• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ārvalstu investoru padome Latvijā: Par labas pārvaldības principu Latvijas ostās. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.03.2012., Nr. 52 https://www.vestnesis.lv/ta/id/246077

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Pašvaldību savienība: Par rezolūciju "Par pirmsskolas izglītības iestādēm"

Vēl šajā numurā

30.03.2012., Nr. 52

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ārvalstu investoru padome Latvijā: Par labas pārvaldības principu Latvijas ostās

Ārvalstu investoru padome Latvijā (ĀIPL) un padomē pārstāvētās Amerikas, Dānijas, Igaunijas, Lielbritānijas, Norvēģijas, Nīderlandes, Somijas un Zviedrijas tirdzniecības kameras Latvijā 27.martā nosūtīja vēstuli Saeimas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai un visu Saeimā pārstāvēto frakciju priekšsēdētājiem, aicinot Saeimu atbalstīt Latvijas valdības deklarācijā noteikto mērķu īstenošanu, lai pilnveidotu ostu darbības pārraudzību un efektivitāti, samazinot politisko partiju ietekmi un veicinot pārvaldes neatkarību un profesionalitāti.

ĀIPL un Amerikas Tirdzniecības kamera Latvijā iepriekš iesniedza konkrētus priekšlikumus valdībai un Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai, aicinot veikt grozījumus likumdošanā, lai uzlabotu publiskā īpašuma – ostu – pārvaldību un nodrošinātu caurspīdīgumu, tādējādi piesaistot jaunas investīcijas, palielinot nozares konkurētspēju un papildinot valsts budžetu.

Ārvalstu investoru pārstāvošās organizācijas novērtē atbildīgās Saeimas komisijas ieguldījumu un atsaucību, izskatot ĀIPL ieteikumus un Amerikas Tirdzniecības kameras Latvijā iesniegtos likumdošanas grozījumus, kā arī cer uz Tieslietu, Satiksmes, Finanšu un Ekonomikas ministrijas konstruktīviem priekšlikumiem, strādājot darba grupās Likuma par ostām grozījumu izstrādē.

Vēstulē ārvalstu investoru pārstāvošās organizācijas atkārtoti vērsa uzmanību uz atsevišķiem ārvalstu investoriem būtiskiem jautājumiem un aicināja iestrādāt likumos labas pārvaldības principus publiskā īpašuma apsaimniekošanā:

• nosakot skaidru ostu misiju un mērķi saskaņā ar labas pārvaldības principiem,

• nodrošinot caurspīdīgu ostu pārvaldību,

• nodrošinot vienlīdzīgas tiesības visiem komersantiem un novēršot nevienlīdzīgu konkurenci.

Ārvalstu investoru pārstāvji uzsvēra, ka nevienlīdzīga konkurence ostās tikusi konstatēta ar trīs Konkurences padomes lēmumiem Rīgas brīvostā, savukārt Augstākās tiesas Senāts kopš 2007.gada pieņēmis piecus nolēmumus attiecībā uz strīdu izskatīšanu lietās par strīdu pakļautību administratīvajām tiesām, konsekventi norādot, ka uz brīvostām attiecas publisko tiesību regulējums. “Likumā skaidri jādefinē gan komercdarbības noteikumi ostās, gan strīdu izskatīšanas kārtība, lai investori būtu droši par savu investīciju aizsardzību, uzsākot komercdarbību Latvijas ostās. Tādējādi likumdevējs atslogos tiesu sistēmu, lai nenāktos nevajadzīgi tērēt resursus, izskatot identiskas lietas tikai jautājumā par strīdu pakļautību tiesai trīs tiesu instancēs kā līdz šim,” ir pārliecināti investori.

Ņemot vērā, ka ostu pārvaldes darbojas gan publisko, gan privāto tiesību jomā, ārvalstu investori pauda viedokli, ka skaidrāk jādefinē jomas, kurās ostu pārvaldes darbojas privāto tiesību jomā: “Mūsuprāt, ostu pārvaldēm būtu jāiekļaujas Valsts pārvaldes iekārtas likumā kā iestādei, organizējot atklātus konkursus ar skaidriem noteikumiem komersantiem gan par pakalpojumu sniegšanu ostās, gan par zemes un piestātņu nomu, kā arī iekļaujot ostu pārvalžu darbiniekus valsts vienotajā atalgojuma sistēmā.”

“Šobrīd likumā nav definēts, vai un kādu ekonomisku pienesumu no ostām iegūst Latvijas ekonomika un valsts budžets. Ostas ir Latvijas nacionālā bagātība un visas sabiedrības īpašums. Rūpīga un atbildīga valsts īpašuma apsaimniekošana ir ostu pārvalžu atbildība un pienākums, par kuru regulāri jāinformē sabiedrība,” pauda investori.

Investoru pārstāvji norādīja, ka spēkā esošais Papildu saprašanās memorands starp Latviju un ES par finanšu palīdzību paredzējis jau līdz 2012.gada jūnija beigām ostu pārvaldību padarīt caurskatāmāku un efektīvāku, pārskatot ostu taksācijas režīmu un samazinot ostu pārvaldes komercdarbību.

Ārvalstu investoru pārstāvji pauda pārliecību, ka skaidri nosakot Latvijas ostu darbības mērķus, nodrošinot caurspīdīgumu un vienlīdzīgu konkurenci, ostas dos lielāku ieguldījumu Latvijas ekonomikā. ĀIPL un padomē pārstāvētās Tirdzniecības kameras aicināja Saeimas priekšsēdētāju un Saeimā pārstāvētās frakcijas uz konstruktīvu sadarbību, lai pilnveidotu Latvijas ostu uzņēmējdarbības vidi, veicinot jaunu investīciju ieplūšanu valstī.

Ģirts Greiškalns, ĀIPL izpilddirektors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!