• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Ganas vēstnieka iepazīšanās vizīti Saeimā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.03.2012., Nr. 49 https://www.vestnesis.lv/ta/id/245822

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas paziņojums

Par Arņa Cimdara ievēlēšanu par Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētāju

Vēl šajā numurā

27.03.2012., Nr. 49

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Ganas vēstnieka iepazīšanās vizīti Saeimā

Saeimas priekšsēdētājas biedre Inga Bite 20.martā tikās ar Ganas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Polu Kingu Arjeni, kurš bija ieradies iepazīšanās vizītē.

Sveicot vēstnieku Latvijas parlamentā, Saeimas priekšsēdētājas biedre atzina, ka attiecības abu valstu starpā ir draudzīgas un konstruktīvas, taču visās jomās pastāv ievērojams izaugsmes potenciāls. "Abas valstis šogad atzīmē 20 gadus kopš diplomātisko attiecību nodibināšanas, un šis ir piemērots brīdis, lai padziļinātu un aktivizētu abu valstu attiecības," sacīja I.Bite. 

Ganas vēstnieks atzina, ka šo 20 gadu laikā Latvija savā attīstībā ir strauji progresējusi un var lepoties ar īsā laikā sasniegto demokrātijas nostiprināšanā un ekonomiskajā attīstībā. Gana būtu ieinteresēta sadarbības attīstīšanā un pieredzes apmaiņā parlamentārajā līmenī gan divpusēji, gan arī starptautisko formātu ietvaros. I.Bite atzina, ka Latvija šajā laikā ir uzkrājusi būtisku reformu pieredzi un, ja ir nepieciešams, ir gatava dalīties tajā gan politiskajā, gan publiskās administrācijas līmenī ar Ganu, kas ir viena no stabilākajām demokrātijām Āfrikas kontinentā. 

Pārrunājot ekonomisko sadarbību, puses atzina, ka tā nav intensīva. Latvijai ir tirdzniecības attiecības ar aptuveni 40 Āfrikas valstīm, tomēr kopējais tirdzniecības apjoms ar šīm valstīm ir neliels – tikai apmēram divi procenti no Latvijas ārējās tirdzniecības bilances. Tas norāda, ka ir potenciāls plašākiem biznesa kontaktiem, taču to attīstībai būtu nepieciešama arī attīstīta līgumtiesiskā bāze. Patlaban starp abām valstīm divpusējie līgumi nav noslēgti, atzina Saeimas priekšsēdētājas biedre, uzsverot, ka Latvijas puse ir atvērta dialogam par šiem jautājumiem.

Kā potenciālās sadarbības jomas ekonomikā Latvija identificējusi informācijas tehnoloģijas, transportu, inovācijas, metālapstrādi un tehnoloģijas. Patlaban Latvija uz Ganu eksportē galvenokārt transporta līdzekļus, elektriskās iekārtas un rūpniecības preces, taču kopējais eksporta apjoms uz Ganu pērn nesasniedza miljonu eiro. Savukārt Latvijā no Ganas ieved gandrīz vienīgi kakao pupiņas.

Pārrunājot sadarbību kultūras jomā, I.Bite atzina, ka abas valstis vieno spēcīgas koru mūzikas tradīcijas. Saeimas priekšsēdētājas biedre aicināja Ganas korus kļūt par Latvijas koru festivālu viesiem, atgādinot, ka nākamgad Latvijā būs Dziesmu un deju svētki, bet 2014.gadā Latvija kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu.

Ganā nav atvērta Latvijas vēstniecība, taču mūsu valsts labprāt nozīmētu savu goda konsulu, sacīja I.Bite, lūdzot vēstnieka atbalstu atbilstoša kandidāta meklējumos. Arī vēstnieks norādīja, ka Gana plāno nozīmēt goda konsulu darbam Latvijā.

Pols Kings Arjene ir ceturtais Latvijā akreditētais Ganas Republikas vēstnieks Latvijā, pastāvīgi rezidē Berlīnē, Vācijā. 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!