• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par patēriņa cenu pieaugumu februārī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.03.2012., Nr. 40 https://www.vestnesis.lv/ta/id/245130

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par satiksmes drošības problēmām un to risinājumiem

Vēl šajā numurā

09.03.2012., Nr. 40

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par patēriņa cenu pieaugumu februārī

Februārī patēriņa cenu līmenis pieauga par 0,1%. Salīdzinot ar 2011.gada februāri, patēriņa cenas ir palielinājušās par 3,4 procentiem.

Salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, šogad cenu pieaugums februārī ir vērtējams kā ļoti mērens. Salīdzinājumam: pirms gada februārī patēriņa cenu līmenis palielinājās par 0,3 procentiem, savukārt straujās izaugsmes gados februārī cenu līmenis auga par vairāk nekā 1 procentu.

Šogad februārī cenu pieaugumu galvenokārt noteica pārtikas un degvielas sadārdzināšanās.

Sezonālu faktoru ietekmē februārī pārtika sadārdzinājās par 0,8%, kas kopējo patēriņa cenu līmeni palielināja par 0,19 procentpunktiem. Jāatzīmē, ka kopš 2011.gada nogales ir atsācies mērens pārtikas cenu kāpums pasaulē. Divu mēnešu laikā pasaules pārtikas cenu indekss ir pieaudzis par 2,1 procentu.

2012.gada pirmajos mēnešos pasaules biržās vērojams naftas produktu cenu kāpums. Tiesa naftas cenu pieaugumu daļēji kompensēja eiro kursa palielināšanās salīdzinājumā ar ASV dolāru. Procesi pasaulē ietekmē arī degvielas sadārdzināšanos. Februārī degvielas cenas pieauga par 1,7%, kas kopējo patēriņa cenu līmeni palielināja par 0,1 procentpunktu. Salīdzinot ar 2011.gada decembri, degvielas cenu kāpums ir sasniedzis gandrīz 6 procentus.

Vienlaikus atsevišķas preces un pakalpojumi februārī kļuva lētāki. Lielākā ietekme uz kopējā cenu līmeņa samazinājumu bija apģērbiem un apaviem, kuru cenas mēneša laikā samazinājās par 2,6 procentiem.

Ekonomikas ministrija prognozē, ka šā gada turpmākajos mēnešos cenu pieauguma temps pakāpeniski mazināsies. Tajā pašā laikā pastāv nenoteiktība pasaulē ar naftas un pārtikas cenu turpmāko dinamiku. Kopumā 2012.gadā vidējais patēriņa cenu līmenis var par 2,3 līdz 2,5% pārsniegt 2011.gada vidējo cenu līmeni.

Ekonomikas ministrijas Ekonomiskās attīstības un darba tirgus prognozēšanas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!