• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts ieņēmumu dienests: Par iespēju deklarēt iepriekš nedeklarētus ienākumus. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.03.2012., Nr. 47 https://www.vestnesis.lv/ta/id/245669

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

22.03.2012., Nr. 47

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts ieņēmumu dienests: Par iespēju deklarēt iepriekš nedeklarētus ienākumus

Valsts ieņēmumu dienests (VID) vērš uzmanību, ka saskaņā ar Fizisko personu mantiskā stāvokļa un nedeklarēto ienākumu deklarēšanas likumu fiziskām personām, iesniedzot fiziskas personas mantiskā stāvokļa deklarāciju, ir dota iespēja brīvprātīgi deklarēt iepriekš nedeklarētos, laika periodā no 1991.gada 1.janvāra līdz 2007.gada 31.decembrim gūtos ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekamos ienākumus. Deklarējot šos ienākumus, iedzīvotājiem tiek dota iespēja samaksāt iedzīvotāju ienākuma nodokli, piemērojot samazināto iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi 15% apmērā.

Par iepriekš nedeklarētiem ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekamiem ienākumiem, kas gūti laika periodā no 1991.gada 1.janvāra līdz 2007.gada 31.decembrim, uzskatāmi jebkuri ienākumi, kas nav minēti likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 9.pantā, tajā skaitā:

• ienākumi no nereģistrētas saimnieciskās darbības, tai skaitā ienākumi no pakalpojumu sniegšanas, ienākumi no sava īpašuma iznomāšanas;

• ienākumi, kas nav iepriekš deklarēti, no reģistrētas saimnieciskās darbības;

• nedeklarētie, Latvijā gūtie algota darba ienākumi (“aplokšņu alga”);

• nedeklarētie, ārvalstīs gūtie algota darba ienākumi;

• ienākumi no regulāriem darījumiem ārvalstu valūtas tirgū;

• no 2001.gada 1.janvāra līdz 2007.gada 11.jūnijam gūtie, nedeklarētie ienākumi no tāda nekustamā īpašuma pārdošanas, kas personas īpašumā ir bijis mazāk par 12 mēnešiem;

• no 2007.gada 12.jūnija līdz 2007.gada 31.decembrim gūtie ienākumi no tāda nekustamā īpašuma atsavināšanas, kas īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir mazāk par 60 mēnešiem un vismaz divpadsmit mēnešus līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas brīdim nav bijusi personas deklarētā dzīvesvieta;

• līdz 2004.gada 1.maijam gūtie dividenžu ienākumi no ārvalstu kapitālsabiedrībām;

• no 2004.gada 1.maija dividenžu ienākumi, kas gūti no kompānijas, kas nav Latvijas, Eiropas Savienības vai Eiropas Ekonomiskās zonas valstu rezidents;

• līdz 2004.gada 1.maijam gūtie ienākumi no noguldījumiem un depozītiem ārvalstīs reģistrētās kredītiestādēs;

• no 2004.gada 1.janvāra gūtie ienākumi no noguldījumiem un depozītiem, kas gūti no kredītiestādes, kas nav reģistrēta Latvijā un Eiropas Savienības dalībvalstī vai Eiropas Ekonomiskās zonas valstī.

Tātad, ja fiziska persona laika periodā no 1991.gada 1.janvāra līdz 2007.gada 31.decembrim guvusi kādus no iepriekš uzskaitītajiem ienākumiem, no kuriem nav nomaksāts iedzīvotāju ienākuma nodoklis, tad šobrīd tai ir iespēja legalizēt šos ienākumus, kuri turpmāk tiks atzīti minētās personas mantiskā stāvokļa izmaiņu kontroles pasākumos. Fiziskai personai ir iespēja uzrādīt minētos ienākumus mantiskā stāvokļa deklarācijas III sadaļā “Iepriekš nedeklarētie ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekamie ienākumi” un samaksāt iedzīvotāju ienākuma nodokli no minētajiem ienākumiem, piemērojot samazinātu likmi 15% apmērā.

Iedzīvotāju ienākuma nodoklis jāiemaksā valsts pamatbudžetā 30 dienu laikā pēc fiziskās personas mantiskā stāvokļa deklarācijas iesniegšanas. Ja deklarācijā norādītā iedzīvotāju ienākuma nodokļa summa pārsniedz 1500 latus, tad personai ir iespēja maksājumus sadalīt trīs daļās, proti, maksājumus veikt trijās reizēs līdz 16.jūnijam, 16.septembrim un līdz 16.decembrim, katru reizi iemaksājot trešo daļu no kopējās summas. Iedzīvotāju ienākuma nodoklis jāiemaksā:

Saņēmējs Valsts kase
Reģistrācijas Nr. 90000050138
Konta numurs LV24TREL1060000111400
Saņēmēja BIC TRELLV22

Iepriekš nedeklarēto ienākumu deklarēšanas nosacījumi neattiecas uz ienākumiem, kas gūti noziedzīga nodarījuma rezultātā vai saistīti ar noziedzīgu nodarījumu, proti, šādus ienākumus deklarācijā norādīt nedrīkst. Izņēmums ir tādi ienākumi, kas gūti laika posmā no 1991.gada 1.janvāra līdz 2007.gada 31.decembrim, izvairoties no nodokļu un tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas.

VID atgādina, ka mantiskā stāvokļa deklarāciju līdz 2012.gada 1.jūnijam iespējams iesniegt personīgi vai nosūtīt pa pastu ikvienam VID klientu apkalpošanas centram, parakstītu ar drošu elektronisko parakstu, nosūtīt uz e-pasta adresi VID.sakumdeklaracija@vid.gov.lv vai iesniegt elektroniski, izmantojot VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmu.

Informācija par Fizisko personu mantiskā stāvokļa un nedeklarēto ienākumu deklarēšanas likuma piemērošanu un par mantiskā stāvokļa deklarācijas aizpildīšanu pieejama VID mājaslapas kreisajā pusē sadaļā “Fizisko personu mantiskais stāvoklis”. Jautājumu vai neskaidrību gadījumā iedzīvotāji ir aicināti zvanīt uz VID informatīvo tālruni 1898, konsultēties klātienē ikvienā VID klientu apkalpošanas centrā, apmeklēt VID bezmaksas seminārus visā Latvijā vai uzdot jautājumus VID mājaslapā sadaļā “Kontakti / Uzdot jautājumu VID, atsauksmes”.

VID Sabiedrisko attiecību daļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!