar republikas pilsētu pašvaldībām un plānošanas reģioniem nepieciešamo finansējumu zaudējumu kompensācijai un citus ar zaudējumu kompensācijas aprēķināšanu, piešķiršanu un izmaksu saistītus jautājumus. Komisiju sasauc pēc nepieciešamības, bet ne retāk kā reizi ceturksnī.

73. Komisijas sastāvā ir divi Satiksmes ministrijas pārstāvji, divi Autotransporta direkcijas pārstāvji, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāvis, Latvijas Pašvaldību savienības pārstāvis, Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācijas pārstāvis un pa vienam pārstāvim no katra plānošanas reģiona.

74. Ja konstatēti pārkāpumi pārvadājumu veikšanā, uzskaitē vai datu iesniegšanā un ir pamatotas aizdomas par kompensācijas saņemšanas tiesiskumu, pasūtītājs:

74.1. aptur kompensāciju apmēra aprēķināšanu un aiztur aprēķināto kompensāciju izmaksu;

74.2. precizē kompensāciju aprēķinus un piemēro sabiedriskā transporta pakalpojumu pasūtījuma līgumā noteikto soda sankciju;

74.3. ietur nepamatoti izmaksāto kompensācijas daļu no nākamās kompensācijas;

74.4. nosaka termiņu, līdz kuram novēršami konstatētie likumu un citu normatīvo aktu pārkāpumi;

74.5. izskata jautājumu par nepieciešamību lauzt sabiedriskā transporta pakalpojumu pasūtījuma līgumu.

75. Pasūtītājam ir pienākums informēt citus pasūtītājus, kuri ir noslēguši sabiedriskā transporta pakalpojumu pasūtījuma līgumus ar konkrēto pārvadātāju, ja pēc tam, kad konstatēti pārkāpumi, kas saistīti ar pārvadājumu veikšanu, uzskaiti vai datu iesniegšanu, ir veiktas šo noteikumu 74.punktā minētās darbības.

76. Ja pārvadātājs šajos noteikumos minētos pārskatus pasūtītājam iesniedz, neievērojot noteiktos termiņus, pasūtītājs aiztur šo noteikumu 50.punktā minētos kompensācijas maksājumus. Kompensācijas izmaksu atsāk tikai pēc šo noteikumu 34.2.apakšpunktā minētā pārskata un 34.3. un 34.4.apakšpunktā minētās informācijas iesniegšanas un izvērtēšanas. Ja pārvadātājam minētās kompensācijas aizturēšanas dēļ ir radušies papildu zaudējumi, tie uzskatāmi par pārvadātāja pašrisku.

77. Pasūtītājam ir tiesības:

77.1. iepazīties ar pārvadātāja organizēto pakalpojumu kvalitātes vadības sistēmu, tai skaitā pakalpojuma kvalitātes nodrošināšanu un tai nepieciešamo materiāltehnisko resursu bāzi, arī pārvadātājam piederošo vai lietošanā esošo sabiedrisko transportlīdzekļu izmantošanu un to aprīkojumu;

77.2. iepazīties ar to ieņēmumu un izmaksu atsevišķo uzskaiti, kas saistīti ar sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanu, iepazīties ar grāmatvedības dokumentiem un citiem ar aprēķiniem un maksājumiem saistītiem dokumentiem, kas pamato saimnieciskās darbības ieņēmumus un izdevumus, kā arī saņemt nepieciešamos paskaidrojumus un uzziņas;

77.3. pieprasīt no pārvadātāja šajos noteikumos minētos dokumentus, gada pārskatus, citus nepieciešamos dokumentus, izskatīt tos, kā arī pieprasīt un saņemt paskaidrojumus.

78. Autotransporta direkcijai ir tiesības iepazīties ar republikas pilsētu pašvaldībās un plānošanas reģionos noteikto kompensāciju aprēķināšanas kārtību un sabiedriskā transporta pakalpojumu organizēšanas kārtību, piekļūt dokumentiem un pieprasīt atbildīgo darbinieku paskaidrojumus.

79. Autotransporta direkcijas darbiniekiem ir tiesības veikt atbilstoši šo noteikumu 77.punktam noteiktās darbības pārvadātāja uzņēmumā, kas sniedz sabiedriskā transporta pakalpojumus reģionālajos vietējās vai pilsētas nozīmes maršrutos.

80. Ja tiek konstatēts, ka kompensāciju izmaksa republikas pilsētu pašvaldībās un plānošanas reģionos neatbilst normatīvajos aktos noteiktajiem mērķiem un kārtībai vai konstatēti pārkāpumi kompensāciju aprēķināšanā vai sabiedriskā transporta pakalpojumu organizēšanā, Autotransporta direkcija par to informē Satiksmes ministriju un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju.

81. Satiksmes ministrija, pamatojoties uz komisijas lēmumu, var noteikt termiņu, līdz kuram republikas pilsētu pašvaldībām un plānošanas reģioniem jānovērš konstatētie pārkāpumi, un uzdot Autotransporta direkcijai aizturēt republikas pilsētu pašvaldībām un plānošanas reģioniem paredzētā finansējuma izmaksu. Ja republikas pilsētu pašvaldības un plānošanas reģioni Satiksmes ministrijas noteiktajā termiņā pārkāpumus nenovērš, aizturēto finansējumu neizmaksā.

VIII. Sabiedriskā transporta pakalpojuma tarifa (braukšanas maksas) noteikšanas metodika

82. Ja pasūtītājs nenosaka sabiedriskā transporta pakalpojuma tarifu (braukšanas maksu), to nosaka pārvadātājs un iesniedz pasūtītājam saskaņošanai (4.pielikums). Ja pārvadātājs nosaka abonementa maksu, pārvadātājs to iesniedz pasūtītājam saskaņošanai kopā ar šo noteikumu 91.punktā minēto informāciju.

83. Pārvadātājs mēnesi pirms tarifa (braukšanas maksas) maiņas iesniedz pasūtītājam informāciju par prognozēto tarifu (braukšanas maksu).

84. Pārvadātājs veic visu reģionālajos vietējās nozīmes maršrutos un reģionālajos starppilsētu nozīmes maršrutos pārvadāto pasažieru apgrozības uzskaiti. Pasažieru apgrozība (pasažieru kilometri) ir visu pasažieru veikto attālumu (nobraukto kilometru) summa.

85. Pilsētas nozīmes maršrutos pārvadātājs veic pārvadāto pasažieru (braucienu skaita) uzskaiti.

86. Pārvadātājs sabiedriskā transporta pakalpojumu tarifu (braukšanas maksu) aprēķina katram pārvadājumu veidam, izņemot pārvadājumus pa dzelzceļu.

87. Tarifu (braukšanas maksu) reģionālajos vietējās nozīmes maršrutos un reģionālajos starppilsētu nozīmes maršrutos nosaka saskaņā ar vienu no šādām metodēm:

87.1. maksa par pasažiera brauciena attālumu – maksa par pasažiera brauciena attālumu starp tarifa pieturām;

87.2. maksa par zonu (joslu) – maksa par maršruta posmu, kas var būt proporcionāla vai neproporcionāla braukšanas attālumam;

87.3. abonementa maksa par noteiktu termiņu ar maršrutu un pārvadājumu veidu ierobežojumiem vai bez tiem.

88. Nosakot tarifu (braukšanas maksu) reģionālajos vietējās nozīmes maršrutos un reģionālajos starppilsētu nozīmes maršrutos, pārvadātājam ir tiesības:

88.1. kombinēt šo noteikumu 87.punktā minētās tarifa (braukšanas maksas) noteikšanas metodes;

88.2. par nepilnu zonu (joslu) noteikt tādu pašu tarifu (braukšanas maksu) kā par pilnu zonu (joslu);

88.3. noteikt dažādus tarifus (braukšanas maksu) dažādiem sabiedriskā transporta veidiem, dažādos maršrutos un dažādiem laika periodiem;

88.4. piemērot atlaides turp–atpakaļ virziena biļetēm, grupas biļetēm un bagāžas biļetēm, kā arī ieviest braukšanas maksas atlaides citu veidu biļetēm;

88.5. noteikt iekāpšanas (sākuma) tarifu, kas pilsētas nozīmes maršruta robežās nav mazāks par attiecīgajā pilsētā noteikto tarifu (braukšanas maksu).

89. Pārvadātājs ir tiesīgs noteikt papildu maksu un iekļaut to tarifā (braukšanas maksā) par šādiem pasažieru pārvadājumu uzlabojumiem pilsētas nozīmes maršrutos, reģionālajos vietējās nozīmes maršrutos un reģionālajos starppilsētu nozīmes maršrutos:

89.1. par ātrumu, ja ceļā pavadītais laiks ir būtiski samazināts salīdzinājumā ar pārvadājuma laiku citos sabiedriskajos transportlīdzekļos šajā maršrutā;

89.2. par pasažieriem nodrošinātām papildu ērtībām, ja sabiedriskā transportlīdzekļa iekārtojums ir uzlabots un ievērojami atšķiras no citu sabiedrisko transportlīdzekļu salona iekārtojuma (piemēram, dzērienu automāti, televīzija, internets);

89.3. par biļetes pārdošanu sabiedriskajā transportlīdzeklī, ja pasažieriem tiek nodrošināta iespēja iegādāties biļeti iekāpšanas stacijā vai pieturas punktā, kā arī citās biļešu izplatīšanas vietās pilsētas nozīmes maršrutos.

90. Tarifu (braukšanas maksu) pilsētas nozīmes maršrutos nosaka saskaņā ar šādām metodēm:

90.1. vienreizēja braukšanas maksa vienam braucienam vienā maršrutā (bez braukšanas attāluma ierobežojuma);

90.2. abonementa maksa ar maršrutu un pārvadājumu veidu ierobežojumiem vai bez tiem noteiktam termiņam;

90.3. vienreizēja braukšanas maksa vienam braucienam (bez braukšanas attāluma ierobežojuma) – zonas (joslas) biļete vienā vai vairākos maršrutos vai pārvadājumos vienas zonas (joslas) ietvaros;

90.4. vienreizēja braukšanas maksa (bez braukšanas attāluma ierobežojuma) – laika biļete vienā vai vairākos maršrutos vai viena vai vairāku veidu pārvadājumos noteiktā laika periodā ar tiesībām pārsēsties;

90.5. vienreizēja braukšanas maksa šo noteikumu 90.1., 90.3. un 90.4.apakšpunktā minētajos gadījumos, nosakot sezonas vai laika ierobežojumus (piemēram, nakts, diena).

91. Pārvadātājs, nosakot abonementa maksu:

91.1. ņem vērā vidējo braucienu skaitu attiecīgajā laika periodā un piemērojamās atlaides lielumu;

91.2. ir tiesīgs palielināt abonementa maksas atlaidi.

92. Ja pārvadātājs atbilstoši šo noteikumu 88.4.apakšpunktam piemēro atlaides, kas pārsniedz pasūtītāja noteiktās atlaides, un atbilstoši šo noteikumu 91.2.apakšpunktam atlaides lielums pārsniedz vidējo braucienu skaitu (ir mazāks nekā ar pasūtītāju saskaņotais vidējais braucienu skaits), ar minēto atlaidi saistītie zaudējumi un izdevumi uzskatāmi par pārvadātāja pašrisku.

93. Vienlaikus lietojot šo noteikumu 87.1. un 88.5.apakšpunktā minētās tarifu noteikšanas metodes, maksu par braucienu aprēķina, reizinot pasažiera brauciena attālumu ar tarifu, kas noteikts atbilstoši šo noteikumu 87.1.apakšpunktam, un pieskaitot sākuma tarifu.

94. Reģionālajos vietējās nozīmes maršrutos un reģionālajos starppilsētu nozīmes maršrutos viena pasažieru kilometra pašizmaksu nosaka, izmantojot šādu formulu:

T(pas. km) = 

I

  , kur

pas. km

I – prognozētās pasažieru pārvadājumu kopējās izmaksas (latos). Kopējo izmaksu apmēru nosaka, ņemot vērā noteikto izmaksu apmēru saskaņā ar pārvadātāja apstiprināto izmaksu sadales metodiku atbilstoši šo noteikumu III nodaļai;

pas. km – prognozētie pasažieru kilometri. Pasažieru kilometrus nosaka šādi:

94.1. ja pārvadājumi iepriekš nav veikti, ņem vērā pasūtītāja noteiktos pasažieru kilometrus attiecīgajam pārvadājumam;

94.2. pamatojoties uz aprēķiniem un pārvadātāja pieredzi sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanā iepriekšējā laikposmā, prognozēto pārvadāto pasažieru skaitu reizina ar vidējo pārvadājumu attālumu vai prognozētos ieņēmumus dala ar pārvadājumā noteikto tarifu (braukšanas maksu). Ja pārvadājumā ir noteikti diferencēti tarifi, pasažieru kilometri ir visu pasažieru veikto attālumu summa, ko uzskaita pārvadātājs.

95. Pilsētas nozīmes maršrutos nosaka viena pasažiera pārvadāšanas pašizmaksu. To aprēķina, prognozētās kopējās izmaksas (latos) attiecīgajā maršruta tīklā dalot ar pārvadāto pasažieru skaitu.

96. Maksu par bagāžas pārvadāšanu, kuru pārvadā bagāžas nodalījumā, un maksu par dzīvnieku pārvadāšanu nosaka pārvadātājs, ja pasūtītājs nav noteicis tarifus (braukšanas maksu). Maksa par bagāžas vai dzīvnieku pārvadāšanu var būt proporcionāla vai neproporcionāla braukšanas attālumam.

IX. Noslēguma jautājumi

97. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2009.gada 26.oktobra noteikumus Nr.1226 "Sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanā radušos zaudējumu un izdevumu kompensēšanas un sabiedriskā transporta pakalpojuma tarifa noteikšanas kārtība" (Latvijas Vēstnesis, 2009, 183.nr.).

98. Pirmajā šo noteikumu piemērošanas kalendāra gadā šo noteikumu 1.pielikuma 6., 7. un 8.punktā minēto maksimālo kompensējamo izmaksu apmēra noteikšanas kārtību piemēro, ja pārvadātāja koriģētā viena kilometra pašizmaksa pārsniedz visu pārvadātāju vidējo svērto koriģēto viena kilometra pašizmaksu par vairāk nekā 5 %.

99. Šo noteikumu 7.2.apakšpunktā un 7.pielikumā paredzētā zaudējumu kompensācijas aprēķināšanas kārtība republikas pilsētu nozīmes maršrutos tiek piemērota ar 2013.gada 1.janvāri. Līdz 2012.gada 31.decembrim pārvadātājam no valsts budžetā šim mērķim paredzētajiem līdzekļiem kompensē zaudējumus pilsētas nozīmes maršrutu tīklā par maršruta daļu, kas ir ārpus pilsētas administratīvās teritorijas vairāk nekā 20 % no kopējā maršruta garuma. Līdz 2012.gada 31.decembrim pārvadātājiem pilsētu nozīmes maršrutu tīklā zaudējumu kompensāciju aprēķina, kopējos zaudējumus un peļņas daļu maršrutos, kuriem vairāk nekā 20 % no kopējā maršruta garuma ir ārpus pilsētas administratīvās teritorijas, reizinot ar maršruta daļu plānošanas reģiona administratīvajā teritorijā (šo noteikumu 7.pielikuma (8.aile + 9.aile) x 5.aile).

100. Šo noteikumu 60.punktā minēto kārtību piemēro sabiedriskā transporta pakalpojumu pasūtījuma līgumiem, kas noslēgti pēc šo noteikumu spēkā stāšanās dienas.

101. Šo noteikumu 3., 4. un 5.punkts un 31.1.apakšpunkts stājas spēkā 2013.gada 1.janvārī.

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Satiksmes ministrs A.Ronis

 

 

1.pielikums
Ministru kabineta
2012.gada 15.maija
noteikumiem Nr.341

Maksimālo kompensējamo izmaksu noteikšanas kārtība

1. Maksimālās kompensējamās izmaksas nosaka, indeksējot katra pārvadātāja aprēķināto viena kilometra pašizmaksu un salīdzinot to ar visu pārvadātāju vidējo svērto koriģēto viena kilometra pašizmaksu.

2. Katra pārvadātāja aprēķināto viena kilometra pašizmaksu iegūst, dalot pārvadātāja faktiskās izmaksas, kas radušās, sniedzot sabiedriskā transporta pakalpojumus maršrutu tīklā saskaņā ar sabiedriskā transporta pakalpojumu pasūtījuma līgumu (izņemot izmaksas par iebraukšanu autoostās), ar aprēķināto nobraukumu. Aprēķināto nobraukumu nosaka, maršrutu tīklā veiktajam nobraukumam pieskaitot 70 % no maršrutu tīkla apkalpošanai veiktā tehniskā nobraukuma.

3. No katra pārvadātāja aprēķinātās viena kilometra pašizmaksas atņem 10 % no pārvadātāja ieņēmumiem uz vienu kilometru, kurus aprēķina, dalot pārvadātāja kopējos gūtos ieņēmumus, kas radušies, sniedzot sabiedriskā transporta pakalpojumus, ar atbilstoši šā pielikuma 2.punktam aprēķināto nobraukumu.

4. Koriģēto viena kilometra pašizmaksu iegūst, atbilstoši šā pielikuma 3.punktam aprēķinātajai starpībai piemērojot šādus koeficientus:

4.1. par 15 % samazina pašizmaksas daļu, kas proporcionāla pa grants ceļiem veiktajam reisu kopgarumam;

4.2. par 45 % samazina pašizmaksas daļu, kas proporcionāla Rīgas pilsētas administratīvās teritorijas robežās veiktajam reisu kopgarumam;

4.3. par 30 % samazina pašizmaksas daļu, kas proporcionāla pārējās republikas nozīmes pilsētās (Daugavpils, Jelgava, Jēkabpils, Jūrmala, Liepāja, Valmiera un Ventspils) veiktajam reisu kopgarumam;

4.4. par 15 % palielina pašizmaksas daļu, kas proporcionāla pārvadātāja kopējai tirgus daļai jeb attiecībai starp pārvadātāja veikto nobraukumu reģionālajā starppilsētu un reģionālajā vietējās nozīmes maršrutu tīklā un kopējo visu pārvadātāju nobraukumu reģionālajā starppilsētu un reģionālajā vietējās nozīmes maršrutu tīklā (aprēķinot šo koeficientu, Autotransporta direkcija iegūst datus no visiem plānošanas reģioniem un plānošanas reģioni – apkopotos datus no Autotransporta direkcijas);

4.5. ja pārvadātāja vidējā svērtā autobusu ietilpība ir mazāka nekā visu pārvadātāju vidējā svērtā autobusu ietilpība, pašizmaksu palielina proporcionāli pārvadātāja vidējās svērtās autobusu ietilpības un visu pārvadātāju vidējās svērtās autobusu ietilpības attiecībai, kas reizināta ar koeficientu 0,75, bet, ja vidējā svērtā autobusu ietilpība ir lielāka, pārvadātāja pašizmaksu attiecīgi samazina;

4.6. ja pārvadātāja vidējais reisu garums ir mazāks nekā visu pārvadātāju vidējais reisu garums, šai starpībai proporcionālo pašizmaksas daļu samazina par 5 %, bet, ja lielāks, – palielina par 5 %;

4.7. ja pārvadātāja vidējais svērtais autobusu vecums ir mazāks nekā visu pārvadātāju vidējais svērtais autobusu vecums, šai starpībai proporcionālo pašizmaksas daļu samazina par 5 %, bet, ja vidējais svērtais autobusu vecums ir lielāks, – palielina par 5 %. Aprēķinot šo koeficientu, mazas ietilpības autobusu (līdz 22 sēdvietām ieskaitot) vecumu reizina ar 2;

4.8. ja pārvadātāja vidējais autobusu nobraukums pārskata periodā reģionālajos starppilsētu un reģionālajos vietējās nozīmes pārvadājumos (kopā visos līgumos) ir mazāks nekā visu pārvadātāju vidējais autobusu nobraukums, šai starpībai proporcionālo pašizmaksas daļu samazina par 5 %, bet, ja lielāks, – palielina par 5 % (aprēķinot šo koeficientu, Autotransporta direkcija iegūst datus no visiem plānošanas reģioniem un plānošanas reģioni – apkopotos datus no Autotransporta direkcijas).

5. Koriģēto viena kilometra pašizmaksu, pārvadātāja vidējo svērto autobusu ietilpību un pārvadātāja vidējo svērto autobusu vecumu aprēķina, izmantojot šādas formulas:

5.1. koriģēto viena kilometra pašizmaksu aprēķina, izmantojot šādu formulu:

Pk – koriģētā viena kilometra pašizmaksa (Ls/km);

P – aprēķinātā viena kilometra pašizmaksa (Ls/km);

I – faktiskie ieņēmumi uz vienu kilometru pārskata periodā pie aprēķinātā nobraukuma (Ls/km);

G – grants ceļu īpatsvara koeficients, ko aprēķina, maršrutu garumu pa grants ceļiem dalot ar kopējo maršrutu garumu;

Rig – Rīgas pilsētā veiktā nobraukuma īpatsvara koeficients, ko aprēķina, maršrutu garumu Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā dalot ar kopējo maršrutu garumu;

RP – pārējās (izņemot Rīgu) republikas nozīmes pilsētās veiktā nobraukuma īpatsvara koeficients, ko aprēķina, maršruta garumu attiecīgo pilsētu administratīvajās teritorijās dalot ar kopējo maršrutu garumu;

Mt – veiktais nobraukums maršrutu tīklā (bez tehniskā nobraukuma) (km);

Mkop – visu pārvadātāju kopējais nobraukums reģionālajā starppilsētu un reģionālajos vietējos maršrutu tīklos (bez tehniskā nobraukuma) (km);

Svid – pārvadātāja vidējā svērtā autobusu ietilpība (sēdvietu skaits), kuru aprēķina, izmantojot šo noteikumu 2.pielikumā minēto informāciju;

Skop – visu pārvadātāju vidējā svērtā autobusu ietilpība (sēdvietu skaits);

Rvid – pārvadātāja vidējais reisa garums (km), kuru aprēķina, kopējo nobraukumu maršrutu tīklā (bez tehniskā nobraukuma) dalot ar pārskata periodā veikto reisu skaitu;

Rkop – visu pārvadātāju vidējais reisa garums (km);

Vvid – pārvadātāja vidējais svērtais autobusu vecums (gadi), kuru aprēķina, izmantojot šo noteikumu 2.pielikumā minēto informāciju;

Vkop – visu pārvadātāju vidējais svērtais autobusu vecums (gadi);

NSvid – pārvadātāja vidējais autobusu nobraukums pārskata periodā (bez tehniskā nobraukuma) (km);

NSkop – visu pārvadātāju vidējais autobusu nobraukums pārskata periodā (bez tehniskā nobraukuma) (km);

5.2. pārvadātāja vidējo svērto autobusu ietilpību (sēdvietu skaits) aprēķina, izmantojot šādu formulu:

Svid – vidējā svērtā autobusu ietilpība (sēdvietu skaits);

S – katra autobusa sēdvietu skaits;

N – katra autobusa nobraukums maršrutu tīklā (bez tehniskā nobraukuma);

5.3. pārvadātāja vidējo svērto autobusu vecumu (gadi) aprēķina, izmantojot šādu formulu:

Vvid – vidējais svērtais autobusu vecums (gadi);

V – katra autobusa vecums. Autobusiem ar ietilpību līdz 22 sēdvietām ieskaitot šo rādītāju iegūst, faktisko vecumu reizinot ar 2;

N – katra autobusa nobraukums maršrutu tīklā (bez tehniskā nobraukuma).

6. Visu pārvadātāju vidējo svērto koriģēto viena kilometra pašizmaksu aprēķina, izmantojot šādu formulu:

SPk – vidējā svērtā koriģētā viena kilometra pašizmaksa;

Pk – katra pārvadātāja koriģētā viena kilometra pašizmaksa;

An – katra pārvadātāja aprēķinātais nobraukums maršrutu tīklā.

7. Pārvadātājiem, kuriem koriģētā viena kilometra pašizmaksa pārsniedz visu pārvadātāju vidējo svērto koriģēto viena kilometra pašizmaksu par vairāk nekā 3 %, aprēķina attiecīgo pārsniegušās pašizmaksas daļu kā abu rādītāju starpību.

8. Maksimālo kompensējamo izmaksu apjomu šā pielikuma 7.punktā minētajiem pārvadātājiem nosaka, aprēķināto nobraukumu reizinot ar aprēķināto viena kilometra pašizmaksu, no kuras atņemta šā pielikuma 7.punktā minētā starpība.

9. Pārvadātājiem, kuriem koriģētā viena kilometra pašizmaksa nepārsniedz visu pārvadātāju vidējo svērto koriģēto viena kilometra pašizmaksu vairāk par 3 %, maksimālais kompensējamo izmaksu apmērs netiek noteikts (ierobežots).

Satiksmes ministrs A.Ronis

 

 

2.pielikums
Ministru kabineta
2012.gada 15.maija
noteikumiem Nr.341

Informācija maksimālo kompensējamo izmaksu aprēķināšanai

Vajadzīgo atzīmēt ar X:

 Reģionālie starppilsētu nozīmes maršruti

 Reģionālie vietējās nozīmes maršruti

Pārvadātāja nosaukums
Pārvadātāja reģistrācijas kods
Pārvadātāja juridiskā adrese un pasta adrese

Informācija par 20__.gada ___ ceturksni

Nr. p.k.

Autobusa reģistrācijas numurs

Autobusa pirmās reģistrācijas gads

Autobusa ietilpība (sēdvietu skaits)

Autobusa nobraukums maršrutu tīklā bez tehniskā nobraukuma (km)

Autobusa tehniskais nobraukums (km)

Piezīmes*

1

2

3

4

5

6

7

Piezīme. * Tabulas 7.ailē norāda, piemēram, to, ka paredzēta rezerves autobusa ekspluatācija vai ka autobusu izmanto gan reģionālajos vietējās nozīmes, gan starppilsētu nozīmes, gan pilsētu nozīmes pārvadājumos.

Satiksmes ministrs A.Ronis

 

 

3.pielikums
Ministru kabineta
2012.gada 15.maija
noteikumiem Nr.341

Degvielas (energoresursu) patēriņa normas aprēķina metodika

1. Ja nav zināma konkrēta autobusa (markas un modeļa) izgatavotājrūpnīcas noteiktā degvielas patēriņa norma (100 km nobraukumam), degvielas patēriņa normu nosaka eksperimentāli atbilstoši šim pielikumam. 

2. Degvielas patēriņa normu autobusiem nosaka atbilstoši šādai metodikai:

2.1. transportlīdzekļa degvielas tvertni maksimāli piepilda ar degvielu;

2.2. pieraksta odometra atzīmi (B);

2.3. ar transportlīdzekli ikdienas darba režīmā nobrauc noteiktu daudzumu kilometru (apmēram 200–500 km) un atkārtoti pieraksta odometra atzīmi (B1);

2.4. transportlīdzekļa degvielas tvertni atkārtoti maksimāli piepilda ar degvielu un pieraksta ielieto degvielas daudzumu (A).

3. Degvielas patēriņa normu (100 km nobraukumam) atbilstoši šā pielikuma 2.punktā minētajai metodikai aprēķina, izmantojot šādu formulu:

Degvielas patēriņš (litri/100 km) =

A

 x 100

B1 – B

4. Degvielas patēriņa normu var noteikt eksperimentāli, ja autobuss aprīkots ar speciālām degvielas patēriņa iekārtām (ierīcēm).

5. Degvielas patēriņa normu nosaka, ievērojot sezonalitāti (vasaras un ziemas periodam), kā arī ņemot vērā ceļu stāvokli, ceļu seguma tipu un citus apstākļus.

6. Energoresursu (elektroenerģijas vai citu enerģijas avotu) patēriņa normu nosaka, izmantojot transportlīdzeklī (elektrotransportā) uzstādītas kontrolierīces (mērierīces) vai izmantojot vēsturiski uzkrāto informāciju un šādu formulu:

Patēriņa norma (kWh/10 tūkst. t-km bruto) =

patēriņš (kWh)

 x 10, kur

tūkst. t-km bruto

Tūkst. t-km bruto = 

vagonu km x vagonu masa tonnās

 

1000

 

7. Degvielas patēriņa normu dīzeļvilcieniem nosaka, izmantojot transportlīdzeklī uzstādītas kontrolierīces (mērierīces) vai izmantojot vēsturiski uzkrāto informāciju un šādu formulu:

Patēriņa norma (litri/10 tūkst. t-km bruto) = 

patēriņš (litri)

 x 10, kur

tūkst. t-km bruto

Tūkst. t-km bruto = 

vagonu km x vagonu masa tonnās

 

1000

 

8. Visus aprēķinus un darbības, ko degvielas vai energoresursu patēriņa normas noteikšanai veic eksperimentāli, dokumentē pārvadātāja noteiktajā kārtībā.

Satiksmes ministrs A.Ronis

 

 

4.pielikums
Ministru kabineta
2012.gada 15.maija
noteikumiem Nr.341

Prognozēto izmaksu un tarifa (braukšanas maksas) aprēķins

Vajadzīgo atzīmēt ar X:

 Reģionālie starppilsētu nozīmes maršruti

 Reģionālie vietējās nozīmes maršruti

 Pilsētas nozīmes maršruti

Maršruta numurs

Nobraukums (km)

Tehniskais nobraukums (km)

Pasažieri

Bez maksas pārvadātie pasažieri

Pasažieru kilometri

Izmaksas (Ls)

Ieņēmumi (Ls)

Pašizmaksa uz 1 km (Ls)

Viena pasažieru kilometra pašizmaksa

Viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa

Tarifs (Ls)

Braukšanas maksa pilsētas nozīmes maršrutos

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

Pārvadājuma veidā kopā:

Norādījumi pārskata aizpildīšanai

Aprēķinus veic atsevišķi par pārvadājuma veidu, izņemot pārvadājumus pa dzelzceļu, kur aprēķinus veic atsevišķi par katru maršrutu un kopā par pārvadājuma veidiem.

1.aile – pārvadājuma veida (reģionālais starppilsētu nozīmes, reģionālais vietējās nozīmes vai pilsētas nozīmes maršruts) maršruta kods.

2.aile – prognozētais nobraukums maršrutu tīklā (kilometri vai sastāva kilometri/vagonkilometri).

3.aile – tehniskais nobraukums jeb nulles nobraukums (kilometri vai sastāva kilometri/vagonkilometri), kas nepieciešams maršruta reisa sākšanai un beigšanai, kā arī transportlīdzekļa tehniskās uzturēšanas un apkopes vajadzībām (piemēram, nobraukums no bāzes vai stāvlaukuma līdz maršruta sākumpunktam, nobraukums no maršruta galapunkta līdz bāzei vai stāvlaukumam, nobraukums no tehniskās apskates vietas, mazgātavas, remonta vai apkopes vietas vai uz to).

4.aile – prognozētais pārvadājamo pasažieru skaits kopā, tai skaitā ar braukšanas maksas atvieglojumiem.

5.aile – prognozētais pārvadājamo pasažieru skaits, kam ir tiesības izmantot sabiedriskā transporta pakalpojumu bez maksas.

6.aile – aprēķinātie (noteiktie) pasažieru kilometri (aizpilda tikai par reģionālajiem starppilsētu nozīmes un reģionālajiem vietējās nozīmes maršrutiem) par maksu pārvadātajiem pasažieriem (8.aile / 12.aile).

7.aile – prognozētās kopējās izmaksas.

8.aile – prognozētie kopējie ieņēmumi (bez pievienotās vērtības nodokļa), tai skaitā ieņēmumi no biļešu pārdošanas un pārējie saimnieciskās darbības ieņēmumi, kas saistīti ar sabiedriskā transporta pakalpojumu pasūtījuma līguma izpildi.

9.aile – viena kilometra pašizmaksas aprēķins (7.aile / 2.aile).

10.aile – viena pasažieru kilometra pašizmaksas aprēķins (7.aile / 6.aile) (aizpilda tikai par reģionālajiem starppilsētu nozīmes un reģionālajiem vietējās nozīmes maršrutiem).

11.aile – viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksas aprēķins (7.aile / 4.aile) (aizpilda tikai par pilsētas nozīmes maršrutiem).

12.aile – prognozēto tarifu nosaka, ņemot vērā viena pasažieru kilometra pašizmaksu, kā arī noteikumu* VIII nodaļā minēto pakalpojuma tarifa (braukšanas maksas) noteikšanas metodiku (aizpilda tikai par reģionālajiem starppilsētu nozīmes un reģionālajiem vietējās nozīmes maršrutiem). Tarifu norāda latos ar divām zīmēm aiz komata bez pievienotās vērtības nodokļa.

13.aile – prognozēto braukšanas maksu pilsētas nozīmes maršruta tīklā nosaka, ņemot vērā viena pasažiera pārvadāšanas pašizmaksu, kā arī noteikumu* VIII nodaļā minēto pakalpojuma tarifa (braukšanas maksas) noteikšanas metodiku (aizpilda tikai par pilsētas nozīmes maršrutiem). Braukšanas maksu norāda latos ar divām zīmēm aiz komata bez pievienotās vērtības nodokļa.

Piezīme. * Ministru kabineta 2012.gada 15.maija noteikumi Nr.341 "Kārtība, kādā nosaka un kompensē ar sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanu saistītos zaudējumus un izdevumus un nosaka sabiedriskā transporta pakalpojuma tarifu".

Satiksmes ministrs A.Ronis

 

 

5.pielikums
Ministru kabineta
2012.gada 15.maija
noteikumiem Nr.341

Pārskats par sabiedriskā transporta pakalpojumu peļņu vai zaudējumiem

Vajadzīgo atzīmēt ar X:

 Reģionālie starppilsētu nozīmes maršruti

 Reģionālie vietējās nozīmes maršruti

 Pilsētas nozīmes maršruti

     

(sabiedriskā transporta pakalpojumu pasūtītāja nosaukums)

 

(juridiskā adrese)

(pārvadātāja reģistrācijas kods)

 

(pārvadātāja nosaukums)

 

(pārvadātāja juridiskā adrese)

 

(pārvadātāja pasta adrese)

Pārskats par 20__.gada ___ ceturksni

(latos)

Nr.p.k.

Rādītāja nosaukums

Aprēķins par pasūtījuma līgumā noteikto maršrutu tīklu

1. Ieņēmumi
2. Iepriekšējos gados saņemtais un ietaupītais valsts finansējums
3. Pārējie saimnieciskās darbības ieņēmumi
4. Ieņēmumi kopā (1. + 2. + 3.)
5. Materiālu izmaksas kopā (5.1. + 5.2. + 5.3. + 5.4. + 5.5.)
5.1. Izejvielas, materiāli
5.2. Rezerves daļas un citi ekspluatācijai nepieciešamie materiāli
5.3. Degviela (energoresursi)
5.4. Riepas/riteņu pāri
6. Personāla izmaksas kopā (6.1. + 6.2. + 6.3. + 6.4. + 6.5.)
6.1. Atlīdzība par darbu transportlīdzekļu vadītājiem
6.2. Valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas transportlīdzekļu vadītājiem
6.3. Atlīdzība par darbu citiem darbiniekiem
6.4. Valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas citiem darbiniekiem
6.5. Citas sociālās nodrošināšanas izmaksas
7. Pārējās sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanas izmaksas kopā (7.1. + 7.2. + 7.3. + 7.4. + 7.5. + 7.6. + 7.7.)
7.1. Sabiedrisko transportlīdzekļu apdrošināšana, licences, transportlīdzekļa reģistrēšana
7.2. Uzturēšanas izmaksas
7.3. Remonta izmaksas
7.4. Maksājumi par biļešu izplatīšanu
7.5. Maksājumi par iebraukšanu autoostās, maksājumi par dzelzceļa infrastruktūras izmantošanu
7.6. Citas saimnieciskās darbības izmaksas
7.7. Citi pakalpojumi
8. Līdzekļu vērtības norakstīšana un procentu maksājumi kopā (8.1. + 8.2. + 8.3. + 8.4.)
8.1. Sabiedriskie transportlīdzekļi
8.2. Sabiedriskajā transportlīdzeklī izmantojamais inventārs
8.3. Citi pamatlīdzekļi
8.4. Procentu maksājumi par aizņemtajiem līdzekļiem
9. Administrācijas izmaksas kopā (9.1. + 9.2. + 9.3.)
9.1. Atlīdzība par darbu administrācijas personālam un administrācijai
9.2. Sociālās nodrošināšanas izmaksas administrācijas personālam un administrācijai
9.3. Pārējās administrācijas izmaksas
10. Procentu maksājumi un līdzīgas izmaksas
11. Pārskata perioda peļņa vai zaudējumi (4. – 5. – 6. – 7. – 8. – 9. – 10.)

Maršrutu tīklā veiktais nobraukums  (kilometri vai sastāva kilometri/vagonkilometri)  
Tehniskais nobraukums  
Patērētais (norakstītais) degvielas daudzums litros (pārvadājumos ar autobusiem)  

     

(datums)

(atbildīgās personas amats, vārds un uzvārds)

 

(paraksts)

 

(tālruņa numurs)

Norādījumi pārskata aizpildīšanai

1. Pārskatu aizpilda:

1.1. ievērojot Ministru kabineta 2012.gada 15.maija noteikumu Nr.341 "Kārtība, kādā nosaka un kompensē ar sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanu saistītos zaudējumus un izdevumus un nosaka sabiedriskā transporta pakalpojuma tarifu" 39.punktā minētās prasības;

1.2. atsevišķi par maršrutu tīklā kopā saņemtajiem ieņēmumiem un izmaksām, tai skaitā izdevumiem, kas radušies, ieviešot pasūtītāja vai normatīvajos aktos noteiktās minimālās kvalitātes prasības sabiedriskā transporta pakalpojumiem.

2. Aizpildot pārskatu:

2.1. ieņēmumu posteņos iekļauj tikai tos ieņēmumus, kas saistīti ar sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanu;

2.2. izmaksu posteņos iekļauj tikai tās tiešās un netiešās izmaksas, kas ir nepieciešamas sabiedriskā transporta pakalpojumu pasūtījuma līguma izpildei un radušās, izpildot sabiedriskā transporta pakalpojumu pasūtījuma līgumu. Izmaksu posteņos iekļaujamas arī tās izmaksas, kas pārvadātājam nepieciešamas sabiedriskā transporta pakalpojuma nodrošināšanai, piemēram, tehnisko nobraukumu izdevumi.

3. Pārvadātājs papildus pārskatā iekļaujamai informācijai var norādīt arī citu nepieciešamo informāciju un iekļaut pārskatā papildu rindas.

4. Pārskatā neiekļauj:

4.1. soda naudas, kas pārvadātājam piemērotas par sabiedriskā transporta pakalpojumu pasūtījuma līguma neizpildi vai normatīvo aktu neievērošanu;

4.2. uzkrājumus, kas paredzēti, lai segtu noteikta veida saistības (piemēram, kompensāciju izmaksai par neizmantotajiem atvaļinājumiem, atlaišanas pabalstu izmaksai, uzkrājumiem šaubīgajiem debitoriem);

4.3. reprezentācijas izdevumus, kas nav saistīti ar sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanu;

4.4. uzņēmumu ienākuma nodokļa maksājumus;

4.5. izdevumus, kas saistīti ar uzņēmumu dalību finanšu instrumentu tirgū;

4.6. kompensācijas kaitējumu atlīdzībai, pretenziju maksājumus un citus tamlīdzīgus izdevumus, kas tieši nav saistīti ar sabiedriskā transporta pakalpojumu pasūtījuma līguma izpildi;

4.7. izdevumus aizdevumu pamatsummu atmaksai;

4.8. pamatlīdzekļu pārvērtēšanas rezultātā iegūto nolietojuma palielinājumu, ja pārvērtēšana veikta bez finansiāla ieguldījuma pamatlīdzekļa atjaunošanā;

4.9. biedru naudas dažādās sabiedriskajās un nevalstiskajās organizācijās, asociācijās, biedrībās un citās organizācijās;

4.10. izdevumus saistībā ar informācijas publicēšanu plašsaziņas līdzekļos, izņemot normatīvajos aktos un sabiedriskā transporta pakalpojumu pasūtījuma līgumā noteiktos gadījumus;

4.11. pētījumu izmaksas, kas nav saistītas ar sabiedriskā transporta pakalpojumu pasūtījuma līguma izpildi un nav saskaņotas ar pasūtītāju pirms pētījuma uzsākšanas;

4.12. norakstīto pamatlīdzekļu atlikušo vērtību;

4.13. sabiedrisko transportlīdzekļu vērtības norakstīšanu, ja sabiedriskais transportlīdzeklis ilgstoši (ilgāk par trim mēnešiem) netiek izmantots sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanā;

4.14. izdevumus, kas saistīti ar uzņēmuma reorganizāciju, izņemot normatīvajos aktos noteiktos gadījumus;

4.15. juridisko pakalpojumu izmaksas, kuras nav tieši saistītas ar noslēgtā sabiedriskā transporta pakalpojumu pasūtījuma līguma izpildes nodrošināšanu;

4.16. ārzemju komandējumu izdevumus, kas nav saistīti ar sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanu reģionālajos starppilsētu, reģionālajos vietējās nozīmes un pilsētu nozīmes maršrutos.

5. Pārskata rekvizītus "paraksts" un "datums" neaizpilda, ja pārskats sagatavots elektroniski atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.

1.rinda Ieņēmumi
Neto ieņēmumi (bez pievienotās vērtības nodokļa), kas gūti no biļešu (arī abonementa biļešu, dzīvnieku biļešu vai bagāžas biļešu) pārdošanas. Pasūtītāja izmaksātās zaudējumu un izdevumu kompensācijas, kā arī citas kompensācijas nenorāda.
2.rinda Iepriekšējos gados saņemtais un ietaupītais valsts finansējums
Norāda ieņēmumus, kas attiecināmi saskaņā ar Ministru kabineta 2004.gada 15.jūnija noteikumiem Nr.537 "Kārtība, kādā finanšu pārskatos atspoguļojams valsts, pašvaldību, ārvalstu, Eiropas Kopienas, citu starptautisko organizāciju un institūciju finansiālais atbalsts (finanšu palīdzība), ziedojumi un dāvinājumi naudā vai natūrā".
3.rinda Pārējie saimnieciskās darbības ieņēmumi
Pārējie ieņēmumi, kas gūti, veicot saimniecisko darbību (sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšana), piemēram, ieņēmumi par reklāmas izvietošanu, papildus komforta nodrošināšana – preses izdevumu, informatīvo bukletu pārdošana, ieņēmumi no līgumsodu iekasēšanas, ieņēmumi no sabiedrisko transportlīdzekļu pārdošanas. 
4.rinda Ieņēmumi kopā
5.rinda Materiālu izmaksas
5.1.rinda Izejvielas, materiāli
Izejvielu, materiālu iegāde un ar to saistītās izmaksas.
5.2.rinda Rezerves daļas un citi ekspluatācijai nepieciešamie materiāli
Rezerves daļu un citu ekspluatācijai nepieciešamo materiālu iegāde un ar to saistītās izmaksas.
5.3.rinda Degviela (energoresursi)
Degvielas (dīzeļdegvielas, benzīna, gāzes) iegādes izmaksas sabiedriskajiem transportlīdzekļiem, kā arī elektroenerģijas iegādes izmaksas elektrotransporta piedziņai.
5.4.rinda Riepas/riteņu pāri
Riepu (autobusiem, trolejbusiem) vai riteņu pāru (tramvajiem, vilcieniem) iegādes un to atjaunošanas darbu izmaksas.
6.rinda Personāla izmaksas (nenorāda administrācijas personāla izmaksas)
6.1.rinda Atlīdzība par darbu sabiedrisko transportlīdzekļu vadītājiem
Darba samaksa sabiedrisko transportlīdzekļu vadītājiem, ņemot vērā darba līgumā un/vai darba koplīgumā noteikto darba samaksu saskaņā ar pārvadātāja norādīto darba algas aprēķina metodiku.
6.2.rinda Valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas sabiedrisko transportlīdzekļu vadītājiem
Valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas sabiedrisko transportlīdzekļu vadītājiem (sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, kas iemaksātas valsts budžetā saskaņā ar likumu "Par valsts sociālo apdrošināšanu").
6.3.rinda Atlīdzība par darbu citiem darbiniekiem
Darba samaksa par darbu citiem darbiniekiem, ņemot vērā darba līgumā un/vai darba koplīgumā noteikto darba samaksu, piemēram, remontstrādniekiem, kasieriem, operatoriem, sabiedriskā transporta kontrolieriem.
6.4.rinda Valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas citiem darbiniekiem
Valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas citiem darbiniekiem, piemēram, remontstrādniekiem, kasieriem, operatoriem (sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, kas iemaksātas valsts budžetā saskaņā ar likumu "Par valsts sociālo apdrošināšanu").
6.5.rinda Citas sociālās nodrošināšanas izmaksas
Pārējās sociālās nodrošināšanas izmaksas, piemēram, uzņēmējdarbības riska valsts nodevas, brīvprātīgās sociālās apdrošināšanas iemaksas un citi pabalsti, ja tādi ir paredzēti, slēdzot sabiedriskā transporta pakalpojumu pasūtījuma līgumu.
7.rinda Pārējās sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanas izmaksas
7.1.rinda Sabiedrisko transportlīdzekļu apdrošināšana, licences, transportlīdzekļa reģistrēšana
Izmaksas, kas saistītas ar sabiedrisko transportlīdzekļu apdrošināšanu, licenču, transportlīdzekļu reģistrēšanu, tehniskās apskates veikšanu.
7.2.rinda Uzturēšanas izmaksas
Izmaksas, kas saistītas ar palīgtelpu uzturēšanu (piemēram, remontdarbnīcām, stāvvietām un mazgātavām izmantotā elektrība, nomas maksājumi, komunālie maksājumi).
7.3.rinda Remonta izmaksas
Izmaksas, kas saistītas ar sabiedrisko transportlīdzekļu apkalpošanu vai remontu.
7.4.rinda Maksājumi par biļešu izplatīšanu (starpniecību)
Maksājumi par biļešu izplatīšanu (starpniecību) autoostās, stacijās vai citās vietās.
7.5.rinda Maksa par iebraukšanu autoostās, tai skaitā izmaksu daļa, kas attiecināma par iebraukšanu savas autoostas teritorijā, maksa par dzelzceļa infrastruktūras izmantošanu
7.6.rinda Citas saimnieciskās darbības izmaksas
Pārējās saimnieciskās darbības izmaksas, kas nav minētas 7.1., 7.2., 7.3., 7.4., 7.5. un 7.7.rindā un kas pārvadātājam radušās, sniedzot sabiedriskā transporta pakalpojumu vai ir ar to saistītas, vai izriet no tā, piemēram, mazvērtīgā inventāra izmaksas, operatīvā līzinga maksājumi, transportlīdzekļu nomas maksājumi.
7.7.rinda Citi pakalpojumi
Izmaksas, kas saistītas ar pārvadātājam sniegtajiem pakalpojumiem.
8.rinda Līdzekļu vērtības norakstīšana un procentu maksājumi
8.1.rinda Sabiedriskie transportlīdzekļi
Tikai to transportlīdzekļu nolietojums un norakstīšana, kas saskaņā ar sabiedriskā transporta pakalpojumu pasūtījuma līgumu ir izmantoti sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanā.
8.2.rinda Sabiedriskajā transportlīdzeklī izmantojamais inventārs
Sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanai izmantojamo transportlīdzekļu inventāra (piemēram, kases aparātu, kafijas automātu) nolietojums un norakstīšana.
8.3.rinda Citi pamatlīdzekļi
To pamatlīdzekļu nolietojums un norakstīšana, kas ir izmantoti saimnieciskās darbības nodrošināšanai remontdarbnīcās, mazgātavās, stāvvietās.
8.4.rinda Procentu maksājumi par aizņemtajiem līdzekļiem
Procentu maksājumi par aizņemtajiem līdzekļiem, kas izmantoti sabiedrisko transportlīdzekļu iegādei, arī finanšu līzinga procentu maksājumi.
9.rinda Administrācijas izmaksas
9.1.rinda Atlīdzība par darbu administrācijas personālam un administrācijai (pārvadātājs iekšējos normatīvajos dokumentos nosaka administrācijas personāla sastāvu)
Darba samaksa par darbu administrācijas personālam un administrācijai saskaņā ar darba līgumu un/vai darba koplīgumu.
9.2.rinda Sociālās nodrošināšanas izmaksas administrācijas personālam un administrācijai (pārvadātājs iekšējos normatīvajos dokumentos nosaka administrācijas personāla sastāvu)
Sociālās nodrošināšanas izmaksas, tai skaitā uzņēmējdarbības riska valsts nodevas, valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, kas iemaksātas valsts budžetā saskaņā ar likumu "Par valsts sociālo apdrošināšanu").
9.3.rinda Pārējās administrācijas izmaksas
Uzņēmuma saimnieciskās darbības nodrošināšanai nepieciešamās izmaksas, kas pārvadātājam radušās, sniedzot sabiedriskā transporta pakalpojumu vai ir ar to saistītas, piemēram, izmaksas, kas saistītas ar administratīvo telpu uzturēšanu, pamatlīdzekļu nolietojumu un norakstīšanu, transporta izdevumi, sakaru izdevumi, juridiskie pakalpojumi, revidentu pakalpojumi.
10.rinda Procentu maksājumi un līdzīgas izmaksas
Procentu maksājumi par aizņemtajiem līdzekļiem, kas nav saistīti ar sabiedrisko transportlīdzekļu iegādi.
11.rinda Pārskata perioda peļņa vai zaudējumi
Pārskata periodā gūtā peļņa vai zaudējumi no sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanas.

Satiksmes ministrs A.Ronis

 

 

6.pielikums
Ministru kabineta
2012.gada 15.maija
noteikumiem Nr.341

Informācija par pasažieru pārvadāšanu un braukšanas maksas atvieglojumiem

Vajadzīgo atzīmēt ar X:

 Reģionālie starppilsētu nozīmes maršruti

 Reģionālie vietējās nozīmes maršruti

 Pilsētas nozīmes maršruti

Nr.p.k.

Pasažieru kategorija

Noteiktās atlaides (%)

Pārvadāto pasažieru skaits

Pasažieru kilometri

Ieņēmumi bez PVN (Ls)

Kompensācijas apmērs (Ls)

saņemtie

nesaņemtie

aprēķināts

izmaksāts

A

B

C

D

E

F

G

H

Norādījumi pārskata aizpildīšanai

1. Pārskatu aizpilda pārvadātāji, kuriem pasūtītājs piešķīris tiesības sniegt sabiedriskā transporta pakalpojumu, piemērojot pasūtītāja noteiktos braukšanas tarifus.

2. Ja pasūtītājs ir noteicis tarifus dažādām pasažieru kategorijām, norāda informāciju par katru kategoriju atsevišķi.

3. Informāciju par pasažieru kategoriju pārvadāšanu, kurām ir tiesības izmantot sabiedrisko transportu ar braukšanas maksas atvieglojumiem, norāda kopā pa piemērotajām atlaižu grupām (piemēram, 100 % vai 50 % atlaides).

A aile – pasažieru kategorijas nosaukums (piemēram, pasažieri bez braukšanas maksas atvieglojumiem vai pensionāri, kas vecāki par 75 gadiem).

B aile – pasažieru kategorijai piemērotās atlaides procentos (piemēram, pensionāriem, kas vecāki par 75 gadiem, 100 % atlaide no biļetes cenas (abonementa biļetes cenas)).

C aile – pārvadāto pasažieru skaits. Ja pasažieriem tiek pārdotas abonementa biļetes un netiek uzskaitīts katrs pasažiera brauciens, norāda vidējo braucienu skaitu, kas noteikts, aprēķinot abonementa biļetes cenu.

D aile – uzskaitītie (aprēķinātie) pasažieru kilometri, kas noteikti saskaņā ar Ministru kabineta 2012.gada 15.maija noteikumu Nr.341 "Kārtība, kādā nosaka un kompensē ar sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanu saistītos zaudējumus un izdevumus un nosaka sabiedriskā transporta pakalpojuma tarifu" 94.2.apakšpunktu. Pasažieru pārvadājumos pilsētas nozīmes maršrutu tīklā D aili neaizpilda.

E aile – ieņēmumi no pārdotajām biļetēm un abonementa biļetēm, kurus pārvadātājs saņem no pasažiera. Norāda latos bez pievienotās vērtības nodokļa.

F aile – nesaņemtā ieņēmumu daļa, kuru pārvadātājs nav saņēmis sakarā ar noteikto braukšanas maksas atvieglojumu piemērošanu.

G aile – aprēķinātais kompensācijas apmērs latos par zaudējumiem, kas radušies, nosakot braukšanas tarifus, tai skaitā arī par braukšanas maksas atvieglojumiem.

H aile – pasūtītāja izmaksātais kompensācijas apmērs latos sakarā ar braukšanas tarifu regulēšanu un par braukšanas maksas atvieglojumiem.

G un H aili neaizpilda par to pasažieru kategoriju pārvadāšanu, kas izmanto sabiedrisko transportu ar braukšanas maksas atvieglojumiem saskaņā ar normatīvajiem aktiem par pasažieru kategorijām, kuras ir tiesīgas izmantot braukšanas maksas atvieglojumus.

Satiksmes ministrs A.Ronis

 

 

7.pielikums
Ministru kabineta
2012.gada 15.maija
noteikumiem Nr.341

Informācija par zaudējumiem maršrutos, kuriem vairāk nekā 30 % no kopējā maršruta garuma ir ārpus pilsētas administratīvās teritorijas

Nr.p.k.

Maršruts (numurs un nosaukums)

Maršruta kopējais garums (km)

Maršruta daļa plānošanas reģionā
(km)

Maršruta daļa plānošanas reģionā
(%)

Kopējie izdevumi maršrutā (Ls)

Kopējie ieņēmumi maršrutā (Ls)

Kopējie zaudējumi maršrutā (Ls)

Aprēķinātā peļņa
(Ls)

Nesaņemtie ieņēmumi par pašvaldības noteiktajiem braukšanas maksas atvieglojumiem (Ls)

Nesaņemtie ieņēmumi par invalīdu pārvadāšanu (Ls)

Aprēķinātā dotācija (Ls)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Kopā

Aizpildīšanas kārtība

2.aile – maršruta numurs un nosaukums.

3.aile – maršruta kopējais garums (kilometros) vai kopējais nobraukums maršrutā, neietverot tehnisko nobraukumu.

4.aile – maršruta daļa, kas atrodas ārpus pilsētas administratīvās teritorijas (kilometros).

5.aile – maršruta daļa, kas atrodas ārpus pilsētas administratīvās teritorijas (procentos), noapaļojot līdz divām zīmēm aiz komata.

6.aile – kopējie izdevumi maršrutā.

7.aile – kopējie ieņēmumi maršrutā, tai skaitā pārējie saimnieciskās darbības ieņēmumi saistībā ar sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanu.

8.aile – kopējie zaudējumi maršrutā, kurus nosaka, no izdevumiem atņemot ieņēmumus (6.aile – 7.aile).

9.aile – aprēķinātā peļņa (7.aile x šo noteikumu 40.punktā noteiktais peļņas procents). Peļņas daļu aprēķina, iesniedzot pārskatu par kalendāra gadu.

10.aile – nesaņemtie ieņēmumi par pašvaldības noteiktajiem braukšanas maksas atvieglojumiem konkrētajā republikas pilsētas nozīmes maršrutā.

11.aile – nesaņemtie ieņēmumi par invalīdu pārvadāšanu konkrētajā republikas pilsētas nozīmes maršrutā.

12.aile – aprēķinātās dotācijas apmērs zaudējumu segšanai, kuru nosaka, no kopējiem zaudējumiem atņemot nesaņemtos ieņēmumus par republikas pilsētas pašvaldības noteiktajiem braukšanas maksas atvieglojumiem un valsts noteiktajiem atvieglojumiem par invalīdu pārvadāšanu un pieskaitot peļņas daļu. Aprēķinātos zaudējumus reizina ar maršruta daļu plānošanas reģiona administratīvajā teritorijā ((8.aile – 10.aile – 11.aile + 9.aile) x 5.aile).

Satiksmes ministrs A.Ronis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!