• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ventspils pilsētas domes 2012. gada 3. februāra saistošie noteikumi Nr. 6 "Mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas noteikumi Ventspils pilsētā". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.03.2012., Nr. 50 https://www.vestnesis.lv/ta/id/245882

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Daugavpils pilsētas domes saistošie noteikumi Nr.8

Par Daugavpils pilsētas domes 2002.gada 29.aprīļa saistošo noteikumu Nr.4 "Daugavpils pilsētas peldvietu ierīkošanas, apsaimniekošanas un sanitārijas noteikumi" atzīšanu par spēku zaudējušiem

Vēl šajā numurā

28.03.2012., Nr. 50

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ventspils pilsētas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 6

Pieņemts: 03.02.2012.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ventspils pilsētas domes saistošie noteikumi Nr.6

Pielikums Ventspils pilsētas domes
2012.gada 3.februāra lēmumam Nr.24
(prot. Nr.3; 11.§)

Mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas noteikumi Ventspils pilsētā

Izdoti saskaņā ar Latvijas Republikas
likuma "Par pašvaldībām" 43.panta
pirmās daļas 10.punktu

I. Vispārīgie noteikumi

1. Noteikumos "Mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas noteikumi Ventspils pilsētā" (turpmāk – Noteikumi) lietotie termini:

1.1. Mājas dzīvnieki – šo noteikumu izpratnē mājas (istabas) suņi un kaķi;

1.2. Reģistrācijas pazīšanas zīme- pašvaldības institūcijas izsniegts, speciāli šim nolūkam no alumīnija izgatavots žetons, kas ir apliecinājums tam, ka par Mājas dzīvnieku samaksāta ikgadējā pašvaldības nodeva;

1.3. Reģistrācijas numurs – numurs, ko piešķir Mājas dzīvniekam, to pirmreizēji reģistrējot pašvaldības institūcijā.

2. Noteikumi nosaka prasības, kādas ir jāievēro suņu un kaķu turēšanai, kā arī nosaka Mājas dzīvnieku īpašnieka un turētāja tiesības un pienākumus, kā arī Mājas dzīvnieku reģistrācijas kārtību Ventspils pilsētā.

3. Noteikumu mērķis ir nodrošināt veselīgu un tīru vidi Ventspils pilsētā, lai Mājas dzīvnieku turēšana neradītu draudus cilvēkiem un dzīvniekiem, nodrošināt Mājas dzīvnieku reģistrāciju un uzskaiti, samazināt Mājas dzīvnieku radīto traumu skaitu un novērst dzīvnieku infekcijas slimību izplatību.

4. Noteikumu prasību ievērošanu savas kompetences ietvaros uzrauga un kontrolē Ventspils pašvaldības iestādes un komercsabiedrības, ar kurām Ventspils pilsētas dome ir noslēgusi attiecīgu līgumu vai šim mērķim izveidojusi institūciju.

5. Daudzdzīvokļu mājas dzīvokļos aizliegts turēt lauksaimniecības dzīvniekus (dzīvniekus, kurus tur pārtikas produktu iegādei).

II. Mājas dzīvnieku reģistrācijas kārtība un nodevu nomaksa

6. Ventspils pilsētā esošie Mājas dzīvnieki ir jāreģistrē atbilstoši normatīvos aktos noteiktajā kārtībā.

7. Par Mājas dzīvnieku turēšanu Ventspils pilsētā ir jāmaksā ikgadēja nodeva saskaņā ar Ventspils pilsētas pašvaldības saistošiem noteikumiem par pašvaldības nodevām Ventspils pilsētā. Pēc nodevas nomaksas tiek izsniegta reģistrācijas pazīšanas zīme.

8. Līdzekļi, kas tiek iegūti no maksas par Mājas dzīvnieku reģistrāciju un ikgadējās mājas dzīvnieku turēšanas nodevas, tiek izlietoti Mājas dzīvnieku reģistrācijas organizēšanai, dzīvnieku reģistrācijas pazīšanas zīmju un reģistrācijas numuru izgatavošanai, dzīvnieku patversmes uzturēšanai un speciālu suņu pastaigu laukumu ierīkošanai un uzturēšanai.

III. Mājas dzīvnieku īpašnieku (turētāju) pienākumi

9. Nodrošināt Mājas dzīvnieku turēšanu atbilstoši normatīvo aktu prasībām.

10. Nepieļaut Mājas dzīvnieku klaiņošanu.

11. Pēc Mājas dzīvnieka pazušanas konstatēšanas tā īpašnieks vai turētājs nekavējoties ziņo Ventspils pilsētas pašvaldības policijai.

12. Nodrošināt, lai Mājas dzīvniekam, atrodoties ārpus dzīvokļa vai mājas (vai mājas iežogota pagalma), būtu kakla siksna ar tai piestiprinātu reģistrācijas pazīšanas zīmi.

13. Nepieļaut, ka Mājas dzīvnieki rada netīrību daudzdzīvokļu dzīvojamo māju koplietošanas telpās un sabiedrisko ēku telpās, kā arī pilsētas sabiedriskās vietās.

14. Suņu pastaigu laukumos – Saules ielā 110A, Brīvības ielā 27A un Rindas ielā 33, Ventspilī, suns, ja tas nav atzīts par bīstamu, var atrasties bez pavadas tādā attālumā, kādā dzīvnieka īpašnieks vai turētājs spēj to kontrolēt.

Nav pieļaujams izvest suņus pastaigāties vietās, kur tas aizliegts ar speciālām zīmēm (piktogrammām) vai aizliegums noteikts normatīvajos aktos.

15. Dzīvojamo māju īpašniekiem un tiesiskajiem valdītājiem atļauts turēt Mājas dzīvniekus norobežotā namīpašuma iekšējā teritorijā, nemaksājot ikgadējo pašvaldības nodevu. Mājas dzīvnieka īpašniekam vai turētājam ar Mājas dzīvnieku atļauts atrasties pilsētas sabiedriskajā teritorijā (pastaigu laukumos, ielās un citos objektos), ja viņš samaksājis ikgadējo pašvaldības nodevu saskaņā ar noteikumu 7.punktu.

16. Pilsētas sabiedriskajā transportā Mājas dzīvnieku drīkst pārvadāt atbilstoši normatīvo aktu prasībām.

17. Mājas dzīvnieka īpašniekam vai turētājiem ir jāveic Mājas dzīvnieku vakcinācija atbilstoši normatīvo aktu prasībām.

18. Bīstamo suņu uzturēšanās sabiedriskā vietā pieļaujama atbilstoši normatīvo aktu prasībām.

IV. Klaiņojošo dzīvnieku izķeršana un izolācija

19. Klaiņojošo dzīvnieku izķeršanu veic persona, ar kuru Ventspils pilsētas pašvaldībai vai tās iestādei ir noslēgts līgums un kura to var veikt normatīvos aktos noteiktā kārtībā (turpmāk – Dienests). Atbildīgā iestāde, kura nodrošina informācijas pieejamību un informācijas aktualizāciju par dzīvnieku izķeršanu, ir Ventspils pilsētas pašvaldības iestāde "Komunālā pārvalde".

20. Klaiņojošie dzīvnieki tiek izķerti normatīvos aktos noteiktajā kārtībā.

21. Dzīvnieku var eitanizēt normatīvajos aktos noteiktā kārtībā vai atdot turējumā citai personai, ja 14 dienu laikā pēc dzīvnieka ievietošanas patversmē tā īpašnieks tam piederošo Mājas dzīvnieku neizņem no patversmes vai dzīvnieks nav identificējams. Visus izdevumus, kas saistīti ar dzīvnieka noķeršanu, transportēšanu un uzturēšanu, sedz tā īpašnieks.

22. Ventspils pilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā no pagalmiem, ielām un citām sabiedriskām vietām bojā gājušo dzīvnieku līķus savāc šo Noteikumu 19. punktā minētais Dienests divu stundu laikā no paziņošanas brīža.

V. Saistošo noteikumu izpildes kontrole un administratīvā atbildība par saistošo noteikumu neievērošanu

23. Tiesības kontrolēt dzīvnieku labturības prasību ievērošanu, Mājas dzīvnieku reģistrācijas kārtības ievērošanu, kā arī šajos Noteikumos noteikto prasību ievērošanu, sastādīt administratīvā pārkāpuma protokolus ir:

23.1. Ventspils pašvaldības policijas amatpersonām;

23.2. Ventspils pilsētas domes Būvniecības administratīvās inspekcijas amatpersonām.

24. Tiesības pieņemt lēmumu par administratīvā soda uzlikšanu saistībā ar 23.punktā noteikto prasību neievērošanu savas kompetences ietvaros ir:

24.1. Administratīvajai komisijai;

24.2. Ventspils pašvaldības policijas amatpersonām;

24.3. Ventspils pilsētas domes Būvniecības administratīvās inspekcijas amatpersonām.

25. Šo Noteikumu 23.punktā minētās amatpersonas ir tiesīgas nesastādīt protokolu par šajos Noteikumos paredzētajiem pārkāpumiem gadījumos, ja noteiktais sods nepārsniedz Ls 20 un to uzlikt, un iekasēt pārkāpuma izdarīšanas vietā, izsniedzot soda naudas kvīti atbilstoši normatīvo aktu prasībām. Ja pārkāpējs apstrīd viņam uzlikto sodu par to pārkāpumu izdarīšanu, kuri paredzēti šajos Noteikumos, vai ir citi apstākļi, kas traucē amatpersonai uzlikt sodu pārkāpuma izdarīšanas vietā, protokolu sastāda saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa normu prasībām.

26. Šo Noteikumu 23.punktā minēto amatpersonu sastādītie administratīvā pārkāpuma protokoli tiek iesniegti izskatīšanai atbilstoši piekritībai, un attiecīga lēmuma pieņemšanai par administratīvā soda uzlikšanu.

27. Par šo Noteikumu prasību neievērošanu:

27.1. izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu: fiziskajām personām – līdz LVL 150, juridiskajām personām – līdz LVL 500.

27.2. atkārtoti gada laikā pēc administratīvā soda piemērošanas – uzliek naudas sodu fiziskām personām līdz Ls 250 un juridiskām personām līdz Ls 1000.

28. Sods un tā izpilde neatbrīvo personu no pienākuma novērst pārkāpumu, kā arī tā sekas.

29. Šo Noteikumu 23.punktā minētos amatpersonu izdotos administratīvos aktus, kas izdoti par šo noteikumu pārkāpšanu, var apstrīdēt Ventspils pilsētas domes izpilddirektoram Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

30. Ventspils pilsētas izpilddirektora lēmumu par apstrīdēto administratīvo aktu, kā arī Ventspils pilsētas domes Administratīvās komisijas lēmumu par administratīvā soda uzlikšanu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

VI. Noslēguma jautājums

31. Noteikumi stājas spēkā nākamā dienā pēc to publicēšanas laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja
1.vietnieks infrastruktūras jautājumos J.Vītoliņš



 

Saistošo noteikumu Nr.6 "Mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas noteikumi Ventspils pilsētā"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojums Spēkā esošie noteikumi "Suņu un kaķu turēšanas noteikumi Ventspils pilsētā" (apstiprināti ar Ventspils pilsētas domes 1996.gada 24.oktobra lēmumu Nr.457) ir zaudējuši aktualitāti un kļuvuši neatbilstoši pašreizējai situācijai, jo mainījušies normatīvie akti par mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu, pārvadāšanu, reģistrēšanu, nodošanu patversmē, vakcinēšanu un citām saistošām sfērām, kā arī izdarīti grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, paredzot augstāku un diferencētu soda apmēru fiziskām un juridiskām personām.
2. Īss projekta satura izklāsts 2.1. Saistošie noteikumi izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 43.panta pirmās daļas 10.punktu;

2.2. Dome ir tiesīga izdot saistošos noteikumus, paredzot administratīvo atbildību par to pārkāpšanu, jo tas nav paredzēts likumos un Ministru kabineta noteikumos. Tā kā spēkā esošajos noteikumos nav ietverti pārkāpumi, par kuriem pašvaldība ir tiesīga uzlikt administratīvos sodus, radās nepieciešamība izstrādāt jaunus, ietverot noteikumus, lai varētu kontrolēt pienācīgu kārtību mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas jautājumos;

2.3. Mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas noteikumi Ventspils pilsētā nosaka kārtību, kāda jāievēro Ventspils pilsētas administratīvajā teritorijā, ja tās iedzīvotāji vai apmeklētāji vēlas turēt mājas (istabas) dzīvnieku vai iziet ar to pastaigā sabiedriskās vietās, dzīvojamās un koplietošanas telpās.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu 3.1. Saistošo noteikumu īstenošanai nav ietekmes uz pašvaldības budžetu;

3.2. Lai nodrošinātu saistošo noteikumu izpildi, nebūs nepieciešamība veidot jaunas institūcijas, darba vietas.

4. Informācija par plānoto projekta 4.1. Noteikumi ir saistoši visām fiziskām un juridiskām personām;

4.2. Saistošie noteikumi būs attiecināmi uz jebkuru Ventspils pilsētas iedzīvotāju un tās viesi, kurš vēlas turēt mājas (istabas) dzīvnieku vai ar to uzturēties Ventspils pilsētas administratīvajā teritorijā. Visām augstākminētajām mērķauditorijām netiks uzlikti jauni pienākumi, jo Ventspils pilsētā nodrošinātas vienlīdzīgas tiesības un iespējas izmantot sniegtos pakalpojumus jebkurai mērķgrupai.

5. Informācija par administratīvajām procedūrām

5.1. Personas saistošo noteikumu piemērošanā var griezties Ventspils pilsētas domē.

6. Informācija par sabiedrisko apspriešanu, saskaņošanu un konsultācijām ar privātpersonām 6.1. Saistošie noteikumi pēc to izstrādes no 11.oktobra līdz 31.oktobrim tika nodoti sabiedriskai apspriešanai, kuras laikā tika saņemti 18 dažādi ierosinājumi;

6.2. Noteikumi izstrādāšanas laikā ir tikuši saskaņoti ar Pārtikas un veterināro dienestu;

6.3. Noteikumu izstrādāšanas laikā tika pieaicināts pārstāvis no Dzīvnieku aizsardzības biedrības, kura viedoklis tika uzklausīts un iestrādāts noteikumos atbilstoši normatīvo aktu prasībām;

6.4. Sabiedrības pārstāvju būtiskie priekšlikumi un iebildumi ņemti vērā un iestrādāti Saistošajos noteikumos.

Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja
1.vietnieks infrastruktūras jautājumos J.Vītoliņš

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!