• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs: Par Reģionālās politikas pamatnostādnēm. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.04.2012., Nr. 64 https://www.vestnesis.lv/ta/id/246967

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

25.04.2012., Nr. 64

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs: Par Reģionālās politikas pamatnostādnēm

20.aprīlī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs reģionālās darba vizītes laikā Ogrē diskutēja ar novadu pārstāvjiem par uzņēmējdarbības attīstību reģionos, interešu konflikta mazināšanu pašvaldībās, kā arī par ieceri samazināt pašvaldību domēs ievēlējamo deputātu skaitu.

Ministrs E.Sprūdžs jau vairākkārt iepriekš ir uzsvēris, ka pašvaldībām ir izšķiroša loma Latvijas turpmākajā ekonomiskajā izaugsmē. Pašvaldībām ir zināšanas un prasmes, kā arī iespējas ātri un atbilstoši jaunajiem apstākļiem reaģēt uz sava novada iedzīvotāju un uzņēmēju vajadzībām, un valsts pārvaldei un tiesiskajam regulējumiem ir jārada maksimāli motivējoši un pēc iespējas mazāk traucējoši apstākļi reģionu un novadu ekonomiskai izaugsmei.

Lai stiprinātu pašvaldību lomu uzņēmējdarbības veicināšanā un sava novada uzņēmēju atbalstīšanā, ministrija izstrādājusi Reģionālās politikas pamatnostādnes, kas piedāvā jaunu pieeju reģionālajai politikai un konkrētus risinājumus pašvaldības lomas palielināšanai teritorijas ekonomiskās attīstības virzīšanā.

Šobrīd notiek darbs pie iespējamo mehānismu izvērtēšanas, lai motivētu pašvaldības attīstīt uzņēmējdarbību un piesaistīt investorus. Ar ministra E.Sprūdža rīkojumu izveidotā darba grupa jau šonedēļ sāks darbu pie risinājumiem pašvaldību ieņēmumu bāzes pilnveidošanai, pārskatot nodokļu sistēmu un izstrādājot jaunu pašvaldību finanšu izlīdzināšanas modeli.

Jau visdrīzākajā laikā, lai nodrošinātu konsultācijas un praktiskus padomus uzņēmējiem, sadarbībā ar Zemkopības ministriju un Lauku atbalsta dienestu plānots atbalstīt uzņēmējdarbības speciālista darba vietas izveidi katrā pašvaldībā.

Savukārt, lai mazinātu korupcijas un pašvaldības mantas nelietderīgas izmantošanas un izšķērdēšanas risku, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija sagatavojusi grozījumus normatīvajos aktos, paredzot, ka no 2013.gada 1.jūlija pašvaldībā ar iedzīvotāju skaitu virs 20 000 un republikas pilsētas pašvaldībās domes deputāts vienlaikus nedrīkstēs būt darba attiecībās ar pašvaldību. Plānots, ka interešu konflikta ierobežojumi attieksies gan uz administrācijas vai iestādes, gan kapitālsabiedrības vadītājiem un darbiniekiem.

Tāpat ministrs iepazīstināja pašvaldību pārstāvjus ar savu iniciatīvu samazināt pašvaldību domē ievēlējamo deputātu skaitu jau nākamajās pašvaldību vēlēšanās.

Ministrs uzsver: "Šobrīd spēkā esošais deputātu skaita regulējums bija plānots pārejas periodam no pagastu un rajonu iedalījuma uz novadiem. Pārejas periods nevar būt mūžīgs, jo tad tas kļūst par bremzējošu faktoru. Pašvaldībām ir jāspēj un, esmu pārliecināts, tās spēs pacelties pāri un distancēties no konkrētās situācijas novadā, ko katrs no viņiem pārstāv. Tieši šādas tikšanās ir vērtīgas, lai kopīgi diskutētu un modelētu situāciju nākamajam sasaukumam, lai pašvaldību pārvaldība kļūtu efektīvāka un caurspīdīgāka."

 

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Sabiedrības informēšanas nodaļa

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!