• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Darītājam Jānim Kušķim valodas kopšanā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.05.1999., Nr. 159/160 https://www.vestnesis.lv/ta/id/24458

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Norvēģijas Karalistē

Vēl šajā numurā

18.05.1999., Nr. 159/160

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Darītājam Jānim Kušķim valodas kopšanā

Piektdien, 14.maijā, pirmo reizi tika pasniegta Kārļa Mīlenbaha balva

KU.JPG (19873 BYTES) Foto: Arnis Blumbergs, "LV"

Latviešu biedrības priekšsēdētājs Jānis Streičs un Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Jānis Stradiņš sveic Kārļa Mīlenbaha balvas laureātu Jāni Kušķi

14. maijā Rīgas Latviešu biedrības namā sanāca Latvijas Zinātņu akadēmijas pilnsapulce, kas bija veltīta Rīgas Latviešu biedrības Zinību komisijas dibināšanas 130. gadadienai un latviešu ortogrāfijas 90. gadadienai. Zinību komisija jau 1869. gadā aizsāka latviešu valodas kopšanu un izpēti. Biedrības valodniecības nodaļu no 1901. līdz 1916. gadam vadīja Kārlis Mīlenbahs (1853 — 1916). Pērn Latvijas Zinātņu akadēmija kopā ar Rīgas Latviešu biedrību iedibināja K. Mīlenbaha balvu.

Sanākušie ar aplausiem un ziediem sveica pirmo Kārļa Mīlenbaha balvas laureātu — Latvijas Universitātes mācību spēku Jāni Kušķi, kas neatlaidīgi ir iepazīstinājis sabiedrību ar jaunākajām atziņām latviešu valodas praksē, diendienā un nemitīgi kopdams, sargādams un spodrinādams mūsu un valsts valodu Latvijā.

Lūk, ko pilnsapulces ievadvārdos par balvas ieguvēju teica LZA prezidents Jānis Stradiņš:

— Filoloģijas maģistrs Jānis Kušķis visu savu filologa mūžu ir veltījis latviešu valodas kultūras kopšanai un jaunu valodniecības speciālistu audzināšanai. Viņš ir iemantojis lietpratīga, prasīga, brīžiem pat pārlieku prasīga mācībspēka slavu, veidojis vairākus akadēmiskos kursus. Tāpat Jānis Kušķis izdevis četras mācību grāmatas, publicējis kādus 40 zinātniskus rakstus dažādos Latvijas un ārzemju izdevumos, taču latviešu sabiedrībai visnozīmīgākais ir šķitis viņa gadu desmitiem ilgais neatlaidīgais praktiskais darbs valodas kopšanā — radio raidījumi (pēdējos gados tādu bijis vairāk nekā 600), vairāk nekā 300 publicējumi ("Latviešu valodas kultūras jautājumi", "Valodas aktualitātes", laikrakstos, žurnālos). Rakstos un raidījumos minētas dzīvajā runā noklausītas vai no mūsdienu izdevumiem ekscerpētas valodas kļūdas, doti ieteikumi, kā vēlams būtu pareizi izteikties. Turklāt Kušķa diapazons aptver visu valodas sistēmu — fonētiku, morfoloģiju, vārdu darināšanu, leksiku, sintaksi, stilu, frazeoloģiju. Šis valodas kopšanas darbs ir smags, nepateicīgs, taču darītāja devums valodas kultūras uzturēšanā iemantojis plašu aprindu atzinību.

"LV" informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!