• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par grozījumiem Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.03.2012., Nr. 43 https://www.vestnesis.lv/ta/id/245325

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par grozījumiem Pacientu tiesību likumā

Vēl šajā numurā

15.03.2012., Nr. 43

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 Par grozījumiem Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā

Saeima 8.martā galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā.

Likuma grozījumi paredz zemes īpašniekam tiesības ierosināt uz viņa zemes esošas būves ar nenoskaidrotu piederību noteikšanu. Tas atvieglos viņa tiesības vērsties tiesā, lūdzot atzīt īpašuma tiesības uz šīm būvēm. Tāpat zemes īpašnieks varēs lūgt kadastra sistēmā dzēst ierakstu par uz viņa zemes citai personai piederošu būvi, kas dabā neeksistē. Patlaban likums šādu iespēju neparedz un ieraksta par dabā ne­esošu ēku dzēšana no kadastra informācijas sistēmas ir apgrūtināta.

Tāpat likums paredz tiesības jebkuram no kopīpašuma īpašniekiem bez pārējo piekrišanas ierosināt kadastra datu, tostarp nekustamā īpašuma nosaukuma, adreses, apgrūtinājuma, zemes un būves lietošanas veida, aktualizāciju. Tas nepieciešams, lai uzlabotu kadastra datu kvalitāti, jo pašreizējā kārtība apgrūtina iespēju aktualizēt kadastra datus un tajos ir konstatētas neatbilstības ar faktisko situāciju.

Patlaban zemes koplietotājiem ir grūtības ievērot likumā paredzētos termiņus zemes reformas pabeigšanai, jo nekustamā īpašuma objekta noteikšanu var ierosināt tikai visi zemes koplietotāji kopā. Tagad likuma pārejas noteikumos noteikts, ka nekustamā īpašuma objekta noteikšanu un ar to saistītās darbības līdz tā pirmreizējai ierakstīšanai zemesgrāmatā var veikt arī viens no zemes koplietotājiem.

Ar likumu valdībai tiek deleģēts noteikt kadastrālās uzmērīšanas datu un dokumentu labošanas kārtību. Patlaban šāda kārtība nav reglamentēta, un gadījumos, ja datos vai dokumentos pieļautas kļūdas, ir jāsagatavo jauna zemes kadastrālās uzmērīšanas lieta, iekļaujot tajā visus dokumentus, kas nepieciešami pilnas zemes kadastrālās uzmērīšanas veikšanai. Veicot kļūdu labošanu, turpmāk uzmērīšana vairs nebūs jāveic pilnā apmērā, bet, piemēram, izgatavojot zemes robežu plānu, atkārtoti būs jāuzmēra tikai atsevišķi robežposmi.

Atsakoties no neracionālas īpašumu pārmērīšanas, darba pasūtītāji un veicēji ietaupīs gan laiku, gan līdzekļus.

Likums arī precizē, kas uzskatāms par nekustamā īpašuma lietotāju. 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!