• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Zemkopības ministrija: Par zemes iegādes kreditēšanu lauksaimniekiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.05.2012., Nr. 72 https://www.vestnesis.lv/ta/id/247566

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta sēdē: 2012.gada 8.maijā

Vēl šajā numurā

10.05.2012., Nr. 72

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 Zemkopības ministrija: Par zemes iegādes kreditēšanu lauksaimniekiem

Zemkopības ministrija (ZM) izstrādājusi Ministru kabineta noteikumu projektu "Valsts atbalsta lauksaimniecībā izmantojamās zemes iegādei lauksaimniecības produkcijas ražošanai piešķiršanas kārtība", ko 8.maijā iesniedza Valsts kancelejā.

Ministru kabineta (MK) noteikumu projekts paredz ar papildu precizējumiem turpināt īstenoto atbalsta pasākumu aizdevumiem lauksaimniecībā izmantojamās zemes iegādei, kas iepriekš tika īstenots saskaņā ar MK 2003.gada 31.jūlija rīkojumu Nr.478 "Par precizēto Lauksaimniecībā izmantojamās zemes iegādes kreditēšanas programmu".

Tā kā diezgan veiksmīgi ir kreditētas lielas saimniecības ar stabiliem finanšu rādītājiem, noteikumu projektā paredzētie aizdevumi galvenokārt būs orientēti uz mazām, vidēja lieluma saimniecībām un jauno lauksaimnieku saimniecībām.

Lai saņemtu aizdevumu, aizņēmējs mājas bankā (banka, kur aizņēmējam ir lielākais kredītportfelis, neskaitot līzinga darījumus, vai konta apgrozījums, ja aizdevumu nav) iesniegs iesniegumu aizdevuma saņemšanai. Ja mājas banka pieņems lēmumu atbalstīt aizdevuma piešķiršanu saskaņā ar šiem noteikumiem, tā iesniegumu iesniegs valsts akciju sabiedrībā "Latvijas Hipotēku un zemes banka". Aizdevumu saņemt Hipotēku bankā varēs tad, ja mājas banka atzīs, ka pretendents neatbilst tās aizdevumu saņemšanas prasībām, bet finanšu rādītāji dod iespēju pretendēt uz aizdevuma saņemšanu saskaņā ar šiem noteikumiem.

Ja uzņēmējdarbības attīstības plānā paredzēto pasākumu īstenošanai būs nepieciešams papildu nodrošinājums aizdevuma saņemšanai komercbankā, Hipotēku banka iegādātajai zemei atļaus nodibināt otro hipotēku.

Domāts, ka kopējā kredītlīnija būs 10 miljoni latu. Viens saimnieciskās darbības veicējs vai savstarpēji saistīti aizņēmēji varēs saņemt ne vairāk kā 100 000 latu atbalstu. Atbalsta summa nedrīkstēs pārsniegt 100 procentus no iegādājamās zemes platības tirgus vērtības. Iecerēts, ka aizdevuma termiņš nebūs ilgāks par 20 gadiem un aizdevumi tiks izsniegti līdz 2013.gada 31.decembrim.

Ja piesaistītā aizdevuma resursu cenas (mainīgā daļa) pieauguma dēļ aizdevuma procentu gala likme pārsniegs četrus procentus gadā, starpību starp četru procentu likmi un faktisko (tirgus) likmi Hipotēku bankai segs:

� 50 procentu apmērā – Zemkopības ministrija no tās budžeta atsevišķi izveidotās valsts budžeta programmas vai apakšprogrammas līdzekļiem;

� 50 procentu apmērā – aizņēmējs no saviem līdzekļiem.

MK noteikumu projektu plānots izskatīt Ministru kabineta komitejas 14.maija sēdē.

Ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!