• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rēzeknes pilsētas domes 2012. gada 9. marta saistošie noteikumi Nr. 8 "Rēzeknes pilsētas pašvaldības daudzbērnu ģimenes statusa noteikšanas kārtība". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.05.2012., Nr. 75 https://www.vestnesis.lv/ta/id/247748-rezeknes-pilsetas-pasvaldibas-daudzbernu-gimenes-statusa-noteiksanas-kartiba

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Jūrmalas pilsētas domes saistošie noteikumi Nr.21

Par detālplānojuma Jūrmalā, zemesgabaliem Kļavu ielā 1a, Rūdolfa Blaumaņa ielā 15a un piegulošai kāpu teritorijai, projekta grafiskās daļas, teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumu apstiprināšanu

Vēl šajā numurā

16.05.2012., Nr. 75

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Rēzeknes pilsētas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 8

Pieņemts: 09.03.2012.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Rēzeknes pilsētas domes saistošie noteikumi Nr.8

Rēzeknē 2012.gada 9.martā (prot. Nr.7, 3.p.)

Rēzeknes pilsētas pašvaldības daudzbērnu ģimenes statusa noteikšanas kārtība

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"12.pantu un 43.panta trešo daļu

I.Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka Rēzeknes pilsētas pašvaldības (turpmāk – pašvaldība) daudzbērnu ģimenes statusa noteikšanas kārtību.

2. Noteikumos lietotie termini:

2.1. Pašvaldības daudzbērnu ģimene ir ģimene, kas sastāv no viena vai abiem vecākiem un to aprūpē ir vismaz 3 (trīs) bērni (kopēji vai atsevišķi, ja vecāki reģistrējuši savstarpēju laulību).

2.2. Vecāki – tēvs, māte, likumiskais pārstāvis, kuru aprūpē atrodas bērns, kurām ir kopīga saimniecība un kuru deklarētā pamata dzīvesvieta ir Rēzeknes pilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā.

2.3. Bērns – persona, kas nav sasniegusi 18 gadu vecumu, izņemot tās personas, kuras saskaņā ar likumu izsludinātas par pilngadīgām vai stājušās laulībā pirms 18 gadu vecuma sasniegšanas, un:

2.3.1. kas norādīta bērna dzimšanas apliecībā vai vecāka pasē vai ziņas par kuru iekļautas Iedzīvotāju reģistrā, un ja vecākam nav atņemtas šī bērna aprūpes vai aizgādības tiesības, kura deklarētā pamata dzīvesvieta ir Rēzeknes pilsētas administratīvajā teritorijā;

2.3.2. kas atrodas aizbildnībā saskaņā ar bāriņtiesas lēmumu par aizbildnības nodibināšanu un aizbildņa iecelšanu;

2.3.3. kas ievietots audžuģimenē saskaņā ar bāriņtiesas lēmumu par bērna ievietošanu audžuģimenē.

2.4. Reģistrs – pašvaldības daudzbērnu ģimeņu uzskaites sistēma.

3. Noteikumu mērķis veikt pašvaldības daudzbērnu ģimeņu uzskaiti, nosakot pašvaldības daudzbērnu ģimenes statusu un izsniedzot statusu apliecinošu dokumentu, tādējādi nodrošinot pašvaldības daudzbērnu ģimenēm atvieglotu procedūru pašvaldības atbalsta un palīdzības saņemšanai.

II. Reģistrācija

4. Pašvaldības daudzbērnu ģimeņu reģistrācija notiek visu gadu reģistrācijas vietā – Rēzeknes pilsētas domes Iedzīvotāju apkalpošanas centrā (turpmāk – Centrs).

5. Lai reģistrētu pašvaldības daudzbērnu ģimeni reģistrā, viens no pašvaldības daudzbērnu ģimenes vecākiem vai viņa pilnvarotā persona (turpmāk – iesniedzējs) ierodas Centrā un iesniedz vecāka parakstītu pieteikumu (1.pielikums).

6. Pašvaldības daudzbērnu ģimeni reģistrē, ja iesniedzēja iesniegtais pieteikums ir aizpildīts pilnīgi un tajā norādītās ziņas ir patiesas.

7. Centra darbinieks iesniedzēja klātienē pārbauda pieteikumā norādītās ziņas šādā kārtībā:

7.1. pārliecinās par iesniedzēja identitāti, saskaņā ar iesniedzēja uzrādīto personu apliecinošu dokumenta (pases vai vadītāja apliecības) oriģinālu un notariāli apstiprinātu pilnvaru, ja iesniedzējs ir pilnvarotā persona;

7.2. pārbauda ierakstu par bērnu vecāka pasē, bet ja vecāka pasē šāda ieraksta nav, pārbauda ziņas par bērnu Iedzīvotāju reģistrā;

7.3. ja ziņas par bērnu nav ieļautas Iedzīvotāju reģistrā un lai apliecinātu, ka vecāks ir šī bērna vecāks, vecāks uzrada bērna dzimšanas apliecību un gadījumos, kad vecāks audzina bērnu uz cita tiesiskā pamata:

7.3.1. par aizbildnībā esošiem bērniem uzrāda bāriņtiesas lēmumu par aizbildnības nodibināšanu;

7.3.2. par audžuģimenē ievietotiem bērniem uzrāda bāriņtiesas lēmumu par bērna ievietošanu audžuģimenē;

7.4. pārbauda Iedzīvotāju reģistrā, vai vecāku, bērnu deklarētā pamata dzīvesvieta atbilst šajos noteikumos noteiktajai dzīvesvietai;

8. Centra darbiniekam ir tiesības pārbaudīt ziņas par ģimeni, izmantojot pašvaldības un valsts datu reģistros pieejamās ziņas par ģimeni (personu), vai pieprasot ziņas no valsts un pašvaldību institūcijām, kā arī pieprasīt iesniedzējam uzrādīt informāciju apliecinošus dokumentus, ja nepieciešamā informācija nav pašvaldības un valsts datu reģistros. Iesniedzējam ir pienākums sniegt informāciju un uzrādīt ziņas apliecinošus dokumentus.

9. Centra darbinieks pieņem lēmumu par pašvaldības daudzbērnu ģimenes reģistrēšanu reģistrā (2.pielikums), ja ģimene atbilst šo noteikumu 2.1.apakšpunktā minētajai pašvaldības daudzbērnu ģimenes definīcijai un ir iesniegusi noteikumos noteiktos dokumentus.

10. Pašvaldības daudzbērnu ģimenes statuss tiek noteikts no reģistrācijas dienas līdz nosacījuma iestāšanās dienai, atkarībā no tā, kurš no tiem iestāsies pirmais:

10.1. 12 mēneši;

10.2. viens no trim jaunākajiem bērniem sasniedz 18 gadu vecumu;

10.3. beidzās bāriņtiesas lēmumā norādītais bērna ievietošanas audžuģimenē termiņš.

11. Iestājoties šo noteikumu 10.1. vai 10.3. apakšpunktā minētajam periodam, ģimeni var atkārtoti reģistrēt un noteikt tai pašvaldības daudzbērnu ģimenes statusu pēc noteikuma 5.punktā minētā pieteikuma saņemšanas un tā pārbaudes, šajos noteikumos noteiktajā kārtībā.

12. Pieteikumus atkārtotai reģistrācijai pieņem vienu mēnesi pirms 10.1. vai 10.3. apakšpunktā noteiktā perioda beigām. Ja pieteikums saņemts noteiktajā termiņā un pārbaudīta tajā sniegtā informācija, pašvaldības daudzbērnu ģimenes statuss tiek noteikts no nākamās dienas pēc 10.1. vai 10.3. apakšpunktā noteiktā perioda beigām.

13. Ja pārbaudot pieteikumā norādītās ziņas, Centra darbinieks konstatē, ka ģimene neatbilst šajos noteikumos pašvaldības daudzbērnu ģimenei noteiktajām prasībām, tas sagatavo lēmuma par reģistrācijas atteikumu projektu. Lēmumu par atteikumu pieņem viena mēneša laikā no pieteikuma saņemšanas dienas.

III. Pašvaldības daudzbērnu ģimenes statusu apliecinoši dokumenti

14. Pēc pašvaldības daudzbērnu ģimenes reģistrācijas, saskaņā ar noteikumu 9.punktu, pēc iesniedzēja pieteikumā norādītā pieprasījuma, pašvaldības daudzbērnu ģimenei ir tiesības saņemt:

14.1. rakstisku izziņu par atbilstību Rēzeknes pilsētas pašvaldības daudzbērnu ģimenes statusam (turpmāk – izziņa) (3. pielikums);

14.2. Rēzeknes pilsētas pašvaldības daudzbērnu ģimenes vecāka apliecību un/vai daudzbērnu ģimenes bērna apliecību (turpmāk – apliecība) (4.pielikums).

15. Izziņā pašvaldības daudzbērnu ģimenes sastāvā netiek norādīti bērni, kuri neatbilst noteikumu 2.3. punktā norādītajām prasībām un tiem netiek izsniegtas apliecības.

16. Lai saņemtu apliecību, iesniedzējam ir jāiesniedz katra pašvaldības daudzbērnu ģimenes locekļa fotogrāfija (30x40 mm).

17. Izziņa vai apliecība tiek izsniegtas pēc iespējas īsākā laikā, bet ne vēlāk kā 10 darba dienu laikā pēc pieteikuma un fotogrāfiju saņemšanas (ja tiek pieprasīta apliecība).

18. Izziņa un apliecība ir derīga šo noteikumu 10.punktā noteiktajā laika periodā. Ja saskaņā ar noteikumu 11.punktu ģimenei tiek atkārtoti noteikts pašvaldības daudzbērnu ģimenes statuss, tad tiek izsniegta jauna izziņa, savukārt, ja apliecība jau ir izsniegta, esošajā apliecībā tiek veikts attiecīgai ieraksts par derīguma periodu.

19. Apliecībā atzīmes par derīguma periodu ir iespējams veikt 5 (piecas) reizes, pēc tam nepieciešamības gadījumā izsniedz jaunu apliecību.

20. Izziņu un apliecību paraksta un izsniedz Centra darbinieks.

IV. Izziņu, apliecību anulēšana, atkārtota izsniegšana

21. Pašvaldības daudzbērnu ģimenei ir pienākums paziņot Centram par jebkuriem apstākļiem, kas ietekmē pašvaldības daudzbērnu ģimenes statusu.

22. Centram ir tiesības pārbaudīt pašvaldības daudzbērnu ģimenes atbilstību šajos noteikumos pašvaldības daudzbērnu ģimenei noteiktajām prasībām, noteikumu 8.punktā noteiktajā kārtībā, ja tā ir saņēmusi informāciju no citām personām, kas varētu ietekmēt pašvaldības daudzbērnu ģimenes statusu.

23. Noteikumu 22.punkta gadījumā, Centrs 10 darba dienu laikā pārbauda informāciju un, ja konstatē, ka pašvaldības daudzbērnu ģimene neatbilst pašvaldības daudzbērnu ģimenei noteiktajām prasībām, pieņem lēmumu izslēgt pašvaldības daudzbērnu ģimeni no reģistra un atzīst par nederīgām un anulē tai izsniegto izziņu un apliecības.

24. Vecākiem ir pienākums 10 darba dienu laikā no noteikumu 23.punktā minētā lēmuma spēkā stāšanās dienas ierasties Centrā un uzrādīt izsniegto izziņu, apliecību oriģinālus.

25. Izziņu, apliecību izsniedz atkārtoti, ja iepriekš izsniegtā izziņa vai apliecība:

25.1. nozaudēta;

25.2. kļuvusi lietošanai nederīga;

25.3. prettiesiski atņemta;

25.4. mainījušies personas dati.

26. Lai atkārtoti saņemtu izziņu, apliecību persona Centrā uzrāda personu apliecinošu dokumentu un iesniedz rakstisku iesniegumu, kurā pamatota nepieciešamība apliecību, izziņu, saņemt atkārtoti, un fotogrāfiju, saskaņā ar noteikumu 16.punktu.

27. Ja iepriekš izsniegtā izziņa, apliecība kļuvusi lietošanai nederīga vai mainījušies personas dati, persona uzrāda iepriekš izsniegto izziņas, apliecības oriģinālu.

28. Noteikumu 25.punktā noteiktajos gadījumos iepriekš izsniegtā izziņa, apliecība tiek atzīta par nederīgu un anulēta.

29. Ja izziņa, apliecības tiek atzītas par nederīgām, Centra darbinieks izdara atzīmi izziņas, apliecību oriģinālos – "ANULĒTS", norāda datumu, no kura izziņa, apliecības tiek anulētas, atzīmes izdarīšanas datumu, darbinieka amatu, vārdu, uzvārdu, parakstu.

30. Ziņas par anulētajām izziņām, apliecībām tiek ievietotas Rēzeknes pilsētas pašvaldības mājas lapā www.rezekne.lv par iepriekšējo mēnesi, līdz katra mēneša 5.datumam, norādot izziņas, apliecības izsniegšanas datumu un numuru.

31. Pašvaldības institūciju (kapitālsabiedrību) darbiniekam ir tiesības aizturēt izziņu, apliecību, ja tas konstatē, ka izziņa, apliecība ir nederīga un anulēta, un nodot aizturētos dokumentus Centram, kas veic atzīmi atbilstoši noteikumu 29.punktam.

V. Lēmumu apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtība

32. Centra izdotos administratīvos aktus apstrīd un faktisko rīcību persona var apstrīdēt Rēzeknes pilsētas domē normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

33. Rēzeknes pilsētas domes lēmumu par apstrīdēto administratīvo aktu vai faktisko rīcību var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā normatīvajos aktos noteiktā kārtībā.

VI. Noslēguma jautājums

34. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājs A.Bartaševičs



 

1.pielikums
saistošajiem noteikumiem Nr.8
"Rēzeknes pilsētas pašvaldības daudzbērnu ģimenes statusa noteikšanas kārtība"



 

2.pielikums
saistošajiem noteikumiem Nr.8
"Rēzeknes pilsētas pašvaldības daudzbērnu ģimenes statusa noteikšanas kārtība"

Rēzeknes pilsētas pašvaldības
DAUDZBĒRNU ĢIMEŅU REĢISTRS

 

3.pielikums
saistošajiem noteikumiem Nr.8
"Rēzeknes pilsētas pašvaldības daudzbērnu ģimenes statusa noteikšanas kārtība"

Izziņa par atbilstību Rēzeknes pilsētas pašvaldības daudzbērnu ģimenes statusam



4.pielikums
saistošajiem noteikumiem Nr.8
"Rēzeknes pilsētas pašvaldības daudzbērnu
ģimenes statusa noteikšanas kārtība"

Rēzeknes pilsētas pašvaldības
daudzbērnu ģimenes vecāka vai bērna APLIECĪBAS PARAUGS

 

Paskaidrojuma raksts
Rēzeknes pilsētas domes saistošajiem noteikumiem Nr.8 "Rēzeknes pilsētas pašvaldības daudzbērnu ģimenes statusa noteikšanas kārtība"

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojums Bērnu tiesību aizsardzības likuma 26.panta pirmā daļa, nosaka, ka ģimene ir dabiska bērna attīstības un augšanas vide un katram bērnam ir neatņemamas tiesības uzaugt ģimenē. Valsts un pašvaldība atbalsta ģimeni, it īpaši daudzbērnu ģimeni, un sniedz tai palīdzību.

Noteikumu mērķis veikt pašvaldības daudzbērnu ģimeņu uzskaiti, nosakot pašvaldības daudzbērnu ģimenes statusu un izsniedzot statusu apliecinošu dokumentu, tādējādi nodrošinot pašvaldības daudzbērnu ģimenēm atvieglotu procedūru pašvaldības atbalsta un palīdzības saņemšanai.

2.Īss projekta satura izklāsts Saistošie noteikumi nosaka Rēzeknes pilsētas pašvaldības daudzbērnu ģimenes statusa noteikšanas kārtību.
3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Saistošo noteikumu īstenošanai netiek prognozēta palielināta finansiāla ietekme uz pašvaldības budžetu. Nelielu ietekmi uz pašvaldību budžetu radīs izziņu un apliecību izgatavošana.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Neietekmē.

 

5. Informācija par administratīvajām procedūrām Jaunas institūcijas saistošo noteikumu ieviešanai nav nepieciešams veidot. Institūcijas, kurās privātpersona var vērsties saistošo noteikumu piemērošanā, ir Rēzeknes pilsētas domes Iedzīvotāju apmeklētāju centrs.

Saistošie noteikumi noteiks administratīvo procedūru pašvaldības daudzbērnu ģimenes statusa noteikšanai un statusa apliecinoša dokumenta saņemšanai.

6.Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Konsultācijas notikušas ar biedrību "Rēzeknes māmiņu klubs". Saistošo noteikumu projekts un paskaidrojuma raksts ievietots www.rezekne.lv Rēzeknes pašvaldības sadaļā "Saistošo noteikumu projekti".

Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājs A.Bartaševičs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!