• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Nodarbinātības valsts aģentūra: Par ekspertu padomiem pirms došanās strādāt uz ārvalstīm. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.04.2012., Nr. 55 https://www.vestnesis.lv/ta/id/246324

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par apstrādes rūpniecības ražošanas apjomu

Vēl šajā numurā

05.04.2012., Nr. 55

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Nodarbinātības valsts aģentūra: Par ekspertu padomiem pirms došanās strādāt uz ārvalstīm

Cilvēki, kuri pēc pašu iniciatīvas vai draugu ieteikumiem dodas darba meklējumos uz ārzemēm, nepārliecinoties par reālām legāla darba iespējām konkrētajā valstī, nereti nokļūst neapskaužamā situācijā – paliek gan bez darba, gan bez naudas mājupceļam. Tāpat tiek saņemtas sūdzības par nelegālām firmām, kas, solot iekārtot darbā ārzemēs, no cilvēkiem izvilina naudu, bet solīto darbu nenodrošina.

Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) atgādina, ka pirms lēmuma pieņemšanas doties strādāt uz ārvalstīm, darba meklētājam jābūt labi informētam par situāciju darba tirgū, dzīves un darba apstākļiem konkrētajā valstī. Šādu informāciju var saņemt pie Eiropas nodarbinātības dienestu tīkla (EURES) konsultantiem NVA filiālēs Rīgā, Daugavpilī, Rēzeknē, Liepājā un Cēsīs.

Pirms meklē darbu ārvalstīs, noskaidro:

• Kādā līmenī jābūt svešvalodas zināšanām?

• Kādi ir darba nosacījumi attiecīgajā ārvalstī?

• Kā ārvalstī tiek noformēti dokumenti – darba līgums, nodokļu karte u.c.?

• Kāda ir reģistrācijas kārtība, ierodoties ārvalstīs – uzturēšanās reģistrācija/atļauja, iedzīvotāju reģistrs u.c.?

• Kā un kur labāk meklēt dzīvesvietu?

• Kādi ir dzīves un darba apstākļi ārvalstī?

• Vai iepriekš iegūtā izglītība ārvalstī tiks atzīta?

• Kādas ir sociālās garantijas un nodokļu sistēma ārvalstī?

• Kāda ir izglītības sistēma ārvalstī?

• Kāda ir valsts kultūra, sabiedrības īpatnības?

Meklējot darbu individuāli, Nodarbinātības valsts aģentūra iesaka izmantot drošus resursus gan vakanču aplūkošanai, gan citas informācijas iegūšanai, informāciju ieteicams meklēt gan Latvijas, gan ārvalstu oficiālajās valsts institūciju mājaslapās. Savukārt, izvēloties darbā iekārtošanas aģentūru pakalpojumus, svarīgi, lai šim komersantam būtu NVA izsniegta licence. Informācija par komersantiem, kuri NVA ir saņēmuši licences darbā iekārtošanās pakalpojumu sniegšanai, ir atrodama NVA mājaslapā.

Nodarbinātības valsts aģentūra uzrauga licencētos komersantus, kas sniedz darbiekārtošanas pakalpojumus. Savukārt licencēto komersantu vidū ir gadījumi, kad darba meklētājiem netiek nodrošināts līguma noteikumiem atbilstošs pakalpojums, piemēram, darbs neatbilst darba piedāvājumā minētajam. NVA izvērtē šādus gadījumus, un, ja darba meklētāja sūdzība ir pamatota, saskaņā ar MK Noteikumu par darbiekārtošanas pakalpojumu sniedzēju licencēšanas un uzraudzības kārtību regulējumu tiek pieņemts lēmums par licences darbības apturēšanu vai anulēšanu, nosakot komersantam par pienākumu atmaksāt darba meklētājam darbiekārtošanas pakalpojuma ietvaros iemaksāto naudas summu.

2011.gadā Nodarbinātības valsts aģentūra saņēmusi 25 klientu sūdzības par licencēto darbiekārtošanas firmu darbību, no tām 10 sūdzības izrādījās nepamatotas. 2011.gadā, veicot darbiekārtošanas pakalpojumu sniedzēju uzraudzības pārbaudes, tika anulētas 11 licences, savukārt 7 licenču darbība tika apturēta.

Ja Nodarbinātības valsts aģentūra saņem sūdzības par fiziskām personām un firmām, kas sniedz darbiekārtošanas pakalpojumus bez attiecīgas licences, informācija tiek pārsūtīta policijai.

Latvijas darba meklētājiem, kuri apsver iespēju strādāt ārvalstīs, ieteicams uzklausīt ekspertu padomus, lai darba piedāvājumu klāstā atšķirtu patiesību no viltus un zinātu, kā pareizi rīkoties, meklējot darbu vai strādājot ārpus Latvijas.

Nodarbinātības valsts aģentūra un Ārlietu ministrija atgādina:

• izvērtējot darba piedāvājumu ārvalstīs, iepazīsties ar informāciju par darba un dzīves apstākļiem attiecīgajā valstī. Konsultējies ar NVA Eiropas nodarbinātības dienestu tīkla (EURES) speciālistiem;

• uzzini, kas jāņem vērā, izmantojot privāto firmu piedāvātos darbiekārtošanas pakalpojumus. Plašāka informācija par licencētajiem darbiekārtošanas pakalpojumu sniedzējiem atrodama Nodarbinātības valsts aģentūras mājaslapā;

• uzzini, kur saņemt palīdzību, ja ārvalstīs rodas ārkārtas situācija.

Lai informācija par ceļošanu un nodarbinātības jautājumu problemātiku ārvalstīs būtu iedzīvotājiem pieejamāka, Ārlietu ministrija piedāvā konsultācijas pa bezmaksas informatīvo tālruni – 80005905 (darba laikā vai zvanot no ārvalstīm tālruņa numurs: +371 67015905). Tāpat pilnveidots Konsulārais reģistrs, kas nodrošina operatīvu nepieciešamās palīdzības saņemšanu ārvalstīs.

Tālruņa numurs ārkārtas situācijām +371 26337711 (diennakts dežūrtālrunis ārkārtas situācijās: nāves gadījumi, smagas saslimšanas, katastrofas u.tml.)

 

NVA Informācijas un dokumentu pārvaldības nodaļa

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!