• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Parlaments: Par sociālo drošību pašnodarbinātajiem, stjuartiem un pilotiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.04.2012., Nr. 61 https://www.vestnesis.lv/ta/id/246748

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ar saviem ģerboņiem – Latvijas novadi, pagasti, privātpersona

Vēl šajā numurā

19.04.2012., Nr. 61

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Parlaments: Par sociālo drošību pašnodarbinātajiem, stjuartiem un pilotiem

18.aprīlī Parlaments nobalsoja par jaunu ES regulu. Tā paredz sociālo sistēmu koordināciju, kas precizē noteikumus par bezdarbnieku pabalstu pašnodarbinātajiem, kuri strādā citās dalībvalstīs, un paredz, ka uz stjuartēm un pilotiem attieksies tās valsts sociālās aizsardzības noteikumi, kurā viņi visbiežāk sāk un beidz savu darba dienu.

“Jaunie noteikumi uzlabos vienotā tirgus darbību, pastiprinot sociālo aizsardzību daudziem darba ņēmējiem Eiropas Savienībā, piemēram, pārrobežu pašnodarbinātajiem un lidmašīnu apkalpes locekļiem,” uzsver par tiesību akta virzību Parlamentā atbildīgais deputāts Milans Kabrnohs.

Parlamentā 1.lasījumā par regulu nobalsoja 540 deputāti, pret – 19 un atturējās 30.

Bezdarbnieku pabalsts pašnodarbinātajiem

Regula precizē noteikumus, kas attiecas uz “pārrobežu pašnodarbinātajiem”, proti, pašnodarbinātajiem, kuri strādā divās vai vairāk dalībvalstīs un vismaz reizi nedēļā atgriežas savā dzīvesvietas dalībvalstī. Ja pašnodarbinātais veic sociālās iemaksas citā dalībvalstī un atgriežas savas dzīvesvietas dalībvalstī, kas nenodrošina bezdarbnieku pabalstu pašnodarbinātajiem (kā tas ir Latvijā), tad pēdējai valstij, kurā viņš veicis darbību, ir jāmaksā viņam bezdarbnieka pabalsts, paredz noteikumi.

Sociālās drošības tiesības lidmašīnu apkalpes locekļiem

Jaunā regula attiecībā uz lidmašīnu apkalpes locekļiem ievieš jēdzienu “mājas bāze”, lai nodrošinātu viņiem sociālās drošības tiesības. “Mājas bāze” ir vieta, no kuras apkalpes loceklis parasti sāk un kurā beidz darba laiku, un kurā lidsabiedrība parasti neatbild par viņa izmitināšanu.

Iepriekš juridisku nepilnību dēļ ES tiesību aktos zemo cenu lidsabiedrības ir piemērojušas darbiniekiem sociālās drošības sistēmas, kas ir neizdevīgākas nekā darbinieka “mājas bāzē”.

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!