• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2012. gada 30. marta lēmums Nr. 27 "Par tirgus dalībnieku apvienošanos". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.04.2012., Nr. 59 https://www.vestnesis.lv/ta/id/246589

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Konkurences padomes lēmums Nr.E02-18

Par pārkāpuma konstatēšanu, tiesiskā pienākuma un naudas soda uzlikšanu

Vēl šajā numurā

17.04.2012., Nr. 59

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 27

Pieņemts: 30.03.2012.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Konkurences padomes lēmums Nr.27

Rīgā 2012.gada 30.martā (prot. Nr.19, 5.§)

Lēmuma publiskojamā versija

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

Lieta Nr. 688/12/03.02./3
Par Tognum AG un Aggretech AG apvienošanos

Konkurences padome 07.03.2012. saņēma Tognum AG pilnvaroto pārstāvju (turpmāk – Iesniedzējs) sagatavoto saīsināto ziņojumu par Tognum AG apvienošanos ar Aggretech AG (turpmāk – ziņojums). Ziņojums neatbilda Ministru kabineta 29.09.2008. noteikumu Nr.800 "Kārtība, kādā iesniedz un izskata pilno un saīsināto ziņojumu par tirgus dalībnieku apvienošanos" prasībām, par ko Konkurences padome informēja Iesniedzēju, norādot uz nepilnībām ziņojumā. Konkurences padome papildinājumus pie ziņojuma saņēma 12.03.2012. un 16.03.2012., tādēļ par ziņojuma saņemšanas dienu Konkurences likuma 16.panta pirmās daļas izpratnē Konkurences padome noteica 16.03.2012. un informēja par to Iesniedzēju.

Izvērtējot ziņojumā ietverto informāciju, Konkurences padome

konstatēja:

1. Apvienošanās dalībnieki

1.1. Tognum AG ir Vācijā reģistrēta sabiedrība, reģistrēta Ulmas Pirmās instances tiesas uzņēmumu reģistrā ar Nr. HRB 721056, juridiskā adrese: Mabachplatz 1, 88040, Firedrichshafen, Vācija, kura ir divu sabiedrību – Daimler AG un Rolls-Royce Group plc – kontrolēts uzņēmums: abas sabiedrības ir vienīgās dalībnieces (katrai 50% kapitāldaļu) sabiedrībā Engine Holding GmbH, kurai, savukārt, ir izšķiroša ietekme sabiedrībā Tognum AG (99,98% kapitāldaļu pieder Engine Holding GmbH; 1,02% kapitāldaļu pieder institucionāliem un mazajiem investoriem) (skatīt attēlu Nr.1).


Attēls Nr.1.
Dalībnieku ietekme Tognum AG

Tognum AG nodarbojas ar (1) motoru un dzinēju ražošanu kuģiem, sauszemes un dzelzceļa lielgabarīta transportlīdzekļiem, militāriem transportlīdzekļiem, kā arī naftas un gāzes industriju vajadzībām, kā arī minēto iekārtu tirdzniecību, (2) decentralizētu energoiekārtu (t.sk. ar dīzeļdegvielu darbināmas iekārtas avārijas/rezerves strāvas ģeneratoriem, bāzes jaudas elektrostacijām un maksimuma jaudas elektrostacijām), kā arī uz gāzes motoru un/vai gāzes turbīnu pamata veidoto koģenerācijas iekārtu ražošanu un tirdzniecību un (3) degvielas iešprices sistēmu ražošanu un tirdzniecību. Tognum AG ir tieša vai netieša izšķiroša ietekme 44 uzņēmumos. Ziņojumā norādīts, ka izmaiņas attiecībā uz Tognum AG darbības jomām pēc apvienošanās nav plānotas.

Engine Holding GmbH ir Vācijā reģistrēta sabiedrība, reģistrēta Štutgartes Pirmās instances tiesas uzņēmumu reģistrā ar Nr. HRB 736842, tās juridiskā adrese: Epplestraβe 225, 70567 Stuttgart, Vācija, kuru izveidoja Daimler AG un Rolls-Royce plc ar mērķi iegādāties un pārvaldīt kapitāla daļas sabiedrībā Tognum AG. Daimler AG un  Rolls-Royce plc katrai pieder 50% sabiedrības Engine Holding GmbH kapitāla daļas. Engine Holding GmbH 2011.gadā nav veikusi saimniecisko darbību. Ziņojumā norādīts, ka izmaiņas attiecībā uz Engine Holding GmbH darbības jomām pēc apvienošanās nav plānotas.

Daimler AG ir Vācijā reģistrēta sabiedrība, reģistrēta Štutgartes Pirmās instances tiesas uzņēmumu reģistrā ar Nr. HRB 19360, tās juridiskā adrese: Mercedesstrasse 137, 70327, Stuttgart, Vācija. Daimler AG galvenokārt darbojas vieglo un kravas automašīnu, kā arī autobusu ražošanas, finanšu pakalpojumu, apdrošināšanas, autoparka pārvaldības jomās. Daimler AG pieder virkne meitas uzņēmumu, kuri darbojas neskaitāmos tirgus segmentos. Daimler AG ir akciju sabiedrība, kurā nevienam tirgus dalībniekam nav tieša vai netieša izšķiroša ietekme, savukārt Daimler AG ir izšķiroša ietekme 557 citos uzņēmumos. Ziņojumā norādīts, ka izmaiņas attiecībā uz Daimler AG darbības jomām pēc apvienošanās nav plānotas.

Rolls-Royce Group plc ir Apvienotajā Karalistē reģistrēta sabiedrība, reģistrācijas Nr.1003142, tās juridiskā adrese: 65 Buckingham Gate, London SW1E 6AT, Apvienotā Karaliste. Rolls-Royce Group plc darbojas civilās un komerciālās aviācijas, kosmosa kuģu un kuģu dzinēju ražošanas, kuģu un kuģu iekārtu ražošanas, un strāvas ģeneratoru ražošanas jomās. Rolls-Royce Group plc ir akciju sabiedrība, kurā nevienam tirgus dalībniekam nav tieša vai netieša izšķiroša ietekme, savukārt Rolls-Royce Group plc ir tieša vai netieša izšķiroša ietekme 68 uzņēmumos. Ziņojumā norādīts, ka izmaiņas attiecībā uz Rolls-Royce Group plc darbības jomām pēc apvienošanās nav plānotas.

Tognum AG ar saistītajiem uzņēmumiem (skatīt attēlu Nr.1) uzskatāmi par vienu tirgus dalībnieku Konkurences likuma 1.panta 9.punkta izpratnē.

1.2. Aggretech AG ir Vācijā reģistrēta sabiedrība, reģistrēta Passau Pirmās instances tiesas uzņēmumu reģistrā ar Nr. HRB 6965, tās juridiskā adrese: Rotthofer Straβe 8, 940099 Ruhstorf, Vācija. Aggretech AG galvenā darbības joma ir strāvas ģeneratoru ražošana un tirdzniecība, neliels apgrozījums Aggretech AG veidojas no strāvas ražošanas ierīču iznomāšanas, apkopes un garantijas pakalpojumu sniegšanas. Aggretech AG darbojas arī metāla apstrādes pakalpojumu sniegšanas jomā. Vienīgais dalībnieks sabiedrībā Aggretech AG ir fiziska persona Roland Gründl.

2. Apvienošanās veids

Tognum AG 2012.gada 16.februārī noslēdza līgumu par sabiedrības Aggretech AG kapitāla daļu pirkšanu. Apvienošanās rezultātā Tognum AG iegūs izšķirošu ietekmi (*) sabiedrībā Aggretech AG, tādējādi saskaņā ar Konkurences likuma 15.panta pirmās daļas 3.punktu darījums ir vērtējams kā apvienošanās, vienam tirgus dalībniekam iegūstot izšķirošu ietekmi pār citu tirgus dalībnieku.

3. Ziņojuma iesniegšanas pienākums

Atbilstoši Konkurences likuma 15.panta otrajai daļai, tirgus dalībnieki, kuri nolēmuši apvienoties kādā no šā panta pirmajā daļā paredzētajiem veidiem, tai skaitā vienam tirgus dalībniekam iegūstot izšķirošu ietekmi pār citu tirgus dalībnieku, pirms apvienošanās iesniedz Konkurences padomei pilnu ziņojumu atbilstoši Ministru kabineta 29.09.2008. noteikumos Nr.800 "Kārtība, kādā iesniedz un izskata pilno un saīsināto ziņojumu par tirgus dalībnieku apvienošanos" (turpmāk – Noteikumi Nr.800) noteiktajai kārtībai, ja: (1) apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā Latvijas teritorijā ir bijis ne mazāks par 25 miljoniem latu vai (2) apvienošanās dalībnieku kopējā tirgus daļa konkrētajā tirgū pārsniedz 40 procentus. Apvienošanās dalībnieku kopējā apgrozījuma aprēķināšanas noteikumus nosaka Noteikumu Nr.800 trešā daļa.

Savukārt 15.panta otrā divi prim daļa nosaka, ka šā panta otrajā daļā minētajiem tirgus dalībniekiem (t.i., tiem, kuru apvienošanās gadījumā izpildās augstāk minētie ziņojuma iesniegšanas kritēriji) ir tiesības iesniegt Konkurences padomei saīsināto ziņojumu par apvienošanos, ja: (1) neviens no apvienošanās dalībniekiem nedarbojas vienā konkrētajā tirgū vai ar to vertikāli saistītā tirgū vai (2) apvienošanā iesaistīto tirgus dalībnieku kopējā tirgus daļa konkrētajā tirgū nepārsniedz 15 procentus.

Ziņojumā norādīts, ka apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums, kas aprēķināts atbilstoši Noteikumiem Nr.800, 2011.gadā Latvijas Republikas teritorijā bija LVL (*), kas pārsniedz Konkurences likuma 15.panta otrās daļas 1.punktā noteikto slieksni, tādēļ paredzētā apvienošanās ir darījums, par kuru iesniedzams ziņojums Konkurences padomei.

Atbilstoši Ziņojumā sniegtajai informācijai apvienošanā iesaistīto tirgus dalībnieku tirgus daļa nevienā no konkrētajiem tirgiem nepārsniedz 15 procentus, tādēļ tirgus dalībnieki ir iesnieguši Konkurences padomei saīsināto ziņojumu par apvienošanos.

4. Ietekmētie tirgi

Saskaņā ar Konkurences likuma 1.panta 4.punktu konkrētais tirgus ir konkrētās preces tirgus, kas izvērtēts saistībā ar konkrēto ģeogrāfisko tirgu. Atbilstoši Konkurences likuma 1.panta 5.punktam konkrētās preces tirgus ir noteiktas preces tirgus, kurā ietverts arī to preču kopums, kuras var aizstāt ar šo noteikto preci konkrētajā ģeogrāfiskajā tirgū, ņemot vērā pieprasījuma un piedāvājuma aizstājamības faktoru, preču pazīmes un lietošanas īpašības, savukārt konkrētais ģeogrāfiskais tirgus ir ģeogrāfiskā teritorija, kurā konkurences apstākļi konkrētās preces tirgū ir pietiekami līdzīgi visiem šā tirgus dalībniekiem, un tādēļ šo teritoriju var nošķirt no citām teritorijām (Konkurences likuma 1.panta 3.punkts).

Saskaņā ar ziņojumā sniegto informāciju Aggretech AG galvenā darbības joma ir strāvas ģeneratoru ražošana un tirdzniecība. Neliels apgrozījums Aggretech AG veidojas no strāvas ražošanas ierīču iznomāšanas, apkopes un garantijas pakalpojumu sniegšanas, kā arī pakārtoti Aggretech AG darbojas arī metāla apstrādes pakalpojumu sniegšanas jomā, tomēr ziņojumā norādīts, ka apgrozījums attiecībā uz šiem pakalpojumiem tiek sasniegts tikai Vācijas Federatīvās Republikas teritorijā, un tas aizņem nebūtisku daļu no kopējā šīs nozares apjoma.

Tognum AG un ar to saistītie uzņēmumi darbojas ļoti daudzos tirgus segmentos, tomēr to darbība, vērtējot kopsakarā ar Aggretech AG darbības jomām, Latvijas teritorijā pārklājas tikai attiecībā uz strāvas ģeneratoru tirdzniecības jomu.

Iesniedzējs ziņojumā norāda, ka strāvas ģeneratori ir ierīces, kuru pamatā ir dīzeļdegvielas, gāzes vai benzīna dzinējs, kurš ir apvienots ar maiņstrāvas ģeneratoru.

Eiropas Komisija (turpmāk – Komisija) savā praksē, definējot konkrēto tirgu, ir norādījusi, ka pastāv divas galvenās strāvas ģeneratoru grupas: (1) ar gāzi darbināmie strāvas ģeneratori, (2) ar šķidro degvielu darbināmie strāvas ģeneratori1. Komisija ir nodalījusi ar gāzi darbināmos strāvas ģeneratorus no tādiem, kas tiek darbināti ar dīzeļdegvielu, papildus norādot, ka ar dīzeļdegvielu darbinātie strāvas ģeneratori varētu tikt iedalīti grupās, balstoties uz to jaudas rādītājiem: (1) 7-150kW, (2) 150-1000kW, (3) 1001-2500kW, (4) virs 2500kW2. Attiecībā uz strāvas ģeneratoriem, kas tiek darbināti ar gāzi, Komisija ir minējusi iespēju dalījumam par pamatu izmantot esošo iedalījumu attiecībā uz iekšdedzes dzinējiem, proti: (1) 0-1000kW, (2) 1000-2000kW, (3) 2000-5000kW, (4) virs 5000kW3. Citos lēmumos Komisija ir minējusi iespēju konkrētos preču tirgus ar gāzi darbināmo strāvas ģeneratoru jomā iedalīt atkarībā no to motoru darbības ātruma4 (ģeneratori ar ātrgaitas motoru – virs 1000rpm (apgriezieni minūtē), ģeneratori ar vidēja ātruma motoru – (zem 1000rpm) vai iedalīt atkarībā no ģeneratoru jaudas5 (gāzes ģeneratori ar jaudu zem 500kW un jaudu virs 500kW).

Komisija ir atzinusi, ka divu apvienošanās dalībnieku darbības jomas nepārklājas, ja, piemēram, viens no tiem darbojas strāvas ģeneratoru jomā zem 2,5 MW, bet otrs attiecīgi virs 2,5 MW6. Tomēr Komisija savos lēmumos ir atstājusi neatbildētu jautājumu par to, vai katra no strāvas ģeneratoru grupām (strāvas ģeneratoru veidiem atkarībā no jaudas, degvielas vai motoru darbības ātruma) veido atsevišķu konkrētās preces tirgu, lēmumos atstājot tirgus definīciju atvērtu.

Ņemot vērā iepriekš norādīto, secināms, ka konkrēto preču tirgu noteikšanas kontekstā ģeneratorus var iedalīt pēc ģeneratoru veida, jaudas un citiem parametriem. Konkurences padomes ieskatā šajā lietā nav nepieciešams izdarīt galēju secinājumu par konkrētās preces tirgu, jo neatkarīgi no tā, kā šie tirgi tiktu noteikti, apvienošanās rezultātā nav konstatējama būtiska ietekme uz konkurenci arī šaurāk definētos tirgos (skatīt lēmuma 5.punktu).

Attiecībā uz strāvas ģeneratoriem Komisija ir definējusi konkrēto ģeogrāfisko tirgu kā tādu, kurš aptver vismaz visu Eiropas Ekonomiskās Zonas teritoriju7, ņemot vērā, ka konkurences apstākļi tirgus dalībniekiem dažādos reģionos nav būtiski atšķirīgi, kā arī to, ka nepastāv būtiski šķēršļi jaunu dalībnieku ienākšanai attiecīgajos reģionos.

Konkurences padomes ieskatā strāvas ģeneratoru tirgus ģeogrāfiski var tikt definēts vismaz kā Eiropas Ekonomiskās Zonas teritorija, tomēr, ņemot vērā konkrētās apvienošanās nebūtisko ietekmi uz konkurenci (skatīt lēmuma 5.punktu), Konkurences padome šajā lietā atstāj konkrētā ģeogrāfiskā tirgus definīciju atvērtu, izvērtējot apvienošanās ietekmi Latvijas Republikas teritorijā.

5. Ietekmes uz konkurenci izvērtējums

Atbilstoši ziņojumā sniegtajai informācijai strāvas ģeneratoru tirgus lielums pēc apgrozījuma 2011.gadā bija LVL 9,42 miljardi, no kuriem LVL 1,47 miljardi bija šī tirgus apgrozījums Eiropā.

Aggretech AG kopējais apgrozījums 2011.gadā strāvas ģeneratoru jomā bija LVL (*), no kuriem LVL (*) ir attiecināmi uz Eiropu. Savukārt Tognum AG un ar to saistīto uzņēmumu apgrozījums 2011.gadā strāvas ģeneratoru jomā bija apmēram LVL (*), no kuriem LVL (*) ir attiecināmi uz Eiropu. Ņemot vērā minēto, apvienošanās dalībnieku kopējā tirgus daļa pasaules mērogā veido mazāk kā 10% (*) un mazāk kā 15% (*) Eiropas mērogā8.

Konkurences padome izvērtēja apvienošanās dalībnieku apgrozījumu un aptuvenās tirgus daļas Eiropas Ekonomiskajā Zonā un globāli, sadalot apgrozījumu pa ģeneratoru segmentiem (ar dīzeļdegvielu darbināmie un ar gāzi darbināmie; kā arī atkarībā no ģeneratoru jaudas9). Izvērtējot ziņojumā sniegto informāciju, Konkurences padome secina, ka vienā no segmentiem (ar gāzi darbināmie strāvas ģeneratori ar jaudu 3001 - 10000kW) apvienošanās dalībnieku kopējā tirgus daļa Eiropas Ekonomiskajā Zonā ir mazāka kā 15% (*), savukārt pārējos 7 segmentos kopējā apvienošanās dalībnieku tirgus daļa ir mazāka kā 10%.

Iesniedzējs norāda, ka galvenie apvienošanās dalībnieku konkurenti strāvas ģeneratoru tirdzniecības tirgū ir General Electric, Cummins, Guascor, Mitsubishi, MAN, Caterpillar, SDMO, Himoninsa, Pramac, Coelmo, Volvo, Visa, Scania.

Gan Tognum AG un ar to saistītie uzņēmumi, gan Aggretech AG Latvijas teritorijā realizē strāvas ģeneratorus. Tognum AG realizē strāvas ģeneratorus Latvijas teritorijā ar neatkarīga izplatītāja Latvijā starpniecību, savukārt Aggretech AG strāvas ģeneratorus izplata ar saistītā uzņēmuma  Vācijā starpniecību, kas strāvas ģeneratorus pārdod gala patērētājiem arī Latvijā.

Saskaņā ar ziņojumā norādīto strāvas ģeneratoru tirgus kopējais apgrozījums Latvijas teritorijā ir ~ LVL 35 140 200. Vienlaikus apvienošanās dalībnieki norāda, ka mainīgā pieprasījuma dēļ tirgus ir pakļauts būtiskām svārstībām. Tognum AG un ar to saistīto uzņēmumu strāvas ģeneratoru tirdzniecības neto apgrozījums Latvijas teritorijā 2011.gadā bija ~ LVL (*), bet Aggretech AG neto apgrozījums Latvijas teritorijā 2011.gadā bija ~ LVL (*), tādējādi apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums Latvijas teritorijā veido mazāk nekā 15% (*) no kopējā tirgus apjoma. Ziņojumā papildus norādīts, ka Tognum AG un ar to saistītie uzņēmumi periodā no 2009.gada līdz 2011.gadam uz Latviju ir piegādājuši vidēji vienu strāvas ģeneratoru gadā (Iesniedzējs norāda, ka attiecībā uz Aggretech AG šis rādītājs varētu būt nedaudz augstāks), bet apvienošanās dalībnieku kopējā tirgus daļa Latvijas teritorijā šajā periodā nepārsniedz 15% (*).

Iesniedzējs norāda, ka galvenie apvienošanās dalībnieku konkurenti strāvas ģeneratoru tirdzniecībā Latvijas teritorijā ir CAT Caterpillar (kopā ar saistītajiem uzņēmumiem Perkins Engines Company Ltd un MWM GmbH) (ASV), Cummins Inc. (ASV), Pramac S.p.A. (Itālija), SDMO (Francija).

Latvijas teritorija ir daļa no Eiropas Ekonomiskās Zonas kopējā tirgus, tāpēc apvienošanās ietekme Latvijā ir cieši saistīta ar kopējo konkurences situāciju konkrētajā tirgū Eiropas Ekonomiskajā Zonā. Izvērtējot iepriekš minēto, secināms, ka strāvas ģeneratoru tirdzniecības tirgū darbojas vairāki strāvas ģeneratoru tirgotāji, no kuriem daļa pārdod strāvas ģeneratorus arī  Latvijā (CAT Caterpillar (kopā ar saistītajiem uzņēmumiem Perkins Engines Company Ltd un MWM GmbH) (ASV), Cummins Inc. (ASV), Pramac S.p.A. (Itālija), SDMO (Francija)). Konkurences padome secina, ka strāvas ģeneratoru tirgū nepastāv ienākšanas barjeras Latvijas teritorijā. Strāvas ģeneratorus Eiropas Ekonomiskās Zonas tirgus dalībnieki var pārdot Latvijā ar neatkarīga izplatītāja starpniecību, kā to veic Aggretech AG, vai arī no citas valsts, kā to līdz šim ir veikusi Tognum AG. Līdz ar to, ņemot vērā gan apvienošanās dalībnieku tirgus daļas apmēru un konkurentu skaitu Eiropas Ekonomiskās Zonas teritorijā, gan apvienošanās dalībnieku nelielos darbības apmērus (tirgus daļu) Latvijas teritorijā strāvas ģeneratoru tirdzniecības jomā, gan barjeru neesamību ģeneratoru tirdzniecībai Latvijas teritorijā, Konkurences padome secina, ka apvienošanās rezultātā netiek būtiski samazināta konkurence apvienošanās rezultātā ietekmētajā tirgū Latvijas Republikas teritorijā.

Ņemot vērā iepriekšminēto un pamatojoties uz Konkurences likuma 8.panta pirmās daļas 5.punktu, 15.panta pirmās daļas 3.punktu un otrās daļas 1.punktu, 16.panta pirmo un ceturto daļu, Konkurences padome

nolēma:

atļaut Tognum AG un Aggretech AG apvienošanos, kas paredzēta Tognum AG iegūstot izšķirošu ietekmi pār Aggretech AG.

Saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta otro daļu Konkurences padomes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā no šī lēmuma spēkā stāšanās dienas.


(*) – Ierobežotas pieejamības informācija

1 Komisijas 28.07.2011. lēmums lietā Nr.COMP/M.6172 – Daimler / Rolls-Royce / Tognum / Bergen, 43.p.;

2 Komisijas 28.07.2011. lēmums lietā Nr.COMP/M.6172 – Daimler / Rolls-Royce / Tognum / Bergen, 44.p.; Komisijas 23.02.1998. lēmums lietā Nr.IV/M.1094 – Caterpillar / Perkins Engines, 16.p.;

3 Komisijas 28.07.2011. lēmums lietā Nr.COMP/M.6172 – Daimler / Rolls-Royce / Tognum / Bergen, 47.p.;

4 Komisijas 19.10.2011. lēmums lietā Nr.COMP/M.6106 – Caterpillar / MWM, 51.p.;

5 Komisijas 19.10.2011. lēmums lietā Nr.COMP/M.6106 – Caterpillar / MWM, 56.p.,71.p.;

6 Komisijas 28.07.2011. lēmums Nr.COMP/M.6172 – Daimler / Rolls-Royce / Tognum / Bergen, 100.p., 103.p.;

7 Komisijas 28.07.2011. lēmums lietā Nr.COMP/M.6172 – Daimler / Rolls-Royce / Tognum / Bergen, 58., 60.p.; Komisijas 23.02.1998. lēmums lietā Nr.IV/M.1094 – Caterpillar / Perkins Engines, 19.-21.p.;  Komisijas 17.11.1997. lēmums lietā Nr.IV/M.1015 – Cummins / Wärtsilä, 20.p.; Komisijas 14.04.2003. lēmums lietā Nr.COMP/M.3113 – GE / Jenbacher, 11.p.; Komisijas 04.01.2011. lēmums lietā Nr.COMP/M.6039 – GE / Dresser, 26.-28.p.;

8 Iesniedzējs norāda, ka norādīto kopējo tirgus apjomu veido tikai ātrgaitas motori (savukārt Tognum AG un ar to saistīto uzņēmumu apgrozījuma aprēķinā ir iekļauts arī Rolls-Royce plc apgrozījums vidējā ātruma motoru ražošanā), turklāt kopējā tirgus apjomā netiek ieskaitīti arī pēcpārdošanas apkalpošanas ieņēmumi un iznomāšanas ieņēmumi (savukārt Tognum AG un ar to saistīto uzņēmumu apgrozījuma aprēķinā šie ieņēmumi ir iekļauti), tādējādi patiesie apvienošanās dalībnieku tirgus daļas apmēri ir mazāki;

9 Atbilstoši šī lēmuma 4.punktā sniegtajam strāvas ģeneratoru iedalījumam.

Konkurences padomes priekšsēdētāja p.i Dz.Striks

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!