• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par valsts akciju sabiedrību "Valsts robežbūve". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.05.1999., Nr. 161/162 https://www.vestnesis.lv/ta/id/24483

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Jelgavas domes saistošie noteikumi

Jelgavas pilsētas teritorijas labiekārtošana, uzturēšana un aizsardzība

Vēl šajā numurā

19.05.1999., Nr. 161/162

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Iekšlietu ministra atklātā vēstule:

Par valsts akciju sabiedrību "Valsts robežbūve"

Masu informācijas līdzekļos aizvien biežāk parādās informācija par bezpeļņas organizāciju valsts akciju sabiedrību "Valsts robežbūve" un tās lomu valsts robežas izbūvē. Šī informācija ne vienmēr ir korekta un precīza, tāpēc gribu paust savu viedokli šajā jautājumā.

Ministru kabinets 1997.gada 27.marta sēdē nolēma uzdot Iekšlietu ministrijai uzsākt valsts austrumu robežas izveidošanu un izbūvi. Savukārt Finansu ministrijai tika uzdots nodrošināt iespējas Iekšlietu ministrijai 1997.—1999.gadā saņemt kredītu 30 miljonu ASV dolāru apmērā valsts austrumu robežas izveidošanai. Tā kā bija paredzēts saņemt ārvalstu kredītu un apvienot robežas izbūvē iesaistīto ministriju līdzekļus, Ministru kabinets 1997.gada 9.maijā izdeva rīkojumu par bezpeļņas organizācijas valsts akciju sabiedrības "Valsts robežbūve" izveidošanu.

Ārvalstu kredīts — 30 miljoni ASV dolāru — netika saņemts, jo 1997.gada 27.novembrī Saeima, izdarot grozījumus 1997.gada valsts budžetā, vairs neparedzēja valsts izsniedzamās garantijas akciju sabiedrībai "Valsts robežbūve" 30 miljonu ASV dolāru apmērā.

Iekšlietu ministrija valsts robežas infrastruktūras izveidošanai, robežas atjaunošanai un tehniskās apsardzības informācijas sistēmas izveidošanai izstrādāja trīs investīciju projektus. Valsts budžetā 1998.gadam šo projektu veikšanai Iekšlietu ministrijai piešķīra 4,548 miljonus latu, 1999.gada budžetā — 8,243 miljonus latu. Iekšlietu ministrija šo investīciju projektu realizāciju uzsāka jau 1998.gadā.

Sakarā ar to, ka bezpeļņas organizācija valsts akciju sabiedrība "Valsts robežbūve" bija izveidota, bet tās darbības finansēšanai līdzekļi valsts budžetā nebija paredzēti, Ministru kabinets 1998. gada 31.martā uzdeva valsts robežsardzei, Satiksmes ministrijai, Valsts ieņēmumu dienestam, Zemkopības ministrijai slēgt līgumu ar VAS "Valsts robežbūve" par valsts investīciju programmu, kas saistīta ar robežas izbūvi. Izņemot Iekšlietu ministriju (IeM Valsts robežsardzi), neviena cita ministrija nav izpildījusi šo Ministru kabineta lēmumu, kaut gan VAS "Valsts robežbūve" pilnvarnieku funkcijas pilda gan Satiksmes ministrijas, gan Finansu ministrijas, gan Ārlietu ministrijas pilnvarnieki. Šo pilnvarnieku un visas bezpeļņas organizācijas valsts akciju sabiedrības "Valsts robežbūve" uzturēšanas izdevumi tiek segti tieši no Iekšlietu ministrijai investīcijām piešķirtajiem līdzekļiem. Turklāt pret to iebilst gan Ekonomikas, gan Finansu ministrija.

1999.gadā VAS "Valsts robežbūve" paredzējusi sabiedrības uzturēšanai izlietot 623,5 tūkstošus latu. Šobrīd uzturēšanai tiek tērēti 1998.gadā no Valsts robežsardzes ieskaitītie līdzekļi, kas bija paredzēti līgumā ar firmu "Siemens" veicamo darbu apmaksai. Četros mēnešos jau izlietoti 80,6 tūkstoši latu. Tajā pašā laikā VAS "Valsts robežbūve" pašu ieņēmumi ir tikai 655 lati.

Pagājušajā gadā no Iekšlietu ministrijas investīciju projektiem paredzētajiem līdzekļiem, pēc Valsts kases sniegtās informācijas, bezpeļņas organizācija valsts akciju sabiedrība "Valsts robežbūve" izlietojusi:

— atalgojumam (kopā ar valsts obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksām) 177,7 tūkstošus latu;

— komandējumu izdevumiem 1,3 tūkstošus latu;

— pakalpojumu apmaksai 49,4 tūkstošus latu;

— materiālu iegādei 9,2 tūkstošus latu;

— kapitālajiem izdevumiem 66,8 tūkstošus latu.

1999.gadam finansu līdzekļi valsts robežas izbūvei paredzēti Iekšlietu ministrijai, kas šos investīciju līdzekļus spējīga apgūt bez VAS "Valsts robežbūve" starpniecības, un tas valstij izmaksās daudz lētāk.

Līdz šim neviena cita ministrija nav slēgusi līgumus ar VAS "Valsts robežbūve" par projektu realizāciju uz valsts austrumu robežas. Valsts ieņēmumu dienests cēla un turpina celt robežkontroles punktus, Satiksmes ministrija būvēja un būvēs ceļus bez šīs akciju sabiedrības palīdzības.

Iekšlietu ministrija jau reāli uzsākusi valsts robežas infrastruktūras objektu nodošanu VAS "Valsts robežbūve" apsaimniekošanā. Tuvākajā laikā tiks risināti jautājumi arī par valsts robežas joslas nodošanu apsaimniekošanā. Iekšlietu ministrija sagatavojusi grozījumus Ministru kabineta rīkojumā, ar kuru tika izveidota šī akciju sabiedrība, tās statūtos paredzot, ka VAS "Valsts robežbūve" galvenais uzdevums ir valsts robežas infrastruktūras objektu apsaimniekošana un uzturēšana.

Gribu uzsvērt — iekšlietu ministrs Saeimai un valdībai ir atbildīgs par austrumu robežas izbūvei paredzēto investīciju programmu sekmīgu īstenošanu. Tieši no manis prasīs atbildību par vairāk nekā 8 miljonu latu likumīgu un lietderīgu izlietošanu. Tāpēc šim jautājumam pievērsīšu pastiprinātu uzmanību.

1999.gada 18.maijā

Roberts Jurdžs, iekšlietu ministrs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!