• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Lielbritānijas Eiropas lietu valsts ministra vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.03.2012., Nr. 40 https://www.vestnesis.lv/ta/id/245135

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Portugāles Ārlietu ministrijas pārstāvja vizīti Latvijā

Vēl šajā numurā

09.03.2012., Nr. 40

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Lielbritānijas Eiropas lietu valsts ministra vizīti Latvijā


Vakar, 8.martā, Latvijā darba vizītē uzturējās Lielbritānijas Eiropas lietu valsts ministrs Deivids Lidingtons, kurš, tiekoties ar Latvijas ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču
(attēlā), pārrunāja valstu divpusējo attiecību attīstības iespējas, Eiropas ekonomikas attīstības veicināšanas pasākumus, kā arī citas starptautiskās politikas aktualitātes. Vizītes laikā Apvienotās Karalistes amatpersona tikās arī ar ekonomikas ministru Danielu Pavļutu un vairāku Saeimas komisiju pārstāvjiem
Foto: Ārlietu ministrija

 

8.martā Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs tikās ar Lielbritānijas Eiropas lietu valsts ministru Deividu Lidingtonu, kas Latvijā bija ieradies darba vizītē.

Tikšanās laikā abpusēji tika atzīmēts, ka abu valstu divpusējās attiecības tradicionāli ir ļoti labas un turpina attīstīties, ko apliecina arī par ikgadējām kļuvušās Baltijas, Ziemeļvalstu un Lielbritānijas premjeru diskusijas Ziemeļu nākotnes forumā, kuru nākamā gada februārī plānots rīkot Latvijā.

Ministri pārrunāja arī aktuālos Eiropas Savienības ekonomikas, finanšu, paplašināšanās un ārējo attiecību jautājumus, kā arī pievērsās tādiem starptautiskās politikas aspektiem kā gaidāmais NATO samits Čikāgā, situācija Afganistānā, Irānā un Sīrijā, kā arī citiem savstarpēji svarīgiem tematiem. D.Lidingtons arī nodeva Lielbritānijas ārlietu ministra aicinājumu E.Rinkēvičam ierasties vizītē Lielbritānijā.

Pārrunājot situāciju Afganistānā, ārlietu ministrs E.Rinkēvičs arī izteica visdziļāko līdzjūtību Lielbritānijai sakarā ar sešu britu karavīru bojāeju sprādzienā Afganistānas dienvidos.

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts 8.martā tikšanās laikā ar Lielbritānijas Eiropas lietu ministru Deividu Lidingtonu pārrunāja uzņēmējdarbības vides un enerģētikas jautājumus, kā arī iespējas veicināt abu valstu divpusējo ekonomisko sadarbību.

Kā tikšanās laikā uzsvēra D.Pavļuts, līdzšinējā sadarbība ar Lielbritāniju bijusi veiksmīga, taču potenciāls vēl ir liels un Latvija būtu ieinteresēta to veicināt vairākās nozarēs, piemēram, kokapstrādē, mašīnbūvē, metālapstrādē, farmācijā un ķīmiskajā rūpniecībā, transportā un loģistikā, kā arī informācijas un komunikācijas tehnoloģijās. D.Lidingtons norādīja, ka Lielbritānijas uzņēmumiem ir interese gan par darbību Latvijā, gan arī par jaunām investīcijām. Vēl aktīvāku Lielbritānijas investoru klātbūtni Latvijā varētu veicināt turpmāks darbs pie biznesa vides sakārtošanas, ēnu ekonomikas īpatsvara samazināšana, kā arī uzlabojumi tiesu sistēmas darbībā.

“Latvija ir daudz paveikusi biznesa vides uzlabošanā, ko apliecina, piemēram, kāpums par desmit vietām “Doing Business” 2012.gada reitingā. Izcilas uzņēmējdarbības vides radīšana ir viena no manām prioritātēm, kuras veiksmīgai īstenošanai ļoti svarīgs ir atklāts dialogs un informācijas apmaiņa starp valsti un uzņēmējiem. Tāpēc aicinu arī ārvalstu investorus un uzņēmējus informēt par tiem šķēršļiem, problēmām un konkrētiem gadījumiem, kas kavē investīciju ienākšanu,” uzsver D.Pavļuts.

Ministri pārrunāja arī enerģētikas jautājumus, tostarp Latvijas darbu pie ilgtermiņa “Enerģētikas stratēģijas 2030” un Baltijas reģionālos enerģētikas projektus. D.Pavļuts uzsvēra, ka Latvijai enerģētikā viens no svarīgākajiem mērķiem un uzdevumiem ir tuvāko gadu laikā likvidēt enerģētisko salu, nodrošinot alternatīvus gāzes piegādes avotus.

Tikšanās laikā ekonomikas ministrs vērsa arī D.Lidingtona uzmanību uz situāciju ar ekonomisko sankciju piemērošanu Baltkrievijai, kas Latvijas ekonomikai un uzņēmējiem varētu radīt zaudējumus, īpaši transporta nozarē, kur Baltkrievija ir otrs lielākais Latvijas sadarbības partneris. D.Pavļuts uzsvēra, ka ES ir jāreaģē uz cilvēktiesību pārkāpumiem Baltkrievijā, bet tas jādara veidā, lai nepasliktinātu ekonomisko situāciju Eiropas Savienības dalībvalstīs. Īpaši svarīgi tas ir situācijā, kad Latvijas ekonomika ir tikko sākusi atkopties no smagas ekonomiskās krīzes. D.Lidingtons piekrita, ka sankcijām jābūt tādām, kas sasniedz to mērķi, nenodarot būtiskus zaudējumus kādai no ES dalībvalstīm, tāpēc, iespējams, būtu jāizskata arī kādas mērķi sasniedzošas alternatīvas metodes.

2011.gada pirmajā pusgadā Latvijas ārējās tirdzniecības apgrozījums ar Lielbritāniju veidoja 335,9 miljonus eiro (236,07 miljonus latu), kas ierindoja to 9.vietā Latvijas ārējās tirdzniecības partneru vidū. Eksports uz Lielbritāniju veidoja 208,1 miljonu eiro (146,2 miljonus latu), bet imports – 127,8 miljonus eiro (89,8 miljonus latu).

Ārlietu ministrijas Preses un informācijas nodaļa;
Daiga Grūbe, ekonomikas ministra preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!