• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Baltijas valstu uzņemšana NATO vairos mieru, stabilitāti". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.05.2001., Nr. 83 https://www.vestnesis.lv/ta/id/24875

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kopā ar Vāciju vides aizsardzībai

Vēl šajā numurā

30.05.2001., Nr. 83

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Baltijas valstu uzņemšana NATO vairos mieru, stabilitāti"

DZEKSONS.JPG (29870 BYTES)

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Vakar, 29.maijā, Rīgas pilī: Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga, ASV vēstnieks Latvijā Džeimss Holmss, ASV NATO komitejas priekšsēdētājs Brūss Džeksons un Latvijas vēstnieks ASV Aivis Ronis

Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga vakar, 29. maijā, Rīgas pilī tikās ar ASV NATO komitejas priekšsēdētāju Brūsu Džeksonu.

Tikšanās laikā Valsts prezidente uzsvēra ASV līdera lomu transatlantiskajā drošībā, kā arī nosauca kā ļoti būtisku ārpolitikas jautājumu Latvijas partnerību ar ASV. V.Vīķe–Freiberga akcentēja Baltijas valstu kopējos aizsardzības projektus, atzīmējot, ka Latvijas, Lietuvas un Igaunijas uzņemšana NATO vairos mieru, stabilitāti un izaugsmi reģionā. Abas puses pārrunāja NATO Parlamentārās asamblejas nozīmi un dienaskārtībā izvirzītos jautājumus Viļņā, kā arī diskusijas ASV par alianses paplašināšanos. Abas puses bija vienisprātis, ka jaunās demokrātijas dod ieguldījumu transatlantisko saišu stiprināšanā. V.Vīķe–Freiberga un B.Džeksons pārsprieda iespējas stiprināt Latvijas un ASV partnerību.

Valsts prezidenta preses dienests

Vakar, 29.maijā, Saeimas deputāti Helēna Demakova (TP), Dzintars Kudums (TB/LNNK) un Valdis Birkavs (LC) tikās ar Amerikas Savienoto Valstu NATO komitejas priekšsēdētāju Brūsu Džeksonu.

Tikšanās dalībnieki pārrunāja NATO paplašināšanas jautājumus un Baltijas valstu izredzes saņemt uzaicinājumu dalībai Ziemeļatlantijas aliansē tās dalībvalstu galotņu tikšanās laikā Prāgā.

NATO komitejas priekšsēdētājs informēja Latvijas parlamentāriešus par komitejas veiksmīgi aizsākto diskusiju ASV Kongresā un apliecināja gan demokrātu, gan republikāņu labvēlīgo attieksmi pret Baltijas valstu vienlaicīgu uzņemšanu aliansē. NATO komiteja atzinīgi vērtē Latvijas sasniegumus, īstenojot Rīcības plānu dalībai NATO. B.Džeksons akcentēja, ka sasniegumi militārajā jomā nebūs vienīgie kritēriji, kurus ņems vērā NATO dalībvalstis, nosakot Latvijas gatavību integrācijai šajā drošības organizācijā. Svarīga nozīme būs arī politiskajam aspektam un demokrātisko vērtību ievērošanai, tostarp attieksmei pret krievu un ebreju minoritātēm, kā arī korupcijas un organizētās noziedzības apkarošanai. Lai Baltijas valstis sasniegtu savu mērķi, tām jāpārliecina NATO dalībvalstis, ka pēc to uzņemšanas Ziemeļatlantijas alianse nezaudēs neko no savām politiskajām vērtībām.

DZEKSONS2.JPG (30212 BYTES)
Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga vakar tikās arī ar ASV NATO komitejas priekšsēdētāju Brūsu Džeksonu (attēlā pa labi) un ASV vēstnieku Džeimsu Holmsu         Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Deputāte H.Demakova informēja viesi par Saeimā pārstāvēto politisko partiju vairākuma atbalstu Latvijas integrācijai NATO un paveikto sabiedrības integrācijā. Savukārt Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšsēdētājs Dz.Kudums akcentēja Valsts aizsardzības finansēšanas likuma pieņemšanu, kas nodrošina valsts aizsardzības budžeta plānveida palielināšanu.

Sarunas noslēgumā Latvijas parlamentārieši pateicās par NATO komitejas atbalstu Latvijas centieniem integrēties Ziemeļatlantijas aliansē un mūsu valstij labvēlīgās diskusijas aizsākšanu ASV Kongresā un administrācijā.

Arī politisko organizāciju apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" Saeimas frakcijas deputāts Martijans Bekasovs tikās ar ASV NATO komitejas priekšsēdētāju Brūsu Džeksonu.

Tikšanās laikā M.Bekasovs pauda viedokli, ka PCTVL Latvijas iestāšanos Ziemeļatlantijas aliansē neuzskata par valsts prioritāti, taču kategoriski pret to neiebilst, uzsverot, ka vispirms jāatrisina sociāli ekonomiskie jautājumi un tikai pēc tam varētu notikt iekļaušanās starptautiskajās drošības struktūrās, arī NATO. M.Bekasovs atzīmēja, ka valsts iekšējā drošība ir svarīgāka par tās ārējo drošību, tāpēc, viņaprāt, nesaprotams ir lielais valsts aizsardzības finansējums, kuru nosaka nesen pieņemtais Valsts aizsardzības finansēšanas likums.

ASV NATO komitejas priekšsēdētājs, uzklausot M.Bekasova pausto PCTVL viedokli, atzina, ka Latvijā vēl daudz darāmā sociāli ekonomisko jautājumu sakārtošanā un arī cīņā pret korupciju.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!