• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Maķedonijas prezidenta valstsvizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.05.2012., Nr. 68 https://www.vestnesis.lv/ta/id/247229

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ekonomikas ministrs: Par Nacionālās industriālās politikas vadlīnijām

Vēl šajā numurā

02.05.2012., Nr. 68

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Maķedonijas prezidenta valstsvizīti Latvijā

Valsts prezidenta Andra Bērziņa uzruna valstsvakariņās par godu Maķedonijas prezidentam Gjorgem Ivanovam 27.aprīlī

Augsti godājamais prezidenta kungs [Gjorge Ivanovs]! Cienījamā prezidenta kundze [Maja Ivanova]! Ekselences! Dāmas un kungi!

Man ir liels gods un patiess prieks sveikt jūs, prezidenta kungs, un jūsu delegāciju Latvijā! Kaut arī atrodamies dažādās Eiropas daļās, mēs esam vienoti savos centienos stiprināt demokrātiskās vērtības un apņēmībā nesavtīgi gādāt par savu tautu uzplaukumu un labklājību.

Prezidenta kungs, Latvija jau astoņus gadus ir pilntiesīga Eiropas Savienības un NATO dalībvalsts. Vērtējot ieguvumus un turpmākās attīstības perspektīvas, uzskatām, ka paplašināšanās politika šajās organizācijās ir jāturpina.

Latvija konsekventi atbalsta uz paveikto reformu un kandidātvalsts sasniegumiem balstītu valstu uzņemšanu starptautiskajās organizācijās. Patiesi augstu vērtējam Maķedonijas paveikto, un vēlreiz vēlos apliecināt Latvijas atbalstu Maķedonijas pievienošanās sarunu sākšanai Eiropas Savienībā un pilntiesīgai dalībai NATO. Mēs labi atceramies sarežģīto reformu un integrācijas procesu, tāpēc esam gatavi dalīties šajā pieredzē ar saviem Maķedonijas kolēģiem.

Augsti godājamais prezidenta kungs, prezidenta kundze!

Esmu gandarīts, ka Latvijas un Maķedonijas savstarpējās tirdzniecības rādītāji gadu no gada pieaug. Tomēr vēl ir daudz iespēju ekonomiskās sadarbības attīstīšanai, un es aicinu abas puses tās izmantot. Tirgus diversifikācijai un jaunu sadarbības kontaktu dibināšanai ir ārkārtīgi liela nozīme valsts labklājības nodrošināšanā, īpaši laikā, kad globālā ekonomika pakļauta dažādiem izaicinājumiem. Es patiesi ceru, ka arī šodien parakstītais līgums par starptautiskajiem pārvadājumiem ar autotransportu veicinās mūsu uzņēmēju ekonomisko sakaru attīstību jau drīzā nākotnē.

Augsti godājamais prezidenta kungs, prezidenta kundze!

Bez šaubām valstu savstarpējo attiecību dinamiku nosaka ne tikai politiskais un ekonomiskais dialogs, bet arī iedzīvotāju interese veidot sadarbību citās jomās. Es ļoti ceru, ka uzsāktie kopējie projekti augstākās izglītības jomā programmas “Erasmus Mundus” un Eiropas valstu galvaspilsētu universitāšu tīkla ietvaros veicinās interesi abu valstu studentu vidū un vairos to studējošo skaitu, kas kaut uz laiku vēlēsies gūt izglītības pieredzi otras valsts universitātēs.

Mūsu zemes ir pazīstamas ar savu skaisto un tīro dabu, kā arī bagātīgo kultūras mantojumu, kas vērojams gan kultūrvēstures pieminekļos, gan tautas gara tradīcijās. Es no sirds priecājos, ka šīs vizītes laikā jums un jūsu delegācijai ir iespēja būt ne tikai Latvijas galvaspilsētā Rīgā, bet arī apmeklēt baroka mākslas brīnumu Rundāles pili un vērot skaisto Jūrmalas ainavu. Tūrisms ir viena no perspektīvākajām divpusējo kontaktu paplašināšanas iespējām. Izmantojot šo izdevību, aicinu jūs arī apmeklēt 25.Vispārējos dziesmu un deju svētkus 2013.gada vasarā. Savukārt 2014.gadā Rīga kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu, kas solās būt īpašs notikums ne tikai Latvijas iedzīvotājiem, bet arī viesiem no ārvalstīm.

Augsti godājamais prezidenta kungs, prezidenta kundze!

Savā un savas dzīvesbiedres vārdā paceļu glāzi par Latvijas un Maķedonijas valstu draudzību un veiksmīgu sadarbību mūsu tautu nākotnes un labklājības vārdā! Par jūsu, prezidenta kungs, un jūsu kundzes veselību!

 

Tiekoties ar Saeimas priekšsēdētāju

Latvija atbalsta Maķedonijas virzību uz dalību ES un NATO, kā arī gatava dalīties savā reformu pieredzē. To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra 28.aprīlī, Saeimā tiekoties ar Maķedonijas prezidentu Gjorgi Ivanovu, kurš bija ieradies valstsvizītē (skat. “LV” Nr.67., 28.04.2012.).

“Latvija vienmēr ir atbalstījusi Eiropas Savienības un NATO paplašināšanos, uzskatot šos integrācijas procesus par nozīmīgu faktoru miera un stabilitātes nodrošināšanai agrāk daudz cietušajā Balkānu reģionā. Tādēļ mūsu valsts ļoti pozitīvi vērtē Maķedonijas virzību uz dalību Eiropas Savienībā un NATO un pauž cerību to redzēt kā pilntiesīgu partnervalsti abās eiroatlantiskajās organizācijās,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja.

S.Āboltiņa sarunas gaitā apliecināja Latvijas gatavību dalīties mūsu valstī veikto reformu pieredzē. “Mēs labi atceramies, cik būtiska bija mūsu reformu procesā saņemtā ārvalstu palīdzība. Tādēļ patlaban jau kā Eiropas Savienības dalībvalsts esam gatavi dalīties savā reformu pieredzē ar citiem,” teica S.Āboltiņa.

“Parlamentārā līmenī to varam īstenot, sadarbojoties gan parlamenta komisiju, gan deputātu sadarbības grupu līmenī. Tāpat nozīmīga ir arī abu valstu parlamentu administrāciju sadarbība, un šajā jomā jau ir pirmie rezultāti, jo nākamajā mēnesī pieredzes apmaiņas vizītē Saeimā uzturēsies plaša Maķedonijas parlamenta darbinieku delegācija,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja.

Tāpat S.Āboltiņa sarunā akcentēja reģionālās sadarbības nozīmi, kā piemēru minot Baltijas pieredzi, jau divdesmit gadus sekmīgi sadarbojoties gan Baltijas asamblejas, gan Baltijas Ministru padomes līmenī.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!