• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekonomikas ministrija: Par elektroenerģijas tirgus paplašināšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.02.2012., Nr. 32 https://www.vestnesis.lv/ta/id/244554

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts sekretāru sanāksmē: 2012.gada 23.februārī

Vēl šajā numurā

24.02.2012., Nr. 32

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomikas ministrija: Par elektroenerģijas tirgus paplašināšanu

Ekonomikas ministrija (EM) atgādina, ka no 1.aprīļa tiek vēl vairāk atvērts elektroenerģijas tirgus un aptuveni 70% no Latvijā patērētās elektroenerģijas tiks pirkta elektroenerģijas tirgū par vienošanās (t.i., neregulētu) cenu. Tas nozīmē, ka 1400 elektroenerģijas tirgū jau esošajiem lietotājiem (galvenokārt lieliem uzņēmumiem) pievienosies vēl aptuveni 4500 lietotāju – arī mazie un vidējie uzņēmumi, kuru pieslēguma spriegums pārsniedz 400 voltus (t.i., vidējais spriegums) un ievadaizsardzības aparāta nominālā strāva pārsniedz 100 ampērus.

EM uzskata, ka elektroenerģijas tirgus paplašināšana pozitīvi ietekmēs arī Latvijas elektroenerģijas tirgus tālāku attīstību, piesaistot vairāk elektroenerģijas tirgotāju, tādējādi veicinot konkurenci starp tirgotājiem un nodrošinot elektroenerģijas pircējiem lielāku izvēles iespēju.

1.aprīlī stājas spēkā 2011.gada 29.novembra MK noteikumi Nr.914 “Elektroenerģijas tirdzniecības un lietošanas noteikumi”, kas nosaka kārtību, kādā lietotājiem piegādā elektroenerģiju un pārtrauc tās piegādi, elektroenerģijas tirgotāju, sistēmas operatoru un lietotāju tiesības un pienākumus elektroenerģijas piegādē un lietošanā, kā arī norēķinos par saņemtajiem pakalpojumiem, tirgotāju maiņas kārtību, elektroenerģijas piegādes kārtību saistītajiem lietotājiem, kā arī lietotāju tiesības saņemt universālo pakalpojumu elektroapgādē.

Līdz 2012.gada 1.aprīlim tiesības uz universālo pakalpojumu ir mājsaimniecībām un komersantiem, kuru gada apgrozījuma vai bilances kopsumma nepārsniedz septiņus miljonus latu un kuru algoto darbinieku skaits ir mazāks par 50 darbiniekiem. Ar Ministru kabineta noteikumiem tika mainīti universālā pakalpojuma saņemšanas kritēriji, nosakot, ka no 1.aprīļa universālo pakalpojumu jeb elektroenerģiju par regulētu cenu varēs saņemt mājsaimniecības lietotāji un lietotāji, kuru visi pieslēgumi elektrosistēmai vienlaikus atbilst diviem kritērijiem: pieslēguma spriegums nepārsniedz 400 voltus (zemspriegums) un ievadaizsardzības aparāta nominālā strāva nepārsniedz 100 ampērus. Savukārt lietotājiem, kuru pieslēgums sistēmai pārsniegs noteikumos minētos kritērijus, elektroenerģija būs jāpērk, izvēloties kādu no elektroenerģijas tirgotājiem par vienošanās cenu.

Vienlaikus ministrija aicina visus lietotājus, kuriem no 2012.gada 1.aprīļa elektroenerģija ir jāiegādājas tirgū, līdz 10.martam noslēgt elektroenerģijas piegādes līgumu ar kādu no tirgotājiem, lai jau ar 1.aprīli saņemtu elektroenerģiju. Gadījumā, ja lietotājs līdz 10.martam nebūs izvēlējies tirgotāju, sadales sistēmas operators nevarēs mainīt piegādātāju lietotājam, jo saskaņā ar regulējumu, mainot tirgotāju, par to sistēmas operators jāinformē 21 dienu iepriekš. Ja lietotājam 1.aprīlī nebūs spēkā esošs piegādes līgums, elektroenerģijas piegādi veiks sistēmas operatora nozīmēts pēdējais garantētais piegādātājs, proti, jebkurš no tirgotājiem.

Ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!