• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rīgas domes 2012. gada 28. februāra saistošie noteikumi Nr. 165 "Par Rīgas pilsētas sabiedriskā transporta lietošanu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.03.2012., Nr. 37 https://www.vestnesis.lv/ta/id/244876

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Satversmes tiesas lēmums

Par tiesvedības izbeigšanu lietā Nr.2011-12-01

Vēl šajā numurā

06.03.2012., Nr. 37

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Rīgas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 165

Pieņemts: 28.02.2012.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr.165

Rīgā 2012.gada 28.februārī (prot. Nr.77, 6.§)

Par Rīgas pilsētas sabiedriskā transporta lietošanu

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām” 43.panta pirmās daļas
8.punktu, Ministru kabineta 2007.gada 11.decembra noteikumu Nr.843
"Sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanas un
izmantošanas kārtība” 34. un 66.punktu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka sabiedriskā transporta (tramvaju, trolejbusu un autobusu) lietošanas kārtību Rīgas pilsētas sabiedriskā transporta maršrutu tīklā.

2. Saistošajos noteikumos ir lietoti šādi termini:

2.1. abonementa biļete – pasažiera (nepersonalizēta vai personalizēta) braukšanas tiesības apliecinošs dokuments, kas ielādēts datu nesējā (viedkartē, viedbiļetē vai citā pārvadātāja noteiktajā datu nesējā), kurš satur informāciju par biļetes veidu vai biļetes veidiem, ko pasažieris iegādājas priekšapmaksas veidā vai saņem bez maksas ar braukšanas maksas atvieglojumu 100% apmērā no biļetes cenas;

2.2. paaugstināta servisa pārvadājums – pasažieru pārvadājums maršrutā, kurā pārvadātājs nodrošina kādu no minētājiem braukšanas apstākļu uzlabojumiem: ceļā pavadītā laika būtiska samazināšana salīdzinājumā ar pārvadājuma laiku maršrutos bez paaugstināta servisa; pasažierim garantēta sēdvieta; pārvadājumi nakts maršrutos vai pasažierim nodrošinātas citas papildu ērtības;

2.3. vienreizējā braukšanas biļete – pasažiera braukšanas tiesības apliecinošs dokuments, kas iegādāts braucienam attiecīgajā sabiedriskajā transportlīdzeklī;

2.4. vienreizējā dzīvnieka pārvadāšanas biļete – vienreizējā bagāžas biļete dzīvnieka pārvadāšanai;

2.5. vienreizējā pārsēšanās biļete – braukšanas tiesības apliecinošs dokuments, ko pēc pasažiera pieprasījuma bez maksas izsniedz sabiedriskā transportlīdzekļa vadītājs gadījumā, ja ārkārtas apstākļu dēļ sabiedriskais transportlīdzeklis nevar turpināt ceļu.

II. Pasažieru iekāpšanas un izkāpšanas kārtība

3. Iekāpt sabiedriskajā transportlīdzeklī un izkāpt no tā pasažierim atļauts tikai maršruta pieturvietās pēc sabiedriskā transportlīdzekļa pilnīgas apstāšanās. Sabiedriskajā transportlīdzeklī, kas veic paaugstināta servisa pārvadājumus, pasažieris iekāpj un izkāpj no tā pēc pieprasījuma maršruta pieturvietās.

4. Ja sabiedriskajā transportlīdzeklī, kas veic paaugstināta servisa pārvadājumus, visas pasažieru vietas ir aizņemtas, vadītājs redzamā vietā novieto papildu informācijas zīmi "Vietu nav" un neapstājas maršruta pieturvietā. Lai par to informētu pasažierus, kuri gaida sabiedrisko transportlīdzekli maršruta pieturvietā, kurā neviens no pasažieriem neizkāpj, vadītājs samazina kustības ātrumu.

5. Priekšrocība iekāpt sabiedriskajā transportlīdzeklī un ieņemt sēdvietas ir personām ar funkcionāliem traucējumiem, gados veciem cilvēkiem, grūtniecēm un pasažieriem ar bērniem līdz 7 gadu vecumam.

6. Ja sabiedriskais transportlīdzeklis ir aprīkots ar durvju aizvēršanas signālu, pēc signāla atskanēšanas pasažierim jāpārtrauc iekāpšana vai izkāpšana un nekavējoties jāatkāpjas no durvīm.

7. Ja pēc apstāšanās maršruta pieturvietā sabiedriskā transportlīdzekļa durvis netiek atvērtas un ja sabiedriskais transportlīdzeklis ir aprīkots ar durvju atvēršanas pogu, pasažierim, lai atvērtu sabiedriskā transportlīdzekļa durvis, jānospiež šī poga.

8. Sabiedriskajam transportlīdzeklim piebraucot maršruta galapunktā, kur atrodas dispečerpunkts un/vai paredzēta sabiedriskā transportlīdzekļa stāvēšana, pasažieriem jāizkāpj no sabiedriskā transportlīdzekļa. Citos gadījumos pasažieris ir tiesīgs pēc galapunkta turpināt braucienu, neizkāpjot no sabiedriskā transportlīdzekļa, ievērojot šo saistošo noteikumu 18.punktā noteikto braukšanas kārtību.

III. Braukšana un bagāžas pārvadāšana

9. Pasažiera braukšanas tiesības apliecina derīga vienreizējā braukšanas biļete, abonementa biļete, vienreizējā pārsēšanās biļete vai cits braukšanas tiesības apliecinošs dokuments, kas saskaņā ar normatīvajiem aktiem pasažierim dod tiesības lietot sabiedrisko transportu bez maksas.

10. Abonementa biļetes derīgumu braucienam apliecina abonementa biļetes autorizācijas kods, kas ir elektroniska informācija, ko iegūst, pietuvinot abonementa biļeti elektroniskās kartes lasītājam sabiedriskajā transportlīdzeklī. Abonementa biļetes autorizācijas kods ir derīgs braukšanai vienā virzienā līdz maršruta galapunktam tikai tajā sabiedriskajā transportlīdzeklī, kurā abonementa biļete autorizēta, no tās autorizācijas brīža līdz izkāpšanai no sabiedriskā transportlīdzekļa.

11. Abonementa biļete ir derīga atbilstoši datu nesējā ielādētajai informācijai (piemēram, viedkartē – par sabiedrisko transportlīdzekli, termiņu, braucienu skaitu un/vai maršrutu, viedbiļetē – par termiņu un/vai braucienu skaitu). Ja datu nesējā ir ielādēta informācija par iespēju braukt noteiktā termiņā vienā maršrutā, abonementa biļete ir derīga tajā maršrutā, kurā pasažieris pēc iegādes veicis pirmo tās autorizāciju. Ja pārvadātājs piedāvā iegādāties abonementa biļeti vienam maršrutam, pēc pirmā brauciena autorizācijas ar to atļauts braukt pa citu maršrutu tā paša veida sabiedriskajā transportlīdzeklī maršrutu sakritības robežās līdz pēdējai pieturvietai, kur pilnībā sakrīt maršruti. Nosacījumi par tiesībām izmantot abonementa biļeti vienam maršrutam maršrutu sakritības robežās neattiecas uz sabiedriskajiem transportlīdzekļiem, kas veic paaugstināta servisa pārvadājumus.

12. Ja pasažieris pirms iekāpšanas sabiedriskajā transportlīdzeklī ir iegādājies vai saņēmis abonementa biļeti (tajā skaitā abonementa biļeti ar braukšanas maksas atvieglojumu 100% apmērā no biļetes cenas), pasažiera pienākums ir nekavējoties pēc iekāpšanas sabiedriskajā transportlīdzeklī pietuvināt abonementa biļeti elektroniskajam kartes lasītājam, līdz uz lasītāja iedegas zaļā gaisma, kas apliecina brauciena autorizāciju. Braucot maršrutu sakritības robežās saskaņā ar šo saistošo noteikumu 11.punktu, abonementa biļete nav jāpietuvina elektroniskajam kartes lasītājam.

13. Ja elektroniskais kartes lasītājs neveic brauciena autorizāciju (iedegas sarkanā gaisma vai nav signāla un neiedegas gaisma), pasažiera pienākums ir nekavējoties izkāpt no sabiedriskā transportlīdzekļa vai sabiedriskajā transportlīdzeklī iegādāties vienreizējo braukšanas biļeti, lai turpinātu braucienu.

14. Gadījumā, ja brauciena autorizācija nav veikta elektroniskā kartes lasītāja tehnisku bojājumu dēļ, Rīgas pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" pēc pasažiera pieprasījuma atlīdzina papildu izdevumus, kas pasažierim radušies, iegādājoties vienreizējo braukšanas biļeti sabiedriskajā transportlīdzeklī.

15. Datu nesējā ielādēto abonementa biļeti var izmantot 12 mēnešu laikā pēc tās iegādes. Ja datu nesējā ir ielādētas vairākas abonementa biļetes, kuras sakrīt kādā daļā, elektroniskais kartes lasītājs autorizē to abonementa biļeti, kura pasažierim, rēķinot viena brauciena vidējās izmaksas, ir vislētākā, bet, ja viena brauciena vidējās izmaksas ir vienādas, elektroniskais kartes lasītājs autorizē to abonementa biļeti, kura iegādāta agrāk.

16. Ja pasažieris neizmanto abonementa biļeti vai citu braukšanas tiesības apliecinošu dokumentu, kas saskaņā ar normatīvajiem aktiem pasažierim dod tiesības lietot sabiedrisko transportu bez maksas, kā arī, lai izmantotu paaugstināta servisa pārvadājumus, pasažierim ir pienākums pirms iekāpšanas sabiedriskajā transportlīdzeklī sagatavot pēc iespējas precīzu naudu, iekāpt pa priekšējām durvīm un nekavējoties pēc iekāpšanas sabiedriskajā transportlīdzeklī iegādāties vienreizējo braukšanas biļeti.

17. Vienreizējā braukšanas biļete, vienreizējā dzīvnieka pārvadāšanas biļete ir derīga braukšanai vienā virzienā līdz maršruta galapunktam tikai tajā sabiedriskajā transportlīdzeklī, kurā tā nopirkta, no tās iegādes brīža līdz izkāpšanai no sabiedriskā transportlīdzekļa.

18. Ja pasažieris turpina braucienu nākamajā reisā pēc maršruta galapunkta, kurā ir atļauts neizkāpt no sabiedriskā transportlīdzekļa, pasažiera pienākums ir nekavējoties pēc sabiedriskā transportlīdzekļa durvju atvēršanas maršruta galapunktā iegādāties vienreizējo braukšanas biļeti, vienreizējo dzīvnieka pārvadāšanas biļeti vai veikt brauciena autorizāciju. Atsevišķos pārvadātāja noteiktos maršrutos, kuros sabiedriskais transportlīdzeklis nākamajā reisā pēc maršruta galapunkta nebrauc atpakaļ pa to pašu ceļu, pasažieris, lai turpinātu braucienu līdz nākamajam maršruta galapunktam, ir tiesīgs neiegādāties vienreizējo braukšanas biļeti, vienreizējo dzīvnieka pārvadāšanas biļeti vai neveikt brauciena autorizāciju.

19. Pasažieris, kas izmanto datu nesējā ielādētu abonementa biļeti ar normatīvajos aktos paredzētajiem braukšanas maksas atvieglojumiem, sabiedriskajā transportlīdzeklī var neuzrādīt dokumentu, kas apliecina tiesības saņemt šos atvieglojumus. Ja pasažieris neizmanto datu nesējā ielādētu abonementa biļeti ar normatīvajos aktos paredzētajiem braukšanas maksas atvieglojumiem, bet izmanto normatīvajos aktos paredzētos braukšanas maksas atvieglojumus, tam ir pienākums uzrādīt minētos atvieglojumus apliecinošo dokumentu. Ja kontrolierim rodas šaubas par abonementa biļetes turētāju, kontrolieris ir tiesīgs pieprasīt pasažierim uzrādīt personu apliecinošu dokumentu.

20. Ja pasažieris sabiedriskajā transportlīdzeklī nevar uzrādīt derīgu vienreizējo braukšanas biļeti, vienreizējo dzīvnieka pārvadāšanas biļeti, abonementa biļeti, vienreizējo pārsēšanās biļeti vai citu braukšanas tiesības apliecinošu dokumentu, kas saskaņā ar normatīvajiem aktiem pasažierim dod tiesības lietot sabiedrisko transportu bez maksas, viņš uzskatāms par pasažieri bez biļetes un saucams pie atbildības normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā. Soda uzlikšana neatbrīvo pasažieri no pienākuma samaksāt par braucienu.

21. Sabiedriskā transportlīdzekļa vadītājs izsniedz pasažierim vienreizējo pārsēšanās biļeti, ja pasažieris var uzrādīt derīgu vienreizējo braukšanas biļeti vai abonementa biļeti. Pasažierim ir tiesības izmantot vienreizējo pārsēšanās biļeti vienu stundu no tās izsniegšanas brīža jebkurā pārvadātāja sabiedriskajā transportlīdzeklī. Ja vienreizējā pārsēšanās biļete izsniegta sabiedriskajā transportlīdzeklī, kas neveic paaugstināta servisa pārvadājumus, pasažieris nav tiesīgs to izmantot sabiedriskajā transportlīdzeklī, kas veic paaugstināta servisa pārvadājumus. Piespiedu pārsēšanās gadījumā tiesības pārvadāt suni pavadā apliecina iepriekš iegādāta vienreizējā dzīvnieka pārvadāšanas biļete, ja to uzrāda kopā ar derīgu vienreizējo pārsēšanās biļeti.

22. Ja biļete ir locīta, spiesta, lauzta, burzīta vai biļetes datu nesējs ir bojāts, vai arī citu biļetes bojājumu dēļ kontroles brīdī nav iespējams konstatēt biļetes derīgumu, biļete ir nederīga.

23. Personām ar funkcionāliem traucējumiem, gados veciem cilvēkiem, pasažieriem ar bērniem līdz 7 gadu vecumam un grūtniecēm paredzētās vietas sabiedriskajā transportlīdzeklī ir apzīmētas ar attiecīgām zīmēm. Citu pasažieru pienākums ir atbrīvot aizņemtās vietas pēc minēto personu, vadītāja vai kontroliera pirmā pieprasījuma.

24. Brauciena laikā pasažieriem jāturas pie sabiedriskajā transportlīdzeklī esošajiem atbalsta stieņiem vai siksnām.

25. Pieaugušai personai, kas brauc kopā ar bērnu, ir pienākums uzraudzīt bērnu, lai tas ievērotu šos saistošos noteikumus, un nodrošināt bērna drošību sabiedriskajā transportlīdzeklī, drošu iekāpšanu tajā un izkāpšanu no tā.

26. Pasažierim aizliegts:

26.1. iekāpt sabiedriskajā transportlīdzeklī vai izkāpt no tā sabiedriskā transportlīdzekļa kustības laikā;

26.2. braukt uz kāpnēm un citām izvirzītajām sabiedriskā transportlīdzekļa daļām;

26.3. bez nepieciešamības iedarbināt avārijas slēdžus, bremzes un citas ierīces;

26.4. atvērt sabiedriskā transportlīdzekļa durvis ārpus atļautajām pasažieru iekāpšanas un izkāpšanas vietām;

26.5. kavēt sabiedriskā transportlīdzekļa durvju atvēršanu vai aizvēršanu;

26.6. atvērt sabiedriskā transportlīdzekļa salona kreisās puses logus, izliekties pa logiem vai durvīm;

26.7. ļaut bērniem uz sēdekļiem stāvēt kājās vai tupēt uz ceļiem;

26.8. smēķēt, aizdedzināt sērkociņus vai šķiltavas u.tml. priekšmetus;

26.9. trokšņot, dziedāt, spēlēt mūzikas instrumentus vai lietot skaņu atskaņošanas aparatūru;

26.10. braukt smērējošā vai smakojošā apģērbā, smērēt salonu vai lietot pārtikas vai ķīmiskās preces, kas var nosmērēt salonu vai citu pasažieru apģērbu;

26.11. braukt alkoholisko dzērienu, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošo vielu iespaidā, ja pasažieris izturas rupji vai agresīvi, kā arī lietot alkoholiskos dzērienus, narkotiskās, psihotropās, toksiskās vai citas apreibinošās vielas;

26.12. ar savu rīcību traucēt citus pasažierus vai vadītāju;

26.13. izvietot sabiedriskajā transportlīdzeklī reklāmas vai paziņojumus, kā arī veikt ar pārvadātāju nesaskaņotus tirgvedības pasākumus;

26.14. iekāpt un braukt sabiedriskajā transportlīdzeklī ar skrituļslidām;

26.15. nodot citam pasažierim biļeti, lai šo biļeti atkārtoti izmantotu braucienam tajā pašā sabiedriskajā transportlīdzeklī;

26.16. sēdēt sabiedriskajā transportlīdzeklī vietās, kas nav paredzētas šim nolūkam;

26.17. apzīmēt, aprakstīt sabiedrisko transportlīdzekli vai veikt citas līdzīgas darbības;

26.18. novietot rokas bagāžu uz sēdekļa;

26.19. atstāt mājas (istabas) dzīvnieku bez uzraudzības.

27. Rokas bagāžu, izņemot šo saistošo noteikumu 29.punktā noteikto, sabiedriskajā transportlīdzeklī atļauts pārvadāt bez maksas.

28. Sabiedriskajā transportlīdzeklī atļauts pārvadāt mājas (istabas) dzīvniekus, ja tos pārvadā piemērotā somā, konteinerā vai būrī kā rokas bagāžu. Iegādājoties vienreizējo dzīvnieka pārvadāšanas biļeti, sabiedriskajā transportlīdzeklī atļauts pārvadāt suni, turot to īsā pavadā un ievērojot normatīvo aktu nosacījumus par suņa pārvadāšanu sabiedriskajā transportlīdzeklī. Persona ar redzes invaliditāti, uzrādot šo statusu apliecinošu dokumentu, ir tiesīga bez maksas pārvadāt suni, kas ir šīs personas pavadonis. Valsts vai pašvaldības policijas darbinieks formas tērpā, uzrādot dienesta apliecību, ir tiesīgs pārvadāt dienesta suni bez maksas. Suņa pārvadāšana sabiedriskajā transportlīdzeklī, kurā ir ne vairāk kā 16 pasažieru sēdvietas, ir aizliegta, izņemot gadījumus, ja suns tiek pārvadāts piemērotā somā, konteinerā vai būrī kā rokas bagāža.

29. Pasažierim aizliegts pārvadāt:

29.1. rokas bagāžu, kura var apdraudēt pasažieru vai sabiedriskā transportlīdzekļa vadītāja drošību, veselību vai būtiski ietekmēt pasažieru vai sabiedriskā transportlīdzekļa vadītāja ērtības;

29.2. rokas bagāžu, kura var traucēt sabiedriskā transportlīdzekļa ekspluatāciju vai bojāt sabiedriskā transportlīdzekļa aprīkojumu;

29.3. smērējošus vai smakojošus priekšmetus;

29.4. rokas bagāžu, kuras izmēru (garums, augstums, platums) summa pārsniedz 300 cm, bet sabiedriskajā transportlīdzeklī, kurā ir ne vairāk kā 16 pasažieru sēdvietas – 120 cm;

29.5. rokas bagāžu, kuras garums pārsniedz 180 cm, bet sabiedriskajā transportlīdzeklī, kurā ir ne vairāk kā 16 pasažieru sēdvietas – 115 cm;

29.6. vairāk par diviem suņiem pavadā;

29.7. ar infekcijas slimībām slimus vai nevakcinētus mājas (istabas) dzīvniekus.

30. Velosipēdu atļauts pārvadāt saskaņā ar pārvadātāja noteikto kārtību, kas publicēta pārvadātāja interneta mājas lapā www.rigassatiksme.lv.

31. Šo saistošo noteikumu 29.4. un 29.5.apakšpunktā noteiktie ierobežojumi neattiecas uz tehniskajiem palīglīdzekļiem personām ar funkcionāliem traucējumiem, gados veciem cilvēkiem un personām ar bērniem līdz 7 gadu vecumam, kas nodrošina to pārvietošanos, kā arī sporta inventāra vai mūzikas instrumenta pārvadāšanu, ja to pieļauj sabiedriskā transportlīdzekļa tehniskās iespējas.

32. Vadītājam vai kontrolierim ir tiesības neuzņemt sabiedriskajā transportlīdzeklī, izsēdināt no tā vai arī nodot policijai pasažieri, kas pārkāpj šos saistošos noteikumus, citus sabiedriskā transporta lietošanu reglamentējošos normatīvos aktus vai neievēro sabiedrisko kārtību.

33. Vadītājam ir tiesības atteikties pārvadāt dzīvnieku vai bagāžu, ja tā neatbilst šo saistošo noteikumu vai citu sabiedriskā transporta lietošanu reglamentējošo normatīvo aktu prasībām.

IV. Administratīvā atbildība par noteikumu pārkāpšanu un sodu uzlikšanas kārtība

34. Par šo saistošo noteikumu pārkāpšanu persona saucama pie normatīvajos aktos paredzētās atbildības.

35. Kontrolēt šo saistošo noteikumu izpildi, sastādīt administratīvo pārkāpumu protokolus un uzlikt naudas sodus ir tiesīgas šādas amatpersonas:

35.1. Rīgas pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" Kontroles daļas darbinieki – Kontroles daļas vadītājs, Kontroles daļas vadītāja vietnieks un transporta biļešu kontrolieri;

35.2. Rīgas domes Satiksmes departamenta Pasažieru pārvadājumu pārvaldes Kontroles dienesta amatpersonas.

36. Šo saistošo noteikumu 35.punktā minēto amatpersonu izdotos administratīvos aktus vai faktisko rīcību persona var apstrīdēt pie Rīgas domes Satiksmes departamenta direktora. Rīgas domes Satiksmes departamenta direktora lēmumu par apstrīdēto administratīvo aktu vai faktisko rīcību persona var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā.

V. Noslēguma jautājumi

37. Saistošie noteikumi publicējami laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" un stājas spēkā nākamajā dienā pēc publicēšanas.

38. Šo saistošo noteikumu 35. un 36.punkts ir spēkā līdz normatīvo aktu, kuri paredz pasažieriem par sabiedriskā transporta pakalpojumu izmantošanu bez samaksas vai braukšanai derīgas biļetes maksāt līgumsodu, spēkā stāšanās brīdim.

39. Atzīt par spēku zaudējušiem Rīgas domes 1998.gada 24.februāra saistošos noteikumus Nr.10 "Rīgas sabiedriskā transporta (tramvajs, trolejbuss un autobuss) lietošanas noteikumi" (ar grozījumiem, kas izdarīti ar Rīgas domes 1998.gada 12.maija saistošajiem noteikumiem Nr.12, 1999.gada 27.aprīļa saistošajiem noteikumiem Nr.23, 2001.gada 9.oktobra saistošajiem noteikumiem Nr.10, 2002.gada 2.jūlija saistošajiem noteikumiem Nr.34, 2007.gada 10.aprīļa saistošajiem noteikumiem Nr.76, 2009.gada 31.marta saistošajiem noteikumiem Nr.163 un 2011.gada 7.jūnija saistošajiem noteikumiem Nr.130).

40. Atcelt Rīgas domes 2009.gada 17.februāra saistošos noteikumus Nr.156 "Rīgas sabiedriskā transporta pakalpojumu (tramvajs, trolejbuss un autobuss) sniegšanas un izmantošanas noteikumi" un Rīgas domes 2011.gada 18.oktobra saistošos noteikumus Nr.143 "Par Rīgas pilsētas sabiedriskā transporta lietošanu".

Rīgas domes priekšsēdētājs N.Ušakovs



 

Paskaidrojuma raksts
Rīgas domes 2012.gada 28.februāra saistošajiem noteikumiem Nr.165 "Par Rīgas pilsētas sabiedriskā transporta lietošanu"

1. Īss saistošo noteikumu satura izklāsts

Saistošie noteikumi sagatavoti, pamatojoties uz likuma "Par pašvaldībām" 15.panta pirmās daļas 19.punktu un  43.panta pirmās daļas 8.punktu un Ministru kabineta 2007.gada 11.decembra noteikumu Nr.843 "Sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanas un izmantošanas kārtība" 34. un 66.punktu.

Saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 43.panta pirmās daļas 8.punktu pašvaldības dome ir tiesīga izdot saistošos noteikumus par sabiedriskā transporta lietošanu, paredzot administratīvo atbildību par to pārkāpšanu, ja tas nav paredzēts likumos.

Ministru kabineta 2007.gada 11.decembra noteikumu Nr.843 "Sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanas un izmantošanas kārtība" 34.punktā noteikts, ka attiecīgā pilsētas pašvaldība var noteikt citus biļetes derīguma un tās izmantošanas nosacījumus braukšanai pilsētas nozīmes maršruta sabiedriskajā transportlīdzeklī, savukārt minēto noteikumu 66.punktā paredzēts, ka pilsētas nozīmes maršrutu sabiedriskajos transportlīdzekļos var noteikt citu bagāžas pārvadāšanas kārtību, nekā to nosaka Ministru kabineta noteikumi.

Ar saistošajiem noteikumiem tiek noteikta Rīgas pilsētas sabiedriskā transporta lietošanas kārtība – pasažieru iekāpšana sabiedriskajā transportlīdzeklī un izkāpšana no tā, braukšanas un bagāžas pārvadāšanas nosacījumi, dzīvnieku pārvadāšanas kārtība, saistošo noteikumu kontroles kārtība.

Paredzēts, ka normas par administratīvo atbildību par šo saistošo noteikumu pārkāpšanu ir spēkā līdz normatīvo aktu, kuri paredz pasažieriem par sabiedriskā transporta pakalpojumu izmantošanu bez samaksas vai braukšanai derīgas biļetes maksāt līgumsodu, spēkā stāšanās brīdim.

Saistošajos noteikumos paredzēts, ka ar šo saistošo noteikumu stāšanos spēkā spēku zaudēs Rīgas domes 1998.gada 24.februāra saistošie noteikumi Nr.10 "Rīgas sabiedriskā transporta (tramvajs, trolejbuss un autobuss) lietošanas noteikumi".

Salīdzinājumā ar šobrīd spēkā esošo regulējumu saistošie noteikumi tiek papildināti ar normām, kas attiecas uz paaugstināta servisa pārvadājumiem, kā arī tiek iekļautas normas attiecībā uz autobusu, kuros ir ne vairāk kā 16 pasažieru sēdvietas, lietošanu, ņemot vērā to tehniskās iespējas. Saistošajos noteikumos papildus precizēti atsevišķi ar sabiedriskā transporta lietošanu saistīti jautājumi – par priekšrocībām noteiktām pasažieru kategorijām iekāpt transportlīdzeklī un izmantot sēdvietas, vienreizējās biļetes iegādi pie transportlīdzekļa vadītāja, biļetes derīguma nosacījumiem, durvju atvēršanu un aizvēršanu (ņemot vērā jauno tramvaju tehnisko specifiku). Tāpat saistošajos noteikumos iekļautas normas par aizliegumiem pasažieriem veikt darbības, kas nodara kaitējumu pārvadātāja transportlīdzekļiem vai citiem pasažieriem. Lai mazinātu pārpratumus un konfliktsituācijas biļešu kontroles laikā, saistošie noteikumi papildināti ar paskaidrojošu normu, ka pasažiera pienākums ir nekavējoties izkāpt no sabiedriskā transportlīdzekļa vai sabiedriskajā transportlīdzeklī iegādāties vienreizējo braukšanas biļeti, ja elektroniskais kartes lasītājs nav veicis brauciena autorizāciju. Tajā pašā laikā paredzot, ka gadījumā, ja brauciena autorizācija nav veikta pārvadātāja vainas dēļ (elektroniskā kartes lasītāja bojājums), pārvadātājs atlīdzina papildu izdevumus, kas pasažierim radušies, iegādājoties vienreizējo braukšanas biļeti sabiedriskajā transportlīdzeklī.

2. Saistošo noteikumu nepieciešamības pamatojums

Saskaņā ar Sabiedriskā transporta pakalpojumu likuma pārejas noteikumu 10.punktu maršrutu tīkla daļas apkalpošana atbilstoši komerciāliem principiem ir pieļaujama ne ilgāk kā līdz 2011.gada 31.decembrim. Šobrīd Rīgas pilsētas maršrutu tīklā sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanu papildus Rīgas pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" nodrošina arī astoņi privātie pārvadātāji, kuri pārvadājumus veic atbilstoši komerciāliem principiem (ar mikroautobusiem), pamatojoties uz sabiedriskā transporta pakalpojumu pasūtījuma līguma nosacījumiem.

No 2012.gada 1.janvāra visu Rīgas pilsētas maršrutu tīklu apkalpos Rīgas pašvaldības SIA "Rīgas satiksme", kā arī tiek plānots izveidot īpašus maršrutus, kuros tiks piedāvāti paaugstināta servisa pakalpojumi. Ar paaugstināta servisa pārvadājumiem galvenokārt paredzēts aizstāt esošos mikroautobusu pārvadājumus, kā arī tiek plānots ieviest citus jaunus pārvadājumus, piemēram, nakts maršrutus. Tādējādi saistošajos noteikumos papildus līdzšinējam regulējumam ir iekļautas normas, kas attiecas uz paaugstināta servisa pārvadājumiem.

Ņemot vērā to, ka Rīgas domes 1998.gada 24.februāra saistošie noteikumi Nr.10 "Rīgas sabiedriskā transporta (tramvajs, trolejbuss un autobuss) lietošanas noteikumi" ir spēkā jau ilgstoši un to noformējums neatbilst Ministru kabineta 2009.gada 3.februāra noteikumu Nr.108 "Normatīvo aktu projektu sagatavošanas noteikumi" normām, ir sagatavoti jauni Rīgas domes saistošie noteikumi.

Pašreiz spēkā esošā Rīgas domes 1998.gada 24.februāra saistošo noteikumu Nr.10 "Rīgas sabiedriskā transporta (tramvajs, trolejbuss un autobuss) lietošanas noteikumi" redakcija ir pieņemta attiecībā uz Rīgas pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" šobrīd apkalpotajiem maršrutiem (ar tramvajiem, trolejbusiem un lielas ietilpības autobusiem) un tajā netiek regulēti jautājumi par pārvadājumiem ar mikroautobusiem. Tāpēc nepieciešams papildināt saistošos noteikumus ar normām, kas regulē tādu transportlīdzekļu lietošanu, kuros ir ne vairāk kā 16 pasažieru sēdvietas, ņemot vērā šo transportlīdzekļu parametrus un pasažieru pārvadāšanas specifiku.

Izvērtējot pārvadātāja Rīgas pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" uzkrāto pieredzi saistībā ar elektroniskās biļetes, kura tika ieviesta 2009.gada pirmajā pusgadā, lietošanu sabiedriskajā transportā, kā arī izvērtējot pasažieru sūdzības par sabiedriskā transporta lietošanas jautājumiem, ar saistošajiem noteikumiem tiek precizētas normas, kuras regulē biļešu izmantošanu, priekšrocības atsevišķām pasažieru kategorijām izmantot sēdvietas u.c. normas.

3. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz pašvaldības budžetu

Netiek paredzēta būtiska ietekme uz pašvaldības budžetu.

4. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā

Nav būtiskas ietekmes uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā.

5. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz administratīvajām procedūrām

Salīdzinot ar spēkā esošo regulējumu – Rīgas domes 1998.gada 24.februāra saistošajiem noteikumiem Nr.10 "Rīgas sabiedriskā transporta (tramvajs, trolejbuss un autobuss) lietošanas noteikumi", administratīvās procedūras netiks būtiski mainītas.

Kontrolēt šo saistošo noteikumu izpildi, sastādīt administratīvo pārkāpumu protokolus un uzlikt naudas sodus arī turpmāk būs tiesīgi Rīgas pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" Kontroles daļas darbinieki un Rīgas domes Satiksmes departamenta Pasažieru pārvadājumu pārvaldes Kontroles dienesta amatpersonas. Šo amatpersonu pieņemtos administratīvos aktus vai faktisko rīcību persona varēs apstrīdēt pie Rīgas domes Satiksmes departamenta direktora. Normas par administratīvo sodu piemērošanu būs spēkā līdz normatīvo aktu, kuri paredz pasažieriem par sabiedriskā transporta pakalpojumu izmantošanu bez samaksas vai braukšanai derīgas biļetes maksāt līgumsodu, spēkā stāšanās brīdim.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām

Konsultācijas nav notikušas.


Rīgas domes priekšsēdētājs N.Ušakovs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!