• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2012. gada 20. marta noteikumi Nr. 186 "Publisku dokumentu legalizācijas noteikumi". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.03.2012., Nr. 47 https://www.vestnesis.lv/ta/id/245625

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.187

Noteikumi par valsts nodevu par publiska dokumenta legalizāciju

Vēl šajā numurā

22.03.2012., Nr. 47

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 186

Pieņemts: 20.03.2012.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.186

Rīgā 2012.gada 20.martā (prot. Nr.16 3.§)

Publisku dokumentu legalizācijas noteikumi

Izdoti saskaņā ar Dokumentu legalizācijas likuma 6. un 12.pantu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā publisku dokumentu (turpmāk – dokuments) iesniedz legalizācijai, iesnieguma veidlapas paraugu, kā arī kārtību, kādā dokumentu legalizē vai pieņem lēmumu par legalizācijas atteikumu.

2. Dokumentu legalizē Ārlietu ministrijas Konsulārais departaments (turpmāk – departaments) un Latvijas Republikas diplomātiskās un konsulārās pārstāvniecības ārvalstīs (turpmāk – pārstāvniecība), ja to rīcībā ir tās amatpersonas paraksta paraugs, kura dokumentu ir parakstījusi, apliecinājusi vai legalizējusi (turpmāk – amatpersona), un, ja nepieciešams, attiecīgā zīmoga vai spiedoga nospieduma paraugs.

3. Legalizācijai nepieciešamos amatpersonu paraksta paraugus un zīmoga vai spiedoga nospiedumu paraugus departaments un pārstāvniecība pieprasa no institūcijām, kuras izsniedz, apliecina un legalizē dokumentus.

4. Latvijas Republikā izsniegtu dokumentu izmantošanai ārvalstī, kas ir 1961.gada 5.oktobra Hāgas konvencijas par ārvalstu publisko dokumentu legalizācijas prasības atcelšanu dalībvalsts, legalizē departaments ar apliecinājuma uzrakstu (Apostille) angļu valodā (1.pielikums).

5. Latvijas Republikā izsniegtu dokumentu izmantošanai ārvalstī un ārvalstī izsniegtu dokumentu izmantošanai Latvijas Republikā, izņemot dokumentus, kas ir atbrīvoti no legalizācijas prasības saskaņā ar 1961.gada 5.oktobra Hāgas konvenciju par ārvalstu publisko dokumentu legalizācijas prasības atcelšanu, legalizē departaments vai pārstāvniecība ar legalizācijas uzrakstu (2.pielikums) un apliecina ar zīmogu un tās amatpersonas parakstu, kura legalizē dokumentu.

II. Dokumenta iesniegšana legalizācijai un legalizētā dokumenta saņemšana

6. Dokumenta legalizācijai persona, uzrādot personu apliecinošu dokumentu vai dokumentu, kas ļauj identificēt personu, iesniedz pārstāvniecībā vai departamentā legalizējamo dokumentu un aizpildītu iesnieguma veidlapu (3.pielikums).

7. Dokumentu legalizē divu darbdienu laikā no dokumenta iesniegšanas dienas un valsts nodevas samaksas.

8. Legalizēto dokumentu izsniedz tā iesniedzējam. Legalizēto dokumentu var izsniegt citai personai, ja attiecīgā dokumenta iesniedzējs to ir norādījis šo noteikumu 6.punktā minētā iesnieguma sadaļā "Piezīmes" vai ir iesniegts attiecīgs pilnvarojums.

III. Dokumenta legalizācijas kārtība

9. Latvijas Republikā izsniegta dokumenta atvasinājumu (izrakstu, norakstu vai kopiju), kura pareizību apliecinājusi institūcija, kam saskaņā ar normatīvajiem aktiem ir tiesības to apliecināt, legalizē, ja departamenta vai pārstāvniecības rīcībā ir tās amatpersonas paraksta paraugs, kura apliecinājusi attiecīgā atvasinājuma pareizību.

10. Apliecinājuma vai legalizācijas uzrakstu izvieto uz dokumenta. Ja uz apliecināmā vai legalizējamā dokumenta nav vietas, apliecinājuma vai legalizācijas uzrakstu noformē uz atsevišķas lapas, pievieno dokumentam un caurauklo.

11. Apliecinājuma uzrakstā un legalizācijas uzrakstā norāda apliecinājuma vai legalizācijas reģistrācijas numuru un datumu.

12. Legalizējamo dokumentu reģistrē elektroniskajā Dokumentu legalizācijas sistēmā, norādot iesniegumā minēto informāciju, apliecinājuma numuru, datumu un tās personas vārdu, uzvārdu un statusu, kura parakstījusi legalizējamo dokumentu. Dokumentu legalizācijas sistēmu uztur Ārlietu ministrija.

13. Lēmumu par dokumenta legalizācijas atteikumu pieņem, pamatojoties uz Dokumentu legalizācijas likuma 7.pantu. Minēto lēmumu saskaņā ar Administratīvā procesa likumā noteikto kārtību rakstiski paziņo dokumenta iesniedzējam.

IV. Noslēguma jautājumi

14. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2008.gada 8.septembra noteikumus Nr.720 "Publisko dokumentu legalizācijas noteikumi" (Latvijas Vēstnesis, 2008, 143.nr.).

15. Noteikumi stājas spēkā 2012.gada 1.aprīlī.

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Ārlietu ministra vietā –
aizsardzības ministrs A.Pabriks



 

1.pielikums
Ministru kabineta
2012.gada 20.marta
noteikumiem Nr.186 

Publiska dokumenta apliecinājuma uzraksts

Ārlietu ministra vietā –
aizsardzības ministrs A.Pabriks



 

2.pielikums
Ministru kabineta
2012.gada 20.marta
noteikumiem Nr.186

Publiska dokumenta legalizācijas uzraksts

Ārlietu ministra vietā –
aizsardzības ministrs A.Pabriks



 

3.pielikums
Ministru kabineta
2012.gada 20.marta
noteikumiem Nr.186

Iesniegums publiska dokumenta legalizācijai

(aizpildīt salasāmā rokrakstā, drukātiem burtiem vai elektroniski)

Ārlietu ministra vietā –
aizsardzības ministrs A.Pabriks

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!