• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Polijas Republikas Sejma priekšsēdētājas un viņas vadītās delegācijas oficiālo vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.06.2012., Nr. 86 https://www.vestnesis.lv/ta/id/248576

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ar Augstākās tiesas priekšsēdētāju pārrunājot tiesas darbu

Vēl šajā numurā

01.06.2012., Nr. 86

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Polijas Republikas Sejma priekšsēdētājas un viņas vadītās delegācijas oficiālo vizīti Latvijā


Trešdien un ceturtdien, 30. un 31.maijā, pēc Latvijas Saeimas priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas uzaicinājuma oficiālā vizītē Latvijā uzturējās Polijas parlamenta Sejma priekšsēdētāja Eva Kopača un viņas vadītā Polijas parlamentāriešu delegācija. Vizītes laikā Sejma priekšsēdētāja tikās ar Saeimas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu
(attēlā). Sarunu laikā tika pārrunātas abu valstu divpusējās attiecības, tostarp iespējas stiprināt ekonomiskās saites, kā arī jautājumi, kas saistīti ar enerģētikas drošību, reģionālo sadarbību un savstarpēju atbalstu aktuālo Eiropas Savienības jautājumu risināšanā. Augstā viešņa tikās arī ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu, ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču, nolika ziedus pie Brīvības pieminekļa, apmeklēja Latvijas Okupācijas muzeju, Rīgas Itas Kozakēvičas Poļu vidusskolu un iepazinās ar Rīgas vecpilsētu, jūgendstila rajonu un Rīgas Centrāltirgu
Foto: Ernests Dinka, Saeimas kanceleja


Polijas Sejma priekšsēdētāja Eva Kopača oficiālās vizītes pirmajā dienā, 30.maijā, kopā ar Latvijas Saeimas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu dodoties nolikt ziedus pie Brīvības pieminekļa Rīgā
Foto: Ernests Dinka, Saeimas kanceleja

 

Tiekoties ar Valsts prezidentu

31.maijā Valsts prezidents Andris Bērziņš Rīgas pilī tikās ar Polijas Republikas Sejma priekšsēdētāju Evu Kopaču. Uzsākot sarunu, abas puses bija vienisprātis, ka Latvijas un Polijas starpvalstu attiecības visaugstākajā līmenī ir izcili labas, kas dod pamatu daudz vērienīgāk attīstīt sadarbību gan uzņēmējdarbības jomā, gan starpreģionālā līmenī. Valsts prezidents Sejma priekšsēdētājai pateicās un pauda gandarījumu par februārī notikušo oficiālo vizīti Polijā, kas ir devusi reālus rezultātus, jo jau šovasar Daugavpilī ieradīsies delegācija no Krakovas un Mazpolijas vojevodistes, lai rastu iespēju turpmākai sadarbībai tieši ar Latgales reģionu.

Atsaucoties uz notikušo vizīti, Valsts prezidents A.Bērziņš pateicās arī par kultūras vērtību atgriešanu Latvijai, kā arī par latviešu un latgaliešu valodu studiju programmām Varšavas universitātē.

“Jūsu vizīte Polijā bija lielisks sākums tam, lai intensificētu Polijas un Latvijas attiecības visaugstākajā līmenī. Es priecājos, ka latviešos esam atraduši labus sabiedrotos Eiropas Savienības aktuālo jautājumu lemšanā, tai skaitā diskutējot par nākamā Eiropas Savienības daudzgadu budžeta aktuālajām tēmām un aizstāvot mūsu valstu pozīcijas būtiskos jautājumos,” uzsvēra E.Kopača un piebilda, ka Latvija un Polija šobrīd ir Eiropas līdervalstis ekonomiskās izaugsmes rādītājos. Sejma priekšsēdētāja apsveica Latviju ar paveikto ekonomiskās krīzes pārvarēšanā, kas devis acīmredzamus pozitīvus rezultātus un kādēļ Eiropā Latvijas vārds šobrīd izskan kā labākais piemērs citiem. Vienlaikus E.Kopača pateicās Valsts prezidentam par Latvijas valsts rūpēm par poļu minoritāti, jo šobrīd Latvijā darbojas piecas poļu skolas, kurās mācās 1300 bērni. Valsts prezidents piebilda, ka nacionālās minoritātes ir Latvijas valsts stiprums, ar ko varam patiesi lepoties.

Iepazīstinot ar Polijas delegāciju, Sejma priekšsēdētāja uzsvēra, ka tajā pārstāvēti visi politiskie spēki, kā arī Polijas–Latvijas starpparlamentārās sadarbības grupas vadītājs. Polija ļoti atzinīgi vērtē starpparlamentāro sadarbību, kas izpaužas gan kultūras, gan likumdošanas un ekonomikas, gan citās jomās.

Sejma priekšsēdētāja pateicās A.Bērziņam par personīgu iesaistīšanos dzelzceļa satiksmes starp Mažeiķiem un Liepāju atjaunošanā, kas ir vitāli nozīmīga abu valstu uzņēmējdarbībai. Valsts prezidents atzina: “Mēs pieliksim visas pūles, lai šo jautājumu atrisinātu, jo tas ir nozīmīgi ne tikai mūsu valstīm, bet arī visam Baltijas reģionam. Mūsu valstu sadarbība ir jāpaplašina tieši enerģētikas projektu jomā, un tam ir laba bāze, jo Latvijai ir Inčukalna gāzes krātuve, bet Polijai – sašķidrinātās gāzes termināļa projekts, kas jau drīz sāks darboties.” Valsts prezidents pateicās Polijai par gaisa telpas patrulēšanas nodrošināšanu virs Baltijas valstīm, ko tā šobrīd veic.

Valsts prezidenta preses dienests

 

Sarunās ar Saeimas priekšsēdētāju

Latvijas un Polijas lieliskās divpusējās attiecības un ciešā sadarbība palīdz kopīgi iestāties par abām valstīm būtiskiem jautājumiem Eiropas Savienības (ES) līmenī, tostarp kohēzijas un lauksaimniecības finansējumu, kā arī risināt abu valstu reģionu attīstības jautājumus. To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa 30.maijā uzsvēra, tiekoties ar Polijas parlamenta Sejma priekšsēdētāju Evu Kopaču.

E.Kopača un viņas vadītā Polijas parlamentāriešu delegācija 30. un 31.maijā pēc Saeimas priekšsēdētājas uzaicinājuma bija ieradusies oficiālā vizītē Latvijā.

“Latvijas un Polijas attiecības ir labas visos līmeņos – gan politiskajā, gan cilvēcisku savstarpējo attiecību līmenī, gan izglītībā, mākslā un kultūrā. Īpaši vēlos akcentēt labo sadarbību ekonomikā, jo kopējais abu valstu tirdzniecības apgrozījums starp mūsu valstīm pagājušajā gadā sasniedzis miljardu eiro. Savukārt šodien saņēmām svarīgu ziņu, ka Mazpolijas vojevodiste ir ieinteresēta noslēgt sadarbības līgumu ar Latgali, kas ir labs, praktisks piemērs, kā divas valstis var sadarboties un viena otru atbalstīt,” preses konferencē pēc tikšanās teica S.Āboltiņa.

Saeimas priekšsēdētāja norādīja, ka Latvija uzlūko Poliju kā vienu no reģionālajiem līderiem, un akcentēja nepieciešamību stiprināt konsultācijas par aktuāliem ES jautājumiem visos politiskajos līmeņos, tostarp parlamentārajā. “Mēs aktīvi sadarbojamies tā dēvētajā kohēzijas draugu grupā, un mums ir arī līdzīgs skatījums uz kopējiem lauksaimniecības maksājumiem,” sacīja S.Āboltiņa.

Arī Polijas Sejma priekšsēdētāja uzsvēra, ka abām valstīm sarunās par jauno ES daudzgadu budžetu ir kopīgas intereses un cieši jāsadarbojas cīņā par kohēzijas un lauksaimniecības finansējumu. Tāpat E.Kopača pateicās par Latvijas valsts atbalstu šeit dzīvojošo poļu kopienai, tostarp atbalstot poļu skolu darbību.

“Mēs ļoti augstu vērtējam to, ka poļu tautas pārstāvji ir bijuši klāt mūsu valsts dibināšanā un arī aktīvi piedalījušies valsts atjaunošanā. Arī šodien poļu kopiena ir ļoti lojāla Latvijas valstij,” teica Saeimas priekšsēdētāja, uzsverot, ka Latvija konsekventi nodrošina izglītību mazākumtautību valodās, tostarp poļu valodā.

Oficiālās vizītes laikā Polijas parlamenta priekšsēdētāja tikās arī ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu un ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču. E.Kopača nolika ziedus pie Brīvības pieminekļa, kā arī apmeklēja Latvijas Okupācijas muzeju, Rīgas Itas Kozakēvičas Poļu vidusskolu, AS “Dzintars”, kā arī apskatīja Rīgas vecpilsētu, jūgendstila rajonu un Rīgas Centrāltirgu un teica uzrunu Saeimas sēdē.

E.Kopaču vizītē pavadīja Polijas Senāta deputāts Kazimežs Kleina un Sejma deputāti Arturs Gurskis, Pjotrs Baučs, Juzefs Rackis, Mareks Balts, Andžejs Romaneks un Kristina Skovroņska.

Saeimas preses dienests

 

Tiekoties ar ārlietu ministru

30.maijā ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs tikās ar Polijas Sejma priekšsēdētāju Evu Kopaču, kas bija ieradusies Latvijā oficiālā vizītē. Tikšanās laikā tika pārrunāti valstu divpusējās sadarbības un Eiropas Savienības darba kārtības jautājumi. Ministrs ar gandarījumu atzīmēja aktīvo Latvijas un Polijas politisko dialogu, labo sadarbību, kas izveidojusies minoritāšu jautājumos, kā arī aicināja attīstīt abu valstu ciešākas ekonomiskās attiecības, īpaši veicinot ekonomisko sadarbību ar Latgales reģionu.

Polijas Sejma priekšsēdētāja pozitīvi novērtēja Latvijas veikumu, pārvarot ekonomisko krīzi un īstenojot ievērojamas reformas valstī. Puses bija vienisprātis par nepieciešamību sadarboties diskusijās par nākamo ES finanšu ietvaru, kur vienlīdz svarīgi ir kā kohēzijas, tā tiešmaksājumu jautājumi. Pārrunājot drošības politikas jautājumus, ministrs pateicās Polijai par tās ieguldījumu Baltijas gaisa patrulēšanas misijas īstenošanā. Tikšanās laikā tika pārrunāti arī aktuālie ES ārējo attiecību jautājumi, to skaitā sadarbība ar Austrumu partnerības valstīm.

Uz tikšanos ar ārlietu ministru E.Kopaču pavadīja arī Polijas Parlamenta deputātu delegācija.

E.Kopača ir Sejma priekšsēdētāja kopš 2011.gada 8.novembra.

Ārlietu ministrijas Preses un informācijas nodaļa

 


Latvijas Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, Polijas Sejma priekšsēdētāja Eva Kopača
(attēlā centrā) un viņas vadītā delegācija – Polijas Senāta deputāts Kazimežs Kleina un Sejma deputāti Arturs Gurskis, Pjotrs Baučs, Juzefs Rackis, Mareks Balts, Andžejs Romaneks un Kristina Skovroņska – Saeimas namā 31.maijā kopā ar Latvijas parlamenta pārstāvjiem
Foto: Ernests Dinka, Saeimas kanceleja

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!