• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Parlaments: Par gaisa pasažieru privāto datu nodošanu ASV. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.04.2012., Nr. 65 https://www.vestnesis.lv/ta/id/247053

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Parlaments: Par interneta vietņu bloķēšanu un mobilo telefonu noklausīšanos

Vēl šajā numurā

26.04.2012., Nr. 65

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Parlaments: Par gaisa pasažieru privāto datu nodošanu ASV

19.aprīlī Parlaments apstiprināja jauno nolīgumu, kas paredz ES gaisa pasažieru privāto datu pārsūtīšanu ASV Iekšzemes drošības departamentam, ja pasažieris lido no vai uz ASV. Nolīgums paredz noteikumus par datu apmaiņas norisi un uzglabāšanas ilgumu, datu aizsardzību, kā arī pilsoņu tiesību aizsardzību administratīvā kārtā un tiesā.

ASV un ES nolīgumu par pasažieru datu reģistru (PDR) deputāti pieņēma ar 409 balsīm par, 226 pret un 33 atturoties. Ievērojams skaits deputātu balsoja pret nolīgumu, jo uzskata, ka nolīgums neparedz pietiekamu privāto datu aizsardzību. Deputāti plenārsesijā noraidīja ierosinājumu nosūtīt nolīgumu ES Tiesai.

Pēc balsojuma par jautājuma virzību atbildīgā deputāte Sofija Felda lūdza svītrot savu vārdu no Parlamenta lēmuma. "Eiropas Parlamenta lēmums neatbilst manam ierosinājumam, tāpēc mana izvēle ir atsaukt savu vārdu no šā ziņojuma. Ir skumji, ka pēc deviņiem gadiem ilgušas diskusijas ar mūsu tuvākajiem draugiem un sabiedrotajiemASVmēs spējam sniegt vien šādu negribīgu piekrišanu nolīgumam, rīkojoties pretēji tik daudzu deputātu nostājai," viņa teica.

Saskaņā ar jauno nolīgumu ASV iestādes PDR datus aktīvajā datubāzē uzglabās līdz pieciem gadiem. Pēc pirmajiem sešiem mēnešiem datus "padarīs anonīmus", proti, izdzēsīs informāciju, kas ļauj noskaidrot pasažiera identitāti. PDR datus galvenokārt izmantos, lai novērstu, atklātu, izmeklētu un veiktu kriminālvajāšanu terorisma un nopietnu starptautisku noziegumu gadījumā.

Gadījumos, ja pastāv draudi cilvēka dzīvībai, atļauts izmantot arī datus, kas atklāj pasažiera rasi, reliģisko pārliecību, veselības stāvokli vai seksuālo orientāciju. Šos datus lidsabiedrības iegūst, reģistrējot pasažiera maltītes izvēli (ja tā atbilst noteiktām reliģiskajām tradīcijām) vai pasažiera prasību sniegt īpašu palīdzību veselības stāvokļa dēļ. Šie dati būs pieejami tikai atsevišķos gadījumos, datus uzglabās 30 dienas no to reģistrācijas, ja vien tie nebūs nepieciešami noteiktos izmeklēšanas gadījumos.

Ja pastāvēs bažas par neatbilstošu datu izmantošanu, ES iedzīvotāji varēs vērsties tiesā vai pieprasīt izskatīšanu administratīvā kārtā saskaņā ar ASV tiesību aktiem. Iedzīvotāji varēs arī piekļūt saviem PDR datiem un vērsties ASV Iekšzemes drošības departamentā ar prasību datus labot vai dzēst, ja tie ir neprecīzi.

ES tieslietu un iekšlietu ministri nolīgumu apstiprinās 26.aprīlī. Nolīgums būs spēkā septiņus gadus un aizvietos pagaidu līgumu, kas ir spēkā kopš 2007.gada.

Eiropas Parlamenta preses dienests

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!