• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2012. gada 21. februāra noteikumi Nr. 122 "Kārtība, kādā izsniedz, anulē vai uz laiku aptur Eiropas Kopienas atļaujas, Eiropas Kopienas atļauju kopijas un autovadītāja atestātus starptautiskajiem komercpārvadājumiem ar autotransportu Eiropas Savienības teritorijā". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.02.2012., Nr. 32 https://www.vestnesis.lv/ta/id/244502

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.123

Grozījumi Ministru kabineta 2011.gada 30.augusta noteikumos Nr.670 "Noteikumi par izpildu darbību veikšanai nepieciešamo izdevumu apmēru un to maksāšanas kārtību"

Vēl šajā numurā

24.02.2012., Nr. 32

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 122

Pieņemts: 21.02.2012.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.122

Rīgā 2012.gada 21.februārī (prot. Nr.10 19.§)

Kārtība, kādā izsniedz, anulē vai uz laiku aptur Eiropas Kopienas atļaujas, Eiropas Kopienas atļauju kopijas un autovadītāja atestātus starptautiskajiem komercpārvadājumiem ar autotransportu Eiropas Savienības teritorijā

Izdoti saskaņā ar Autopārvadājumu likuma 5.panta pirmās daļas 8.punktu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā valsts sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Autotransporta direkcija" (turpmāk – kompetentā iestāde):

1.1. atbilstoši Eiropas Parlamenta un Padomes 2009.gada 21.oktobra Regulai (EK) Nr.1072/2009 par kopīgiem noteikumiem attiecībā uz piekļuvi starptautisko kravas autopārvadājumu tirgum (turpmāk – regula Nr.1072/2009) izsniedz, anulē vai uz laiku aptur:

1.1.1. Eiropas Kopienas atļauju komercpārvadājumu veikšanai ar kravas autotransportu Eiropas Savienības teritorijā;

1.1.2. Eiropas Kopienas atļaujas kopiju komercpārvadājumu veikšanai ar kravas autotransportu Eiropas Savienības teritorijā;

1.1.3. autovadītāja atestātu komercpārvadājumu veikšanai ar kravas autotransportu Eiropas Savienības teritorijā (turpmāk – transportlīdzekļa vadītāja atestāts);

1.2. atbilstoši Eiropas Parlamenta un Padomes 2009.gada 21.oktobra Regulai (EK) Nr.1073/2009 par kopīgiem noteikumiem attiecībā uz piekļuvi starptautiskajam autobusu pārvadājumu tirgum un ar ko groza Regulu (EK) Nr.561/2006 (turpmāk – regula Nr.1073/2009) izsniedz, anulē vai uz laiku aptur:

1.2.1. Eiropas Kopienas atļauju pasažieru komercpārvadājumiem ar autobusu Eiropas Savienības teritorijā;

1.2.2. Eiropas Kopienas atļaujas kopiju pasažieru komercpārvadājumiem ar autobusu Eiropas Savienības teritorijā.

2. Kompetentā iestāde pieņem lēmumu:

2.1. par Eiropas Kopienas atļaujas komercpārvadājumu veikšanai ar kravas autotransportu Eiropas Savienības teritorijā (turpmāk – Kopienas atļauja), Eiropas Kopienas atļaujas kopijas komercpārvadājumu veikšanai ar kravas autotransportu Eiropas Savienības teritorijā un transportlīdzekļa vadītāja atestāta izsniegšanu vai pieteikuma noraidīšanu atbilstoši regulas Nr.1072/2009 4.panta 1., 2., 3. un 6.punktam, 5.panta 1. un 2.punktam, 6.pantam, 7.panta 1.punktam, par Eiropas Kopienas atļaujas pasažieru komercpārvadājumiem ar autobusu Eiropas Savienības teritorijā (turpmāk – Kopienas atļauja), Eiropas Kopienas atļaujas kopijas pasažieru komercpārvadājumiem ar autobusu Eiropas Savienības teritorijā izsniegšanu vai pieteikuma noraidīšanu atbilstoši regulas Nr.1073/2009 4.pantam;

2.2. par Kopienas atļaujas darbības apturēšanu uz laiku vai anulēšanu, par transportlīdzekļa vadītāja atestāta anulēšanu, par dažu vai visu Eiropas Kopienas atļauju apliecināto kopiju komercpārvadājumu veikšanai ar kravas autotransportu Eiropas Savienības teritorijā un Eiropas Kopienas atļauju apliecināto kopiju pasažieru komercpārvadājumiem ar autobusu Eiropas Savienības teritorijā darbības apturēšanu uz laiku vai anulēšanu atbilstoši regulas Nr.1072/2009 7.panta 2.punktam, 12.panta 2.punktam vai regulas Nr.1073/2009 21.panta 1. un 2.punktam.

3. Pārvadātājs kompetentās iestādes lēmumu var apstrīdēt Satiksmes ministrijā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

4. Ar šo noteikumu 1.1.2. un 1.2.2.apakšpunktā minētajā dokumentā norādīto transportlīdzekli pārvadātājs atbilstoši regulā Nr.1072/2009 un regulā Nr.1073/2009 noteiktajam ir tiesīgs veikt komercpārvadājumus ar autotransportu Latvijas teritorijā un starptautiskos pārvadājumus.

II. Kopienas atļaujas izsniegšanas kārtība

5. Lai saņemtu vai pagarinātu Kopienas atļauju, pārvadātājs vai pārvadātāja pilnvarotā persona iesniedz kompetentajā iestādē iesniegumu. Iesniegumā norāda autotransporta komercpārvadājumu veidu, speciālās atļaujas (licences) numuru, komersanta veidu, komersanta, zemnieku vai zvejnieku saimniecības nosaukumu, juridisko adresi, reģistrācijas numuru Uzņēmumu reģistrā vai ārvalsts komersanta filiāles reģistrācijas numuru un reģistrācijas datumu.

6. Lēmumu par Kopienas atļaujas izsniegšanu, pagarināšanu vai atteikumu izsniegt Kopienas atļauju, kompetentā iestāde pieņem 30 dienu laikā pēc šo noteikumu 5.punktā minētā iesnieguma saņemšanas, izvērtējot pārvadātāja atbilstību attiecīgi regulas Nr.1072/2009 6.panta 1.punktā vai regulas Nr.1073/2009 4.panta 5.punktā noteiktajām prasībām.

7. Ja mainās pārvadātāja nosaukums, komersanta veids vai juridiskā adrese, pārvadātājs 15 dienu laikā pēc rekvizītu maiņas iesniedz kompetentajā iestādē šo noteikumu 5.punktā minēto iesniegumu. Kompetentā iestāde septiņu dienu laikā pēc iesnieguma saņemšanas izsniedz Kopienas atļauju.

8. Lai pagarinātu Kopienas atļauju, pārvadātājs iesniedz šo noteikumu 5.punktā minēto iesniegumu ne agrāk kā 12 mēnešus pirms Kopienas atļaujas derīguma termiņa beigām.

III. Kopienas atļaujas kopijas izsniegšanas kārtība

9. Kompetentā iestāde pārvadātājam, kuram ir izsniegta Kopienas atļauja:

9.1. kravas komercpārvadājumiem, atbilstoši regulas Nr.1072/2009 4.panta 3.punktam izsniedz Eiropas Kopienas atļaujas apliecināto kopiju komercpārvadājumu veikšanai ar kravas autotransportu Eiropas Savienības teritorijā ar konkrēto kravas automobili (turpmāk – Kopienas atļaujas kopija). Kopienas atļaujas kopiju izsniedz uz laiku līdz 12 mēnešiem, nepārsniedzot pārvadātājam izsniegtās Kopienas atļaujas kravas komercpārvadājumiem derīguma termiņu;

9.2. pasažieru komercpārvadājumiem, atbilstoši regulas Nr.1073/2009 4.panta 2.punktam izsniedz Eiropas Kopienas atļaujas apliecināto kopiju pasažieru komercpārvadājumiem ar autobusu Eiropas Savienības teritorijā ar konkrēto autobusu (turpmāk – Kopienas atļaujas kopija). Kopienas atļaujas kopiju izsniedz uz laiku līdz 12 mēnešiem, nepārsniedzot pārvadātājam izsniegtās Kopienas atļaujas pasažieru komercpārvadājumiem derīguma termiņu.

10. Lai saņemtu vai pagarinātu Kopienas atļaujas kopiju, pārvadātājs iesniedz kompetentajā iestādē iesniegumu. Iesniegumā norāda:

10.1. izsniegtās Kopienas atļaujas veidu un numuru, komersanta veidu, komersanta, zemnieka vai zvejnieka saimniecības nosaukumu, juridisko adresi, reģistrācijas numuru Uzņēmumu reģistrā vai ārvalsts komersanta filiāles reģistrācijas numuru un reģistrācijas datumu;

10.2. tā autotransporta līdzekļa reģistrācijas numuru, kas tiks norādīts Kopienas atļaujas kopijā;

10.3. autotransporta līdzekļa nomas līguma apliecinātu kopiju, ja pārvadātājs nav autotransporta līdzekļa īpašnieks vai turētājs.

11. Lai izsniegtu vai pagarinātu Kopienas atļaujas kopiju, kompetentā iestāde administratīvo procesu regulējošajos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā pārliecinās par valsts informācijas sistēmā "Transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrs" esošajiem transportlīdzekļa reģistrācijas datiem un valsts tehniskās apskates datiem. Transportlīdzekļa tehniskajam stāvoklim jāatbilst vērtējumam "0" vai "1".

12. Kompetentā iestāde var pieprasīt no pārvadātāja papildu informāciju par autotransporta līdzekļa atbilstību starptautisko autopārvadājumu prasībām, ja šādas informācijas nav valsts pārvaldes iestāžu rīcībā.

13. Pārvadātājam ir tiesības pašam iegūt un iesniegt kompetentajā iestādē dokumentus, kas apliecina šo noteikumu 11.punktā minētos datus.

14. Kompetentā iestāde septiņu dienu laikā pēc iesnieguma saņemšanas izsniedz Kopienas atļaujas kopiju.

15. Ja nepieciešama jauna Kopienas atļauja šo noteikumu 7.punktā minēto iemeslu dēļ, pārvadātājam 15 dienu laikā pēc jaunās Kopienas atļaujas saņemšanas jānomaina visas viņam izsniegtās derīgās Kopienas atļaujas kopijas saskaņā ar šo noteikumu 11.punktu. Jaunās Kopienas atļaujas kopijas kompetentā iestāde izsniedz šo noteikumu 14.punktā noteiktajā termiņā.

IV. Transportlīdzekļa vadītāja atestāta izsniegšanas kārtība

16. Kompetentā iestāde pārvadātājam atbilstoši regulas Nr.1072/2009 5.pantā noteiktajām prasībām izsniedz transportlīdzekļa vadītāja atestātu.

17. Lai saņemtu vai pagarinātu transportlīdzekļa vadītāja atestātu, pārvadātājs vai pārvadātāja pilnvarotā persona iesniedz kompetentajā iestādē šādus dokumentus:

17.1. iesniegumu, kurā norāda šo noteikumu 1.1.1.apakšpunktā minētās atļaujas numuru, komersanta veidu, komersanta, zemnieka vai zvejnieka saimniecības nosaukumu, juridisko adresi, reģistrācijas numuru Uzņēmumu reģistrā vai ārvalsts komersanta filiāles reģistrācijas numuru un reģistrācijas datumu, autovadītāja vārdu un uzvārdu;

17.2. autovadītāja pases kopiju;

17.3. apliecinātu autovadītāja darba līguma kopiju (vai izrakstu, kurā norādītas darba līguma slēdzēju puses, darbinieka pienākumi un darba līguma darbības termiņš). Darba līgumam jābūt noslēgtam atbilstoši normatīvajiem aktiem darba tiesisko attiecību jomā un tajā kā vienam no darba pienākumiem ir jābūt minētai kravas autotransporta līdzekļa vadīšanai;

17.4. apliecinātu autovadītāja apliecības kopiju un sertifikāta par periodiskās apmācības veikšanu kopiju vai apliecinātu profesionālā autovadītāja apliecības kopiju;

17.5. apliecinātu autovadītāja darba atļaujas kopiju, ja autovadītājam ir nepieciešama darba atļauja, lai strādātu Latvijā.

18. Kompetentā iestāde septiņu dienu laikā pēc iesnieguma saņemšanas izsniedz transportlīdzekļa vadītāja atestātu ar tādu derīguma termiņu, kas atbilst regulas Nr.1072/2009 5.panta 7.punktam un nepārsniedz šo noteikumu 17.2., 17.3., 17.4. un 17.5.apakšpunktā minēto dokumentu un Kopienas atļaujas derīguma termiņu, kā arī termiņu, līdz kuram autovadītājam jāveic periodiskā apmācība. Izsniedzot transportlīdzekļa vadītāja atestātu, kompetentā iestāde izsniedz arī apliecinātu transportlīdzekļa vadītāja atestāta kopiju.

V. Kopienas atļaujas, Kopienas atļaujas kopijas un transportlīdzekļa vadītāja atestāta anulēšana vai darbības apturēšana uz laiku

19. Ja konstatēti regulas Nr.1072/2009 7.panta 2.punktā, 12.panta 2.punktā vai regulas Nr.1073/2009 21.panta 1. un 2.punktā minētie pārkāpumi un neatbilstības, kompetentā iestāde izskata jautājumu par Kopienas atļaujas un Kopienas atļaujas kopijas darbības apturēšanu uz laiku vai anulēšanu un transportlīdzekļa vadītāja atestāta anulēšanu.

20. Ja kompetentā iestāde pieņem šo noteikumu 2.2.apakšpunktā minēto lēmumu par Kopienas atļaujas, Kopienas atļaujas kopijas vai transportlīdzekļa vadītāja atestāta anulēšanu, pārvadātājs 15 dienu laikā pēc lēmuma saņemšanas anulēto dokumentu nodod kompetentajā iestādē.

21. Ja kompetentā iestāde pieņem šo noteikumu 2.2.apakšpunktā minēto lēmumu par Kopienas atļaujas vai Kopienas atļaujas kopijas darbības apturēšanu uz laiku, apturēšanas termiņu skaita no dienas, kad Kopienas atļauja vai Kopienas atļaujas kopija nodota kompetentajā iestādē. Pēc Kopienas atļaujas vai Kopienas atļaujas kopijas darbības apturēšanas termiņa beigām vai pēc lēmumā par darbības apturēšanu noteikto nosacījumu izpildes pārvadātājam izsniedz Kopienas atļauju vai Kopienas atļaujas kopiju ar derīguma termiņu, kāds bija apturētajam dokumentam.

22. Ja pārvadātājs 15 dienu laikā pēc šo noteikumu 21.punktā minētā lēmuma saņemšanas nenodod kompetentajai iestādei Kopienas atļauju vai Kopienas atļaujas kopiju, kompetentā iestāde anulē šo Kopienas atļauju un Kopienas atļaujas kopiju.

23. Pārvadātājam, kuram ir anulēta speciālā atļauja (licence), tiek anulētas visas spēkā esošās Kopienas atļaujas, Kopienas atļauju kopijas un transportlīdzekļa vadītāju atestāti. Ja tiek apturēts pārvadātāja speciālās atļaujas (licences) darbības termiņš, tiek apturēts arī visu spēkā esošo Kopienas atļauju, Kopienas atļauju kopiju un transportlīdzekļa vadītāju atestātu darbības termiņš.

VI. Noslēguma jautājumi

24. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2008.gada 26.februāra noteikumus Nr.127 "Kārtība, kādā izsniedz, anulē vai uz laiku aptur Eiropas Kopienas atļaujas, Eiropas Kopienas atļauju kopijas un autovadītāju atestātus starptautiskajiem komercpārvadājumiem ar autotransportu Eiropas Savienības teritorijā" (Latvijas Vēstnesis, 2008, 35.nr.).

25. Šo noteikumu 17.4.apakšpunktā minētā prasība attiecībā uz sertifikāta par periodiskās apmācības veikšanu kopijas iesniegšanu stājas spēkā:

25.1.  2013.gada 10.septembrī, ja persona D1, D1E, D un DE kategoriju transportlīdzekļu vadītāja kvalifikāciju ieguvusi līdz 2008.gada 9.septembrim;

25.2.  2014.gada 10.septembrī, ja persona C1, C1E, C un CE kategoriju transportlīdzekļu vadītāja kvalifikāciju ieguvusi līdz 2009.gada 9.septembrim.

26. Noteikumi stājas spēkā 2012.gada 1.aprīlī.

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Satiksmes ministra vietā –
iekšlietu ministrs R.Kozlovskis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!