• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par iekšējā tirgus aizsardzības pasākumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.05.1999., Nr. 163/166 https://www.vestnesis.lv/ta/id/24511

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārlietu ministrijas informācija

Par līguma ar Kazahstānu stāšanos spēkā

Vēl šajā numurā

20.05.1999., Nr. 163/166

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par iekšējā tirgus aizsardzības pasākumiem

Ministru kabineta 18.maija sēdē izskatīja Ārlietu, Ekonomikas un Zemkopības ministrijas papildu informāciju par veiktajiem pasākumiem iekšējā tirgus aizsardzībai. Ekonomiskais pamatojums un Latvijas puses argumentācija iekšējā tirgus aizsardzības pasākumiem tika iesniegta izskatīšanai Ministru kabineta 11.maija sēdē.

Pēc Ārlietu ministrijas pieprasījuma ar Latvijas sarežģīto situāciju atsevišķās lauksaimniecības nozarēs ir iepazinusies arī Eiropas Komisija, kurai ieteikts nekavējoties sākt konsultācijas šajā jautājumā.

Ekonomikas ministrija ir nosūtījusi pieprasījumu Latvijas un Polijas brīvās tirdzniecības līguma ietvaros izveidotās apvienotās komisijas vadītājam no Polijas nekavējoties uzsākt konsultācijas par tirgus aizsardzības pasākumu ieviešanas nepieciešamību. Kā zināms, gandrīz 50 procentu cūkgaļas importa nāk no Polijas. Piemēram, 1998.gadā no šīs valsts importētas 99,4 tonnas cūkgaļas jeb vidēji 8,3 tonnas mēnesī, bet 1999.gada pirmajā ceturksnī — 428 tonnas jeb vidēji 142,7 tonnas mēnesī. Jāatzīmē, ka vidējā muitas vērtība Polijas izcelsmes cūkgaļai samazinās — 1998. gadā vidēji Ls 0,8 par kilogramu, bet šā gada pirmajā ceturksnī — Ls 0,35 par kilogramu.

Būtiski ir pieauguši arī Eiropas Savienības valstu cūkgaļas importa apjomi, tādējādi radot nopietnu kaitējumu vietējiem ražotājiem. Zemkopības ministrijas rīcībā ir informācija, ka aizvadītajā gadā no Eiropas Savienības valstīm importētas 553 tonnas cūkgaļas (vidēji 46,1 tonna mēnesī), bet šogad tikai pirmajā ceturksnī vien — 364,9 tonnas (vidēji 121,6 tonnas mēnesī). Arī muitas vērtība Eiropas Savienības izcelsmes cūkgaļai samazinās: 1998.gadā — vidēji Ls 0,65 par kilogramu, bet 1999.gada pirmajā ceturksnī — Ls 0,38 par kilogramu.

Cūkgaļas importa dēļ būtiski samazinājies arī vietējo ražojumu iepirkums — 1998.gada maijā tas bija 1129 tonnas, bet šā gada martā — tikai 687 tonnas. Vietējiem ražotājiem pēdējo 11 mēnešu laikā radušies zaudējumi par 2,9 miljoniem latu.

Neraugoties uz valdības paveikto iekšējā tirgus aizsardzībā, zemnieki ir paziņojuši, ka 28.maijā tiks rīkotas protesta akcijas. Tās izpaudīsies tā, ka zemnieki ar lauksaimniecības tehniku bloķēs ceļus uz Grenstāles, Veclaicenes, Valkas, Medumu, Meitenes, Ainažu, Rucavas un Rīgas ostas muitas punktiem — tieši caur tiem ieved visvairāk lauksaimniecības produkcijas. Zemnieki cer, ka šīs protesta akcijas kaut daļēji veicinās un paātrinās lauksaimniecības problēmu risinājumu valstī.

Zemnieku paziņojums par iespējamām protesta akcijām 28.maijā nebūs aktuāls, ja valdība izpildīs zemnieku prasību un, sākot no jūnija, uz 200 dienām noteiks papildu ievedmuitu cūkgaļai 70 procentu apmērā. Arī Ministru prezidents Vilis Krištopans atzīst, ka vietējo cūkgaļas ražotāju ekonomiskā situācija ir kļuvusi dramatiska.

Šodien, 20.maijā, jaunizveidotā valsts iekšējā tirgus aizsardzības komisija izskatīs Latvijas Cūku audzētāju asociācijas 18.maijā iesniegto dokumentu paketi par neatliekamiem pasākumiem iekšējā tirgus aizsardzībā. Tāpat par šiem jautājumiem šodien spriedīs lauku attīstības Konsultatīvās padomes sēdē. Savukārt galīgo lēmumu par neatliekamiem pasākumiem vietējo cūkgaļas ražotāju aizsardzībai, iespējams, pieņems nākamajā Ministru kabineta sēdē.

Dagnija Muceniece —

"Latvijas Vēstnesim"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!