• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Nodrošinot plašu parlamenta atbalstu ES līgumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.03.2012., Nr. 35 https://www.vestnesis.lv/ta/id/244783

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Gruzijas ārlietu ministra darba vizīti Latvijā

Vēl šajā numurā

01.03.2012., Nr. 35

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Nodrošinot plašu parlamenta atbalstu ES līgumiem

29.februārī Ministru prezidents Valdis Dombrovskis parakstīja vienošanos ar partiju apvienības "Zaļo un Zemnieku savienība" Saeimas frakciju par sadarbību Latvijas nacionālo interešu īstenošanai Eiropas Savienībā (ES), tādējādi nodrošinot plašu atbalstu ES stabilitātei svarīgo līgumu apstiprināšanai Saeimā.

V.Dombrovskis uzskata: "Šie līgumi ir nozīmīgi instrumenti Latvijas un visas Eiropas stabilitātes nodrošināšanai. Latvijas pozīcija šajos jautājumos izšķir, vai pievienosimies Eiropas attīstību virzošajam kodolam, un esmu gandarīts, ka arī opozīcijas partneri šīs Latvijas nacionālās intereses stāda augstāk par pozīcijasopozīcijas robežlīnijām."

Ministru prezidents, parakstot vienošanos, apņēmies sarunās par ES daudzgadu budžetu 2014.–2020.gadam stingri pastāvēt, lai kopējās lauksaimniecības politikas ietvaros Latvijas lauksaimniekiem nodrošinātu ievērojami lielāku atbalstu nekā līdz šim, sasniedzot ap 80% no ES vidējā tiešmaksājumu līmeņa, vienlaikus nodrošinot, ka uz tiešmaksājumu palielinājuma rēķina netiks samazināts finansējums lauku attīstībai.

V.Dombrovskis sarunās aizstāvēs Latvijas pozīciju panākt, lai ES finansējums kohēzijas politikas īstenošanai Latvijā būtu ne mazāks kā 2007.–2013.gada plānošanas periodā piešķirtais jeb 3,18 miljardi latu.

Pēc dokumenta parakstīšanas V.Dombrovskis devās uz Briseli, lai piedalītos Eiropadomes sanāksmē, kur parakstīs 25 ES valstu līgumu par fiskālo disciplīnu, kurā valstis apņemsies ieviest budžeta veidošanas "zelta likumu", tas ir – veidot sabalansētu budžetu. Līguma mērķis ir atjaunot ekonomisko izaugsmi un novērst parādu krīzes atkārtošanas nākotnē.

Šis līgums būs jāratificē valstu parlamentos, tāpat kā grozījumi Līguma par ES darbību (Lisabonas līguma) 136.pantā, kas paredz Eiropas Stabilitātes mehānisma izveidi. Tas domāts eirozonas aizsargāšanai no pārmērīgu parādu izraisītas destabilizācijas. Lai šis mehānisms varētu sākt darbību, tas jāapstiprina visās 27 ES dalībvalstīs. Iemaksas Eiropas Stabilitātes mehānismā veiks tikai eirozonas dalībvalstis.

 

Mārtiņš Panke, Ministru prezidenta preses sekretārs

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!