• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saeimas 2012.gada 8.marta sēdes stenogramma (sākums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.03.2012., Nr. 43 https://www.vestnesis.lv/ta/id/245312

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par pasākumiem pārejai uz iekļaujošu zaļo ekonomiku

Vēl šajā numurā

15.03.2012., Nr. 43

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Saeimas 2012.gada 8.marta sēdes stenogramma (sākums)

Sēdi vada Latvijas Republikas 11.Saeimas priekšsēdētājas biedre Inga Bite.

Sēdes vadītāja. Labrīt, godātie kolēģi! Lūdzu, ieņemiet vietas zālē!

Sāksim Saeimas 2012.gada 8.marta sēdi.

Pirms izskatām darba kārtību, ir izskatāmi priekšlikumi par grozījumiem sēdes darba kārtībā.

Prezidijs ir saņēmis priekšlikumus par diviem grozījumiem šodienas sēdes darba kārtībā.

Viens ir Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas lūgums izdarīt grozījumu 8.marta sēdes darba kārtībā un iekļaut tajā izskatīšanai lēmuma projektu „Par priekšlikumu iesniegšanas termiņa pagarināšanu likumprojekta „Grozījumi Civilprocesa likumā” (Nr.100/Lp11) otrajam lasījumam”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtība grozīta.

Otrs ir Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas lūgums izdarīt grozījumu Saeimas 8.marta sēdes darba kārtībā un kā pirmo darba kārtības jautājumu iekļaut Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas paziņojumu „Par Danas Reiznieces-Ozolas 11.Saeimas deputātes mandāta atjaunošanu”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtība ir grozīta.

Sākam izskatīt Saeimas 2012.gada 8.marta sēdes darba kārtību.

Pirmais jautājums tātad ir ziņojums „Par Danas Reiznieces-Ozolas 11.Saeimas deputātes mandāta atjaunošanu”.

Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas vārdā – deputāts Vitālijs Orlovs.

V.Orlovs (SC).

Cienījamā priekšsēdētājas biedre, godātie deputāti! Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija saskaņā ar Saeimas kārtības ruļļa 5.panta otrajā un trešajā daļā noteikto kārtību paziņo, ka, pamatojoties uz Danas Reiznieces-Ozolas 2012.gada 2.marta iesniegumu par deputātes mandāta atjaunošanu, kuru viņa bija nolikusi uz dzemdību atvaļinājuma un bērna kopšanas daļēja atvaļinājuma laiku, tiek atjaunotas viņas deputātes pilnvaras.

Deputātes pienākumus beidz pildīt Ilona Jurševska, kura iestājās Saeimā no Zaļo un Zemnieku savienības saraksta Kurzemes vēlēšanu apgabalā uz laiku, pamatojoties uz Saeimas kārtības ruļļa 5.panta pirmo daļu.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Ar šo ziņojumu jautājums ir izskatīts. Lūdzam Danu Reiznieci-Ozolu ieņemt vietu Saeimas Sēžu zālē.

Paldies klātneesošajai Ilonai Jurševskai par darbu!

Pirms mēs turpinām izskatīt darba kārtību, informēju, ka ir saņemts vēl viens lūgums veikt izmaiņas.

Deputāti Zaķis, Reirs, Čaklais, Lāčplēsis un Lejiņš ir lūguši veikt izmaiņas Saeimas 8.marta sēdes darba kārtībā un izslēgt no tās 13.jautājumu – likumprojektu „Par Latvijas Republikas valdības, Igaunijas Republikas valdības un Lietuvas Republikas valdības nolīgumu par sadarbību dzelzceļa transporta jomā”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtība grozīta. Jautājums no darba kārtības izslēgts.

Tātad turpinām izskatīt Saeimas sēdes darba kārtību.

Pirmais jautājums – likumprojekts „Brīvības pieminekļa un Rīgas Brāļu kapu likums”. Tas ir Prezidija ziņojamais likumprojekts.

Viens var runāt „par”, viens – „pret”.

Runāt „par” pieteicies deputāts Jānis Dombrava. Lūdzu!

J.Dombrava (VL–TB/LNNK).

Godātā Saeima, Prezidij! Nacionālā apvienība ir sagatavojusi likumprojektu „Brīvības pieminekļa un Rīgas Brāļu kapu likums”. Likuma mērķis ir nodrošināt Brīvības pieminekļa un Rīgas Brāļu kapu saglabāšanu, to vērtībai atbilstošu cieņas izrādīšanu.

Brīvības piemineklis un Rīgas Brāļu kapi ir Latvijas neatkarības un brīvības cīņu simbols. Likums radīts, lai tos aizsargātu un nodrošinātu pienācīgu cieņas un goda izrādīšanu, kā arī minēto objektu saglabāšanu un nodošanu nākamajām paaudzēm. Lai gan šie objekti neapšaubāmi tiek uzskatīti par Latvijas neatkarības simboliem, to statuss un piederība likumā nav minēta. Brīvības piemineklis šobrīd juridiski pieder Rīgas pilsētai, jo savu darbību nav atjaunojusi Brīvības pieminekļa komiteja, kurai tika noteiktas īpašuma tiesības. Zeme ir reģistrēta Rīgas pilsētai, kamēr paši objekti šobrīd nav reģistrēti kadastra informācijas sistēmā.

Brīvības piemineklis un Brāļu kapu ansamblis ir par valsts un tautas saziedotiem līdzekļiem celti objekti. Līdz ar to likumdevēja kompetencē būtu noteikt attiecībā uz šiem objektiem īpašuma tiesības un valdījumu.

No objektu uzskaites viedokļa likuma līmenī vienlaikus iespējams arī identificēt objektu kā valsts aizsargājamu kultūras pieminekli.

Ar šo likumu ir iecerēts noteikt Brīvības pieminekļa un Rīgas Brāļu kapu juridisko piederību, tāpat ar likuma palīdzību ir iecerēts noteikt bargākus sodus par kaitnieciskām un cieņu aizskarošām darbībām pret Brīvības pieminekli un Rīgas Brāļu kapu ansambli.

Nākotnē ārzemju tūristiem būs jārēķinās ar daudz bargākām sankcijām par necienīgu izturēšanos pret mūsu valsts simboliem.

Aicinu atbalstīt minēto likumprojektu un nodot to izskatīšanai komisijām.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Paldies Dombravas kungam.

Runāt „pret” neviens nav pieteicies.

Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Dombravas, Stalta, Parādnieka, Dzintara, Laizānes un Cilinska iesniegto likumprojektu „Brīvības pieminekļa un Rīgas Brāļu kapu likums” nodot Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Likumprojekts komisijai nodots.

Nākamā darba kārtības sadaļa – „Amatpersonu ievēlēšana, apstiprināšana, iecelšana, atbrīvošana vai atlaišana no amata, uzticības vai neuzticības izteikšana”.

Lēmuma projekts „Par Ineses Sniķeres iecelšanu par rajona (pilsētas) tiesas tiesnesi”.

Saeimas Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Valērijs Agešins.

V.Agešins (SC).

Labrīt, cienījamie kolēģi! Saeimas Juridiskās komisijas 2012.gada 1.marta sēdē tika skatīts lēmuma projekts „Par Ineses Sniķeres iecelšanu par rajona (pilsētas) tiesas tiesnesi”. Komisijas locekļi vienbalsīgi atbalstījuši minēto lēmuma projektu.

Saeimas Juridiskās komisijas vārdā aicinu balsot par lēmuma projektu „Par Ineses Sniķeres iecelšanu par rajona (pilsētas) tiesas tiesnesi”.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu „Par Ineses Sniķeres iecelšanu par rajona (pilsētas) tiesas tiesnesi”! Lūdzu balsošanas režīmu! Atgādinu, ka balsojums ir atklāts. Lūdzu rezultātu! Par – 82, pret un atturas – nav. Lēmums ir pieņemts.

Nākamais – lēmuma projekts „Par Adrijas Buliņas iecelšanu par rajona (pilsētas) tiesas tiesnesi”.

Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Valērijs Agešins.

V.Agešins (SC).

Saeimas Juridiskās komisijas 2012.gada 1.marta sēdē tika skatīts lēmuma projekts „Par Adrijas Buliņas iecelšanu par rajona (pilsētas) tiesas tiesnesi”. Komisijas locekļi vienbalsīgi atbalstījuši minēto lēmuma projektu.

Saeimas Juridiskās komisijas vārdā aicinu balsot par lēmuma projektu „Par Adrijas Buliņas iecelšanu par rajona (pilsētas) tiesas tiesnesi”.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu „Par Adrijas Buliņas iecelšanu par rajona (pilsētas) tiesas tiesnesi”! Balsojums ir atklāts. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 80, pret un atturas – nav. Lēmums ir pieņemts.

Nākamā darba kārtības sadaļa – „Likumprojektu izskatīšana”.

Pirmais jautājums – likumprojekts „Grozījumi likumā „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli””.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā – deputāts Jānis Reirs.

J.Reirs (VIENOTĪBA).

Augsti godājamā sēdes vadītāja! Godātie kolēģi! Budžeta komisija nav saņēmusi nevienu priekšlikumu un lūdz atbalstīt šo likumprojektu otrajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Debatēs par šo jautājumu... (Uz tablo redzams, ka dep. V.Dombrovskis ir pieteicies debatēs.)

J.Reirs. Nav priekšlikumu. (No zāles: „Balsot!”, „Bet nav par ko debatēt!”)

Sēdes vadītāja. Jā. Tātad debatēs tomēr neviens nav pieteicies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta „Grozījumi likumā „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”” pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 76, pret – 6, atturas – 1. Likums otrajā, galīgajā, lasījumā pieņemts.

Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts „Grozījums Ugunsdrošības un ugunsdzēsības likumā”.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vārdā – deputāts Gunārs Rusiņš.

G.Rusiņš (pie frakcijām nepiederošs deputāts).

Augsti godātā sēdes vadītāja! Godātie kolēģi! Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija savā šāgada 28.februāra sēdē izskatīja likumprojektu „Grozījums Ugunsdrošības un ugunsdzēsības likumā”.

Trešajam lasījumam ir saņemts viens priekšlikums – Zemkopības ministrijas parlamentārā sekretāra Smiltēna priekšlikums – papildināt likumprojektu ar spēkā stāšanās noteikumu šādā redakcijā: „Likums stājas spēkā ar 2012.gada 15.aprīli.” Komisija neatbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

G.Rusiņš. Lūdzu pieņemt likumprojektu trešajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta „Grozījums Ugunsdrošības un ugunsdzēsības likumā” pieņemšanu trešajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 82, pret un atturas – nav. Likums trešajā, galīgajā, lasījumā pieņemts.

Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts „Grozījumi Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā”.

Juridiskās komisijas vārdā ziņos deputāte Ilma Čepāne.

I.Čepāne (VIENOTĪBA).

Labrīt, godātie kolēģi! Izskatām likumprojektu trešajā lasījumā. Juridiskajā komisijā par šo likumprojektu bija ļoti plašas debates. Ir atsevišķi tehniski jautājumi, un ir arī atrisināti ļoti būtiski jautājumi.

1.priekšlikums ir kultūras ministres Jaunzemes-Grendes kundzes tehniska rakstura priekšlikums. Tas ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

I.Čepāne. 2.priekšlikums, kā jūs redzat, ir Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums – izslēgt 7.panta trešās daļas 3.punktu. Juridiskais birojs un arī Juridiskā komisija atbalstīja šo priekšlikumu, jo, kā jūs redzat, šā likuma izpratnē par lietotāju ir atzīstama persona, kuru pašvaldība saskaņā ar šo 3.punktu ir norādījusi kā būves lietotāju, ierosinot būves noteikšanu nekustamā īpašuma nodokļa vajadzībām.

Diemžēl pašreiz nekādi sīkāki kritēriji šajā likumā netika norādīti (tos arī Valsts zemes dienests un Tieslietu ministrija nevarēja atrast). Tāpēc, lai nepieļautu, manuprāt, tik ārkārtīgi nenoteiktu situāciju, ka pašvaldība var noteikt jebkuru, kas dzīvo kādā konkrētā objektā vai uzturas, vai atrodas, par nekustamā īpašuma nodokļa maksātāju, Juridiskā komisija piekrita izslēgt šo normu arī sakarā ar Juridiskā biroja argumentiem un nolēma, ka, iespējams, šo jautājumu varētu risināt vai nu Nekustamā īpašuma nodokļa likumā, vai arī kādā citā normatīvajā aktā.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

I.Čepāne. Arī 4. ir Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

I.Čepāne. 5. ir tieslietu ministra Bērziņa kunga iesniegts galvenokārt tehniska rakstura priekšlikums, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

I.Čepāne. 6. ir Juridiskā biroja priekšlikums, kas ir daļēji atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

I.Čepāne. 7. – tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

I.Čepāne. 8. – Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums, kas arī ir daļēji tehniska rakstura. Tas ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

I.Čepāne. 9. – tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Saistīts ar iepriekšējo. Arī ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

I.Čepāne. 10. – Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums, kas ir daļēji atbalstīts un iekļauts 12.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

I.Čepāne. Tieši tāpat ir ar 11. – tieslietu ministra Bērziņa priekšlikumu. Tas ir daļēji atbalstīts un iekļauts 12.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

I.Čepāne. Un 12.priekšlikums. Tātad, kā jūs redzat, pateicoties Saeimas Juridiskā biroja un tieslietu ministra Bērziņa pūlēm, Juridiskā komisija ir izveidojusi savu redakciju, un tā ir atbalstīta.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

I.Čepāne. 13. – tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

I.Čepāne. 14. – tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

I.Čepāne. 15. – daļēji atbalstīts, iekļaujot to 16.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

I.Čepāne. Un tātad, kā jūs redzat, 16. – Juridiskās komisijas priekšlikums. Lūdzu jūs atbalstīt to.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

I.Čepāne. 17. – tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

I.Čepāne. 18. – tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

I.Čepāne. 19. – tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

I.Čepāne. Arī 20.priekšlikums ir no tieslietu ministra Bērziņa kunga. Un tas ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

I.Čepāne. Arī 21. – tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

I.Čepāne. 22. – gan tieslietu ministra Bērziņa, gan kultūras ministres Jaunzemes-Grendes priekšlikums par likuma nosaukumu. Tas ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

I.Čepāne. 23. – tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

I.Čepāne. Un arī 24. – tieslietu ministra Bērziņa priekšlikums. Tas ir pēdējais, un tas ir atbalstīts.

Līdz ar to, godātie kolēģi, es jūs lūdzu atbalstīt likumprojektu „Grozījumi Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā” trešajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Paldies. Deputāti atbalsta arī pēdējo priekšlikumu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta „Grozījumi Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā” pieņemšanu trešajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 87, pret un atturas – nav. Likums ir pieņemts.

Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts „Grozījumi Veterinārmedicīnas likumā”.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā – referents Jānis Tutins.

J.Tutins (SC).

Labrīt, cienījamie kolēģi! Komisija likumprojekta trešajam lasījumam ir saņēmusi divus priekšlikumus.

1. – zemkopības ministres Straujumas kundzes priekšlikums. Komisijā tas ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Tutins. 2. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Tutins. Lūgums atbalstīt likumprojektu trešajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta „Grozījumi Veterinārmedicīnas likumā” pieņemšanu trešajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 85, pret un atturas – nav. Likums ir pieņemts.

Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts „Grozījumi likumā „Par privatizācijas sertifikātiem””.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā – deputāts Jānis Tutins.

J.Tutins (SC).

Cienījamie kolēģi! Likumprojekta trešajam lasījumam komisija saņēmusi sešus priekšlikumus.

1. – ekonomikas ministra Pavļuta priekšlikums. Komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Tutins. 2. – ekonomikas ministra Pavļuta priekšlikums. Arī tas ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Tutins. 3. – ekonomikas ministra Pavļuta priekšlikums. Arī ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Tutins. 4. – ekonomikas ministra Pavļuta priekšlikums. Arī ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Tutins. 5. – ekonomikas ministra Pavļuta priekšlikums. Arī ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Tutins. Un 6. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Arī tas komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Tutins. Lūgums atbalstīt likumprojektu trešajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta „Grozījumi likumā „Par privatizācijas sertifikātiem”” pieņemšanu trešajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 81, pret un atturas – nav. Likums ir pieņemts.

J.Tutins. Paldies.

Stenogrammas nobeigums – Saeimas materiālu nākamajā, 18.laidienā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!