• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekonomikas ministrija: Par Krievijas aizliegumu importēt dzīvas cūkas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.03.2012., Nr. 45 https://www.vestnesis.lv/ta/id/245533

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Finanšu ministrija: Par degvielas cenu kāpuma ietekmi uz Māstrihtas kritēriju

Vēl šajā numurā

20.03.2012., Nr. 45

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomikas ministrija: Par Krievijas aizliegumu importēt dzīvas cūkas

Eiropas Savienības (ES) Ārlietu ministru padomes sanāksmē par tirdzniecības politikas jautājumiem ministri bija vienisprātis, ka nav pieļaujams dzīvu cūku importa aizliegums no ES dalībvalstīm Krievijā, aicinot Eiropas Komisiju (EK) aktīvi aizstāvēt ES dalībvalstu intereses un novērst ierobežojumu stāšanos spēkā.

“Latviju jautājumā par nepieciešamību nepieļaut dzīvu cūku importa aizliegumu Krievijā atbalstīja vairākas citas ES dalībvalstis. Bija vienprātība, ka šāda Krievijas rīcība būtu nesamērīga, nepamatota un arī pretrunā tās iestāšanās saistībām Pasaules Tirdzniecības organizācijā (PTO). Ņemot vērā Krievijas norādītos pārkāpumus, kas 97% gadījumu nemaz neattiecas uz dzīvo lopu importu, ir bažas, ka šādu ierobežojumu noteikšana patiesībā ir mēģinājums īstenot protekcionismu pašmāju cūku audzētāju interešu aizsardzībai. Vienlaikus jāapzinās, ka EK iespējas ietekmēt Krieviju tirdzniecības jautājumos ir ierobežotas, jo tā vēl nav pabeigusi PTO saistību ratifikācijas procedūras, kas ne vien samazinātu preču un pakalpojumu tirdzniecības barjeras, bet ļautu šādus gadījumus operatīvi risināt saskaņā ar PTO strīdu risināšanas kārtību,” norāda ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

Pēc D.Pavļuta ierosinājuma 16.martā ES Ārlietu ministru padomē notika diskusijas par turpmāko rīcību, lai risinātu situāciju saistībā ar Krievijas paziņojumu par dzīvo cūku importa aizliegumu no ES dalībvalstīm, sākot no šā gada 20.marta. Latvijas pozīciju, ka nav pieļaujama šādu nesamērīgu pasākumu ieviešana, atbalstīja arī citas valstis, piemēram, Lielbritānija, Francija, Polija, Lietuva un Igaunija. Atbalstu pauda arī EK, kas ved sarunas ar Krieviju, uzsverot, ka darīs visu iespējamo, lai importa aizliegums nestātos spēkā. EK nosūtījusi vairākas vēstules Krievijas amatpersonām, kurās norādīts, ka šāds solis ir nesamērīgs, turklāt pretrunā tām normām, ko paredz Krievijas iestāšanās saistības PTO.

Krievijas paziņojums par cūku importa aizliegumu ir saistīts ar tās konstatētajiem ES uzņēmēju pārkāpumiem importa/eksporta dokumentācijas aizpildīšanā. Attiecībā uz Latvijas uzņēmējiem šādi pārkāpumi nav konstatēti un par Latvijas cūku eksportu līdz šim nav bijis aizrādījumu. Šādu importa ierobežojumu ieviešana kaitētu Latvijas cūku audzētājiem, kuru eksports uz Krieviju 2011.gadā veidoja 19,9 miljonus eiro jeb vairāk nekā 75% no kopējā eksporta apjoma.

Daiga Grūbe,
ekonomikas ministra preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!