• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekonomikas ministrs: Pateicoties par Latvijas interešu aizstāvēšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.03.2012., Nr. 49 https://www.vestnesis.lv/ta/id/245857

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs: Par ministrijas reorganizāciju

Vēl šajā numurā

27.03.2012., Nr. 49

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomikas ministrs: Pateicoties par Latvijas interešu aizstāvēšanu

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts pateicas ārlietu dienestam, Ekonomikas ministrijas un citu dienestu darbiniekiem, kā arī uzņēmēju organizācijām par aktīvo darbu ES ekonomisko sankciju pret Baltkrieviju ietekmes uz Latvijas ekonomiku ierobežošanā, aizstāvot Latvijas uzņēmēju un iedzīvotāju intereses. “Šodien ES pieņemtie ierobežojošie pasākumi pret atsevišķiem Baltkrievijas uzņēmējiem, salīdzinot ar sākotnēji diskutētajiem un iespējamajiem, ir liels Latvijas ārlietu dienesta un visu iesaistīto pušu panākums. Šodien noteikto pasākumu ietekmei uz Latvijas uzņēmējiem nevajadzētu būt nozīmīgai, jo noteiktās sankcijas ir precīzi mērķētas un minimāli skar uzņēmumus, kas sadarbojas ar Latviju. Protams, arī tas mums ir nepatīkams jautājums, tomēr šoreiz panāktais kompromiss ir viens no labākajiem iespējamajiem, ierobežojot negatīvo ietekmi uz Latvijas ekonomiku,” 23.martā norādīja D.Pavļuts.

Vienlaikus ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts tomēr pauž bažas, ka “patlaban lielākais nezināmais un risks ir iespējamā Baltkrievijas pretreakcija, taču jācer, ka šā režīma amatpersonas apzināsies, ka vispirms jau nodara kaitējumu savai tautai un ekonomikai.”

Latvijas pārstāvji aktīvi strādāja, lai plānotās sankcijas pret Baltkrieviju maksimāli mazāk ietekmētu Latvijas uzņēmējus un ekonomiku. D.Pavļuts arī akcentē, ka politiskie procesi un cilvēktiesību pārkāpumi Baltkrievijā ir satraucoši, tāpēc vienaldzīgi uz šādām darbībām (represijas pret opozīciju, izpildīti nāvessodi, vēršanās pret ES un Polijas vēstniekiem Baltkrievijā) ES noskatīties nedrīkst. Līdz ar to bija nepieciešama rīcība no ES puses, lai dotu skaidrus signālus, ka Baltkrievijas varas iestāžu darbības nav pieņemamas un ir pretrunā cilvēktiesībām.

23.martā ES Ārlietu padome pieņēma lēmumu par papildu ierobežojošu pasākumu piemērošanu pret atsevišķiem ar Baltkrievijas režīmu saistītiem uzņēmējiem un viņu uzņēmumiem. Ar šiem pasākumiem ES neīsteno visaptverošu tirdzniecības embargo pret Baltkrieviju. Uzņēmēju loks, uz kuriem tās tiek attiecinātas, ir ierobežots – runa ir par dažiem Baltkrievijas režīmam pietuvinātiem biznesmeņiem un viņu uzņēmumiem. Vairumam šo kompāniju nav biznesa attiecību ar Latviju. Konkrēti uzņēmēju un uzņēmumu vārdi tiks publicēti ES Oficiālajā žurnālā.

Baltkrievija ir nozīmīgs Latvijas ekonomiskās un tirdzniecības sadarbības partneris, par to liecina dati par Latvijas ārējās tirdzniecības apgrozījumu. Baltkrieviju ierindojas 2.vietā Latvijas ārējās tirdzniecības partneru vidū ārpus ES (8.vietā Latvijas ārējās tirdzniecības partneru vidū kopumā), veidojot 3,6% no kopējā apgrozījuma.

Daiga Grūbe, ministra preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!