• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekonomikas ministrs: Par Privatizācijas aģentūras darbības izbeigšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.05.2012., Nr. 68 https://www.vestnesis.lv/ta/id/247230

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

02.05.2012., Nr. 68

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomikas ministrs: Par Privatizācijas aģentūras darbības izbeigšanu

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts 27.aprīlī akcionāru sapulcē uzdeva VAS “Privatizācijas aģentūra” (PA) valdei līdz šā gada jūnija vidum izstrādāt darbības izejas jeb pakāpeniskas darbības izbeigšanas stratēģiju. Pēc PA valdes sākotnējā priekšlikuma aptuvenais portfeļa izstrādes, funkciju izbeigšanas vai nodošanas termiņš varētu būt 2016.gads.

Masveida privatizācijas process Latvijā ir beidzies jau pirms vairākiem gadiem, patlaban PA nodarbojas ar vēl neprivatizēto īpašumu atsavināšanu un pārvaldīšanu, kā arī valsts kapitāla daļu pārvaldību 21 kapitālsabiedrībā, no kurām 12 ir maksātnespējīgas un likvidējamas. PA darbības izbeigšanas un reformu plānā jāiekļauj izdarāmie darbi, optimizējamās vai citām iestādēm nododamās funkcijas, to izpildes termiņi, ikgadējās aģentūras izmaksas, darbinieku skaits un tā samazināšanas iespējas, kā arī citi saistītie jautājumi, lai, ņemot vērā funkciju un īstenojamo uzdevumu samazināšanos, vēlākais līdz 2016.gadam PA beigtu savu darbību. Attiecībā uz tām funkcijām, kas īstenojamas ilgāk par piedāvāto 2016.gadu, PA valdei uzdots izstrādāt funkciju nodošanas variantus.

Lai saglabātu un vairotu valsts kapitāla daļu vērtību uzņēmumos, kuru daļas ir PA pārvaldībā (piemēram, LMT, “Lattelecom”, banka “Citadele”, “Reverta” u.c.), PA darbības izejas stratēģijā jāparedz alternatīvas, kā un kādos termiņos tiks īstenota šo daļu atsavināšana vai nodošana citam pārvaldītājam, kas veicama saskaņā ar šo uzņēmumu darbības stratēģiju, valdības iepriekš definētajiem uzdevumiem un “Revertas” un bankas “Citadele” gadījumā saskaņā arī ar “Parex bankas” restrukturizācijas plānu.

“Masveida privatizācijas process Latvijā beidzās jau pirms vairākiem gadiem, bet mums joprojām ir Privatizācijas aģentūra. Lai arī tās portfelī joprojām ir ievērojams skaits privatizācijai nodoto īpašumu, dzīvojamo māju un valsts kapitāla daļas vērtīgos uzņēmumos, tomēr tās funkcijas un uzdevumu apjoms sarūk ar katru dienu,” uzsver D.Pavļuts.

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts norāda: “No nākamā gada darbu sāks valsts kapitāldaļu centralizētā pārvaldības institūcija, kas pārņems valsts uzņēmumu pārraudzību un profesionālu pārvaldīšanu. Attiecīgi jābūt arī skaidrai aģentūras darbības izejas stratēģijai, lai tā darbotos iespējami efektīvākā un saimnieciski izdevīgākā veidā.”

Ekonomikas ministrs pateicas valdei par jau uzsāktajiem optimizācijas pasākumiem, taču vēlas redzēt skaidru īstenojamo soļu un pasākumu piedāvājumu, kā arī skaidri nospraustu laika grafiku jeb PA darbības izejas stratēģiju.

PA valdei detalizēts darbības izbeigšanas plāns un laika ietvars jāsagatavo un jāiesniedz Ekonomikas ministrijā līdz 18.jūnijam.

Pēc iepazīšanās ar plānu tiks sasaukta PA akcionāru sapulce, kurā lems par reformas termiņiem un turpmāk nepieciešamajiem soļiem tās īstenošanā.

VAS “Privatizācijas aģentūra” dibināta 1994.gadā. PA pamata darbības veids ir valsts īpašuma objektu privatizācijas nodrošināšana, kā arī dzīvojamo māju privatizācijas pabeigšana, kas PA tika uzticēta pēc Būvniecības, enerģētikas un mājokļu aģentūras likvidācijas.

Daiga Grūbe, ministra preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!